четвъртък, 9 април 2015 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 129


Чавдар Кънчев – шеф на „Литексбанк” и Българска външнотърговска банка
Чавдар Кънчев е вербуван като агент под псевдонима „ВИКТОР” от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) през 1983 г. След това е работил и за създаденото пред 1986 г. Четвърто (икономическо) управление на ДС. Според огласената от комисията информация в архивите е открито писмо от май 1990 г., с което е извършено „заличаване на данните” за агент „ВИКТОР”. Името на банкера обаче е открито като агент на ДС в картотеката и регистрационния дневник.
 Чавдар Кънчев е роден през 1952 г. в Златица. Завършва английска гимназия в София, а след това Висшия икономически институт „Карл Маркс” (днес УНСС) със специалност международни икономически отношения. Банковата си кариера започва в международния отдел на БНБ.
По времето на комунизма името му се свързва с ръководството на Литексбанк в Бейрут, Ливан, чиято собственост обаче е българска. Кънчев първоначално е неин зам.-директор, а в периода 1985-1989 г. е неин председател. По това време той вече е и агент на ДС.
И до днес дейността на „Литексбанк” е обвита в тайна. Тя е създадена през 1965 г. с близо 2 млн. долара активи на Българската външнотърговска банка (БВТБ) (виж повече книгата на разследващия журналист Христо Христов „Империята на задграничните фирми”, изд. „Сиела”, 2009 г.) при 97 процента българско участие, която обслужва външния дълг на управлението на БКП. Други документи в Държавния архив за задграничните дружества сочат, че името на „Литексбанк” се свързва с икономическата групировка „Тексим”, начело на който стои офицерът от разузнаването полк. Георги Найденов и с външнотърговското дружество „Интеркомерс”.
През 1991 г. Чавдар Кънчев оглавява БВТБ. Той участва в преговорите по външния дълг. Сочен е за основен фактор за сключеното споразумението с Лондонския клуб. През 1993 г. е избран за „Банкер на годината” в първата класация на Асоциацията на търговските банки. През ноември 1995 г. е отличен с приз за висш банков и финансов мениджмънт на фондация „Буров”.
С БВТБ по времето на Чавдар Кънчев се свързва слуха за унищожаването на нейните архиви, свързани с операции по изнасяне на държавни капитали зад граница, включително и чрез множество задгранични фирми.
През 1993 г. обаче Банковият надзор на БНБ извършва единствената си по рода ревизия на БВТБ на базата на нейните архиви. До този ревизия дълги години не е даден достъп дори на народни представители. През 2007 г. разследващият журналист Христо Христов прави публични най-важните заключения от ревизия в книгата си „Тайните фалити на комунизма”. Той попада на ривизията, работейки с документите на дело №4/1990 г. на Главна прокуратура за икономическата катастрофа на управлението на БКП, достъп до което иска и получава от главния прокурор по Закона за достъпа до обществена информация.
Чавдар Кънчев оглавява преименуваната в „Булбанк” БВТБ до нейната приватизация през 2000 г. Тогава „Булбанк” е закупена от италианско-немският консорциум „Уникредито“ - „Алианц“.
В края на юни 2000 г., два дена преди да вземе решение за продажбата на „Булбанк”, Кънчев обявява, че ще подаде оставка, защото според него решението да се продаде банката на италианско-немският консорциум е предателство на националните интереси и ще ощети държавата със 100 млн. долара. Тогава той подчертава, че се приватизира не 88 процента от трезора, а 98 процента и вицепремиерът Петър Жотев не е спазил джентълменското споразумение на мениджмънта на Булбанк да се дадат 9,5 процента от акциите.
Преди това правителството на Иван Костов отстранява екипа, който преговаря с италианската „Уникредито”, като в него влиза и тогавашният председател на „Булбанк” Чавдар Кънчев. Екипът преговаря цена 450 млн. евро. „Булбанк” има активи за около 2 млрд. долара и собствен капитал от около 360 млн. долара. Към момента на продажбата “Булбанк” държи 1/5 от всички банкови капитали в България. Правителството на Обединените демократични сили постига цена на продажба на „Булбанк” от 360 млн. евро.
Чавдар Кънчев е често спрягано име на „Позитано” 20.  Той е фигурата, към която БСП неведнъж се е оглеждала преди избори или в по-сериозна политическа ситуация. След парламентарния вот през 2005 г.  името му е спрягано с това на Станишев за премиерското място.
Три години, след като напуска през 2000 г. „Булбанк” Чавдар Кънчев получава разрешение от Комисията за финансов надзор да придобие като физическо лице над 10 процента от капитала на инвестиционния посредник "Евро-финанс".
 
Чавдар Кънчев взима 75% в "Евро-финанс"
19.11.2003
 
Митичният шеф на "Булбанк" от времето преди приватизацията й - Чавдар Кънчев, получи разрешение от Комисията за финансов надзор да придобие като физическо лице над 10% от капитала на инвестиционния посредник "Евро-финанс".
Според източници на "Дневник" той ще придобие мажоритарен пакет от 75%, който гарантира пълен контрол върху управлението.
Досега посредникът имаше четири акционера - по 22.5% държаха застрахователните компании "Орел" и "Орел живот", 19.8% притежаваше Кънчев, а 10.2% - президентът на "Орел-Г-холдинг" Добромир Гущеров. Всички тези акции вече са собственост на бившият шеф на "Булбанк". Сделката още не е факт, тъй като решението на зам.-председателя на комисията Димана Ранкова е получено едва във вторник.
В момента Кънчев е член на попечителския съвет на пенсионната компания "Съгласие", която също е част от холдинга "Орел". След разрешението на комисията банкерът вече се появява официално като собственик на инвестиционния посредник на групата.
"Евро-финанс" беше създаден като дружество на управляваната тогава от Кънчев "Булбанк". Малка част от него притежаваше и "Корпоративна банка", която тогава също беше дъщерна на "Булбанк". Непосредствено преди приватизацията й през октомври 2000 г. най-голямата банка у нас продаде "Евро-финанс" на "Орел-Г-холдинг". Затова и не беше чудно, че Чавдар Кънчев запази близки отношения със структурата на Добромир Гущеров.
Очакванията във финансовите среди са, че отсега нататък пътищата на "Евро-финанс" и "Орел" се разделят, като и останалите 25% от капитала на посредника няма да са притежание на застрахователния холдинг. Очаква се след сделката за прехвърлянето на контролния пакет финансовата къща да разшири услугите си. Само преди няколко седмици "Евро-финанс" прекрати търговията с български депозитарни разписки, базирани върху цената на акциите на германските компании "Сименс", "Дойче телеком", "Дойче банк" и САП във Франкфурт. Посредникът няма много дребни клиенти заради сравнително високите си комисиони. Той обаче е чест изпълнител на търгови предложения за изкупуване на акции на публични дружества.
Кънчев, който допреди няколко години беше считан за един от най-влиятелните хора в България, се занимаваше с консултантска дейност, след като напусна "Булбанк" при приватизацията й.
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Борислав Дионисиев.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар