неделя, 12 юни 2022 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...204

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Куршумът застига инспектора в отдел „Икономически режими“ на митницата в Пловдив Георги Дребчев на 13 юни 1999 г. пред бл.131 в жк „Тракия“. Той се прибирал малко преди полунощ от работа, когато в тъмното го издебнал килърът. Когато прозвучал изстрелът, Дребчев успял да извика „Убиха ме!“, разказват съседите. Когато пристигнали полиция и линейка, митничарят вече бил издъхнал. Разследването веднага се насочи към служебната му дейност. Основната версия става, че е засегнал нечии интереси. Дребчев обаче е бил инспектор само от 2 години, все още навлизал в работата и не ставало ясно как за това време е у спял да навреди някому. Преди да постъпи в митниците, той работел като личен шофьор на шефа на Пловдивската митница Димитър Толев.

Близо 15 години папките по случая събирали прах в полицията. През 2014 г. обаче криминалистите намерили свидетел, който заявил, че бившият кмет на Съединение Евгени Маринчешки е поръчал убийството на Дребчев заради спорове за пари помежду им. Според разкритията за главата на Дребчев били платени 60 000 лв., които убиецът получил в торба. Маринчешки обаче загива през февруари 2012 г. след тежка катастрофа на магистрала „Тракия“. Когато е станал разстрелът, той вече не е бил кмет, а се занимавал с бизнес в града.

Фамилията Дребчеви пък имала фурна и цех за обработка на кожи в Съединение. Георги не се занимавал пряко със семейния бизнес, но е много вероятно той или негови роднини да са дължали пари на кмета, както и като митничар да е участвал в преговори с Маринчешки за някакви корупционни сделки. Разследващите така и не потвърдили напълно мотива за поръчката, но стигнали до нейните изпълнители. Така били арестувани соченият за физически убиец Божидар Атанасов и помагачът му Иван Карабелов от Съединение, който му занесъл и предал торбата с парите за мократа поръчка. В началото Карабелов потвърждава, че кметът на Съединение е в основата на тежкото престъпление, но по-късно се отрича от думите си. Доживотна присъда за убийство на митничар, извършено преди 22 години, произнесе преди дни Пловдивският апелативен съд за обвинения като килър Божидар Атанасов. Съучастникът му Иван Карабелов ще търка наровете 15 години и половина.

Разстрелът на държавния служител Георги Дребчев през 1999 г. в пловдивския квартал „Тракия“ взриви тогава града под тепетата. Хората настояваха за бързо разкриване на убийците. Но минаха години, разследването зацикли и случаят започна да се забравя.

Престъплението беше разкрито, когато МВР реши да отвори т.нар. „студени досиета“ и да разрови нерешени в миналото дела. Открити бяха нови факти и доказателства. Оказа се, че в убийството са замесени и известни хора, между които и бившият кмет на град Съединение Евгени Маринчешки. Той обаче загина при катастрофа и не доживя до процеса. Близките на осъдените не вярват, че те стоят зад разстрела на митничаря и твърдят, че имат желязно алиби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар