четвъртък, 23 януари 2014 г.

КУКЛОВОДИТЕ - ЧАСТ 5




Кръгът „ Котараците ”
21.12.2013
 
Този кръг е по известен, като кръга от фирми, които са покровителствани от Бойко Борисов. Кои са Котараците, около които се оформя приятелският кръг на премиера Борисов? Този въпрос не ни дава мира от вчера. Тайнственият “кръг на Котараците” изплува след разкритията на експремиера Сергей Станишев. След час и половина разпит в прокуратурата за „изтеклия” секретен доклад за „деструктивните лица и кръгове” соцлидерът се разприказва. “Защо не си направите експеримент - да се обадите на министъра на вътрешните работи или на председателя на ДАНС г-н Йовчев за приятелския кръг “Котараците”, за който половин София знае, свързан със строителство за паркинги на метро, както и с езерото “Ариана”, предложи Сергей Станишев на събралите се да го слушат журналисти.
След първоначалния отказ да говори („Фирмите, котараците, мишоците… Не влизам в този диалог”) премиерът Борисов се окопити. Малко по-късно при откриване на нова детска градина в с. Световрачане той си спомни, че познава общо седем мъже и жени с прякорите “котето” и “котарака”. Но отрече да са кръг, тъй като ако е имало такъв, в ДАНС е щяло да има информация за него. За разлика от шефа си вицепремиерът Цветан Цветанов не си спомни чак такива подробности. „Не познавам никакви котараци, а ако бившият премиер Сергей Станишев е познавал такива или е имал информация за техни своеволни действия, не разбирам защо навремето не е сезирал прокуратурата”, заяви вътрешният министър. „Не е ли имало лъвове, които да пресекат действията на котараците”, запита той.
Оказа се обаче, че малцина знаят за съществуването на тайнствения бизнес кръг с мяукащо звучене, в това число и столични социалисти. „Всеки ден” обаче не е готов да остане в неведение. Така, както направиха останалите медии. И научи нещо за „Котараците”.
Участници в него са:  Людмил Стойков, Иван Алексиев, Богомил Гьорев, Росен Русимов, Александър Сталийски и други бизнесмени.
На Стойков е бил поверен контрола върху апетитната търговия на скрап, която е била монополизирана от близката до властта компания „Надин”.
Следващите двама се занимавали с мащабно строителство по София и морето.
Проверка във фирмените регистри показва, че Алексиев и Гьорев заедно с Росен Русимов са съсобственици в 7 фирми – всички до една започващи с “Ибера” – “Ибера Инвест”, “Ибера Строй”, “Ибера Консулт”, “Ибера Девелъпмънт”, “Ибера Пропъртис”, “Ибера Проект” и “Ибера Секюрити”. Последната се занимава с охрана на обекти, мероприятия и на лица, и на техни права и законни интереси от противоправни посегателства.
ЕТ „Богомил Гьорев“ развива питейни заведения, а ЕТ „Иван Алексиев“ – търговия на дребно. И двете фирми са регистрирани на един и същ адрес – в пернишкия квартал „Драгановец“.
Допреди 4-5 години тандемът Алексиев-Гьорев е държал дискотека “Дупката” в Перник, но после я отдал под наем на друго лице. Все още тяхно е заведението “Гъбата” в центъра на миньорския град.
Говори се, че Борисов е уреждал на фирмите на „ Котараците ” обществени поръчки, както и много други далавери, а те са му отчитали проценти.
Борисов и Цветанов са осигурявали политически чадър на „ Котараците ” и в същото време са притискали конкуренцията.
Тайнственият “кръг на Котараците” изплува след разкритията на експремиера Сергей Станишев. След час и половина разпит в прокуратурата за „изтеклия” секретен доклад за „деструктивните лица и кръгове” соцлидерът се разприказва. “Защо не си направите експеримент – да се обадите на министъра на вътрешните работи или на председателя на ДАНС г-н Йовчев за приятелския кръг “Котараците”, за който половин София знае, свързан със строителство за паркинги на метро, както и с езерото “Ариана”.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар