петък, 6 октомври 2023 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ... 47

2021

Несменяемият изпълнителен директор на държавното „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров води към фалит дружеството, което управлява повече от 7 години. Това показват данните за деветмесичието на компанията, която стопанисва инфраструктурата в източната част на курорта. Данните бяха изпратени днес до медиите. За първите 9 месеца от 2021 г. „Слънчев бряг“ АД отчита приходи в размер на 1.9 млн. лв. За сметка на това са похарчени 2.9 млн. лв., в това число са разходите за амортизации за периода 01-09.2021 г. и разходи за поддръжка на инфраструктурата. Разходите за поддръжка на инфраструктурата са в размер на над 1.1 млн. лв., от които 892 000 лв. са за поддръжка на улици, алейно осветление, озеленяване и обезпаразитяване, а за контрол на достъпа и видеонаблюдение са отишли 241 000 лв. Разходите за амортизация общо към 30.09.2021 г. са в размер на 736 000 лв. Разпределени дивиденти към акционерите в „Слънчев бряг“ АД, които са над 4 000 физически и юридически лица - 192 277 лв. Близо 75% от общия размер на дивидента за 2020 г. е разпределен към мажоритарния собственик българската държава. Министерство на туризма е получило дивидент в размер на 144 774 лв.

Мажоритарен собственик на дружеството е държавата с принципал Министерството на туризма. Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова въобще не се интересува от ставащото в компанията. Тя дори не направи проверка и не смени Златко Димитров, който е назначен още от първото правителство на Бойко Борисов. Според хотелиери той бил поддържан на поста от Младен Михалев – Маджо, един от лидерите на силовата групировка СИК през 90-те години, от която произлиза и Бойко Борисов. Чрез фирми Михалев държи дял от „Слънчев бряг холдинг“ АД, който се явява миноритарен акционер с около 10% в „Слънчев бряг“ АД. Той притежава още хотелския комплекс „Хелена ризорт“ в Слънчев бряг. Името на Маджо се обвързва и с концесиите на трите плажа в курорта, които бяха предоставени на негови приближени фирми от бившия министър на туризма от правителствата на ГЕРБ Николина Ангелкова.

От "Промяната продължава" и "Демократична България" обявиха пред TravelNews, че ще поискат ревизия за дейността на "Слънчев бряг" АД и Златко Димитров.

2023

„Слънчев бряг“ АД изпраща своя директор Златко Димитров в последния му път. Това заявиха от Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД. Той почина на 28 юни 2023 г., вечерта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар