вторник, 2 юни 2015 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 49


Шефът на КФН е представлявал две от офшорките на Брендо . Недопустимо е след подобен скандал шефът на финансовия регулатор да запази позицията си.

03.08.2013
Б., или Дядото, така според италианската прокуратура участниците в международната престъпна група за трафик на кокаин от Южна Америка наричала в разговорите по телефона своя патрон – Евелин Банев-Брендо.
Преди месец съдът в Милано осъди Банев на 20 години лишаване от свобода заради ръководната му роля в международна група от над 30 човека, която се е занимавала с трафик на кокаин от Южна Америка до Европа. Това ставало или чрез яхти, които прекосявали Атлантика, или чрез "мулета", които поглъщали кокаина в капсули, за да го пренесат.
Присъдата на първоинстанционния съд в Милано беше произнесена пет месеца след като в София Евелин Банев беше признат за участие в организирана престъпна група, която е изпрала над 20 милиона лева именно от трафик на наркотици, за което получи наказание 7.5 години лишаване от свобода. Подсъдими с него по това дело са още бившата съпруга на Банев – Моника Добринова, нейната сестра – Десислава, и братът на Брендо – Симо Карайчев.
Вината на Евелин Банев ще бъде доказана или не, когато делата срещу него минат по всички съдебни инстанции в България и Италия, но в процеса срещу него изскочиха много въпроси, които остават без отговор. Един от тях е за това каква точно е ролята в схемата на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Маврдоиев, чието име се появява по документи, свързани с две офшорни компании, през които са минавали придобитите от трафик на кокаин пари.
От обвинението срещу Брендо в Италия става ясно, че през лятото на 2005 г. той е бил задържан от испанската полиция на летището в Мадрид заедно с още двама българи – Йордан Захариев и Атанас Генов, защото и тримата ползвали фалшиви унгарски паспорти. През 2000 г. Генов е осъден във Венеция за държането на 2 кг кокаин, а през 2005 г. е разследван за 935 кг кокаин, открити на яхтата Espirite. През пролетта на 2006 г. Захариев е задържан на борда на лодката Ocean Wind, където са открити 3.5 тона кокаин. Според обвинението за пране на пари в България Брендо и групата му са се опитали да легализират средствата, придобити от трафика на кокаин от този период.
Според италианските разследващи органи именно Евелин Банев е човекът, който и италианци и българи от групата наричат Началника, Дядо или просто Б. в подслушаните разговори. Ролята на Банев била да финансира операциите по трафика на кокаин. При претърсване в хотелска стая на остров Мартиника, която е била ползвана от екипаж от българи и италианци, заподозрени в трафик на наркотици, френската полиция открива фактура, от която става ясно, че разходи за гориво на лодката са покрити от швейцарска фирма. Няколко години по-късно швейцарските власти ще направят претърсване в офис на Credit Suisse в Цюрих и ще изземат документи, които доказват, че фирмата е на дясната ръка на Банев – Матей Боев. Пред разследващите служителка на банката свидетелства, че фирмата в действителност е част от групата дружества, контролирани от Брендо.
Според обвинението за пране на пари срещу Евелин Банев в България той е извършил общо пет плащания на обща стойност от над 20 млн. лв., като произходът на средствата е именно трафик на наркотични вещества. Така например през 2004 г. в швейцарска сметка на регистрираното в САЩ "Куилин венчърс" Брендо внася близо два милиона лева. Впоследствие тези пари са преведени на фирмата "Фиделити ентърпрайсиз", която от своя страна финансира дейността на лизинговото дружество Пи Еф Ю.
В края на миналата година, когато процесът за пране на пари в България отиваше към финал, прокуратурата настойчиво поиска разпита на шефа на КФН Стоян Мавродиев именно във връзка с изясняване обстоятелствата около двете офшорни дружества, през които са минавали придобитите от трафик на наркотици пари. В съдебната зала прокурорът Марияна Станкова пледира: "Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз", включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в EURAM банк.
След като на два пъти Мавродиев не се яви в съдебната зала, вместо него пред Софийския градски съд застана главният секретар на КФН и бивш негов съдружник Андон Георгиев, който се опита да свидетелства от негово име. Той разказа, че Мавродиев е имал бизнес със създаването на офшорни дружества, които впоследствие е продавал на своите клиенти.
В крайна сметка прокуратурата изненадващо се отказа от показанията на шефа на КФН, за чиито разпит беше настоявала в две поредни заседания.  След този неочакван обрат ролята на Мавродиев, който днес ръководи финансовия надзор, в схемата за пране на пари от трафик на наркотици остава абсолютно неясна.
"Странно е призоваването ми по дело, което няма нито пряка, нито косвена връзка с мен в най-широк смисъл. Ако намерението на прокуратурата е да ме призове като свидетел, ще спазя своя водещ принцип да съдействам и помагам на правосъдната система в полза на държавата, за чийто интерес винаги съм работил. Но категорично възразявам срещу всякакви медийни спекулации, които замесват името и личността ми, както и досегашната ми дейност с това дело" беше единственият коментар на председателя на КФН по казуса, изпратен до агенция "Фокус" през зимата.
Ако вярваме в тяхната добронамереност, разследващите не са установили по несъмнен начин, че Мавродиев умишлено е бил съпричастен към схемата, по която Евелин Банев е перял пари и затова не са му повдигнали обвинение. Ако погледнем обаче казуса не през призмата на наказателното право, а през стандартите към хората, заемащи високи публични длъжности (в случая контролиращи финансовата система на страната) логиката е обърната и изискването е по несъмнен начин да бъде опровергано наличието на всяко съмнение и подозрение. В случая има поредица от факти, които можеха да бъдат случайни, ако техният брой и обвързаност създават достатъчно подозрение, че Мавродиев е свързан с фирмите, през които са преминавали парите спечелени от трафик на наркотици, за да бъде "легализиран" техният произход.
 
Кметът на Петрич: Има шуробаджанащина, но оставка няма да подам! Градоначалникът обвини хората в платен протест, акцията срещу него била политическа .
18.05.2015
Скандални разкрития показаха как се злоупотребява с пари в Петрич. Баничарница и фризьорски салон печелят възможността като обществена поръчка да изграждат канализация и да ремонтират детски градини и площадки. Самите те обаче не знаят, че са използвани техните данни по фактура. Една от фирмите е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона лева, защото е посочила абсурдните 200 години гаранция.Над 3,5 милиона лева е раздала Общината по тази схема от 2007 година насам. Всяка от строителните поръчки е под 40 000 лева, с което отпада законовото изискване за търг и кметът сам определя изпълнителя.
Така според документите един от автосервизите в града е изградил канализация. По същата схема Общината е платила 8000 лева на съседната баничарница. Собствениците отрекоха да имат информация за подобно нещо.
Екип на Нова разкри, че Община Петрич е наела без конкурс и заплатила 20 000 лева на малък фризьорски салон за ремонт на детски ясли и детски градини. Зад фирмата-собственик на фризьорския салон стои шуреят на заместник-кмета по строителството.
Днес централният площад в Петрич се напълни със строители и предприемачи. Те се оплакаха, че от 15 години обществените поръчки се дават само на приближени до кмета на града. Разгневените хора запалиха и изгориха чучело на кмета на града. 
„Такава е ситуацията в Петрич. Това са хората, които беше доказано, че са замесени в злоупотреби”, обяви един от протестиращите, сочейки макетите на кмета и двамата зам.-кметове. „Те се уплашиха и се скриха. Аз съм строителен предприемач. От четири години имам нула оборот към Община Петрич, тъй като печелят само техни фирми”, добави той.
"Искаме оставката на цялото ръководство на Община Петрич, начело с кмета, зам.-кмета, главния архитект и всички съпътстващи началници на отдели в Общината. За 15 години, благодарение на управлението на Вельо Илиев, беше унищожена цялата промишленост и бяха унищожени всички големи предприятия”, обясни пред камерата на Нова председателат на Сдужението за граждански контрол и управление на Община Петрич.
По време на протеста бяха изгорени макети с образите на ръководството на Община Петрич като символ за това, че те трябва да си ходят. На площада се виждаха и надписи „Богат кмет, беден град”.
По телефона за Нова телевизия кметът на Петрич Вельо Илиев оправда отсъствието си заради годишната среща на общините в България, която се провежда в Пловдив.
„Не отричам шуробаджанащината при печеленето на обществени поръчки в Петрич. Тази баничарница и автосервиз са работили през 2007 година. Когато част от тези хора ми поискаха справка за последните седем години как е работено, аз им дадох справката и от всички фирми, които са над 50, изкараха само две - три. Тези ремонти са в село Коларово – става въпрос за водопровод за 3000 лева и канализация за 8000 лева. Показахме му актовете, които са подписани от главния инженер на Общината и от кмета на селото. Там поръчката е направена от кмета на селото. А парите са платени по банков път, а не на ръка”, оправда се кметът на Петрич Вельо Илиев.
„Владимир Заечки, който се оплака, че от четири години нямал поръчка, е направил проекта за изграждане на депо за битови отпадъци за 7 млн. лв. Нещата не са такива, каквито ги представят. За развитието на промишлеността Кирил Георгиев, който говореше, че промишлеността в Петрич е разбита, е един от приватизаторите на завод „Електроника”, допълни той.
По думите на кмета Илиев акциите срещу него вървят от септември месец насам, като в тях били намесени бивши приватизатори, политици, както и хора от бившата „Държавна сигурност”. Той обвини, че хората на протеста са платени. "Не мога да докажа, но съм чувал, че плащат по 20 лева на човек", заяви градоначалникът и добави: „От три - четири дни се говори, че се търсят хора, които да излязат на протеста днес”.
„БСП, ДПС и ГЕРБ работят срещу мен в Общинския съвет”, обяви още кметът на Петрич.
„Аз съм човекът, който ви направи кмет и искам да се извиня на гражданите”, обяви Заечки.
Хората от своя страна обвиниха кмета, че частната адвокатска кантора, която той държи, е отнела апартаменти и коли на задлъжнели лица.
 

"Лукойл" ощетил бюджета с над милиард лева.Подмяна на цената на суровия петрол оскъпила горивата, установи лабораторията на Иван Костов .

26.05.2015
Бургаската нефтена рафинерия на "Лукойл" е осигурила на руския си собственик свръхпечалба за милиарди левове, ощетила е бюджета с "икономисани" плащания на повече от 1 млрд. лв. данъци и е натоварила потребителите с неоправдано високи цени на горивата, установи Лабораторията за управление на риска към НБУ, ръководена от бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов, при чийто кабинет предприятието бе приватизирано. Тя дава и препоръки за пълна ревизия на предприятието от страна на митниците и данъчните и завеждане на искове за укритите плащания към бюджета и взет незаконно данъчен кредит.
Това е ставало като нефтопреработвателният завод е начислявал в производствените си разходи цената на по-скъпия петрол сорт "Брент", вместо на реално и единствено внасяния от рафинерията сорт "Урал", който е с 10.6 на сто средногодишно по-евтин, сочи анализ на лабораторията на Костов.
Съпоставена с борсовата цена на сорт "Урал", обявяваната от "Лукойл" стойност е по-висока между 6,68% до 15,61% за различните години от 2006 до 2014 г. като средногодишното превишение е 13,27%., посочва звеното.
За изследването си то е ползвало данни за вноса на суровия петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас", закупен от компанията-майка ОАО "Лукойл" в Москва чрез регистрираната в Швейцария посредническа фирма "Литаско Груп" (Litasco Group). Информацията за количествата е предоставена от Централното митническо управление (ЦМУ) и е съпоставяна с цените на суровината по данни на Световната банка като по-надежден източник. Цената на горивата вече се определя от цената на внесения суров петрол като се добавят транспортните разходи за превоз по море (навло), карго застраховката и др.; начислява и внася ДДС.
Авторите на документа приемат, че данните на ЦМУ вероятно отразяват достоверно количеството внесен в страната суров петрол, условията на доставка и приходите от събран ДДС. В тях не е посочен обаче много важен показател, неотменима част от всеки търговски договор – конкретната фактурирана цена на продукта, в случая на суров петрол сорт Урал. Вместо това е посочена средногодишната цена на петрол сорт "Брент", която няма никакво отношение към доставката и облагането с ДДС на суровия петрол за "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, обясняват от лабораторията.
Игра с отстъпки
В доставната цена на петрола се включват, освен стойността на самия петрол, още и разходите за навло и карго застраховка, които определят условията за доставка CIF и които през годините нарастват, констатират от лабораторията на Костов. В разглеждания период тяхното поскъпване е било около 2.4 на сто през миналата година 2014 г.
Петролът за страната се доставя по море, по маршрута Новоросийск – Бургас. Черно море е вътрешен воден басейн, поради което в транспорта не се включват такси за преминаване през натоварени проливи и канали (Босфора, Гибралтар, Суецкия канал и др.). Самото разстояние е твърде малко за товарен морски транспорт. По тези причини в обичайната търговска практика се прави допълнителна отстъпка от цената на петрола, в рамките на няколко процента под борсовата цена. В случая с доставките за България се наблюдава точно обратното., сочи друг аспект на анализа
Методиката позволява да се изчисли общия разход за суров петрол сорт "Урал" с борсови цени, навло и карго застраховки и начислен, дължим и възстановим ДДС. Този общ разход следва да бъде сравнен с осчетоводения общ разход за суров петрол от "Лукойл", като се включат навло, карго и начисления, внесен и възстановен впоследствие ДДС. Завишените разходи за суров петрол (в13) в периода 2006 – 2014 г. са между 385.8 млн. лв. и 1.0394 млрд. лв.
Цените товарени средногодишно със 763 млн. лв.
Компанията е завишавала своите производствените разходи, заради приложени цени на суровия петрол, които не съответстват на борсовите за сорт Урал, средно годишно със 763.5 млн. лв. С натрупване за анализирания период сумата възлиза на 6.8717 млрд лева..
В резултат на това "Нефтохим" е вдигала необосновано цените на течните горива за потребителите и вероятно компанията е избягвала плащането на корпоративен данък.
Освен това ОАО "Лукойл", Москва, чрез "Литаско Груп" е реализирало свръхпечалби в цитираните размери, като е продавал суровия петрол на завишени цени на собствената си компания Лукойл Нефтохим Бургас АД и по този начин е изнесена добавена стойност от България, пише в доклада.
Българските потребители са заплащали необосновано завишени цени на течни горива.
Рафинерията мълчи за разходите си
Рафинерията пък, определяйки по-висока облагаема стойност, се е уредила с по-висок данъчен кредит по ДДС, който се възстановява. Ако при действалите производствени цени беше начислен и възстановен ДДС по борсови цени на суровия петрол сорт "Урал", разликата като добавената стойност щеше да бъде реализирана и обложена с ДДС в България. Тази разлика – между реално възстановения ДДС и изчисления с борсовата цена на сорт "Урал" (с добавено навло и карго застраховка) е съществена и възлиза на 1.1453 млрд. лв. от 2006 до 2014 г.
Има други косвени признаци за ощетяване на републиканския бюджет по веригата на вноса, производствените разходи и търговията с течни горива от страна на "Лукойл", допълват от лабораторията на Костов.
От там обръщат внимание на факта, че групата на "Лукойл" ежегодно декларира, че работи на загуба, но отказва да оповести публично своите производствени разходи за течните горива, които са едни от най-големите като дял от крайната цена в ЕС. Също така "отказваше да монтира необходимите измервателни уреди на производствените мощности, складовете и продуктопроводите, което поражда основателни съмнения за възможен контрабанден внос на суров петрол и износ на течни горива, включително поради липса на онлайн контрол от Агенция "Митници“. Анализаторите допълват, че от "Лукойл" са поставили на ключови места в контролните и приходни администрации (КЗК, Агенция Митници, НАП) зависими лица.
Да се проверят съмненията
Лабораторията уточнява, че направените заключения не са окончателни доказателства, но пораждат силни основателни съмнения за ощетяване на републиканския бюджет и българските потребители на течни горива от страна на "Лукойл". Затова тя предлага няколко мерки за решаване на проблема.
Едната идея е Агенция "Митници“ да провери по първични отчетни документи и банкови извлечения за действително платените цени за петрола сорт "Урал" (заедно с навлата и застраховките) и тяхното съответствие с борсовите цени на тази суровина (плюс разходите за доставката в Черноморския басейн) за минимум 5 години назад, за да отхвърлят или потвърдят съмненията за изкуствено завишени цени на вносната суровина.
Ако съмненията на лабораторията се потвърдят, да се спре тази практика и да се изчислят занижените печалби на "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и съответно надвзетия възстановен данъчен кредит, след което да се предявят искове за нанесени финансови щети на бюджета.
 
Михнева разкри името на бивш топ прокурор с депозит в КТБ. Шофьорът на Цветан Василев пък се уредил с необезпечен кредит от 46 милиона лева, съобщи журналистката.
28.05.2015
Темата за фалита на КТБ и хората, които са имали депозити с преференциални лихви бе коментирана в студиото на БНТ от журналистката Маргарита Михнева. Тя съобщи, че в този списък са имената на политици като Иван Костов и неговите дъщери, които не само са имали депозити, но и са получавали много пари като консултанти на банката и от наем на помещения, използвани от КТБ.
Михнева съобщи, че експрокурорът Роман Василев също е имал в банката депозит с преференциална лихва. Източници на БЛИЦ съобщиха, че и близки на бившия обвинител, сред които съпругата му, също са имали солидни депозити в банката. БЛИЦ съобщи преди всички, че бивш прокурор е депозирал голяма кръгла сума в банката.
„Димитър Свещаров, шофьор и охранител на Цветан Василев е взел 46 милиона лева необезпечен кредит”, посочи още тя.
Според Михнева, не е редно да се изнасят имена на депозанти, които не са били с преференциална лихва като дъщерята и зетя на вицепрезидента Маргарита Попова. „Вижте какво стана с делата срещу кредитните милионери от 1996-97 година, никой не е осъден, тези хора си живеят спокойно в Швейцария, макар че откраднаха милиони левове“, каза тя.
Журналистката е убедена, че банковите сметки на Цветан Василев ще бъдат разсекретени от Швейцария, той е купил там имот в близост до къщата на Весела Кюлева.
 
Фирма на Кадиев с 328 млн. лв. приходи, но отчита печалба от едва 3 млн. лв. Соня Кадиева е собственик на множество ветропаркове в Северозападна България.
 02.05.2015
328 млн. лв. приходи е отчела една от фирмите на съпругата на депутата от БСП Георги Кадиев – Соня. Справка на МИГNews.info във финансовите отчети на „Енерджи съплайн“ ЕООД  показва, че в периода 2010-2013-та г. фирмата регистрира невиждан ръст в търговията с ток.
„Енерджи Съплайн“ ЕООД има лиценз за търговия с ток №Л-250-15/ 20.12.2007 г., издаден от ДКЕВР. Резултатите от приложените документи са в хиляди лева, както е отбелязано и в самите документи, така че просто добавете три нули към всяко число.
Както е видно от графиките на счетоводните отчети, фирмата на депутатшата е отчела приходи:
за 2010 г. – 52 123 000 лв.,
за 2011 г. – 59 964 000 лв.,
за 2012 г. – 92 746 000 лв.
за 2013 г. – 124 095 000 лв.
В графата „печалба/загуба съответно Соня Кадиева е отчела и печалба: за 2010 г. – 276 000 лв. , за 2011 г. – 1 144 000 лв., за 2012 г.- 748 000 лв., за 2013 г. – 890 000 лв. Или общо за периода от 4 години фирмата на въпросната дама е отчела приходи за над 328 000 000 лв. Странно е обаче, че печалбата е едва 3 058 000 лв., което представлява или под 1% от приходите. Запознати с счетоводните хватки предполагат, че по този начин се избягва плащане на данъци.
Този месец стана ясно, че „Енерджи Съплайн“ ще доставя ток на Община Бургас за 89 000 лв.
Фирмата на Соня Кадиев доставя около 10 % от енергията на свободния пазар. Компанията има множество ветропаркове в Северозападна България. Соня Кадиева притежава еднолично фирмите „Енерджи съплай“ и „Енерджи съплай грийн“, както и 70% от „Либерна“ ООД, в което е в съдружие с Емил Костурков. От декларациите на депутата Георги Кадиев пред Сметната палата става ясно, че съпругата му годишно декларира лични доходи от по 250 000 лв.
 



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар