сряда, 4 септември 2024 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ... 50

„ Не чакайте Страшния съд.Той заседава всеки ден. „ Албер Камю

През декември 2021 г. почина Вълко Маринов – Лъво, съобщиха негови близки. Един от първите частни бизнесмени у нас, сочен за доайен на частния бизнес в Перник.

Вълко Маринов е роден в град Перник, но живее в брезнишкото село Долна Секирна, откъдето са и корените му. През 1997 година той претърпява тежка катастрофа на пътя между хижа “Селимица” и пернишкото село Кладница. Тогава шансът да оживее е бил нищожен, но по чудо той започва да се възстановява.

На Вълко Маринов и до днес му викат Лъво, а фирмата си беше кръстил "Веригано". Още в годините преди демокрацията той се опитваше да е независим и сам да си прави парите, а не да е на заплата. Въртеше кафенето на артистите в театъра. Неговите амбиции и мащаби обаче бяха доста по-сериозни. В стара градска баня той отвори офис на фирмата си и разгърна разностранни начинания наистина във верига. Захвана се с фурна за хляб, въртеше заведения и търговия. Лъво беше и един от първите частни мениджъри във футбола и влагаше повече собствени пари в пернишкия "Миньор", отколкото да печели от това. За бизнес делата му се носеха легенди и весели случки, някои от които станаха вицове. Футболни фенове си спомнят как, когато Вълко Маринов беше президент на "Миньор", в отбора взели двама заирци. Но те се оказали по-добри певци, отколкото футболисти и вместо на терена направили кариера с групата "Ъпдаун".

След перипетии със здравето сега Вълко се е оттеглил в селската си къща и поддържа скромен бизнес за престиж, по навик и от "любов към спорта". С авери от едно време върти кафене до административната сграда на общината, но рядко се появява там, макар да не е загубил формата си да говори за бизнес.

Ако тези, които направиха състояние след това и натрупаха много пари и богатство, можеха като тях спокойно да разказват за първия си спечелен милион, градът и държавата сега щяха да са други, клатят глави възрастни перничани, преживели много превратни години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар