петък, 11 май 2012 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 3



Р.Овчаров: Не сега, а 2009 Станишев трябваше да слезе от лидерския пост

29.03.2012


Темата за оставката на Станишев и смяната му не може да бъде сега на дневен ред- Той трябваше да слезе от лидерския пост още през 2009 есента. Затова настоявах тогава, но хората, които го спасиха като председател на БСП, сега най-активно му искат оставката. Това заяви по Нова ТВ бившият министър на енергетиката и лидер на столичните социалисти Румен Овчаров.
Според него през 2009 г. партията на конгрес е трябвало да води дебат защо катастрофално е загубила на изборите след едно добро и успешно управление.
Овчаров смята, че още тогава е трябвало да бъде даден отговор и на горещите въпроси защо БСП се забъркало в генно-политическо инженерство (намекна за създаването на РЗС – б.р.) и защо допусна да се обвърже с един нежелан коалиционен партньор – ДПС.
Румен Овчаров е категоричен, че сега дебатът Станишев или Първанов е безсмислен и не носи нищо на партията. Според него ситуацията вече била променена – Станишев е успял да се изкачи до лидер на ПЕС и това е обстоятелство, което затвърждава лидерските му позиции и в БСП .
Лидерът на софийските социалисти заяви още, че обвиненията, че БСП е дясна партия са несъстоятелни.
Ние сме автентична лява партия, но показахме, че можем да водим и друг тип политики, когато те са важни за развитието на страната.

Първанов: БСП се превръща в културно-политическо гето

08.05.2012


В чисто психологически план БСП има отдавнашен проблем, който се задълбочава с всяка година - това е тенденцията за превръщането на БСП в своеобразно културно-политическо гето.
Това заяви президентът (2002 -2012) Георги Първанов при представянето на новата си книга "Позиции и идеи", написана в хода на отчетно-изборната кампания на БСП за предстоящия конгрес.
Първанов заяви, че не се притеснява от "черния" ПР, насочен срещу него и посочи, че според неговия екип в кампания за обругаването му са хвърлени повече от един милион.
В края на април Николай Слатински, бивш секретар на президента Първанов по въпросите на националната сигурност, го определи като виновник за българските жертви в Кербала, като коварен и отмъстителен, зависим от ловната си дружинка.
Преди това името на Първанов бе намесено в скандала с помилванията на вицепрезидента Ангел Марин.

Станишев: Първанов сам призна за паралелен център

08.05.2012

"Георги Първанов говори за негов екип, съществуващ и действащ като фактически паралелен център в партията. Хубаво е той да бъде огласен публично", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар на казаното по - рано днес от Първанов, предаде репортер на БГНЕС.

"Аз лично призовавам всички членове на този екип да се кандидатират за Националния съвет чрез таен избор, а не чрез делегирано представителство", добави Станишев. "Не избягвам пряк контакт с никой от БСП, но партията има легитимно ръководство и всеки трябва да се съобразява и разговорите трябва да се водят в легитимните органи и институции на партия. БСП не е акционерно дружество, което Георги Първанов и Сергей Станишев да си го делят като пропорции. Партията не е собственост нито на мен, нито на Георги Първанов, нито на Румен Петков, нито на който и да е било друг. Всички ние сме функция на силата и авторитета на БСП и всеки от нас трябва да го помни това цял живот", категоричен беше Станишев.
Той също се похвали, че "носи на бой". "Повече критики и атаки от мен не знам някой друг в БСП да е понасял - и от външните ни опоненти и от наши партийни другари, от приятелски огън. Мога да връщам лентата доста назад за много вътрешно партийни атаки, които съм преживял", убеден е Станишев. "Смятам за погрешна тезата и убеждението на президента и другар Първанов, че Бойко Борисов и ГЕРБ могат да бъдат победени в сблъсък на титаните, които вадят два меча и започват да се налагат публично в пряк сблъсък. Трябва да има ясно политическо противопоставяне и ясно говорене и аз съм сред хората, които винаги са твърдели, че управлението на ГЕРБ е вредно и не може да изведе България от кризата", каза още той.
"Не съм водил и нямам намерение да водя задкулисни кампании и игри, защото на хората им е писнало от такъв тъп политика. На конгреса е важно БСП да се обедини след съдържателна дискусия по политиките и какви са нашите ясни алтернативи и ангажименти", заяви лидерът на партията. "Цяла България ще ни гледа нас, от дълги години не е имал такъв интерес към конгрес на нашата партия", отбеляза още Станишев. "След като конгресът проведе своето заседание и избере лидер на партията, за всеки в БСП, който искрено желае да преборим ГЕРБ, има достойно място. Президентът Георги Първанов като наш другар има своето място в БСП и в Националния съвет и в нашата кампания, стига искрено да го желае", изтъкна председателят на БСП.

Кунева избра Русе да каже “да” за партия

08.05. 2012


Окончателен и утвърдителен отговор на въпроса ще прави ли Меглена Кунева партия ще дойде от Русе утре, в Деня на Европа.
Очаква се в дунавския град шефката на сдружение “България на гражданите” да обяви официално намерението си да създаде и оглави политическа формация, с която да се яви на следващите парламентарни избори.
Това научи “24 часа” от близки до Кунева членове в сдружението. То ще се запази като неправителствена организация, но ще даде името и на бъдещата политическа партия.
Дългоочаквания анонс Кунева ще направи в Историческия музей на Русе. Мястото е избрано, защото там се съхранява като експонат писалката, с която бившият евроминистър подписа присъединителния договор на България с ЕС през 2005 г. По план в музея утре ще се съберат учредителите на сдружението в пълен състав. Кунева е избирана и за народен представител от Русе.
Окончателното решение да пристъпи към традиционното формиране на партия и участие в избори Кунева взе след 6-месечна обиколка на страната. От екипа й отчитат, че тя вече е била в половината страна, а до 2 месеца ще обиколи и другата половина. Упорито отлаганият отговор ще се случи ли партията се оформил след срещите с гражданите. До момента Кунева настояваше, че не е главатар на банда, за да взема еднолично решение за това.
Инициативният комитет на партия “България на гражданите” ще бъде учреден до месец. Отсега било ясно, че тя ще претендира за място в дясното политическо пространство. Основите на партийни структури вече били положени в 11 областни града, а членовете на сдружението до момента са около 13 000.
“България на гражданите” ще бъде в равна степен срещу ГЕРБ и БСП, тъй като според Кунева те са “двете страни на една и съща монета”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар