вторник, 1 февруари 2011 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 8

Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

16.06.2010

Пет години затвор за бившия началник на държавния резерв

Бившият директор на Държавния резерв Димитър Димитров получи 5 години затвор. Състав на Софийския градски съд реши, че като длъжностно лице Димитров е ощетил държавата с над милион и половина лева. Срещу него бяха повдигнати общо 9 различни обвинения, но съдът го намери за виновен само по две от тях.
Три години бившият шеф на Държавния резерв получи за това, че променил договор за начина на доставка на гориво. По-голямата присъда - 5 години и тази, на която окончателно е осъден, Димитров получи за това, че горивата са били платени през декември и затова е начислена лихва. Димитров заяви, че няма да влезе в затвора и още днес ще обжалва решението на съда, като е сигурен, че по-горната инстанция ще го оправдае.
„От тези милиони няма нанесена щета, защото щетата означава загуба. А тук са дадени пари и е получено говори. С изключение на това, което Емел Етем не го плати и се натрупаха лихви и сега ме съдят за тази лихва”, коментира той.

07.12.2010

Рушат пристанището на Баневи

Днес започна събарянето на т.нар. яхтено пристанище в курортния комплекс "Русалка", собственост на Николай и Евгения Баневи.
То представлява 10-метров бетонен кей, изграден като продължение на брегозащитната буна, която от години стои там, дълго преди приватизирането на курорта.
Управителят на "Русалка" АД Ангел Марков се опита да спре екипа на регионалната дирекция "Национален строителен контрол" (РДНСК) - Варна и продружаващата ги специална техника за събаряне. Мотивът му е, че е необходимо да бъдат представени разрешителни за преминаване през частната територия.
По думите на Марков има разминаване и между названието "яхтено пристанище" и мястото, упоменато в съдебното решение като "разположено на централния плаж".
Управителят нареди да бъде вдигната бариерата едва след предупреждение, че ще му бъдат поставени белезници.

25.01.2011

Бившият данъчен №1 получи 4 години затвор

Бившият директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина беше осъдена на четири години затвор за издаване на незаконни указания и за натиск над бившия началник на данъчните в Силистра Милена Цолчовска. Така Мургина стана първият осъден високопоставен държавен служител от предишното управление.Софийският градски съд я оправда по другите две обвинения - за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и за невярно деклариране на имот в Созопол пред Сметната палата.
Според магистратите Мургина е нарушила закона, като е указала на главен инспектор по приходите в дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на текстилната фирма "Плевен 1999" ООД.Вследствие на нейните указания не е събран 1.32 млн. лв. корпоративен данък от дружеството. За това престъпление по служба съдът наложи на Мургина четири години затвор, както и забрана да заема отговорни държавни длъжности шест години.

26.01.2011

9 г. затвор за Александър Томов

Софийски градски съд (СГС) осъди Александър Томов на 9 г. затвор, съобщи БГНЕС.
Вчера прокуратурата поиска над 15 години затвор за бившия президент на ЦСКА. Това наказание е над средния размер, предвиден в закона по обвинението срещу Томов за длъжностно присвояване в особено големи размери, където законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. Според прокуратурата, длъжностното присвояване представлява особено тежък случай. Държавното обвинението поиска и конфискация на имуществото му в максимален размер.
Софийска градска прокуратура поиска от съда да му бъде наложена забрана да заема длъжности в държавни и общински фирми и предприятия. Срещу Александър Томов има повдигнати обвинения за длъжностно присвояване на над 36 млн. евро от ЦСКА и комбината „Кремиковци". Заедно с него подсъдими са бившият изпълнителен директор на „армейците" Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.
Прокурорите Роман Василев и Божидар Джамбазов изтъкнаха, че напълно поддържат обвинителната теза и че всички доказателства, събрани по делото, са в подкрепа на обвинителния акт.
За Александър Гарибов прокурорите поискаха наказание от над 10 години затвор и конфискация на имуществото му в максимален размер.
Александър Томов и Александър Гарибов обаче бяха оправдани за това, че като длъжностни лица са присвоили чужди пари на стойност 3 490 000 лв. от футболния клуб ЦСКА.

01.02.2011

МВР арестува общински съветник от ДПС за лихварство

Общински съветник от ДПС в град Раковски е задържан при спецоперация на МВР за лихварство в село Стряма. 42-годишният Илия Манчев развивал незаконната си дейност в Раковски и околните села.
Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.Той добави, че мъжът е участвал в схеми за купуване на гласове, като е използвал дълговете на хората като средство за заплаха. Министър Цветанов посочи, че поименно са установени притежателите на златните пръстени, открити в лихваря.
При претърсване в дома му в село Стряма и в лекия му автомобил били намерени и иззети 43 лични карти на лица, взели паричен заем, 4 копия от лични карти, тефтери с над 200 имена на длъжници, златни накити - 35 пръстена, 13 синджира, 6 гривни, 9 чифта обеци, както и 3 трудови договора, 8 ваучера за въглища, 1700 лева и лек автомобил „БМВ".

01.02.2011

Съд отне Пловдивския панаир от Георги Гергов

Пловдивският окръжен съд обяви за нищожни решения на Сергей Станишев и Румен Овчаров в полза на бизнесмена и член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов
Окръжният съд в Пловдив обяви за несъществуващи увеличенията на капитала на "Международен панаир Пловдив" АД от 2006 и 2007 г., с които държавата е загубила мажоритарния си дял в дружеството.

През април 2010 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е сезирал съда и е образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата. Тогава министър Трайков заяви, че панаирът е бил приватизиран не през Закона за раздържавяване, а със "стратегия за публично-частно партньорство".

Процедура за приватизация по смисъла на Закона за приватизация не е имало. Извършено е било преструктуриране на дружеството с цел реализиране на публично-частно партньорство.
По думите на Трайков, цитирани от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, решението на съда е част от усилията на министерството за възстановяване на справедливостта и собствеността на Пловдивския панаир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар