понеделник, 20 април 2015 г.

ЪНДЪРГРАУНД 32


Маджо опитал да откупи отвлечения син на Венци Стефанов с половин милион евро .
27.12.2014 
. 
Делото срещу "Килърите 4" върви в спецсъда от 3 месеца. Първото заседание бе на 24 септември и започна без Йоско Костинбродския, който пак е в неизвестност. Следващото заседание е насрочено за 19 януари 2015 г. От началото на процеса съдът разпита няколко ключови свидетели, включително и анонимни.
Основателят на СИК Младен Михалев се е опитвал да откупи живота на отвлечения син на шефа на ФК “Славия” Венцислав Стефанов, пише "24 часа". 23-годишният Димитър Стефанов е отвлечен по обед на 6 април 2004 г. до кафе-сладкарница “Киара” в София. Маджо пратил сак с половин милион евро на известен софийски бос, за да освободи момчето. Парите отнесъл прочутият в Сливнишко Боян Петракиев - Барона, но спасителният план не дал резултат, разказал анонимен свидетел по делото “Килърите 4”. Вече 10 години Димитър е в неизвестност. Тайният свидетел споменал за мисията на Барона наскоро. Полицаите веднага привикали набедения на разпит с надеждата да подновят разследването за отвличането.
Петракиев потвърждава, че е имал среща с Маджо в месеците между изчезването на младежа и убийството на Милчо Бонев-Бай Миле. Босът на СИК бе застрелян с още петима души в ресторант-градина “Славия” на 30 юли 2004 г. Инициатор на срещата е бил Маджо, чието име отдавна се споменава като сянка на кръга “Монтерей”. Той се обадил на Барона и го поканил на кафе в къщата си близо до “Симеоновско шосе”. Петракиев отишъл по обед.
“Не помня точната дата, беше отдавна. Спомням си, че същия ден имах някакво дело в съда. Заварих Маджо в дома му сам. Посрещна ме в хола и ме попита в какви отношения съм с Йоско Йосифов от Безден”, разказва Барона при разпита.
И той като Йоско е от софийските села. Постоянният му адрес е в Алдомировци, знаят го в Сливница и в околните села. Йоско пък живее в Безден, оттук и прякорът му Безденски. Другото му прозвище е Костинбродския.
Пред Маджо Барона не отрекъл, че познава Йоско. Казал му, че са в добри отношения, но нито правят бизнес, нито имат особено приятелство. На свой ред питал Маджо защо се интересува. “Тогава Маджо ми каза, че има съмнение, че Йоско стои зад отвличането на сина на Венци Стефанов”, казва Барона, който е предупреден, че носи отговорност за лъжесвидетелстване. От него се очаквало да занесе на Йоско сак с откупа за освобождаването на Димитър Стефанов. Барона приел, но поискал да го придружат двама-трима от охранителите на Маджо. “В никакъв случай не съм се притеснявал от Йоско, че ще ми направи нещо. Причината да поискам това беше, че се притеснявах да не изтече информация, че нося толкова пари, и да ме ограбят", разказва Барона.
Маджо праща трима от гардовете си заедно с Барона, които се качват в зелен брониран джип “Ленд крузър” и отиват в дома на Йоско в Безден. Къщата е близо до пътя. Вътре Барона заварва Йоско и няколко момчета, вероятно от охраната. Придружителите на Петракиев остават отвън. Барона казва, че Маджо го праща да донесе парите като откуп за свободата на сина на Венци Стефанов. Йоско изригва с псувня, изритва сака и дори не поглежда какво има в него. Казва на пратеника, че няма нищо общо с отвличането и го отпраща. Срещата трае само 2-3 минути. Барона се връща в къщата на Маджо, предава сака непокътнат и разказва какво се е случило. Маджо взема парите, без да каже дума.
“В самото начало колегите от ГДБОП проверяваха няколко версии за изчезването на Димитър. Първо се насочиха към Шаки, после към Йоско, но нищо не излезе. Казаха, че няма за какво да се хванат, че не са те”, коментира участник в разследването.
Около отвличането има много неясноти и противоречиви данни за вида на похитителите и колата, с която са избягали. Според едни нападателите идват с "Опел", според други - с "Нисан".
Димитър е видян за последно към 11,30 часа на 6 април 2004 г. Той излиза от кафе-сладкарница “Киара” и тръгва към блок 113 в кв. “Гео Милев”, където е паркиран сребристият му "Мерцедес". Съвсем наблизо спира друга кола. Двама мъже в униформи се спускат към младежа, който вече ги е забелязал. Единият го хваща през кръста, другият му запушва устата. Димитър е натикан на задната седалка на колата им. Дали заради шока, или защото е взел мъжете за полицаи, той не се дърпа и не вика. Повечето очевидци на нападението също решават, че това е арест. Впечатлението им се подсилва от колата на “униформените” - тя е със синя лампа и надпис “Полиция”. Дори барманът на “Киара” отначало смята, че Димитър е задържан в полицията. Близките му го търсят и в районното, после и в Столичната дирекция на вътрешните работи.
Още същия ден мъж се обажда на Венцислав Стефанов и бащата узнава, че синът му е отвлечен. Разследващите казват, че похитителят е позвънил от уличен телефон. Кабината е намерена, иззета е слушалката от апарат “Булфон”, направена е ДНК експертиза на следи по нея, но похитителят не е идентифициран.
Шефът на ФК “Славия” получава указания да отиде на адрес в столичния кв. “Младост” и да отвори пощенска кутия. В нея е оставен плик с касета, стар телефон “Сименс” и 2-3 снимки на момчето в интериор. Стаята, в която са правени, не е установена. Стената и подът са облепени с вестници - вероятно за доказателство, че снимките са направени след отвличането.
Антимафиоти твърдят, че не са участвали в преговори за освобождаване на Димитър. Никой от тях не е следил дори отдалеч предаването на откупа. В случая били посветени малцина приятели на бащата, който изрично е предупреден да не говори с полицията.
Първоначално похитителите поставят условие за откуп от 1 250 000 евро. На няколко пъти предупреждават, че ако бащата иска да види сина си жив, трябва да приготви парите. След преговори обаче свалят цената. Обсъждат се три различни суми, но основната версия е, че откупът е свален наполовина, самият Стефанов избягва да говори за това публично. В онези дни е уплашен за живота на детето си и действа по указания на похитителите, които получава по телефона.
Парите са сложени в сак, който е хвърлен от пътнически влак до гара Захарна фабрика. Схемата вече е разиграна при предно отвличане - на бизнесмена Стефко Колев по линията в Искърското дефиле. Тогава обаче банкнотите се разпиляват край релсите.
Друг от свидетелите по делото “Килърите 4”, чиято самоличност също се пази в тайна, споменава за злощастен край на историята с отвличането. Той и до ден днешен не е доказан и от гледна точка на правото е само хипотеза. Според нея Димитър е видял лицето на един от пазачите си, който бил под влияние на алкохол или дрога. Похитителите се уплашили, че ако го пуснат, момчето ще проговори и няма да им се размине. Затова решили да вземат мерки да не ги застигне възмездието, което може да има различни лица, най-страшното от които е отмъщението.
Нямам нищо общо нито с отвличането на сина на Венци Стефанов, нито със стрелбата по Киро Японеца, заявил при разпит Йоско Йосифов-Костинбродския. Затова изгонил Барона, когато се появил неканен в къщата му.
През ноември, докато лежеше в ареста по дело за търговия с дрога, Йоско се сдоби с ново обвинение за ръководство на въоръжена група за убийства и отвличания за откуп, наречена "Килърите 4". Прокуратурата разполага с трима тайни свидетели, които сочат Йоско за бос на бандата. Следствени по делото са още четирима, сред тях довереният на Йоско - Ивайло Симеонов-Богьовеца. Засега "Килърите 4" са обвинени само за атентат срещу Киро Японеца през лятото на 2003 г. Тогава той става мишена на двама мотористи, които стрелят по "Мерцедеса" му на бул. “Никола Мушанов" в София. Късметът на Японеца е, че преди куршумите да засвистят, той забелязва атентаторите. Мотористите са с каски, по-ниският кара, а другият се надига и бърка в якето си. Японеца се навежда и форсира колата. В този момент стъклото е надупчено. Един от куршумите минава през седалката и одрасква рамото на Киро Японеца. По-късно оцелелият дава описание на стрелците, но не разпознава Йоско. Дори подозира, че други са желали смъртта му. Миналата година обаче анонимен свидетел разказва, че е забелязал мотористите. Не видял лицата им, защото били с маски, но бил сигурен че на мотора били Йоско и Богьовеца.
12 косъма са намерени в лек автомобил “Нисан Примера”, изоставен близо до мястото, където бе убит Бай Миле. Те пробуждат преди години искрица надежда, че мистерията около съдбата на Димитър Стефанов ще бъде разбулена. Заради подозрение, че поръчителите на убийството на Милчо Бонев - четирима от гардовете му и пазарджиклията Методи Маринков, може да имат нещо общо с отвличането, разследващ полицай предлага космите да бъдат изследвани. Те обаче са без луковици и криминалистите от Института на МВР отговарят, че не могат да им направят ДНК анализ.
Около година след изчезването на Димитър разследването е спряно официално. След време обаче полицай предлага опитите за експертиза да се подновят - космите да бъдат изпратени в чужда лаборатория и да се извлече т.нар. митохондриална ДНК. До експертиза обаче не се стига. Оказва се, че космите, иззети от "Нисана", са изчезнали.
През 2007 г. Младен Михалев-Маджо се явява в Софийския градски съд като свидетел по делото. Според разследващите той е сред последните, видели Бай Миле преди стрелбата в ресторанта. Двамата са били съдружници във фирмата за доставка на горива “Интерпетролиум енд партнерс”, създадена през 1994 г. В съвета на директорите през 1997 г. освен Маджо участват Венцислав Стефанов, Румен Николов-Пашата, Красимир Маринов-Големия Маргин. Членове са и Стоил Савов - по-късно взривен в асансьор, и Дмитрий Минев - Димата Руснака, убит с пушка. Михалев е излязъл от фирмата по-късно. Показанията му на делото “Бай Миле”, дадени на 16 май 2007 г., не са от решаващо значение. Появата на постоянно усмихнатия Маджо тогава се запомни само заради суматохата в Съдебната палата и многолюдната охрана. Ключови за разследването са други свидетели и най-вече експертизите. Те обаче според съда се оказват недостатъчни за издаване на осъдителни присъди.
Четиримата обвинени за убийствата, трима от които известни с многозначителните прякори Мравката, Мишока и Плъха, и соченият за техен съучастник Георги Стефанов са оправдани. Делото обаче още не е в архива, защото е висящо. По разпореждане на ВКС то е върнато на апелативния съд.
 
Гъзо от МВР е къртицата на Брендо. Банев се отплащал щедро на Гъзо за закрилата.
30.01.2015
 
Високопоставен слСужител в МВР с прякор Гъзо е митичният информатор на Евелин Банев-Брендо.Благодарение на неговите предупреждения Банев години наред успява да се измъкне сух от многобройните опити на службите да го уличат в трафик на дрога.  За съществуването на къртицата се разбра случайно през 2012 г. покрай българско-италианската акция „Кокаинови крале“. Тогава при ареста на Брендо в колата му бе намерен секретен доклад за течащото от няколко години разследване срещу трафика на дрога в Европа. На свиканата специална пресконференция стана ясно, че изтичането на информацията е забавило разбиването на канала, ръководен от Евелин Банев, с няколко години. В крайна сметка събраните улика бяха достатъчни за осъждането на Брендо в Италия. Там той получи 20 години затвор на две инстанции. Веднага след това „кокаиновият крал“ бе върнат у нас, за да се изправи пред съда по обвинение в пране на пари.
Веднага след шокиращата находка прокуратурата започна издирването на къртицата. Неофициално стана ясно, че има и няколко заподозрени, но заради смяната на властта случаят зацикли. Разследването е възобновено с пълна сила едва наскоро, твърдят ченгета. Повод е скандалът с изчезването на Брендо. За бягството на Банев се разбра миналата седмица. След като информацията изтече в медиите, от МВР признаха, че не са виждали „кокаиновия крал“ от миналото лято.
Бягството на Брендо става възможно, след като Софийският апелативен съд отмени присъдата му за пране на пари и домашният му арест бе заменен с подписка. Твърди се, че малко след това Евелин Банев е посъветван настоятелно от Гъзо да си плюе на петите. Поводът е искане към прокуратурата от румънските власти да бъде установен контакт с него заради течащо разследване срещу Брендо.
Според прокуратурата в Букурещ той е „инициирал и създал организирана престъпна група, специализирана в трафик на кокаин по маршрута Венецуела, Колумбия и Перу към Европа“, а незаконно внесените наркотични вещества са били изпращани към страни от Европейския съюз. По същото разследване на два пъти родният съд отказа екстрадицията на Банев заради пропуски в документите от Румъния. Според запознати при третия опит тамошните власти са изпипали нещата и пращането му в Букурещ е било почти сигурно.
След получаването на искането задачата да се свърже с Брендо е поставена на МВР. Последвалото предупреждение на Гъзо е прието изключително сериозно от Брендо. Използвайки мудността на родните ченгета той успешно минава в нелегалност. Според запознати Банев не си е направил труда да бяга от България. Заради покровителя си в полицията тук той се чувствал далеч по-спокоен.
Твърди се, че Брендо се отплащал щедро на Гъзо за закрилата и с информация. Благодарение на нея къртицата му трупала професионален актив, а „кокаиновият крал“ си разчиствал конкуренцията. Твърди се също, че благодарение на Брендо в началото на миналата година е реализирана операцията по задържането на тон и половина кокаин във Франция, скрити в гуми на камиони, връщащи се от ралито „Париж – Дакар“. Тогава от МВР се похвалиха, че дрогата е хваната след наш сигнал. За организатор на трафика впоследствие бе обявен някогашният авер на Брендо Матей Боев. От няколко години двамата обаче са скарани, а самият Боев подхваща собствен бизнес, твърдят ченгета. Именно това е повод и за предадената чрез Гъзо информация от Евелин Банев.
Криминалисти неофициално разкриват, че самата информация е получена от служител в МВР. Той заемал изключително висока позиция, която не е свързана с оперативната работа и контакти с агенти. Изненадващата информираност на висшето ченге тогава предизвиква учудване сред подчинените му.
 
Прегледана: 519 пъти
РАЗСТРЕЛЯНИЯТ БОБИ БЕЛЯТА Е ЕДИН ОТ ОГРАБИЛИТЕ КАСАТА НА „ИПОН“! БОРИСОВ СЪС „СТРАННА“ ТИРАДА ЗА УБИЙСТВОТО
 
Застреляният снощи Борис Борисов, известен като Боби Белята е един от тримата, които преди години са ограбили касата на охранителна фирма „Ипон“. Освен Белята, в обира е участвал и Таки. За кражбата пише и убития писател Георги Стоев, но не споменава имената на дръзналите да посегнат на фирмата на Бойко Борисов „Ипон“, когато още не е главен секретар на МВР.
Един от участвалите в обира е бил именно Боби Белята.
Днес Борисов, странно напоително коментира убийството на Боби Белята. Нещо, което до този момент в качеството си на Борисов -2 не е правил, за което и да е престъпление. Борисов никъде не споменава обаче, че Белята e бил от онези, които са го ощавили в „Ипон“:
„Понеже навремето имах спор във връзка със застреляния снощи на оградата на затвора. Вместо МВР да философстват по цял ден, да се стегнат да вършат работа. Още след заседанието на Министерския съвет с министъра на правосъдието да се изясни по каква работа е бил на оградата на затвора, с кои затворници се е виждал, защото камерите там не заснемат, възможно ли е там да няма видеонаблюдение, сиреч, ресорният заместник-министър по тази тема много обстоен доклад да направи и да се разясни. Виждате колко съм деликатен и толерантен, само напомням, че това лице аз съм го арестувал навремето още. Тогава беше голям скандал, защото трябваше да докажем взрива и натривките…, да оборим тяхната версия, която беше приета, за съжаление, че са отивали с този взрив за риба. 15 години след това или 13 години, не си го спомням, защото тогава издадох една заповед да пазим водоемите, включително Перловската, Владайската и всички реки, където би могло някой с взрив да отива, което отнемаше целия ресурс на МВР. Така или иначе беше приета защитната теза, че са отивали на риба. Снощи по каква работа е бил на оградата на затвора в Казичене? Може да е бил за гъби или за нещо друго…, но 13 изстрела има в него. Някоя риба, някой шаран или сом голям може да е бил засегнат от неговите взривове и да е взел предохранителни мерки. Но тогава поне МВР си беше свършило работата, хванахме ги там, бягайки с всичко. Включително впоследствие си спомням това – докато вървяха арестите, казаха, че на още едно място има взрив за риби на езерото в Суходол, та ходихме да го разкопаем, намерихме, че има…. Щеше да си е жив и здрав – в затвора, разбира се, но жив и здрав. Сега ние трябва да говорим, че поредното убийство е станало. А беше задържан с всичко, както пише в литературата. Обаче иди докажи, че не е ходил за риба с този взрив. Аз само помня колко ме беше яд тогава„.
Всеки любител психоаналитик ще открие в странната тирада на Борисов лично отношение към въпросния Белята.
Любопитно е защо Борисов не се впуска в подобна лична и страстна загриженост как си върши работата МВР по други случаи. Например, свързани с корупцията в ДАНС и МВР и изтичането на цели масиви с информация.
 
 
Росен Петров на заплата при Ковачки и Цветанов, прибира 20 бона месечно. Бившият тв водещ ще бъде зам.-председател на новата партия "Български демократичен център".
 
21.03.2015
Бившият телевизионен водещ и настоящ депутат от парламентарната група на Българския демократичен център (БДЦ) Росен Петров е на заплата при зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов и при енергийния бос Христо Ковачки.
Това твърдят депутати от управляващото мнозинство. Те изчислиха пред МИГNews.info, че заедно с депутатската си заплата и парите от Цветанов и Ковачки, Петров прибира по почти 20 000 лв. месечно.
Депутатът, който напусна партията на Николай Бареков, е човекът, който свежда нарежданията на ГЕРБ и Христо Ковачки до парламентарната група на БДЦ, съобщиха още гербери пред МИГNews. „Росен Петров се срещна Цветан Цветанов преди гласуването на новия дълг от 16 млрд. лв. и дълго обясняваше как трябва да подкрепим ГЕРБ. Така стана и с промените в Закона за МВР, които бяха приети през декември 2014-та“, казват негови колеги. Те припомнят, че именно тв водещият е човекът, който непрестанно сипе хвалебствия към вътрешното министерство и изнесе комична реч в подкрепа на новия министър Румяна Бъчварова.
Утре Лидер ще се преименува на „Български демократичен център“. Ковачки вече е обявил, че по никакъв начин не иска тя да бъде свързвана с него. Под същото име се планира и общо явяване на местните избори наесен с „Гергьовден“ на Любен Дилов, Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски и Земеделския народен съюз.
Също така най-вероятно на конгреса ще бъде избран и председател на партията, като фаворит за поста е депутатът Красимира Ковачка. За зам.-предсевател на партията ще бъде избран Росен Петров.
 
ТЪМНОТО МИНАЛО НА ДАРИНА ПАВЛОВА
Мис „Мулти“ била елитна гейша?
Даринка Георгиева, по мъж Павлова, е родена в Казанлък. Тя е единствено дете в семейство със здрав морал, в което било задължително момичето да не закъснява след 8 часа вечер. Като дете мечтаела да стане балерина, но после се насочила към рисуването. Дарина обаче е само на 16, когато умира майка й. Момичето от провинцията се озовава в София и трябва само да се грижи за себе си. Следва във ВИТИЗ – в класа на проф. Елка Михайлова, където са й състуденти Мартина Вачкова и Чочо Попйорданов. Снима се във филми, идолът й в киното е Коста Цонев. Приятелствата й в столицата са разнообразни – от бедни актьори до мастити бизнесмени. Дарина поддържа впечатляващ външен вид – облича се атрактивно и поддържа спортна фигура. Според зли езици в онези години за този стандарт Дарина била принудена да пръска артистичния си чар и по частни покани – т.е. била нещо като елитна гейша.
Слуховете тръгват от познанството й с Данчо Тишев – противоречива фигура в артистичните среди. Тишев уреждал доста артистки за участия в кабаретни и ресторантьорски програми. Така Дарина се озовава в кабаре в Италия, където младостта и красотата й попадат в полезрението на „царя на чорапите“ Едуардо Мирорио, който започва да я ухажва. Данчо Тишев обаче й забранява /?/ да задълбочи връзката с италианеца и тя се връща в България. Тук я чака предложение за роля във филма на Рангел Вълчанов „А сега накъде“, но и битуване с малко пари. Случвало се Дарина да залага за пари дрехите си в оказиони на приятелки.
Познанството й с бъдещия финансов магнат Илия Павлов обещавало светло бъдеще и отърваване от тези неволи, но Илия първоначално й се опъвал. Даже често лъжел чрез секретарката си, че го няма в офиса. Момичето от Казанлък обаче било упорито и постигнало целта си – станало г-жа „Мулти“. Събитието е ознаменувано в столичния храм „Св. Неделя“. Следват Америка, раждането на децата, усвояването на американския начин на живот. Празен живот, в който кокетката се опитва да бъде полезна и да реализира по нови пътеки собствената си личност. Така се появяват „Мегаталант“ и злополучното връчване на чека от 1000 долара на Хилъри Клинтън. Пътят към висшето общество крие клопки, за които Дарина не е порасла. В България също я препъват, като не гледат сериозно на проектите й, свързани с театрална постановка в театър 199 и др. инициативи. Единственото място, където я оставят да се развихри, са пищните тържества в чест на съпруга й, които тя организира около басейна на закупения от семейството „Гранд хотел Варна“. Там скандализира обществото с все по-разголените си тоалети. Свободното й държание обаче отдавна не прави впечатление на съпруга й – дори се заговорва, че Дарина бавно и постепенно е изместена от манекенката Ивайла Бакалова. За да му отмъсти по женски, Дарина също започва да демонстрира сексуалните си забежки. Тя неприкрито дава жокери на клюкарите да говорят, че 
спи с треньора си по кикбокс в Америка, че си пие кафето с Берлускони, че си определя срещи в Италия с младия манекен Мариян Кюрпанов. 
С това поне се превръща в апетитна хапка на светските хроникьори – т.е. подхранва самочувствието си. След смъртта на Илия Павлов на 7-и март 2003-та Дарина привидно престава да се занимава с мъже и декларира, че е просто майка, която се грижи за децата си. Грижи се и за Венцислава – дъщеря на Илия Павлов от брака му с щерката на ген. Чергиланов. Въпреки усилията си да води затворен живот Дарина обаче е коментирана, че 
не спазва траура – снимат я широко ухилена 
в обектива в приятелска компания, как куфее по мачове, по нощни заведения и рождени дни на светски персони. А на панихидата за 6-те месеца от смъртта на Илия Павлов в Арбанаси допуска в съседство да се проведе сватба, което й коства бурен скандал със свекъра й. През януари тази година името й е въвлечено и в скандал покрай афера с кредитни карти – дамата дори е била задържана от полицаи във Вашингтон. Малко преди това се говореше, че вдовицата има връзка с чернокож спортист, но разкритията на ФБР я свързаха с български мошеник – 34-годишен мъж с инициали Б.Р., който имал бизнес във Флорида с автомобили под наем. Бизнесменът бил разведен и по безспорен начин имал интимни отношения с нашенката.
Паралелно с тази случка Дарина е коментирана като една от най-богатите жени в Източна Европа. Американски папараци бяха хвърлили в медиите партенката, че тя се спряла за следващ брак на италианец, с когото се била запознала на парти по Нова година и била хлътнала по него.
ВИП-клиентката на Роберто Кавали се появява в световния светски елит все по-бляскаво и по-скандално. Ето защо изглежда толкова позорно отсъствието от панихидите в чест на мъжа, на когото дължи богатството и престижа си. Според полското списание „Впрост“ Дарина наследява 1,5 милиарда долара като вдовица на Илия Павлов. Според мнозина обаче „нейната показност и глупост“ са една от причините за последвалата разруха на част от предприятията на холдинга. В него работят близо 12 000 души, разпръснати в десетки фирми, и Дарина се оказва негодна да ги контролира. Може би единственият й шанс е все пак отново да се омъжи. 
Дарина Павлова разголи гръд в кинокласиката на Рангел Вълчанов „А сега накъде“ 1988 г.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар