четвъртък, 31 март 2016 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 52
Корупцията на ГЕРБ: Над 2 милиарда загуби само от еврофондовете в земеделието

13.02.2016

Над 2 милиарда загуби България от еврофондовете само в земеделието като това е поне 30% от цялата усвоена сума. Те си остават за сметка на държавния бюджет или – иначе казано – на нас – данъкоплатците. ЕС не възстановява пари, похарчени по нагласени поръчки, при ненужни проекти или при такива с нарушени регламенти. Санкциите се наричат „корекции” или „глоби”.  Така че,когато говорим колко пари сме усвоили по стария програмен период 2007-2013 г. и ги броим едва ли не 99,9%, нека да имаме предвид и т.нар. „корекции”, защото те са огромни суми. И да не го забравяме в новия период 2014-2020, от който тече трета година, а ние тепърва ще го започваме с малко повече късмет след две де факто нулеви години.

Експерти направиха за 19 минути 3 оценки на загубите на България по европейските фондове за земеделие и се оказа, че по различните сметки те са от 2 003 309 510 до 2 103 797 072 лв. Поне половината от тая сума я признава и шефът на фонд Земеделие Румен Порожанов, който говори, че при бюджет 1 130 000 000 евро по мерките за общините, загубите са 927 597 072. Той не назовава конкретното число, а различни проценти – 14,2% отпаднали още при договориране, което са 160 млн. евро, 29,2% отпаднали при обществени поръчки, но това са 283 млн. евро (!!!), 4,68% загуби при плащане, но дори само тези малки проценти са 32 млн. евро. Интересно е, че 10% глоба е сложена на България заради нарушения на закона за обществените поръчки – 140 000 000 лв..

Сегашният шеф на фонд Земеделие, апропо, може да се похвали с невероятни резултати при предишното си управление 2011-2013 г. Финансовите корекции и глоби от ЕК тогава са 80 000 000 млн., включително 100% корекция по пиар договорите. 100% са наложените санкции за 136 000 000 лв. (!!!) за подписани договори с ВЕИ-та, направени по европрограмата за земеделие, които обаче били без сключени договори за присъединяване към електропреносната мрежа. Други 240 000 000 лв. са корекция върху неизплатени аванси за 2011-2012 г. по общини. Ето и загубите при управлението на Порожанов по години само за неразплатени проекти:  2011 г. – 100 000 000 лв., 2012 г. – 80 000 000 лв. , 2014 г. – 140 000 000 лв.

 

Депутат от ГЕРБ прибрал 500 милиона от ЧЕЗ .

01.03.2016

Обществени поръчки за 1 140 363 214,88 лв. нямат оповестен изпълнител и са на практика неоткриваеми за публиката в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

До тях може да се стигне единствено, ако знаете уникалния номер на поръчката, пише „Биволъ“.

Открит е този феномен в края на 2015 г, обработвайки отворените данни на правителството. Въпросните „тайни“ поръчки са основно от държавни предприятия като „Булгартансгаз“, предприятия, в които държавата има дялове като ЧЕЗ, но също и държавни агенции и министерства.

За тези тайни договори не е посочен БУЛСТАТ номер или име на изпълнителя. За коментар беше потърсена АОП и се получи информация, че става дума за договори „сключени при прилагане на изключенията от приложното поле на закона“.

„В тези случаи не се публикуват решения и обявления за откриване на процедури, поради което в РОП не се образуват преписки. Възложителите нямат задължение, да публикуват в РОП и информация за сключените договори. Ако желаят, могат да направят това, но информацията се публикува без допълнителна обработка. Това е и причината за невъзможността да се установи връзката между възложителя и изпълнителя през формуляра за разширено търсене“ – разясниха още от държавната агенция.

След забележката, че все пак данни за договорите са налице, а достъпът до тях е непонятно защо ограничен, от АОП пуснаха отделен списък с тези договори, които за периода от 1.1.2007 до 31.12.2015 г. са 625 на брой на обща сума 1 140 363 214,88.
До данните в сайта на АОП може да се стигне от линка към документа в резултатите за КОЙ.

 Така един по един може да се идентифициран и попълнят скритите изпълнители и да се видят интересни зависимости. Например излиза, че

ЧЕЗ е дала близо 500 млн. на фирми на депутат от ГЕРБ .

Почти 40% или 478 463 533,19 лв. от милиард и нещо скрити договори се падат на ТЕЦ Варна, която е собственост на ЧЕЗ. Това са няколко големи договора за доставки на въглища, които са сключени с две фирми.

депутат гушнал 500

 

925 000 EUR за „ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

 

1 900 000 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

 

34 212 500 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

 

54 948 000 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

 

46 512 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД

 

104 500 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД

 

Общо: 245 822 500 млн. евро.ю

 „ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД е собственост на фирмата „КОМЕРСИАЛ“, която е собственост на фирма „МЕТАЛИК“, в която основен акционер е „ДЕЧКО КОЛЕВ – ИДА“ ЕТ. Едноличният търговец Дечко Колев пък е баща на Иван Дечков Колев, депутат от първия мандат на ГЕРБ, който преди да стане депутат е имал участие в“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ и е бил управител на „МЕТАЛИК“.

 Проучването във фирмените регистри показа също, че „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД е собственост на ЕВРОКУЕСТ ГРУП ЛИМИТИД АД (МАРШАЛСКИ ОСТРОВИ) и има участие в ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ ТРЕЙДИНГ ЕООД.

 Всички тези договори са сключени в периода 2010-2011 г., когато член на надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ ЕАД беше Димитър Стефанов – Митко Каратиста, приближен до ГЕРБ и представител на фирми на Румен Николов – Пашата.

Източници от централата на ЧЕЗ в Чехия разказаха, че назначаването на Каратиста е било условието на властта, за да може фирмата да работи в България. Чрез Каратиста и още един посредник, от фирмата са били източени стотици милиони лева. Това е ставало основно през обществените поръчки. Подобно нещо се е случило и в Албания, където обаче за разлика от България корупционните схеми на ЧЕЗ бяха разкрити и лицензът на ЧЕЗ беше отнет през 2013 г.

Дали поръчки, които са разкрити, са били изгодни за ТЕЦ Варна не е ясно, но е ясно, че централата в крайна сметка беше затворена от ЧЕЗ, защото не отговаряше на евроизискванията. Привеждането на централата според екологичните стандарти не било финансово оправдано, обясниха тогава от електроразпределителното дружество.

„Биволъ“ зададе на ЧЕЗ въпроси дали въглищата са доставени и от кои производители са те. Оттам отговориха лаконично, че ТЕЦ Варна се отчита пред КЕВР. От ЧЕЗ уточниха също, че съгласно ЗОП за доставките на горива за производство на енергия не се прилагат процедурите за публичност.

Списъкът с 625 скрити обществени поръчки съдържа и други интересни факти, които Биволъ разследва. Резултатите ще бъдат обобщени в подробен разследващ доклад, който ще бъде изпратен до правителството и до Европейската комисия.

 

Схеми за източване на милиони. Скандално разкритие: Какво свързва Цветан Цветанов с "Агромах"?

16 .03. 2016

 Една от най-мощните строителни фирми "Агромах" е взета на мушка от прокуратурата, пише вестник "Галерия". Заедно с "Пътища Пловдив" АД, компанията е разследвана за крупни данъчни престъпления, а на 9 и 10 март офисите им бяха претърсени от службите. Припомняме, че и двете дружества участваха в консорциума, спечелил поръчката за строителстовто на АМ "Струма".

Според Прокуратурата двете дружества са създали дъщерни фирми, които да изпълняват ролата на подизпълнители.

Чрез тези буферни дружества, те са "изпрали" сериозни суми, дължими по ДДС. Чрез още подставени фирми на малоимотни нашенци, документообортът е успял да скрие близо 14 млн. лв от ДДС.

Публична тайна е, че "Агромах" се спряга за фирма близка до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Именно "Агромах" е една от най-големите черни каси на Цветанов. Атаката срещу строителния гигант свидетелства за влошените отношения на премиера Борисов Цветанов.

Очевидно е желанието за мъст, което обзе бившият вътрешен министър след като оглави Вътрешената комисия в Парламента. Явно той е решил да си върне за времето, в което беше подсъдим и сочен с пръст - той отново започна да се изявява в телевизионните студиа и да се държи високомерно.

Приближени до "Агромах" твърдят, че за фирмата и нейните подизпълнители, които гласуват под строй за ГЕРБ, работят около 10 000 души. Неслучайно именно в Благоевград водач на листите на партията е Цветан Цветанов. Среща между служителите на фирмата и Цветанов дори е документирана от местен вестник през 2013 г.

За да се "почерпят" за спечеления транш от строителството на АМ "Тракия" през януари 2015 г., 50 човека от фирмата наемат два частни самолета и отлитат на почивка в Малдивите. Разбира се, те отсядат в 30 от най-скъпите вили, в които една нощувка струва 4000 евро. След едноседмичен престой сметката им набъбнала до главозамайващите 1 млн. евро. Твърди се, че именно тази изцепка ядосала Бойко Борисов и той наредил проверка на "Агромах".

Фирмата печели най-апетитните поръчки през последните години. Видната ГЕРБ-аджийка Даниела Савеклиева от Благоевград, която силно лобира за "Агромах" е свързвана с един от собствениците ѝ - Методи Бачев.

Големите играчи в бизнеса са убедени, че "Агромах" печелят големите поръчки заради депутатите на ГЕРБ и заради самия Цветанов. Не малка роля имал и шефът на АПИ Лазар Лазаров.

Коментира се още, че фирмата няма капацитет за големите обекти, които печели и затова наема подизпълнители, на които плаща едва 60% от стойността на поръчките. Останалите суми явно се делят със "скрития" съдружник.

Някои казват, че един от тези "скрити" съдружници е не кой да е, а Велико Желев, бивш шеф на АПИ. ДАНС разследва преди няколко месеца Пътната агенция и дружества, свързани с "Агромах", за които се подозира, че в обща схема са източили Фонда за гарантиране на влоговете след фалита на КТБ.

В екипа на ДАНС имало внедрени от Цветанов хора, които саботирали проверката, но сегашният министър Бъчварова ги увлонила.

След избухването на скандала, Методи Бачев се държи още по-арогантно и от преди и предложи награда от 100 хил. лв. на онзи, който му покаже документ, че "Агромах" дължи 14 млн. лв. ДДС.

Личният живот на шефовете на "Агромах" влиза в светлината на прожекторите не само със скъпите екскурзии, които си организират, но и с мощните им запои и побои.

 

СКАНДАЛ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ! Синът на ГЕРБ-ерски депутат със сграда за милиони в центъра на Банкя!

16.03.2016

 В централната част на Банкя кипи бурно строителство около сграда, за която местните коментират, че се прави с много пари. "Добре, че дойдохте да снимате имотите на олигарсите. Това е на хора от властта, снимайте", съветват мъж и жена. Обектът се намира в пряка близост до парка, а улицата пред него е затворена, за да се реконструира в пешеходна зона. В дъното на строителната площадка има вече изграден малък хотел, на калкана, на който е изписано името на фирмата „Кравел”.
Справка в Регистъра по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси на Народното събрание, показва, че въпросната фирма е била 100 процента собственост на Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, пише БГНЕС. Всъщност фирмата е производна от съкращение на името и фамилията му. Той е бил управител и в Технотерм инженеринг ООД, но по-късно продава акциите си в нея.

"Да, "Кравел" е фирмата, която аз прехвърлих на моя син. Той се занимава със строителен бизнес и действително построи кооперация в Банкя, която е на много добро място в града. Когато прехвърлих дружеството, моят син искаше да промени името, но после се размисли, тъй като моето име и фамилия носи и неговият син. И реши да я остави под това название. Всички документи по прехвърлянето са изрядни, няма никакви нарушения. Синът ми в момента продава тези 5-6 построени апартамента, за да има и печалба за компанията си. Помогнал съм му, когато започна бизнеса си със съвети и средства. Няма нищо скандално в тези процедури", казва и депутатът Красимир Велчев, който в момента е в командировка в Ереван.

"Тук, на това място 20 години сградата се рушеше, щом могат, нека да строят", разказа и стар жител на квартала. "Явно дойдоха много пари от еврофондовете. Иначе е страшно – все едно е в Босна и Херцеговина”, каза още той. Друг пък обяснява, че такова масивно строителство може да се извършва само с еврофондове, „а знаете кой има достъп до тях – само определени хора”, коментира човекът. Мъж, който е работил на времето към фирмата изпълнител обяснява, че на „Кравел” е тази част, която е застроена, а незастроената част от обекта е на „Холидей сити”. Регистрите посочват, че фирма с такова име осигурява достъп до хотели в САЩ. Според други данни тя е регистрирана във Варна.

Възрастен човек, който твърди, че се е заселил в Банкя през 70-те години, разказва какъв красив ресторант е имало на това място. Но сградата се е рушала. Според него на това място навремето е била поликлиниката. А изкъртена до тухли сграда е била реституирана от българин, който е заминал за Америка и така и не я е довършил.

Майстори от Сандански са наети от фирма "Стреза" да изградят фонтан пред бъдещата сграда и да оформят пешеходната зона с нова настилка и по-малки фонтани и водоскоци. Машина за рязане на камък и мрамор огласява цялата околност, майстори излизат от автомобили с варненски, пернишки и благоевградски регистрации и се насочват към строителната площадка. В Банкя се строи наистина мащабно.

 

Хванаха кмет на ГЕРБ с над 20 кг дрога!

29.03.2016

Кмет, издигнат от ГЕРБ, е бил хванат с 24 кг метамфетамини при опит да ги изнесе през границата. Николай Попов от котленското село Топузово е арестуван на 28 март на ГКПП "Лесово", съобщават от Апелативна прокуратура в Бургас.
Дрогата е била скрита в колата на кмета Ауди А8 и е открита от гранични служители по време на рутинна проверка. Ако бъде признат за виновен, Попов може да лежи в затвора между 10 и 15 г., както и да плати от 100 000 лв. до 200 000 лв. глоба, а автомобилът да му бъде отнет, се казва още в официалното съобщение на прокуратурата.
Досъдебното производство се извършва от разследващ митнически инспектор при Митница Бургас.

 

ШОК! Поредната далавера на ГЕРБ! Измама за милиони левове!

29.03.2016

На пръв поглед, община Земен е една от най-активните в усвояването на средства от Европа. Но това е само на пръв поглед! Кмет е Димитър Сотиров, който е подкрепян от ГЕРБ. Тъст му е небезизвестният ИЗМАМНИК Димитър Барбуков!
4 от проектите правят много сериозно впечатление! По думите на кмета, те са направени по пряка договорка с фонда!?! Иначе казано с ИЗМАМА И ДАЛАВЕРА! Ремонтирана е сграда с големина от 158 квадата. Реновирането на бившата туристическа спалня струва "САМО" 240 ХИЛЯДИ ЛЕВА! Ремнтът включва само оправяне на покрива, слагане на дограма и изолация, полагането на теракот. За тази сума могат да се вдигнат поне 2 сгради от 0-та за сщите пари. Общината е похарчила и 300 ХИЛЯДИ за 4 БИВАКА! Ха, ха и бавноразвиващ би надушил, че има нещо гнило. Измамите продължават, ли продължават.
Разкритието е дело на Симеон Даскалов, който има история с измамната фирма за строителство ХУФУ! Когато забелязва, че те играят на поръчки в Земен той започва да следи какво се случва. Най-голямата далавера се оказва ремонтът на общинския стадион. Експерти правят сметки, че ремонтът ще струва между 730 хиляди и 1 милион лева. ОБЩИНАТА ПЛАЩА ОБЩИНСКА ПОРЪЧКА ЗА 3,5 МИЛИОНА! АКО ТОВА НЕ Е ПЛАДНЕШКИ ОБИР!?!
Господин Даскалов се свързва с прокуратурата. Тя обаче смятат, че няма проблем. Покрай разследванията на екипа на Даскалов, срещу него започва да се оказва натиск от всякакви страни. Дори Бойко Борисов е замесен в ситуацията!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар