четвъртък, 23 април 2015 г.

МУТРОУЛТУРА 5

Вторият напуснал хорист: Да дадем 100 лв. на Вежди Рашидов да спре да прави скулптури

23.04.2015
 
 
 
 
 
Вторият напуснал хора „Йоан Кукузел Ангелогласният” - Стоян Малинов, е силно възмутен от думите на министъра на културата, че певците скачат срещу държавата, която „ги храни“. В сутрешния блок на Нова телевизия той изтъкна, че църковният хор не е на държавна издръжка.Както БЛИЦ съобщи, след Георги Петров, и Малинов напусна хора в знак на солидарност. Петров беше изгонен заради острите си изказвания към министъра на културата във връзка с хонорарите на хористите за изпълненията им в Париж покрай откриването на изложбата в Лувъра. Малинов пък решил да напусне сам.

„За пръв път пътувах с „Йоан Кукузел“ и бях без настроение“, посочи той. Според него е грешка на ръководството на хора, че не са се спазарили за по-високи хонорари.

Малинов е огорчен от изказването на Вежди Рашидов, че който не е доволен от парите, може да напуска. Рашидов дори заяви по адрес на Георги Петров: „Ще му дам 100 лв. да миряса“.

„Ми да му дадем тогава 100 лв. да спре да прави скулптури!“, заяви Малинов.

„Първоначално мислих временно да прекъсна участието си до решаването на финансовите музикални отношения. Но след освобождаването на колегата Георги Петров, аз взех окончателно решение”, каза още той.

Протест срещу министъра на културата Вежди Рашидов ще се проведе тази вечер. Събитието е наречено „ПЕЙ-WITH ME“.

Призивът е всеки да дари стотинки за Рашидов, да се съберат 100 лева и да се дадат на министъра на културата, за да „се успокои и да си ходи, защото си е изпял песента“.
 
 
 
 
Скандал в BIG5.BG! Вежди скатал 1450 евро от Лувъра             
 
23.04.2015
Разходите на 14 човека по договор са 3480 евро, Рашидов отпуснал 2030, къде е разликата?
Нов "френски" скандал с името на Вежди Рашидов! Министърът на културата е излъгал на дребно за дневните разходи на официалната делегация при посещението в Лувъра, установи проверка на BIG5.BG. Редакцията ни разполага с копие на договора между нашето културно министерство и управата на Музей "Лувъра", според който на общо 14 човека се отпускат по 60 евро командировъчни. Вежди обаче упорито твърди, че парите са само 35 евро, което бе опровергано от официалния документ за изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития на България“
Договорът между министерството на културата и парижкия музей ясно показва, че Вежди ни лъже зверски за дневните разходи. Простите сметки показват, че от България за Париж са пътували 14 човека - куратори, придружители и представители на министерството. Едни от тях са били за два дни дни, други за три, трети за седмица. Общо изплатените командировъчни са 58. Умножено по 60, според договора, това прави 3480 евро.
Министерството обаче е изплатило по 35 евро на човек и така реално похарчената сума е точно 2030 евро. Остатъкът от 1450 евро се губи по трасето Вежди-Лувъра.
BIG5.BG пита великия министър къде са парите, за какво са похарчени и дали не са прибрани от Вежди?
Припомняме, че по заповед на министърът на културата беше уволнен един от хористите на "Йоан Кукузел - Ангелогласния" Георги Петров, заради статуса му във фейсбук, в който критикува министерството, че ще им заплати само 35 евро дневни за посещението им Париж. Вежди Рашидов предложи на освободения тенор 100 лева, за да се "успокой" и да спре да пее. Тези въпросни пари от разликата в дневните разходи ли са? След Георги Петров напусна още един хорист - Стоян Малинов. 
Оказва се, че за изпълнението на хора в катедралата „Нотр Дам“ в Париж 1200 души са платили по 20 евро, т.е. печалбата е 24 000 евро. И тази сума е с неясна съдба. И още един въпрос - защо транспортните разходи за експонатите са за сметка на България, а фирмата превозвач се посочва от френска страна? 
Министърът на културата заплаща авторските права на статии, анотации, придружаващи текстове и т.н. във връзка с изложбата. Това на практика е Каталогът от изложбата, който се издава като книжно тяло и се продава. Каква е общата сума на тези плащания? По кое перо от бюджета те са извършени? Лувъра стана собственик на този Каталог без да заплати за него, а ние не получихме никакви приходи от продажбата му. 
Никъде в договорът не се предвижда от страна на Лувъра наем за представените български експонати. Министерски съвет разпореди държавна гаранция на България на стойност от 1 млн. лева, вместо платена от Лувъра застраховка. 
Българските куратори Тотко Стоянов и Милена Тонкова имат авторските права върху концепцията за изложбата. Тези права следват да се откупуват по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Извършено ли е такова откупуване и на каква стойност е то? По кое бюджетно перо е извършено плащането на тези права? 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар