понеделник, 10 август 2020 г.

Тангентата ДАНС и кръговете Банкя и Монтерей

 



Някои кръгове в държавата продължават да сънуват Държавната агенция Национална сигурност като златна кокошка. Това стана очевидно след скандалната кандидатура на депутата от ДПС Делян Пеевски, която беше плод на договорки между тайни лобита. Наддаването за председателското място в ДАНС не приключи до края - това показаха двете номинации за шеф, обсъдени във вторник (16 юли) в парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Става дума за широко огласените кандидатури на вр.и.д. председател на ДАНС Владимир Писанчев и на директора на Дирекция Класифицирана информация Недялко Иванов Недялков.


В края на седмицата състезанието бе спечелено от Писанчев, Недялков очаквано загуби и може би ще му стане заместник.


Ако за досегашния временен шеф на агенцията вече се изписаха литри мастило покрай разработката за подслушване на журналисти Галерия, то за неговия опонент Недялков се знае изключително малко. На изслушването той се обяви за подобряване на връзката между ДАНС и прокуратурата, за преодоляване на изоставането в борбата с киберпрестъпността, за по-ефективна координация с другите държавни служби и ведомства, с НСО и със звеното Военна информация. Освен това Недялков коментира, че присъединяването на ГДБОП към агенцията трябва да стане при ясно разграничаване на контраразузнавателната дейност и на разследващата функция на специализираната дирекция Противодействие на организираната престъпност. Казаното от него, общо взето, не се различаваше много от заявката, която направи временният му шеф Писанчев.


По-любопитно обаче е чий човек е Недялков и кой стои зад номинирането му? Ако се съди по оскъдната му биография, раздадена услужливо преди изслушването, всичко в живота му започва и свършва с агенцията, в която той е постъпил през 2002 година. Споменава се, че Недялков е завършил УНСС и от 1996 до 2001 г. работи в няколко фирми и в Агенцията за приватизация. Дотук нищо интересно.


То започва с работата му като експерт в консорциум Елмаз 24 в периода 1996-1997 година. В консорциума участват няколко компании - Арабулг, Булса, Стаси, Делта-94, Ася-87. Управител на Елмаз 24 е Димо Кръстинов - име, което доста години по-късно ще стане емблематично, когато се говори по темата кой дърпа конците по време на 23-годишния преход.


Кръстинов е бивш служител на Първо главно управление на ДС (външно разузнаване), който, след като напуска системата, развива многообразен бизнес. В дружеството София Делта например той е съсобственик заедно с друго бивше ченге - Евстати Гюров. От своя страна за Гюров се знае, че е работил по линия на ДС в 5-о РПУ и IV управление на ДС (икономическо направление), а след началото на прехода попада и в списъка на кредитните милионери.


Освен с Гюров Кръстинов развива съвместна дейност и с Чавдар Чернев - друг виден представител на старата МВР-школа. Те са заедно в София Делта и АБМГ (Американо-българска медицинска група). Чернев също е от сой - баща му Антон е дългогодишен шеф на отдел в Трето управление на ДС, брат му Тихомир е главен секретар на Агенция Митници в правителството на НДСВ.


Бившият шеф на Столичната дирекция на МВР е пример за възход на ченгето от кариерата - дългогодишен служител на ДС, който огорчен напуска службата и се отдава на печеленето на пари по всички възможни начини. Чернев е уволнен по време на правителството на СДС от вътрешния министър Йордан Соколов и впоследствие се разкъсва между енергетиката и опасния бизнес с оръжие. От търговските регистри става ясно, че Чернев е въртял общи фирми със собственика на Риск инженеринг Богомил Манчев.


Чрез други компании Чернев е бил свързан с Атанас Самсарев - оръжеен търговец, станал известен и с търговия с петрол със Саддам Хюсеин по сделката, станала популярна като Петрол срещу храни. В разгара на скандала през 2004 г. стана известно, че в доставките на оръжие и петрол за Ирак в нарушение на ембаргото на ООН е замесена и компанията Елмаз 24, която според регистрите е на Самсарев. По данни на британското посолство с него по това време работят Чавдар Чернев и Димо Кръстинов, чиито имена се появяват в сделки с оръжие за Етиопия. Истерията около Петролгейт обаче утихва и остава съмнение, че спецслужбите са ударили ключа на разработката.


По това време Недялков вече е в Национална служба Сигурност. Повечето от бизнесмените, с чиито съдби се е пресичал и неговият житейски път, стават известни като членовете на два много нашумели и взаимносвързани кръга - Монтерей и Банкя. Кръгът, наречен на името на родното място на бившия премиер Бойко Борисов, се завърта първоначално в прочутата в Банкя кръчма Бялата къща. Там на трапеза, на сладки приказки и за бизнес замисли се събират Чавдар Чернев, ексдепутатът на НДСВ Максим Димов, бившите ченгета Димо Кръстинов и Евстати Гюров, някогашният външен министър Виктор Вълков и други.


Според анализатори на прехода кръгът Банкя е предтеча на небезизвестния кръг Монтерей, в който главна роля играе ген. Любен Гоцев. Общото звено между двата кръга и до ден днешен е Виктор Вълков, който като истински дипломат успява да сближи интересите им. Дотолкова, че мълвата усилено свърза възхода на бившия бодигард на Тодор Живков Бойко Борисов с подкрепата на двата кръга, така той прекрачва от главен секретар на МВР до най-високия пост в държавата.


Любопитно е, че през 2005 г. начело на инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София, бе Иван Саздов. И той е член на кръга Банкя, известен е и като личния масажист на Тодор Живков и кум на бившия заместник-министър на финансите от кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов. Що се отнася до самия Борисов, той със сигурност има сантименти към кръга Банкя. С много от членовете му го свързва общо бизнес минало. Например в съвета на директорите на Интербулпред АД, регистрирано през есента на 1997 г. на адрес София, бул. Г.М.Димитров, бл. 3, ет. 6. с уставен капитал 1 млн. лв., влизат Бойко Борисов, Евстати Гюров, Чавдар Чернев, Румен Николов, Димо Кръстинов, Владимир Петев.


Разбира се, възможно е като млад човек кандидатът за шеф на ДАНС Недялко Недялков и да е далеч от ченгеджийските кръгове на т.нар. червени генерали, които от години пробутват протежетата си в различни схеми и сектори на обществено-икономическия живот. Последното е евродепутатът Слави Бинев, зад чиято партия ГОРД някои провиждат сянката на Чавдар Чернев.


В геометрията съществува права, която има допирна точка с кръга. Тя се нарича тангента и е част от дефинирането на тази геометрическа фигура. Наличието на подобна допирна точка с какъвто и да е кръг в живота също дава възможности за аналогии. Дано обаче ДАНС не е тангента между Монтерей и Банкя. И бързината, с която имената на Писанчев и Недялков се появиха и бяха обсъдени в парламентарната комисия - особено след скандала Пеевски- за някои познавачи е съмнителна. Очевидно в случая с назначението на нов директор на агенцията премиерът Пламен Орешарски бе оставен да вади горещите картофи от огъня без маша...


https://www.paragraph22.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар