четвъртък, 16 юни 2022 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 80

Биволъ: Митко Събев, племенникът му – зам.-шеф на ДАНС и ФК „Черноморец Балчик“ – във венецуелските пари на Инвестбанк

16.02.2019

Димитър Събев – бившият съпруг на Петя Славова – мажоритарен акционер на Инвестбанк, племенникът му – Недялко Недялков – настоящ зам.-директор на ДАНС и футболния клуб „Черноморец Балчик“, неочаквано изплуваха в разследване на Биволъ за преведените 60 млн. лв. в клон на Инвестбанк, към които САЩ има претенции. Скандалът избухна преди дни. Сред основните действащи лица в него е посланикът на САЩ – Ерик Рубин. Той даде безпрецедентна пресконференция на фона на главния прокурор Сотир Цацаров, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и МВР-министърът Младен Маринов. От нея стана ясно, че: България е подчинена на брутални колонизатори, че преводът на венецуелските пари е законен, но не и основанието му, че той е извършен в неназован клон на Инвестбанк.

Според разследващите журналисти в Биволъ, венецуелският трансфер на милионите, е пряко свързан с т.нар. „Кръг Банкя“. Логичен участник в него е и Бойко Борисов. Според електронното издание именно този кръг е породил и „Монтерей“. Членовете му управляват пълния финансов ресурс от избухването на демокрацията, до момента. И цитират справки от фирмения и имотен регистри на държавата като доказателства на тезата си. Ето какво пише разследващият сайт Биволъ:

„За настоящето разследване обаче по-интересна е “Елмаз 24”, в която според медийни публикации е работил бившият зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков. Недялков се появява заедно с Максим Димов и в надзорния съвет на ФК “Черноморец Балчик”, заедно с Атанас Василев Добрев. В Управителния съвет на клуба пък е бившият министър на спорта Красен Кралев.

Недялко Недялков беше кандидат за поста председател на ДАНС заедно с Владимир Писанчев и през 2014 г. беше изслушан в Парламента, което е една от редките му публични прояви. Тогава Татяна Дончева заяви пред медиите, че той е племенник на влиятелно лице, но не уточни на кого. Проверка на Биволъ установи, че са налице данни за роднински отношения между Недялко Недялков и бизнесмена от “Кръга Банкя” Димитър Събев. Семействата им са родом от Свиленград, където Димитър Събев и майката на Недялков – Софка Димитрова, имат обща фамилна къща. Тя се намира на ул. Ген. Струков 13. Това се вижда и от Имотния регистър, където Недялков е вписан заедно с майка си през 2014 г. През 2002 г. Димитър Събев е продал втория етаж на къщата на сестрата на Недялко Недялков – Мария.“

Биволъ изброява редица въпроси, останали без отговори след скандала с венецуелските милиони.

Росен Миленов за ФАКТИ: За последните 32 г. са откраднати 200 млрд. лв. Имам план как да върнем 50 млрд.

19.04.2022

"В службите е налична информация за всички престъпни афери, които бяха осъществени в последните 32 години. Тази информация не може да бъде ползвана - да влезе в наказателно-процесуална форма, но може да насочва къде да бъде търсен резултатът от престъплението - парите", посочи той. “За последните 32 години са откраднати 200 милиарда лева. Това са преките щети - сумата, която към момента може да се установи и да се запорира”.

Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ експертът по икономическа престъпност Росен Миленов, който вчера изпрати до министър-председателя план как България да върне в хазната си 50 милиарда лева чрез конфискуването им.

Миленов обясни, че планът съдържа стъпки как да бъде проведено мащабно разследване, което да доведе до въпросния резултат. “Апелирам към всички политици и най-вече към българските граждани - сега е моментът да ударим тази мрачна, мракобесна система”, призова той. “Парите са най-силният лост на мафията в България, в чиято основа са политико-олигархичните групи. Докато тези пари не се върнат при истинския им собственик - редовите български граждани, данъкоплатците, ние ще се самоунищожаваме”, коментира той.

“Службите и органите, ангажирани с наказателния процес - прокуратурата, КПКОНПИ, имат потенциала да постигнат целите, заложени в плана. Освен конфискацията, трябва да се съберат безспорни доказателства, което е възможно, за да може обвиненията да издържат в съда, и то за лица като Борисов, Пеевски, Гешев”, посочи Миленов и коментира, че събитията около ареста на Борисов били “излагация от професионална гледна точка”.

Авторката на песента „Ще ти скъсам г*за“ , Соня Момчилова е новият председател на СЕМ.

21.04.2022

С 4 гласа „за” и 1 против Соня Момчилова беше избрана за председател на Съвета за електронни медии. Тя беше в конкуренция с Галина Георгиева. Момчилова ще заеме поста на 28-и април, когато изтича мандата на Бетина Жотева. Против изборът гласува Розита Еленова, която предложи Момчилова да бъде избрана за временно изпълняваща длъжността. Аргументът ѝ беше, че в края на април изтичат мандатите на трима членове на СЕМ - двама от парламентарната квота и един от президентската, пише БНР. Припомняме, че Румен Радев назначи Соня Момчилова за член на СЕМ през лятото на миналата година. Момчилова е от обкръжението на Слави Трифонов и е автор на някои от знаковите текстове на Куку - „Ще ти скъсам г*за“, „Мама на татко не дава“, „Под мостовете съм сложил тротил“ и „Шъ та праа да умиргаш“.

Иначе Момчилова e журналист, писател, автор на реклами и пиар експерт. Тя е била и ръководител на правителствената пресслужба във второто служебно правителство, назначено от президента.

А днес кандидатите за членове на СЕМ ще бъдат изслушани в парламентарната комисия по култура и медии. Крайният срок за внасяне на кандидатури от депутатите и парламентарните групи изтече преди седмица.

Христо Стоичков осъди сенчестия бизнесмен Красимир Дачев .

19.05.2022

Комунистическата креатура Красимир Дачев отнесе звучен шамар от Христо Стоичков, след като ликвидаторът на бизнеси се опита да забърка Камата в схеми на дървената мафия.

В средата на октомври 2013-а се разгоря скандал, който завърши с присъда за криминалния приватизатор от Свищов. Самоуверен заради силата на ДС и нейните метастази зад гърба си, лекоатлетът, изпратен от комунистическата върхушка през 1984-а да учи в Залцбург, Австрия, бе посечен от Камата, когото набеди за… тартор в дървената мафия.

В случая имаме класическо изпълнение на старата мъдрост „Крадецът вика: Дръжте крадеца” – най-големият частен собственик на гори в България, заграбил бизнес, който отчаяно се нуждае от дървесина – „Свилоза“, да обвини Камата в поголовна сеч. Narod.bg вече разкри, че Дачев е участвал в оголването на Родопите. Схемата вече е ясна – близо 20% от продаваната дървесина в България е обект на дългосрочни договори.

В 6 държавни стопанства през 2022 г. са действали 87 договора от този тип, като 11 от тях са сключени при реална конкуренция, а за 76 са направени за точно определена фирма.

Сред тези, които са се възползвали, са „Свилоза” на милиционерския син Красимир Дачев, „Кроношпан България”, „Кастамону България”, „Монди Стамболийски”, „Братя Коцеви”, „Маркони груп лес”, „Експрес-79”. И понеже в 76 от търговете е допуснат само по 1 участник, дървесината е продадена на символична цена.

Как се стигна до присъдата за Красимир Дачев

Всичко започна, след като носителят на „Златната топка” за 1994 г. Христо Стоичков отвърна на обвиненията на Красимир Дачев, че е получил 150 000 тона дървесина благодарение на покровителството на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Емо Фаса. Легендата на ЦСКА и Барселона бе категоричен, че няма нищо вярно в това твърдение и заплаши засмукващия бизнеси със съдебно дело.

„С дърва не се занимавам, но с дърводелци съм се занимавал. Явно този човек използва името на Христо Стоичков, за да стане известен със своята безизвестност“, коментира тогава Камата в студиото на bTV.

В предаването обаче отново се включи беловласият схемаджия Дачев, който настоя, че Ицо стои зад добива на дървесина. Бизнесменът обаче се огъна и започна да обяснява, че не разполага с документи, както твърдеше ден по-рано, но от година хора, които му продавали дървесина (стока, която подлежи на контрол от страна на Министерството на земеделието и МВР през Наредбата за контрола и опазването на горските територии, б.ред.), казвали, че вземали суровината от Стоичков.

Това обаче доведе до истински взрив от Камата. Той започна да говори директно на „ти“ на Дачев.

„Ти мен познаваш ли ме?“, попита Стоичков. „Не“, отговори Дачев. „Аз продавал ли съм ти дърва при теб, да съм идвал при теб?“, продължи голмайсторът на САЩ’94 и отново получи отрицателен отговор.

„Имам ли аз документи и фирми, че продавам дърва?“, попита още бившият футболист. Дачев отново отговори отрицателно. Стоичков за кратко мина на уважителна форма и се обърна към Дачев с думите: „Вие не знаете какво значи един уличен полицай, който ме разследваше за черно тото, къде е той сега. Използвате името на Христо Стоичков да станете известен с вашата безизвестност.

Затова, че споменавате моето име, ще заведа дело. Както си искате, оправяйте се“, отсече Стоичков. „Имате право“, примири се Дачев. Футболният колос изпълни заканата си – заведе дело и осъди ликвидатора Красимир Дачев за неимуществени вреди на стойност 25 000 лева.

Съдебното решение дойде на 16 юли 2021 г., 8 години след изцепката на ДС творението Красими Дачев по bTV. Така Дачев трябва да плати и законната лихва до 18 октомври 2017 г., плюс разноски на стойност 2175 лева, от които 1000 държавна такса, 175 лева за експертиза и 1000 лева адвокатски хонорар.

Съдът отхвърля частта от разликата до 50 000 лева – частичен иск от 100 000 лева като неоснователен. Заради това Стоичков ще трябва да плати 700 лева на Дачев.

Един човек обезпаразитил 8 дка затвори за час – по договор за 1,5 млн. лв.

15.06.2022

Един човек обезпаразитил 8 дка затвори за час – по договор за 1,5 млн. лв., пише Клуб Z. Това изнесе правосъдната министърка Надежда Йорданова. Тя обобщи пред медии данни от проверка на АДФИ и дирекция Вътрешен одит на самото министерство.

Йорданова даде пример, че сградата на Министерството на правосъдието е около 4000 квадрата. Това означава, че един човек е я обработил два пъти за един час. Но затова пък преди това комисията, която разглежда офертите, е отстранила незаконосъобразно другия участник, като въвела… в крачка допълнително условие, което не е било посочено в документацията по обществената поръчка.

От миналата пролет – с встъпването на служебно правителство, още министър Янаки Стоилов започна да установява фрапиращи случаи в затворите. (Например тогава проф. Стоилов изнесе, че МП е сключило договор за ремонт на затворнически магазин и превръщането му в складово помещение в частта – строителен надзор, инвеститорски контрол и авторски надзор за 43 000 лв. “Вероятно това са хора от ранга на Франк Лойд Райт”, каза настоящият конституционен съдия, б.р.).

Проверката, за която говори днес Йорданова, е обхващала и договори за доставка на храна.

По такъв договор са доставяни продукти на максимални цени. Той е за 55 милиона лева и е за пет години – това е максимално допустимият по ЗОП период. По този начин храноден на затворниците се увеличава значително. Ресорният зам.-министър Емил Дечев каза, че видял лично при обиколки как в пенитенциарните заведения се доставя кашкавал по 20 лв. и олио по 5 лв. (става въпрос – преди сегашното повишение на цените, б.р.).

Днес стана ясно, че там перманентен печеливш е “Чех груп”.

През ятуари 2021 г. “Капитал” разкри слад настоятелни питания до ГД “ИН” по закона за достъп до информация, че дирекцията е платила общо 34.47 млн. лв. на обединението в периода от 2014 г. до 2018 г., като първоначалният договор е продължаван с анекси през годините до възлагането на новата обществена поръчка. Ведомството се провали няколко пъти при провеждането на търговете, като това се случи едва през 2020 г., когато беше избран същият изпълнител – ДЗЗД “Чех груп”, който е и единственият кандидат.

За сравнение, в периода 2012-2014 г. девет други доставчика на храна са получили 5,7 млн. лв. за снабдяването на затворите, писа тогава изданието, В над 20 обществени поръчки има редица нарушения – от планиране, през условията за участие до изпълнение на договорите. Вече има редица актове от АДФИ и дори индикации за измама, каза министърката днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар