сряда, 8 май 2019 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 24



Скандал: 900 000 лв. данъци дължи фирмата на зам.-министър Султанка Петрова .

13.11.2018

В продължение на три години и половина не са внасяли данъци и осигуровки от семейната фирма на зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова, съобщиха на сайта на МВР, цитирани от „19 минути„. 
Дефанс секюрити се занимава с частна охранителна дейност и е собственост на Петю Петров – съпруг на зам.-министъра. От вътрешното министерство  отнеха лиценза на охранителната фирма, заради натрупаните задължения към НАП в размер 891 030.19 лв, за периода 2014-2018г.
Припомняме, че през юли около бизнеса на фамилията нашумя скандал, след инцидент довел до смърт. Тогава 25-годишният охранител Даниел Тасев беше открит мъртъв в шахта на Бившия партиен дом. Злополуката разкри схема от оплетени роднински връзки. Загиналият се оказа служител на Дефанс консулт, която също е семейна на зам.-министър Петрова.  Според Търговския регистър (ТР) и Сметната палата, преди да стане депутат, тя е съдружник в нея.
ТР сочи също, че съпругът й Петю Петров е едноличен собственик на Дефанс секюрити, а доскоро той и съпругата му са били управители в Дефанс консулт.  Преди това управител на охранителната фирма беше Филип Чипев, който е баща на Султанка. Дефанс консулт бе наета да пази строежа на втората сграда на бившия Партиен дом. Това е в противоречие със закона, тъй като обектът е част от имотите на парламента и следва да е под надзора на НСО.
Оказа се, че охранителното дружество е било наето от друга фирма, която също е собственост на въпросната фамилия. След инцидента лъсна аферата, от която се разбра, че строителна компания на Петрова е избрана за реновация на зала в Бившия партиен дом, която иначе нямаше нужда от ремонт. Взема я след възлагане на обществена поръчка от 2016 г. на стойност 23,4 млн. лв. Тя е от бюджета на европредседателството.

Фирмата на бившата депутатка от ОП не предаде обекта в срок, а залата изобщо не беше използвана за нуждите на европредседателството ни, което отдавна мина.
Близо половин година след трагичната злополука, отнела човешки живот, около която има много въпросителни, развръзка няма. Не се търси и отговорност за забавената поръчка и за очевидния конфликт на интереси в сградата, която е център на властта.
Дефанс секюрити е погната единствено защото не е платила дължимото на държавата. Процедура по отнемане на издадения на охранителен лиценз започва от 5 април 2018 г., т. е. преди инцидента от юли. Фирмата изгуби правата си не защото не е могла да осигури безопасни условия на труд, а защото крие данъци. Самият  сигнал до полицията е бил подаден от Националната агенция за приходите (НАП).
Вероятно, за да не се копае по-надълбоко, Петров вече се отказал от лиценза си, а от МВР  отказаха повече коментари. От НАП също отказаха да отговарят на въпроси по случая, като например защо не са запорирали сметки.
Потърсен за коментар Петров, потвърди, че се е отказал от лиценза за частна охранителна дейност на Дефанс секюрити и заяви, че вече нямал връзка с другата фирма – Дефанс консулт, с което на практика си измива ръцете.


Цецка Цачева подава оставка заради евтиния апартамент .

23.03.2019

Правосъдната министърка Цецка Цачева ще подаде оставка заради купения от нея евтин апартамент в столичния квартал "Изток". Тя сама е изявила желание да напусне правителството в разговор с премиера Бойко Борисов.
Цецка Цачева е в Стара Загора, където се очаква да потвърди официално напускането на кабинета.
"Оставката е индивидуален акт. Надявам се, че Цецка Цачева знае какво прави. Дали ще има и други оставки, ще видим", каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която също се намира в Стара Загора.
Премиерът Борисов се закани в петък от Брюксел, че всички политици, които са замесени в скандала с евтините апартаменти, ще си понесат последствията. По думите му обаче, при разговор с него, те са били категорични, че всичко е законно. Самата Цачева поиска по-рано от антикорупционния орган КПКОНПИ и главния прокурор Сотир Цацаров да направят проверка на закупеният от нея имот на ул. „Юрий Гагарин“ в София.
„Не само Цецка Цачева трябва да си подаде оставката. Оставка трябва да подадат и Ваня Колева /зам.-министърът на спорта, бел.ред./, Вежди Рашидов и Цветан Цветанов. Те трябва да напуснат политиката. И трябва да стане ясно, че такива хора не трябва да участват в политиката“, коментира Елена Йончева в "Седмицата" по Дарик.
 Тук не става дума само за няколко политици, които са си купили имоти. Проблемът е затова как се вкарват лобистки закони - закони, които се правят за един човек, за една или друга фирма. Това е моделът, по който се управлява в България, заяви още говорителят на ПГ на „БСП за България“.
ВМРО подкрепя този морален акт. В българската политика по този начин трябва да се работи. Надявам се институциите да направят обективни проверки по всички тези случаи. Ако всичко е изрядно, да го съобщят, ако не - да има санкции, заяви секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов в коментар на новината за оставката на правосъдния министър.
Според него, Цецка Цачева се е доказала като морален политик, което се потвърждава и с настоящата оставка. Той подчерта, че съгласно коалиционното споразумение от патриотите няма да излязат с предложение за това кой да заеме поста ѝ.
„Нито имаме претенции, нито имаме желание да имаме министър на правосъдието“, категоричен е Ангелов. Той допълни още, че създалата се ситуация няма да наруши работата на управленската коалиция, която определи като стабилна.
Оставката на Цецка Цачева може да не бъде приета. Това коментира за Дарик председателят на партия „Воля“ Веселин Марешки. По думите му, скандалът с луксозните апартаменти, купени на много ниски цени от Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов, заради който правосъдния министър смята да напусне поста си, е опит за изместване на вниманието.



Зам.-министърът на спорта също подаде оставка . Ваня Колева, която е кумица на Цветан Цветанов, също се оказа с лъскав апартамент, купен на по-ниска цена .

23.03.2019

Зам.-министърът на спорта Ваня Колева подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов. Това са потвърдили от пресцентъра на Министерски съвет пред агенция „Фокус“.
Колева също участва в имотния казус с апартаментите от строителната фирма „Артекс“, закупени на цени, многократно по-ниски от пазарните.
От разследване на радио „Свободна Европа“ стана ясно, че Колева е купила луксозен апартамент в сграда „Летера“ от строителната фирма „Артекс“ на цена под пазарната. В същата сграда е и апартамента на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, купен на необичайно ниска цена. Колева е кумица на Цветанов.
Колева е закупила апартамент и гараж с площ 230 кв. м. в сградата на улица „Латинка” за общо 665 хил. лв. т.е. около 1340 евро за кв. м. - значително по-висока цена от тази за Цветанов.


Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката .

17.04.2019

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка пред министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.
Като мотив за решението си Манолев изтъква стартиралата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод медийни публикации и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството. Друг аргумент, посочен от Манолев е солидарността с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения. „Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично“, допълва още Александър Манолев. Оставката му е приета от премиера Бойко Борисов.


ДИСКРЕТНИЯТ ЧАР НА ВЛАСТТА: Каракачанов има мезонет от 327 кв. м, но не декларира тераса от 117 квадрата .

23.04.2019

Красимир Каракачнов и имотът му на 7 и 8 етаж недалеч от центъра на София попаднаха в имотна сага.
Породиха и въпроси – дали министърът на отбраната действително притежава 120 кв. м площ, които е декларирал, или трябва да добави 117 кв. м тераси, които влизат в нотариалния акт и с които имотът става голям 327 кв. м.
В имотния кадастър се вижда сградата, в която военният министър има апартамент, и там освен жилищната част са описани и терасите, което е потвърждение, че са част от имота.
Каракачанов е с мезонет от 210 квадрата, сочи нотариалният акт. Жилището е купено след замяна и доплащане. Терасите от близо 120 квадратни метра обаче не са декларирани от военния министър.
Според адвокат Грета Ганева Кракачанов е длъжен да опише още почти 120 квадратни метра имущество в декларацията си.
От пресслужбата на ведомството обясниха за bTV, че министърът е в чужбина до сряда по лични причини.
bTV се свърза с Красимир Каракачанов. Той каза, че терасите не са усвоени, а на въпроса защо не ги е декларирал пред антикорупционната комисия той обясни, че е попълнил само жилищната площ от 210 кв. м по нотариален акт и припомни, че ако е имало някакъв проблем някъде с неговата декларация, КПКОНПИ е трябвало да върне документа за корекция.


Няма коментари:

Публикуване на коментар