понеделник, 15 февруари 2010 г.

ВЕРЕСИИТЕ НА СТОЛЕТНИЦАТА 3

18.12.2009

Станишев-брат в афера за 8 млн. лв.

Братът на бившия премиер Сергей Станишев Георгий е пряко свързан с фирма, която е била избрана да извърши грандиозна реконструкция на държавната болница в Русе. Дружеството се е добрало до апетитната сделка за солидните близо 8 млн. лв., докато оглавяваната от Станишев социалистическа партия управляваше държавата. Ортаците на небезизвестния архитект се наели с невиждана по размерите си модернизация на АГ корпуса в лечебното заведение. Според документацията в Агенцията по обществените поръчки договорът между близката до бившата власт фирма и болницата, в която основен собственик е здравното министерство, а 32% от капитала се падат на подопечната на червения кмет Божидар Йотов община, е сключен на 8 ноември 2006 година. Дворът и сградата на АГ отделението глътнали по 1000 лв. за квадрат
Броени дни по-късно първата копка е направена от изпълнителят на проекта "Домостроене" АД, което си поделя собствеността на дружеството "Дедалос" заедно с фирмата на Георгий Дмитриевич Станишев "Прожектс". Така архитектът, случайно или не, се оказва във фирмен обръч, който е нает да направи колосалния по обем на финансиране ремонт на МБАЛ-Русе.


30.12.2009

Масларова- собственичка на верига луксозни бутици в Европа.

Емилия Масларова може да се похвали с успешен бизнес, свързан с търговията на модни маркови дрехи, твърдят хора от обкръжението й. Според клюката която се носи, бившата социална министърка е инвестирала крупна сума, купувайки десетки апетитни търговски помещения в България и в Европа.
Тя имала магазини в Лондон, Париж, Мадрид и Виена, които разбира се били ръководени от подставени лица. Въпреки това бизнес начинанието на "червената" дама било публична тайна в средите на приближените й. Името на веригата носело колоритното име "Маджестик", а фирмата собственик била регистрирана на Сейшелите.
Запознати твърдят, че като действащ министър на социалното ведомство обличало с държавни пари министърката си именно с договор към клон на тази фирма в България.


08.01.2010

Разкриха злоупотреба с гори край язовир Искър

Апетитни гори край язовир Искър са връщани на избрани хора като земеделска земя, за да се заобиколи закона, който не позволява сделки с горския фонд. Това е ставало в мандата на предишното управление.
Проверка на инспектората към земеделското министерство доказва, че получените имоти са били или продавани, или планирани за застрояване. Темата е на Генка Шикерова.
До проверката се стига след сигнал от Тодор Барболов, който има бунгала в района на язовира. В момента, в който подава заявление да получи прилежащия терен разбира, че той ще бъде даден на друг, а това място е описано като нива.
След започването на проверката, от инспектората установяват, че масово горите край язовир Искър са описвани като ниви и ливади. Причината за това е заобикаляне на закона.
Върнатите парцели са атрактивни. За част от тях е установено, че бързо са препродадени, други - раздробени и най-вероятно ще бъдат застроени.


08.02.2010

Шеф преди Батко дал на родата поръчки за 143 млн

Велико Желев, съветник на двама строителни министри - Валентин Церовски и Асен Гагаузов, е сред най-богатите българи, които дискретно управляват бизнеса си.
Поръчки за 143,6 млн. лв. без ДДС са спечелили варненски фирми, свързани с предшественика на Батко. Велико Желев е бил на шефски пост в агенция “Пътища” и министерски съветник от 2004 до 2008 г. Като шеф на пътната агенция през октомври 2004 г. Велико Желев участва в отварянето на офертите в първия конкурс за винетките.
В компаниите, получили поръчки за ремонти на пътища, участие имат екссъпругата му Мая и негов бивш съдружник. Член на борда и изпълнителен директор на една от фирмите е бил брат му Иван. Прокуратурата води дело срещу неизвестен извършител. Разпоредена е и проверка на ДАНС.


12.02.2010

360 са милионерите у нас Богатите с по 2.44 млн всеки, средният българин с влог от 106 лв

360 са милионерите у нас, държащи пари в банки. Най-голям е броят им в евро - 225, следван от лева - 120. Общата сума, която те държат на депозит е 879 млн. лв., или по 2.44 млн. лв. за всеки от тях. Това сочат данните на Българска народна банка.


14.02.2010

Над 100 общински имота в София са откраднати

Прокуратурата разследва над 100 случая на общински имоти, откраднати от групата, "осветена" след задържането на Петър Драшков, брат на бившия зам.-шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" Иван Драшков. Това съобщи за "Дневник" градският прокурор на София Николай Кокинов. Той заяви, че се надява разследването да приключи до два месеца, тъй като двама прокурори се занимават само с тези имотни измамници. Отделили сме специални резерви, заяви Кокинов.
Разследването започна след ареста на Петър Драшков през ноември 2008 г. Той беше задържан заради прехвърлянето на общински имот от 14 дка в кв. "Стрелбище" на фирмата му "Сида-С" чрез документи с фалшив подпис на тогавашния кмет Бойко Борисов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар