неделя, 12 май 2013 г.

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯТ СЛУГИНАЖ 6


Има сериозни проблеми със свободата на медиите в България


19.06.2012

Aлиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент е дългогодишен защитник на човешките права и гражданските свободи както в Европейския съюз, така и извън неговите граници.

В този контекст изслушването за свободата на медиите в България на 6 юни 2012 г. е част от серия от събития и дейности, посветени на работата на АЛДЕ в Комисията по граждански свободи и в Комисията по външни работи в тази насока.

В отговор на изявлението на Българския медиен съюз (БМС) беше сформирана следната позиция:

- АЛДЕ категорично отхвърля всякакви инсинуации относно "неясно финансиране" или "намеса в работата на българските журналисти".

- Положението на медиите в Европейския съюз като цяло и конкретно в България изисква сериозен и задълбочен парламентарен контрол.

Това е основна отговорност на една демократично избрана институция, каквато е Европейският парламент, и е част от задължението на ЕП да съблюдава спазването на Хартата на основните права, заложена в Лисабонския договор.

- Българският медиен съюз (БМС) заедно с други организации бяха поканени да присъстват на изслушването.

Бяха поканени и основните европейски организации на гражданското общество, чиято работа се фокусира върху свободата на медиите. Следователно, както беше потвърдено от Европейската комисия, "Репортери без граници", Асоциацията на европейските издатели на вестници, докладите на Freedom House и Държавния департамент на САЩ и от обсъжданията по време на изслушването, има сериозни проблеми със свободата на медиите в България. Жалко е, че БМС не успяха да присъстват на събитието и да дадат своя ценен принос.

- Групата на АЛДЕ ще продължи работата си по въпроса за свободата на медиите. В продължение на изслушването и разработването на парламентарните доклади на евродепутатите Мариете Шааке и Ренате Вебер се предвижда организирането както на парламентарни дебати, така и на дебати, които да включват по-широк кръг от гражданското общество, за да се гарантира фактическа, безпристрастна и задълбочена подготовка на позицията на Европейския парламент по въпроса.



И финансовият директор на bTV с €450 хил. в облигации на Първа инвестиционна банка

24.06.2012

Вики Политова вече натрупа над 500 хил. лв. загуби от обезценката на акциите на ПИБ заради кризата, не е ясно колко ще последват от протестите срещу Закона за горите

Финансовият директор на bTV Media Group Боян Калчев също притежава облигации на Първа инвестиционна банка (ПИБ) за 450 хил. евро, показа проверката на сайта за разследващата журналистика „Биволъ“.

Боян Калчев е състудент от АУБГ на председателят на управителния съвет и генерален директор на bTV Вики Политова, която миналата седмица не отрече, че заедно със съпруга си са акционери в ПИБ на Цеко Минев. Ефективната доходност на облигациите, закупени през 2008 г. е 26% на годишна база.

Междувременно, разследването показа още, че Вики Политова е с поне 500 хил. лв. загуби от акциите си в ПИБ, закупени точно по време на първите удари на кризата през 2008 г. Вики Политова и нейният съпруг Евгени Луканов, член на Надзорния съвет на ПИБ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката, имат 650 хил. евро в облигации издадени от ПИБ, които те за закупили през май 2011 г. за 56% от номинала.

В началото на март 2008 г. акциите на ПИБ се търгуват по 8 лева за акция, като на 17 март 2008 г. Вики Политова притежава 49 008 акции на ПИБ. При най - оптимистичния вариант, Политова е похарчила за тях най - малко 392 хил. лв. Следва глобалната финансова криза и през лятото на 2008 г. акциите на борсата главоломно се сриват“, припомня „Биволъ“. На 7 октоври 2008 г., когато кризата вече се приблицава към България, Вики Политова - плаща още 400 хил. лв. за още 133 334 акции на ПИБ на цена от 3 лв. Става дума за най-големия изтъргуван обем акции на ПИБ за последните 5 години, сочат данните от Българската фонфова борса (БФБ).

Излиза, че Вики Политова е вложила общо към 792 000 лв. в акции на ПИБ. В петък акциите на ПИБ се търгуваха по 1,48 лв. Така притежаваните в момента от Вики Политова 190 400 акции вече струват 281 792 лв. Това прави загуба от близо 319.6 хил. лв. за акциите купени преди март 2008 г. Закупените вече през октомври същата година акции са поевтинели с още 202.6 хил. лв.

По този начин е налице наличие на сериозна опасност от конфликт на интереси – правото на глас сред акционерите на ПИБ прави Вики Политова и съпруга й обвързани с финансовите интереси на мажоритарния собственик на банката Цеко Минев, който е и председател на ски – федерацията, в чийто интерес се правят скандални поправки в Закона за горите. ПИБ има голяма собственост в ски-курортите Банско, Витоша, Боровец и Разлог. Разследване на „Биволъ“ и „E-вестник“ показа, че има свързаност между офшорните фирми, владеещи "Витоша ски" и "Юлен" и офшорки с голям процент собственост в ПИБ.



В българските медии има много купени публикации, обяви посланикът на Германия

16.01.2013

В медиите в България на преден план стои въпросът за прозрачността и концентрацията на структурите на собственост на медиите в страната, както и индикациите за автоцензура на журналисти и много купени публикации. Това коментира в интервю за БГНЕС посланикът на Германия в София Матиас Хьопфнер.

"В структурно отношение наистина се забелязват сериозни дефицити в българския медиен ландшафт. Това бе установено от различни изследвания, особено открояващо се от тях е изследването на Репортери без граници, които в годишната си ранглиста за свобода на медиите за пореден път понижиха мястото на България", посочва той.

Хьопфнер смята случаят с неговото интервю във вестник "Монитор" през миналата година за приключен. Тогава той протестира срещу редакционната политика на изданието заради факта, че изданието е съкратило негово интервю, публикувано на 23 октомври, в частта, в която той коментира медийния пазар в България.

"За моите 3.5 години като посланик в София това е единичен случай, на който не бих искал да отдавам прекалено голямо значение."

Посланикът цитира пропадането на България през последните години в класацията на Репортери без граници, писмото на ЕК чрез еврокомисар Нели Крус до българското правителство за собствеността на медиите в България и др. "Така че със сигурност не съществува една-единствена мярка, която би могла да реши всичко това", обобщава Хьопфнер.

В отговор на въпрос за ситуацията преди и след оттеглянето на ВАЦ от българския медиен пазар, Хьопфнер посочва: "Докато медийната група ВАЦ беше тук, не всичко беше идеално. Но след оттеглянето й при независимото сравнение на страните във вече споменатия индекс за свобода на печата на Репортери без граници България още малко е слязла надолу в класацията – от 70-то на 80-то място. Аз мисля, че ВАЦ допринесе за многообразието на българския медиен пейзаж и икономическите интереси на германския инвеститор се ограничаваха единствено и само върху медийния бизнес."

На въпрос дали вижда опасност от завръщане на авторитаризма в България, каквото предупреждение наскоро отправи германският социолог Клаус Офе, посланикът посочва, че "демокрацията в нито една страна не е автоматизъм, тя трябва непрекъснато да се развива и поддържа в демократичното ежедневие" и още, че никоя страна не е защитена от появата на авторитарни сили, които биха застрашили демокрацията.

Посланикът сочи като положителен пример това, че развитието на гражданското общество в България е все по-динамично и не се страхува да надигне глас в много оспорвани дебати.

Хьопфнер съобщава, че според скорошно проучване германски предприятия наблюдават дори влошаване на борбата с корупцията в България, а една трета от запитаните германски инвеститори по-скоро не биха инвестирали повторно в България, ако днес трябва да вземат това решение. „Докато в предишно подобно запитване само една пета от анкетираните са били на такова мнение. Това е повод за загриженост.“



Нова тв купена от Борисов?

12.05.2013

Нова телевизия е тотално купена от ГЕРБ! Това е реакцията на читате-лите на ПИК, които са изумени от поведението на журналистката Люба Кулезич, която сутринта тегли мощна тирада в подкрепа на Борисов и компания.

Подгласяха й дежурните агитатори на ГЕРБ Евгений Михайлов и Огнян Стефанов, според които заловените бюлетини в Костинброд не били незаконни, че всичко било провокация на прокуратурата и опозиционните сили и че в ход бил сценарий против демокрацията.

"Как е възможно насред гласуването една национална телевизия да агитира в подкрепа на една партия?", дивят се десетки читатели на агенцията ни.

Те припомнят, че Нова от няколко месеца пристрастно представя политическата реалност у нас чрез нескрита пропаганда в предаванията на Люба Кулезич, Кеворк Кеворкян и Сашо Диков. Последният - от яростен противник на ГЕРБ, се превърна в апологет на милиционерския режим.



Няма коментари:

Публикуване на коментар