понеделник, 14 октомври 2013 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 41




Калин Георгиев влезе в борда на директорите на "Фиш порт"

 

10.09.2013

      От 5 септември бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев е член на съвета на директорите на пристанище "Фиш порт", съобщава вестник "Преса". То е собственост на инвестиционното дружество на Цветелина Бориславова CSIF (Си Ес Ай Еф).

     От юли Георгиев е шеф на дирекция "Сигурност" на "Българо-американска кредитна банка" АД, чийто основен акционер и председател на надзорния съвет е Цветелина Бориславова.

     Калин Георгиев започва в МВР през 1996 г., след като завършва специалност "Руска филология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Беше шеф на БОП в града под тепетата, после директор на "Криминална полиция" по времето на тройната коалиция, а от 2009 до май 2013 г. - главен секретар на МВР.

 СКАНДАЛ: ФИДОСОВА С ГРАНДИОЗНА ДАЛАВЕРА

19.09.2013

    Фирма на Искра Фидосова ремонтира сградата на парламента и дължи на държавата 1 млн. лева. Освен съмненията, че документите и дипломата да практикува професията си, около Искра Фидосова излизат още по-скандални разкрития, пише “Разкрития”. Миналото на шефката на правната комисия е много цветно и всичко, в което тя е замесена мирише на измама. Има съмнения, че тя е ръководител на сериозни далавери. Този път не става въпрос за подправени листчета, а за цели 1 000 000 лева. Въпросната фирма „Моском-Ко” печели много голяма обществена поръчка за масовата смяна на дограмата в сградата на парламента. Същата тази фирма, която става известна в последно време, има собственост в „Моском Монтана”. Тази фирма е управлявана от сестрата на Искра Фидосова – Цветелина Недкова. Много фирми кандидатсват за тази поръчка, но тя печели поръчката. В същото време за ремонта започва и акция на данъчните, след която се разкрива, че същата тази фирма дължи 1 000 000 лева. Две години след тази измама става напълно ясно, че сделки са въртени от Майкъл Лин. Тази сделки се сключват и никои не успява да ги спре, въпреки че по закон всички имоти, които са записани по документи, трябва да се запорират.

 
“Тежката артилерия” на ГЕРБ урежда мъжа си с диплома.

Гонят доцент от Техническия университет заради Красимир Атанасов.

 
09.10.2013

 
Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова се опитала да уреди съпруга си Красимир Атанасов с диплома от Техническия университет. По документи той учи индустриален мениджмънт в Стопанския факултет на вуза. Преди около година Красимир Атанасов е трябвало да се яви на изпит по индустриални отношения, твърди “Галерия”.

Вместо това обаче тогавашната министърка на здравеопазването използва служебното си положение и ходатайства мъжът й да бъде пуснат без тест. За целта тя използва близкия до ГЕРБ ръководител на Катедрата по правни и хуманитарни науки в университета Ангел Кондев.

Чрез неговото ходатайство се прави опит за пробив при преподавателя Чавдар Стоянов. Той обаче реагира бурно и е категоричен, че това не може да се случи, защото въпросният господин не е по-различен от другите. На грозната сцена са присъствали и студенти. Те са категорични, че кадруването за съпруга на Десислава Атанасова е прецедент във факултета.

По думите им те не са виждали никога Красимир Атанасов на лекции, а името му не фигурира и в списъците за летните бригади. Нещо повече – въпросният господин не се е явявал нито на редовния изпит, нито на поправителната сесия. Вследствие на категоричния отказ на преподавателя Чавдар Стоянов да изпълни политическата поръчка на 19 септември 2013 г. той разбира от устен разговор, че е изхвърлен от учебните програми.

Той разбира също, че нареждането идва „отгоре” и се изпълнява чрез ръководителя на катедрата Ангел Кондев.

 

 Дянков завлякъл народа с 1.4 млрд. лв, дават го на прокурор


 
Новата власт обмисля формулировка, с която да сезира прокуратурата за изхарчените от кабинета „Борисов“ 1.4 млрд. лв. от здравни вноски, предвидени за т.нар. втори стълб на осигуряването. Те стояха като резерв и бяха използвани за други цели при предното правителство, твърдят отлично осведомени, според „24 часа“. Прехвърлянето стана по идея на вицепремиера Симеон Дянков. С формулировката за прокуратурата са се заели юристи от всички парламентарни групи. Казусът бил сложен, тъй като предишните управляващи с поправка в Закона за бюджета записали, че парите на касата са част от консолидирания бюджет.
Това не променя факта, че е нарушен духът на Закона за здравното осигуряване, според който пари от здравни вноски може да се харчат за здравноосигурителни плащания.


Междувременно стана ясно, че завлeклият ни с 1.4 милиарда лв бивш финансов министър и още по-бивш служител на Световната банка, се е кротнал в „Руската икономическа школа“ (РЕШ) – частно американско учебно заведение, създадено от Чубайс и подобните му през 1992 г. на територията на Русия като неолиберален, глобалистки рупор. Истинското му име е “New School of Economics”. Школата се издържа от специално създадената за тази цел в САЩ корпорация “American Friends of the New School of Economics”.

Официалният език на преподаване е английският. Годишната учебна такса е 20 000 евро. РЕШ има 400 студенти и 30-тина преподаватели, което говори за нищожно влияние в една държава като Русия и един град като Москва, където всеки от многобройните ВУЗ-ове се радва на десетки хиляди студенти.

Освен да пропагандира провалената неолибералната доктрина (която доведе света до продължаващата последна финансова и икономическа криза), заведението работи системно срещу личността на руския президент Путин, срещу политиката на Путин и най-общо срещу възраждането на Русия след елциновия олигархичен грабеж. Пример за това е защитата на политиката на елциновото „семейство“ от олигарси – Брезовски, Гусински, Ходорковски, Дерипаска  и пр. Управата на РЕШ се вживява особено много в защитата на единствения елцинов олигарх, който не можа да избегне правосъдието – Ходорковски.

“Научната“ продукция на РЕШ излиза най-вече в американската и израелската периодика и много често е посветена на антихристиянска, антиславянска пропаганда, тиражиране на пасквили срещу национализма и патриотизма в Източна Европа и други агитационни материали, в които няма нищо икономическо. Пример – последната статия на Рубен Ениколопов и съавтори „Трансграничните медии и национализмът: сръбското радио в Хърватия“ (Cross-border media and nationalism: Evidence from Serbian radio in Croatia). Както повечето професори в РЕШ, и Ениколопов е бивш служител на Световната банка. Магистърската програма по икономимка се води от проф. Шломо Вебер (Hebrew University of Jerusalem), гражданин на Израел, САЩ и Канада, работил в МВФ, който в РЕШ разработва теми като „Имиграционни квоти в глобализирания свят“ (Виж Shlomo Weber. „Immigration Quotas in the Globalized World“, Journal of the New Economic Association, 2010 (7), 10-23.) Иначе казано, в Москва уволненият за некадърно управление на финансите Дянков ще бъде в своя среда.

 

Имот на Плевнелиев в Гърция за 700 000 евро. Президентът закупува скъпия имот в брой, като по този начин НАП не може да зададе въпроса – от къде са 700-те хил. евро.


 
14.10.2013

    700 хил. евро в брой е платил държавният глава Росен Плевнелиев за къщата си на Халкидики, показват документите от гръцката Агенция по вписванията, с които TV7 разполага. Кой и кога плаща за имот "на ръка", защо и как строителният предприемач Плевнелиев се сдобива с него точно през 2007 г. По дирите на президентските имоти тръгнаха репортерът на TV7 Моника Гаджанова и операторът Огнян Кръстев.

    Имотът се намира в местността Амаксина до Уранопули - селище на третия ръкав на полуостров Халкидики. Мястото е известно като провлака на Ксеркс, защото през малкото парче суша в древността са били пренесени с въжета корабите на персийския нашественик. Местността дава и прекрасна гледка към най-високия връх на Атон.

    Не е ясно защо Росен Плевнелиев дава 700 хил. евро в брой за имот с три пъти по-ниска  данъчна оценка от близо 230 хил. евро, както и защо след това плаща близо 65 хил. евро данък за прехвърляне на имота вместо да си купи двустаен апартамент в София.

    Когато попитахме НАП как се следи произхода на тези пари, от приходната агенция тълкуваха йезуитски Валутния закон, като ни вкараха в хипотезата, че за страните от ЕС не е необходимо въпросното удостоверение, че сте платили данъци и осигуровки, и не дължите пари на държавата. Или с други думи, който не е решил да изнася пари "кеш", само той не го е направил.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар