четвъртък, 17 февруари 2022 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 27

Сотир Цацаров изпрати оставката си в парламента .

17.01.2022 Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е изпратил оставката си в Народното събрание, казаха за Свободна Европа от Комисията на противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). От комисията не коментираха повече подробности. Миналата седмица стана ясно, че Цацаров ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато се очаква да внесе годишния отчет за работата на КПКОНПИ в Народното събрание. Тогава ще станат ясни и мотивите му за оставката. Новината идва на фона на информацията, изнесена в петък от премиера Кирил Петков, че Цацаров е с отнет допуск до класифицирана информация. Петков съобщи, че данните, на база които е отнет допуска на Цацаров до държавни тайни са класифицирана информация. От думите на премиера стана ясно, че председателят на антикорупционното звено се е провалил при контрола за надеждност, извършван от ДАНС. По-късно Сотир Цацаров излезе с официална позиция относно отнетия му достъп до класифицирана информация. Според него до това се е стигнало след "продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков”. В позицията, публикувана на страницата на комисията нейният председател казва, че причината за отнетия допуск е проведената през 2017 г. среща с издателя на в. “Сега” Сашо Дончев в офиса на бизнесмена и по това време функционер на БСП Георги Гергов. Срещата е известна в публичното пространство като “ЦУМ гейт”, а тогава Цацаров беше главен прокурор. Висшият съдебен съвет (ВСС) така и не изясни какво точно се е случило по време на срещата. Дончев твърдеше, че е заплашен, а Цацаров отговори, че е имало опит да му бъде упражнен натиск.

Разпитват освободения директор на „Булгаргаз” Николай Павлов .

07.02.2022 Освободеният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов е призован на разпит. Бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов дойде в Софийската градска прокуратурата, за да даде обяснения. На въпрос защо е извикан, той отговори, че "сега ще разберем". Николай Павлов беше освободен от поста си в края на януари, заедно с целия борд на директорите. Дни по-късно вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че прокуратурата и МВР са започнали разследване за злоупотреби в енергетиката, което включва проверка на действията на "Булгаргаз" и КЕВР. Няколко дни по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че ще има обвинения за високите цени на газа. Според него досегашното ръководството носи отговорност за скока на цените от края на миналата година. За изпълнителен директор на дружеството е избран Людмил Йоцов, на мястото на Николай Павлов. От своя страна Павлов каза, че е потресващо това, което се случва. „Лъжа е, че Булгаргаз е отказал евтини количества азерски газ, обратното е. Избегнати бяха милиони долари неустойки, които българската държава трябваше да плаща. Успяхме да вкараме възможните количества азерски газ. Ръководили сме се от интересите на държавата и Булгаргаз. Най-ниската цена на газа от страните в ЕС е в България”, каза Павлов. Според него всичко това се прави с една цел - да се злепостави дружеството.

Вместо да получи призовка, Петков даде брифинг .

07.02.2022 Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков – Лена Бориславова получи около 17 часа призовката си да се яви във Върховната касационна прокуратура на 9 февруари, за да даде показания. Министър-председателят Кирил Петков обаче не получи своята, тъй като призовкарят бил спрян с телефонно обаждане да не я връчва публично заради събраните в Министерски съвет журналисти. Това обяви по време на брифинг в Министерски съвет премиерът Кирил Петков, който обясняваше на медиите кои хора и казуси са включени в списъка, който ще предостави на прокуратурата във връзка с разпространеното по-рано днес съобщение, че държавното обвинение започва пълна проверка на списък от лица, предоставен от министър-председателя по време на работната му среща с главния прокурор в петък.

Надежда Йорданова отказва да дава обяснения пред КПКОНПИ, защото не била гражданин, а министър .

07.02.2022 КПКОНПИ публикува писмо на министъра на правосъдието, получено в 16 ч. днес по повод изпратена покана за явяване в дирекция „Противодействие на корупцията“, с цел изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите, съобщиха от антикорупционната комисия. "Няма да се явя на посочената в призовката дата и час за "даване не обяснения" като гражданин, тъй като не е налице законно обоснована причина за това", изтъква Йорданова в писмото си до КПКОНПИ. "Министърът на правосъдието в рамките на своите правомощия взаимодейства с всички органи в рамките на закона, сезира и съдейства на същите, когато са налице законово-предвидените основания за това", пише още правосъдният министър. "За улеснение на министър Йорданова, Пресцентърът публикува и текста на чл. 26 ал. 1 от ЗПКОНПИ, както и на 104 ал. 1 т. 5 от този закон, с уточнението, че независимо от временното й качество на министър на правосъдието, тя е продължава да е гражданин /физическо лице/", уточняват от КПКОНПИ, като цитират следните членове от закона: Чл. 26. (1) При изпълнение на правомощията си по този закон органите по чл. 16, ал. 1 и 2 могат да искат съдействие, сведения и документи, включително в електронен вид, от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица. Чл. 104. (1) Оперативно-издирвателната дейност се извършва чрез: ……………………………………….. 5. вземане на обяснения от граждани.

Невиждан скандал в парламента между Петков и ДПС .

11.02.2022 Премиерът Кирил Петков обяви, че вярва повече на САЩ, отколкото на българската прокуратура в този момент. Той отговори на въпрос на депутата Йордан Цонев по време на парламентарния контрол днес. Питането бе свързано с попадането на народния представител от ДПС Делян Пеевски в списъка „Магнитски“ на САЩ, последвалите действия на българската държава и изказвания на Петков, включително в качеството му на служебен министър на икономиката. Премиерът отговори следното: „Освен гугъл, аз вчера прочетох и фейсбук публикацията и обяснението на Вашия депутат, който седи до Вас. Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора на листа „Магнитски“, минава през много голям филтър. Това не става просто така. Първо трябва да има информация от посолството. После трябва да се прегледа през US Treasury. После трябва да мине през администрацията на Белия дом. После трябва да се оцени дали това ще донесе дипломатически скандал. В смисъл, филтрите са много. И само тогава, като минат всичките тези филтри, лицата на листа „Магнитски“ се слагат и се обявяват. Аз знам, че Вие обжалвате. Но шансът цялата американска администрация от-до да се е объркала, нали, винаги съществува… Но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент. И защо: защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е достатъчно лоша.“ От ДПС за пореден път обвиниха Петков и правителството му, че са марионетки на бизнесмена Иво Прокопиев. Кирил Петков обаче отговори, че чака от тях сигнали срещу Прокопиев, и обеща адекватна реакция на властта. Петков коментира и списъка с 20-те лица, отговорни за корупцията в България, който стана повод премиерът да бъде повикан във Върховната касационна прокуратура. Днес той загатна, че в него попада и главният прокурор Иван Гешев. Сред лицата е и лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. „Този път изпълнителната власт ще бъде много следяща и гласна, ако види, че още има хора, които се чувстват над закона. Бившият премиер ясно каза, че знае кой е направи снимките. Ако той предполага коя е Мата Хари, най-малкото трябва да даде цялата информация и този човек да бъде разпитан. ЗАщото за всички нас е важно да знаем тези пачки и кюлчета там ли са били или не. Ако са били там – откъде са взети“, коментира Петков.

Централното ръководство и столичната организация на БСП се скараха .

16.02.2022 В редиците на централното ръководство и столичната организация на БСП избухна скандал. От пресцентъра на „Позитано“ 20 изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че членове на БСП-София настояват партията да накаже техния председател Калоян Паргов. Основната причина е участието по думите им на “общински съветници на левицата в скандалната сделка за осветлението в столицата”, която бе разкрита от независимия общински съветник Борис Бонев. Социалистите от градската организация са събрали и подписка, в която посочват, че съпартийците им в Столичен общински съвет (СОС) са участвали и в избора на председател на Общинския съвет на София от ГЕРБ, както и, че Паргов неглижира дейността на градската организация. „Градският съвет на БСП-София не заседава редовно и взима решенията еднолично”, се казва в съобщението до медиите. Малко по-късно беше изпратен имейл от БСП-София, който опровергава предходната информация. „Редица медии са получили съобщение от пресцентъра на „Позитано“ 20, което се позовава на позиция на Градския съвет на Софийската организация на БСП, свързана с председателя ѝ Калоян Паргов. Официално и категорично заявяваме, че Градският съвет на БСП – София не е разглеждал и не е приемал подобна позиция. Изпратената информация е подвеждаща и невярна“, се казва в съобщението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар