четвъртък, 10 май 2012 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 17

Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.


Бонусите в Агенцията по вписванията стигнаха до прокуратурата

24.04.2012


Нередностите в Агенцията по вписванията са обект на прокурорска проверка. Докладът на Инспектората на правосъдното министерство и проверката от вътрешния одит, които констатираха редица слабости в работата на агенцията, са предадени на държавното обвинение преди десет дни, съобщиха пред bTV от ведомството на Диана Ковачева.
Най-фрапиращата констатация от проверките бяха раздадените бонуси в агенцията. Именно допълнителното материално стимулиране стана причина за уволнението на старата шефка на агенцията Виолета Николова.
Материалите от докладите са изпратени на прокуратурата, която трябва да прецени дали в тях се съдържат данни за извършено престъпление.
Скандалът с раздаваните бонуси в Агенцията по вписвания избухна през февруари. Само за 2011-та Виолета Николова е получила над 72 000 лева допълнително материално стимулиране. От тях 24 000 е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова. Останалите 48 000 лева Виолета Николова е преценила, че може да си ги даде сама, защото е работила "честно и почтено по 18-20 часа всеки ден" и "няма нищо нередно в това човек сам да оцени работата си".
Освен с бонусите работата на Николова ще се запомни и с дългите опашки от чакащи пред агенцията през миналата година.

Повдигнаха обвинение на Калина Илиева. Грозят я 8 години затвор .

25.04.2012


До 8 години затвор очакват бившата изпълнителна директорка на фонд „Земеделие” Калина Илиева, която сама си е фалшифицирала дипломата – пише в. „България днес”. Прокуратурата й повдигна обвинение и дори й наложи мярка за неотлонение „подписка”. Развитието на обвинението срещу нея идва само дни след като Калина бе засечена да купонясва с двама мъже, сред които липсваше съпругът й, на промоция на Лили Иванова.

Скандалната бивша шефка на фонда бе хваната, че е представила фалшива диплома преди година. Според документа тя би трябвало да е завършила Висшия институт по техника и икономика в Берлин. Тогава до последно Калина Илиева обясняваше, че има тапия за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас.
Заради развихрилия се грандиозен скандал през март 2011 г. бе сменено цялото ръководство на ДФ „Земеделие”. Само преди месец и половина пък от германска страна бе потвърдено, че Калина Илиева не е получавала никаква диплома за завършено висше образование в тази страна. Тя е била записана като студентка във Висшия институт по техника и икономика в Берлин, но никога не е посещавала лекции – отбелязва таблоидът. Има подозрения, че Калина сама е фалшифицирала документа за завършено висше образование.

Окончателно: Братя Галеви влизат в затвора за 5 години

03.05.2012


Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, влизат в затвора, реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС). Съдът потвърди, че двамата са виновни за организиране на престъпна група, и им наложи по пет години затвор.
Софийският апелативен съд ги призна за виновни през юли м.г., когато двамата получиха съответно 7 и 5 години затвор.
Братя Галеви заедно с Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Георги Градевски и Георги Блатски са подсъдими за организиране, ръководене и участие в престъпна група за принуда, изнудвания, извличане на облаги чрез внушаване на страх. През ноември 2010 г. Окръжният съд – Кюстендил, ги оправда изцяло.
Делото срещу братя Галеви започна през септември 2009 г. Галев беше обвинен и за изнудване, средна телесна повреда и принуда, а Христов - за извличане на облаги чрез внушаване на страх. Галеви са на свобода срещу парична гаранция от по 50 хил. лв., след като бяха пуснати от ареста заради кандидатирането им за депутати на парламентарните избори миналата година.
Пламен Галев беше задържан през декември 2008 г. заради заплахи към журналистката Лидия Павлова, а Ангел Христов беше арестуван през януари 2009 г. след разпит в Националната следствена служба.
Всичко това се случи, след като стана известно, че двамата са се срещнали с бившия вътрешен министър Румен Петков, а посредник е бил тогавашният съветник в ДАНС Алексей Петров.


Таки е арестуван

10.05.2012


Обвиненият като лидер на една от най-големите престъпи групи за разпространение на наркотици Христофорос Аманатидис е бил задържан вчера около 9.30 часа българско време в Дубай, научи bTV от високопоставен източник.
Известният с прякора си Таки българин от гръцки произход е бил арестуван в жилище, което е било негова собственост.Процедурата по прехвърлянето му в България ще отнеме около един месец.
През декември 2008 г. българската държава издаде европейска заповед за арест срещу Таки, а в началото на юни 2009 г. прокуратурата му повдигна задочни обвинения, че заедно с Христо Вартерян – Ицо Исуса, са създали и ръководили организирана престъпна група за разпространение на наркотици.
Още преди да бъде обявен за издирване чрез Европол, Таки напусна пределите на страната и оттогава е в неизвестност. Вартерян също е в неизвестност.
Българските власти обаче успяха да арестуват част от т.нар. "група на Таки" още през лятото на 2009 година и изправиха пред съда няколко човека.Делото срещу тях обаче върви при "закрити врата" и подробностите не са известни. Процесът е към края си, а подсъдими и адвокати многократно заявиха, че делото е засекретено умишлено, тъй като няма никакви тайни материали в папките му.

Синът на Гриша Ганчев е арестуван

10.05.2012


Синът на собственика на "Литекс" Гриша Ганчев - Данаил е задържан покрай акцията на МВР и данъчните срещу ДДС измамите в захарния бизнес, научи bTV от сигурен източник.
Данаил Гришов Ганчев е задържан за 24 часа.
Освен него в ареста са още Милко Талев, Ивайло Талев и Тодор Симеонов.
По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня, пише в съобщението на МВР.
Справка в сайта на „Литекс” показва, че двата завода са собственост на компанията на Гриша Ганчев.
Извършени са претърсвания на 15 жилища и офиси в София и в страната, откъдето са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи, добавят от МВР.
Плащанията на фирмите - купувачи се извършват единствено и само по банков път. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 и 130 хиляди на ден, се теглят в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец. Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на преведените по банков път средства и искане камионите на фирмите - получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката, продължават да изясняват схемата от полицията.
Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки, на всеки 10-12 камиона се осчетоводяват 1-2, като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.
За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. „липсващи търговци”.
С цел да се прикрие престъпната дейност спедицията на стоката от складовете на заводите до крайния получател се е извършвала чрез „курсове на черно” - управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга.
Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи, фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока.
Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани.
В хода на разследването е установено, че в края на месец март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма.
За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв. , от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар, добавят от МВР.

Захар от Чернобил

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил (Украйна). Идеята била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар, те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

МВР заключи Хамстера и Митьо Очите
10.05.2012


Подготвял атентан срещу на полицай от ГДБОП
Антон Петров - Хамстера и Димитър Желязков - Очите са били арестувани по сигнал, че са подготвяли убийството на високопоставен полицай от ГДБОП, научи bTV. Операцията е била проведена на столичния булевард "Черни връх". Полицията е задържала и хора от охраната на Хамстера.
Антон Петров е известен като "дясната ръка" на Алексей Петров и е подсъдим с него по делото "Октопод". Хамсера бе сред първоначално арестуваните в операция "Наглите", но след месец в килите на Национал-ното следствие бе освободен. Доказателства срещу него за участие в гру-пата за отвличания не бяха намерени въпреки многократните намеци от страна та МВР, че той има общо с похищенията.
Димитър Желязков - Очите пък наскоро излезе от затвора, след като изтърпя присъда за наркоразпространение по Черноморието.



Няма коментари:

Публикуване на коментар