петък, 10 април 2009 г.

Гоце & Co

28-12-2005

В заключителния доклад на комисията на комисията на ООН, оглавявана от Пол Волкър, разследваща злоупотребите по хуманитарната програма на ООН за Ирак ''Петрол срещу храни'', посочи, че БСП е получила 3 млн. барела иракски нефт в нарушение на наложено ембарго. Изводите потвърдиха съобщенията във в. ''Ал Мада''. Програмата започва от 1991 г. и продължава до 2003 г. За БСП са били отредени общо 8 млн. барела, от които са доставени малко над 3 млн. Според таблица към доклада доставките са осъществени през две компании - "Братя Василеви" и "Машиноимпорт". Докладът изброява три договора, по които като ползвател на петролните бонове е записана БСП. Доставките за БСП са свързани и със скандалния руски политик Владимир Жириновски, за когото според комисията "Волкър" са били предназначени общо 73 млн. барела нефт. Най-малко 28 петролни доставки, предназначени за Жириновски, са били финансирани от базираната в Тексас компания "Бейойл", срещу чийто президент Дейвид Чалмърс и неговия заместник - българина Людмил Дионисиев, бяха повдигнати обвинения в злоупотреби по "Петрол срещу храни". Чалмърс и Дионисиев, бивш директор на "Химимпорт" от социалистическо време, бяха арестувани през април в САЩ.
Председател на БСП по това времи е др. Георги Първанов.


Дата: 03-06-2008

Нов скандал се заформя около президента Георги Първанов. Този път държавният глава демонстира пълно незачитане на Европейската комисия. Първанов се е съгласил да открие нов цех в металургичната фирма "Стомана Индъстри", която е собственост на разследвания за източване на 7,5 млн. евро бизнесмен Людмил Стойков.
Перничанинът е известен като спонсор на Първанов по време на президентската му кампания през 2006 година. Стойков беше смятан за мозъка на аферата по САПАРД, но беше оправдан от българския съд заради липса на доказателства. Въпреки това обаче Европейската комисия ни спря парите по САПАРД като в мотивите си посочи, че родното правораздаване отказва да разследва лица, които крадат парите на европейските данъкоплатци.
Инвестицията в новия цех на "Стомана индърсти" е над 111 млн. лв. Официалната церемония по въвеждането в експлоатация на новото прокатно производство е насрочена за утре. На събитието ще присъстват близо 800 ВИП гости, сред които ще бъдат министрите на регионалното развитие Асен Гагаузов и на транспорта Петър Мутафчиев.


Дата:01-08-2008

75 млн евро комисионна лапна бизнесменът Николайчо Гигов от сделката за френските корвети, които ще бъдат построени за Военно-морския ни флот. Това е 15% от общата сума – 500 млн евро, които България ще заплати на Франция за морските съдове. Договорът бе подписан от премиера Сергей Станишев през юни в Париж.От френска страна подписа си сложи президентът Никола Саркози. Според запознати част от тези 75 млн евро са отишли в швейцарските сметки на министър-председателя и президента Георги Първанов. Свой дял е получил и доверения човек на премиера и шеф на канцеларията му Росен Карадимов.
Защо Станишев и Първанов? Защото точно те взели решението именно Николайчо Гигов да бъде посредник по сделката. Без конкурс, без публичност. По този начин собственикът на ФК „Локомотив” за втори път печели милиони от държавни сделки. Първият път се облажил от сделката за хеликоптери за българската армия от френския производител Еврокоптер. Тогава няколко милиона отиват в сметката само на Първанов, тъй като той лично лобира за френската техника, а Станишев още не е премиер. Облажва се и тогавашния военен министър Николай Свинаров, а също и неговия партиен патрон Симеон Сакскобургготски.

Дата:14-08-2008

Петър Манджуков е свързан със сръбската мафия, която разстреля премиера Зоран Джинджич. Той имал бизнес с негови врагове от радикалите в Белград, които снабдявал с оръжие в нарушение на югоембаргото. Такива документи притежавали хора от българските тайни служби, които щели да бъдат извадени в скоро време срещу Манджуков. В папката с неговото име имало много интересни за прокуратурата неща: десетки нарушения на югоембаргото, укриване на данъци, контрабанда на оръжие в държави от „черния списък”, незаконни сделки с имоти, незаконна приватизация, източване на ДДС и др. Вниманието на обществото обаче щял да привлече най-вече подаръкът, който бизнесменът направил на президента Георги Първанов. Става дума за два апартамента в София, които той харизал без пари на държавния глава в знак на признателност за мъжката дружба. Преди две години журналистът и водещ на предаването по БТВ „В десятката” Иво Инджев бе уволнен защото прочете в ефир съобщение от електронната си поща от неизвестен автор, че Първанов е получил безплатно жилище. Тогава ръководството на телевизията го освободи, защото президентът бил много обиден. В папката за Манджуков имало и документи, които показвали, че осъдения вече Вальо Топлото е похарчил близо 2,5 милиона лева народна пара, за да направи извънпланов топлопровод до двете харизани на Първанов жилища. Топлото дори се опитал да направи сделка срещу тази информация, но бил заплашен, че ако проговори, го чака нещо много лошо.





Няма коментари:

Публикуване на коментар