понеделник, 28 октомври 2013 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 36





 
15.10.2013

 
    Само часове след поредната пориця атаки, за  обвързаности на президента Росен Плевнелиев с офшорни компании, идващи от медиите на Корпоративна банка и политическия им проект Николай Бареков, лъсна, че рожбата на банкера Цветан Василев – ТВ7 е заплетена в офшорки на осем нива. Развръзката идва, след като стана ясно, че именно  лицето на Корпоративна банка Делян Певскии е автор и вносител на новия закон, ограничаващ действието на офшорни дружества и капитали в страната. Разкритията за ТВ7  са на сайта „Биволъ”.

    "Единствената медия, с която съм имал нещо общо към онзи момент (2011 г. б.ред.) като консултант и миноритарен партньор на фонд за рискови инвестиции, е TВ7" - твърди банкерът Цветан Василев в интервю за Дойче Веле. В същото интервю той твърди, че "Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на НБМГ" (Нова Българска Медийна Група принадлежи на Ирен Кръстева, майка на Делян Пеевски б.ред).

    Разследване на Биволъ вече показа с документи, че банкерът Цветан Василев чрез своите дружества БРОМАК, КЕН ТРЕЙД и ТЦ-ИМЕ е притежавал 50% от издателската група НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ АД. Това става в края на 2008 г. По-късно акциите на БРОМАК ЕООД в ТЦ-ИМЕ са прехвърлени на офшорката И ЕФ ВИ ИНТЕРНЕШЪНАЛ ФАЙНАНШЪЛ, представлявана от Венета Николова, която и до момента е в управата на вестник Борба, издаван от Ирена Кръстева. Ирена Кръстева изкупува всички акции на ТЦ-ИМЕ на 13 март 2009 и така връзката към Василев се скъсва. Според проверка на ВКП по сигнал на депутата Митко Димитров, парите на Кръстева идват от заем, даден от Корпоративна Търговска Банка на Цветан Василев.

Майката на Пеевски и в ТВ7

    До края на март 2009 Кръстева заема и позицията на управител в ТВ СЕДЕМ ЕАД, както и във фирмата собственик КРАУН МЕДИА ЕАД. Кръстева влиза в борда на телевизията година по-рано след като Любомир Павлов продава телевизията и собствеността се прехвърля от английската фирма КРАУН МЕДИА на едноименна кипърска офшорка.

Сегашното ръководство на ТВ7, в което влиза тв-водещият и кандидат за политик Николай Бареков редовно изтъква, че телевизията е собственост на английската фирма Алегро Кепитъл. Истинската картина на собствеността всъщност е много по-сложна, показа разследването, извършено в рамките на мащабно проучване за медийната собственост в България на OCCRP (пълните резултати от проучването ще бъдат публикувани по-късно този месец).

Осем нива на офшорки

За да се стигне до Алегро Кепитъл, собствеността на ТВ Седем ЕАД с капитал 32 118 830 begin_of_the_skype_highlighting 32 118 830 БЕЗПЛАТНО  end_of_the_skype_highlighting лв. минава през българската фирма Краун Медия ЕАД, която е собственост на кипърската Краун Медия с капитал 1710 евро, която пък е собственост на друга кипърска фирма - Хагарли Инвестмънт с капитал 1000 евро (виж приложените линкове с документи).

    Хагарли инвестмънт от своя страна е собственост на Алегро Кепитъл (Великобритания), която има 1 392 819 паунда оперативни загуби за 2011. Тук се появяват първите физически лица, посочени като партньори: американецът Кристиан Бергман и канадецът Джъстин Фогарти. Освен тях в Алегро Кепитъл имат собственост Ей Си (Корпорейт Мембър), Хоук Кепитъл от остров Джърси и английската Медия Финанс Партнърс от Великобритания.

    Кой какво участие има в Алегро Кепитъл не става ясно от документите в английския търговски регистър.

    Собствеността на Медия Финанс Партнърс стига до две физически лица: германския гражданин Патрик Мартин, който е в борда на ТВ Седем АД и Ванеса Стърлинг, поданик на Короната.

    Ей Си (Корпорейт Мембър) също е с ясен собственик, това е Кристиан Бергман, който има и участие като физическо лице в Алегро Кепитъл.

    Най-мистериозна е островната офшорка Хоук Кепитъл, зад която стоят още две офшорки от Джърси: Дамор Инвестмънтс и Кацик Инвестмънтс. Тяхната собственост води през три нива към Кралската канадска банка, регистрирана като дружество в Люксембург.

    В цялата схема никъде не се появява името на миноритарния партньор Цветан Василев и/или КТБ. Остават въпросите какъв интерес има Алегро Кепитъл, която според годишните си отчети има милионни загуби, да притежава българска телевизия? Защо собствеността на телевизията минава през две кипърски офшорки с незначителен капитал? Защо зад собствеността на Алегро Кепитъл стоят други офшорки? Възможно ли е изобщо да се стигне до крайните физически лица, които притежават Алегро?

    Всички тези въпроси трябва да намерят решение в новия законопроект за медиите, в чието написване активно участвал и депутатът Делян Пеевски. Неговият принос бил именно в областта на прозрачността и ограничаването на офшорната собственост - съобщи колегата му Йордан Цонев. Както се вижда от приложените схеми, на собствениците на ТВ7 им предстои наистина мащабна работа, за да бъдат съвместими с бъдещия закон.

 

Бизнесмен топи Стоичков: Взе 150 000 тона дървесина без конкурс. Емил Димитров: Лъжа, ще се видим в съда


17.10.2013

Бизнесменът и собственик на няколко фабрики Красимир Дачев изненадващо осветли схема за облагодетелстване в сектора с дървесина.В разговор за това как се прави бизнес в България и как икономиката ще издържи на увеличаващите се социални обещания на управляващите в студиото на bTV Дачев съобщи за конкурс от миналата година, който е бил предсрочно спрян, за да получи Христо Стоичков 150 хил. тона дървесина. Влизайки в конкертика по случая бизнесменът коментира, че в търга са участвали всички компании в сектори - малки и големи. „И изведнъж 10 дни преди  сделката казват, че тя е приключена. Сега разбираме, че тоновете дървесина са дадени на Христо Стоичков от депутата Емил Димитров", заяви Дачев. Ролята на Димитров, депутат от ГЕРБ тогава, а сега съосновател на партия „БАСТА", заедно с бившия земеделския министър Мирослав Найденов, не е фигурирала официално никъде.

    Според бизнесмена той тогава е управлявал сектора, а тези „правомощия" е получил именно от Найденов. „Беше му дадена тази дейност. Самият председател на комисията по земеделие и гори нямаше право да пипа горите. Само министъра може да му даде правата - Мирослав Найденов", обясни той.

    Депутатът Емил Димитров, който се включи по телефона в разговора,, категорично отхвърли обвиненията и нарече Красимир Дачев „отявлен лъжец". „Христо Стоичков не участва в никакви фирми. Нека даде документи коя е фирмата и този път ще се видим в съда. Не може в национален ефир да хвърляш такива обвинения. Никой не се е месил в борсата, нека Дачев кажа колко пъти ни е искал съдействие да получава дървесина без търгове. Имали сме цели съвещания с депутати от комисията и редовно той искаше да избегне търговете", заяви Димитров, приемайки поканата да гостува в сутрешния блок на bTV, за да се изясни казуса. Дачев от своя страна отрече да е купувал суровина без търг.

     Обстановката за правене на бизнес в България в момента Дачев обобщи като продължение на тенденцията да се взима от все по-малко работещите и да се дава на неработещите.

     „И най-некадърния политик трябва да знае, че ако нямаш икономика не може да правиш политика. Предприемачите са тила и гръбнака на всяка държава", обясни той. Пример за добра политика в момента Дачев посочи съкращенията в държавната администрация. По думите му 20 г. „плачем, че бюрокрацията расте, а като се каза, че ще има съкращения всички ревнаха да не пипат хората."

    „Социалните мерки са хубави, но някой трябва да изкара парите, те не падат сами от небето. Сега всички говорим, че колкото работят толкова и не работят. Работещите в статистиката са тези с трудов договор - като махнем полиция, армия, държавни и общински служители - това е сфера, което не произвежда. Ще останат под милион хората, които реално произвеждат нещо, там откъдето идват парите. Въпросът е за заетост", обобщи Дачев.

 

Цветелина Бориславова започна поголовна сеч в Пампорово


22.10.2013

"Пампорово" АД, собственост на банкерката Цветелина Бориславова, започна да сече многовековни дървета в най-красивата ни планина Родопите, за да изградят нови ски писти и лифтове в едноименния курорт.

Изграждащият се нов лифт е от местността Двата моста до връх Снежанка. „Сечта е поголовна и се унищожават красиви борове. Цялата планина е разкопана и разорана“, сигнализират хора от Смолян. „Олигарси ни налазиха горите, а т.нар. еколози този път си мълчат", вбесени са местните.

И коментират, че нямат нищо против и при тях ски туризмът да се развива с по-бързи темпове като в Банско, но и в Родопите всичко да е според екологичните изисквания.

Пълно мълчание обаче имало за това какво се случва с горите в Пампорово. „Зелените непрекъснато вдигат шум до бога за пистите на Банско, но и дума не обелват за разширяването на лифтовете и сечта в Родопите", коментираха природозащитници.

Реформаторският блок и влизащата в него партия „Зелените“ също мълчат за унищожението на Пампорово. Според природозащитници собствениците на Пампорово, начело с банкерката Цветелина Бориславова, в момента много плътно са се сдушили с кръга на Иво Прокопиев и заедно унищожавали „на тъмно" гората с нови проекти за лифтове и писти, които уж строели на мястото на стари съоръжения и затова минавали „тънко" с екодокументацията.

Общинари от Банско пък коментират, че тъкмо кръгът на Прокопиев им подливал на високо ниво вода за така желаната втора кабинка в пиринския курорт, с която да се отпушат непрестанните опашки за достъп до ски зоната. „Те имат интерес да се дискредитира Банско в полза на Пампорово, затова се мълчи за жестоките еконарушения в Родопите", категорични са банскалии.

Заради строителните дейности в Пампорово в момента се секат поголовно дървета, смятат независими еколози. По предварителни оценки планираното ски строителство и изсичане е в пъти по-мащабно от това, което иска в Банско „Юлен" и на Витоша „Витоша ски", категорични са те.

Но в Банско и на Витоша това предизвикало остри реакции от екосдружения. Като особено дейни били от партия „Зелените" и близките до тях неправителствени организации. „Сега обаче всички те мълчат. Най-малкото е странно. Може би защото партия „Зелените" и преди, и сега - нищо че са в Реформаторския блок, си остава свързана и с капиталците на Прокопиев, и от там директно и с президента Росен Плевнелиев", подозира „еко" завера в Смолян.

А от Банско ги „допълват", че причината за яростната съпротива на „Зелените" срещу нов кабинков лифт при тях и гробното им мълчание за новите съоръжения в Пампорово се крие в съвсем откровено обслужване на „една олигархична финансово-медийна групировка и приближените й". „Тя има интерес да се развива само притежаваният на практика от този кръг курорт Пампорово, но не и конкурентите й Банско, Боровец, Витоша", убедени са в пиринския курорт.

Милиони се инвестират в момента в родопския курорт от собствениците на „Пампорово" АД, с които не само с „приятелски", но и с официални бизнес връзки е т.нар. кръг „Капитал" на Прокопиев. Според инвестиционните намерения, депозирани и някои дори одобрени от общината в Смолян, се прокарват нови лифтове, монтира се осветление, разширяват се писти. Справка в регистрите показва, че собственик на близо половината акции в „Пампорово" АД е СИЕСАЙЕФ, собственост на Цветелина Бориславова. Банкерката пък отдавна е във връзка със своите фирми и организации с тези на Прокопиев.

В гражданския сектор Бориславова присъства с няколко фондации. Като прословутата „Типинг пойнт", където тя е заедно с дясната ръка на Иво Прокопиев банкера Светослав Божилов. Както и в сдружението „Инициатива Глобална България", където пак са и Бориславова, и Божилов - човекът на Прокопиев.

 

Варчев ощетил Двореца със 196 000 лева от несъбрани наеми


24.10.2013

Кой печели от опростените задължения?


Откъде да се разплете кълбото, но не футболното, а заобленият силует на кралското ни градско бижу – ДКС? Някои от отговори могат да се търсят от реплика, изречена през 2009 г.: „Има двоен скок на общинските наеми, който повлича към фалит Двореца на културата и спорта.” За това е алармирал тогава пред комисията по „Собственост и стопанство“ към варненския ОбС шефът на общинското ЕАД Симеон Варчев. За 2008 г. ДКС отчита 67 000 лв. печалба. След това положението се променя. Според нова методика наемите се увеличили от 7,56 лв. на квадратен метър до 14,26 лв. „Съчетано с кризата, поскъпването води до отлив на клиенти - вече имаме 11 празни магазина", обяснява преди 4 години Варчев. 

Наша проверка установи, че според годишните отчети, публикувани в Агенцията по вписвания,

за 2009-а, 2010-а, 2011-а и 2012-а общинското предприятие има отписани несъбираеми вземания в размер на 196000 лв.

В одиторските доклади на дружеството е отбелязано, че възприетата политика за обезценка на вземанията изисква вземанията да се обследват индивидуално:

* Просрочени вземания по действащи договори над 90 дни се обезценяват 50%
* Просрочени вземания над 360 дни по действащи договори се обезценяват 100%, с изключение на тези, които са гарантирани със запис на заповед или с двустранно подписани споразумения за плащане
* Просрочени вземания по прекратени договори се обезценяват 100%, с изключение на тези, които са гарантирани със запис на заповед или с двустранно подписани споразумения за плащане
* При преценката за обезценка се обследва и се взема под внимание наличието на плащания до и след датата на баланса
* Вземанията се обезценяват по решение на Съвета на директорите

Позовавайки се на публикуваните данни, за четиригодишния период Двореца е ощетен със 196 000 лева (2009 – 25 000 лева, 2010 – 34 000 лева, 2011 - 99 000 лева, 2012 – 38 000 лева) от несъбрани суми от наеми, което показва лош мениджмънт или лично облагодетелствуване. Тук веднага възниква въпросът: Какво прави комисията по „Собственост и стопанство“? Защо не е проверила кои фирми не са плащали, какви действия са предприети срещу тях, защо е допуснато това и защо не е потърсена отговорност? Дали става въпрос за едногодишни схеми за източване или е дългогодишна практика?

На 26 септември 2013 г. В деловодството на общината е допозирано писмо-сигнал за трагичното финансово състояние на Двореца на културата и спорта във Варна. То е адресирано до кмета на града Иван Портних и до председателя на общинския съвет Иван Луков и всички общински съветници и е подписано от гражданското сдружение Варненци за Варна. В него са посочени точни цифри, според които

загубите на ДКС за последната година са нараснали с 250%,

сравнено от 2011 г. Текущите загуби на Двореца за 2011-а са 73 000 лева, а за 2012-а – 256 000 лева. Общо непокритите загуби пък достигат 1 731 000 лева. Неплатените данъци за 2011-а и 2012-а са съответно 63 000 и 214 0000 лева. Тъй като дружеството е на загуба, то не плаща корпоративен данък и натрупаните суми са от дължими ДОД и ДДС, става ясно още от писмото. Освен това „ДКС“ ЕАД дължи на общиснкия бюджет 434 хил. Лева за данък сгради и такса смет за 2012 и 2013 г.  Задават се и няколко въпроса, на които отговорите са ясни. Важното обаче е те бъдат дадени спешно от директора на Двореца, Симеон Варчев.

Ето и въпросите:

Какви, с кого, на каква стойност и при какви условия са сключени договорите за паркинги, автомивка, офиси и всички други обекти на територията на Двореца на културата и спорта?

Мотивите за всички отклонени мероприятия на територията на Двореца на културата и спорта?

Всички режийни разходи?

Колко автомобила има, кой ги ползва, какви разходи има за гориво и пътните листи?

Всички договори на „Двореца на културата и спорта?

Ако бъдат дадени отговори на тези въпроси, ще стане ясно как са натрупани финансовите загуби на Двореца. Те трябва да са публични и е редно Варчев да застане пред Съвета на директорите на ДКС, пред общинския съвет, респективно пред цялата варненска общественост и да даде обяснения.

Редно е спешно да се даде отговор на поставените въпроси, защото ДКС е емблемата на морската столица и не може той да бъде надупчен като решето, през което да изтичат финансови потоци за благото на неясни субекти и техните бездънни джобове. Очевидно Спортна зала има потенциал, който някой не иска да бъде използван. Нарочно се занемарява и хората предпочитат да използват моловете пред перлата на Варна. Дали формата на Търговско дружество комай е изчерпана за ДКС или някой иска да лапне бижуто?

Волейболната лига вече е в София

Обезценка в размер на 196 000 лева невзети пари от длъжници, а в същото време за модернизация и привеждане на ДКС ще са потребни над 5 млн. лв., включително за да стане Дворецът по-енергоспестяващ.

Отговорът на въпроса: Кaкъв да бъде изходът за Двореца е и отговор на: Какъв да бъде българският спорт? Ами искаме да е елитен, можещ. Тогава да се вземем в ръце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар