сряда, 17 юни 2009 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 2

04.05. 2006

“Ди Велт”: За българското правителство германски евроексперт е враг номер
За българското правителство Клаус Янсен в момента е държавен враг номер 1, пише в обширна статия германският вестник “Ди Велт”, цитиран от радио Дойче веле. Председателят на федералното сдружение на криминалните служби беше в България по поръка на Европейската комисия, за да анализира доколко София е готова за членство в ЕС с оглед борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Съдържанието на предварителния доклад от 23 страници е унищожително, пише “Ди Велт” във връзка с доклада на евроекспертите от партньорската проверка през февруари.
Служителят на германските криминални служби изразява съмнение в професионализма на службите за сигурност в България.
Клаус Янсен се е натъкнал при своите разследвания на значителни пропуски. Следователски протоколи и протоколи от разпити можели свободно да се видят в Интернет. Оттук произлизала опасността поверителни информации на ЕС до правораздаващите органи в България да попаднат в ръцете на организираната престъпност.
Криминални босове не биват привличани под наказателна отговорност, продължава Янсен.Освен това той е придобил впечатлението, че служителите не показват особен интерес в борбата срещу търговията с хора. Германският следовател се е натъкнал и на куриози. Например треньорът на националния футболен отбор Христо Стоичков има официално разрешение да се движи със синя лампа на автомобила. Висш съдия е ползувал лично отнета в полза на държавата кола-откраднатото БМВ на германски търговец от Олденбург (става дума за председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов).
В публикацията си “Ди Велт” припомня, че по поръка на Европейската комисия в България е била и Сузете Шустер от правосъдното министерство на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Съдийката е трябвало да оцени състоянието на съдебната система и тя стига до подобни заключения, както и Клаус Янсен. Според нея реформата на съдебната система се провежда хаотично. Промените в конституцията изглеждат конфузни, а новите наказателни закони въобще не могат да функционират. При назначаването на съдиите цари шуробаджанащина, заключава тя.

12.06.2007

В българските безмитни магазини се перат пари, придобити чрез престъпления, твърди годишен доклад на Държавния департамент на САЩ.В документа (Country reports, INSCR 2007 vol.2, PDF) се отбелязва, че борбата срещу престъпните схеми у нас е била блокирана от противопоставяния в управляващата тройна коалиция.
Според Държавния департамент през 2003 г. безмитните магазини по границите в България са били набелязани като основни цели в борбата със "сивата икономика", защото те са основното звено на контрабандата на цигари, алкохол и скъпи стоки.
Опитите на Министерството на финансите да ги закрие обаче са се провалили, поради политически причини.Фокусът на правителството беше върху безмитните магазини, използвани за нарушения на митническия и данъчния режим. Те освен това обаче биха могли да бъдат използвани и за други престъпления, вкл. финансови.Има съмнения, че много от безмитните магазини са свързани с хора от организираната престъпност, занимаващи се в контрабанда на горива, трафик на хора, търговия с наркотици.

25.09.2008

България омаловажи критиките в доклада на ЕК за неспособността си да се справи с корупцията и престъпността, коментира днешното издание на списание "Форбс". България има сериозни успехи след една година членство в ЕС, цитира изданието думите премиера Станишев от пресконференцията във Варна. Припомняме, вчера ЕК потвърди официално спиране на двете ни агенции по ФАР, като подчерта, че комисията е готова да преразгледа това решение, когато България предприеме нужните стъпки.

06.06.2009


Ройтерс: Популизъм на ”Дондуков” №1
Българското правителство съобщи, че ще намали заплатите на министрите с 15%, за да ограничи разходите в условията на икономическа криза. Анализатори определиха това решение като популизъм преди изборите за Народно събрание на 5 юли, съобщава Ройтерс.
Ръководеното от социалистите правителство, което е изправено пред рязко намаляване на подкрепата заради кризата и ширещата се корупция, до този момент отказваше да намали разходите преди парламентарните избори, въпреки предупрежденията, че това може да доведе до бюджетен дефицит, допълва агенцията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар