понеделник, 22 февруари 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 7

ГАЛИНА ТОШЕВА Е ЕНЕРГИЙНИЯТ КАРДИНАЛ

Pъководено от гениалната мисъл на Ленин – „ Електрификация плюс съветска власт - равно на комунизъм !” правителството на Станишев създаде енергиен холдинг ( 18.09.2008 г. с Решение на Министъра на икономиката и енергетиката, чрез преименуване на “Булгаргаз Холдинг” ЕАД).. В него бяха обединени „Мини Марица – изток” , ТЕЦ „Марица – изток 2 ” , както и АЕЦ „Козлодуй” – V и VI блок ,НЕК ЕАД, ЕСО ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгартел" ЕАД. Последният член на богатото семейство е бедният и доста мразен роднина – „ Топлофикация София”,
В Европа е пълно с хубави и лоши примери за енергийни холдинги. Един не толкова добър пример, както разбираме по собствените си неволи, са компании като ЧЕЗ. Чешкият държаен енергиен холдинг играе ролята на електроразпределител у нас, също като своя немски и австрийски събрат. ЧЕЗ обаче си позволява постоянно да вдига цените, които в София вече са по – високи, отколкото в „бедни” държави като Франция или Финландия, да не се съобразява с решения на контролиращите държавни органи например за ежемесечното отчитане и т.н.
От друга страна, нормата на печалбата за електроразпределителите у нас е два пъти по – висока от средната за ЕС. А енергийната ни ефективност е 5,5 пъти по – ниска.
Българският енергиен холдинг пък е поверен в ръцете на оправна другарка, която цял живот се занимава с ток, тръби и жици.
Галина Тошева завършва първо немска гимназия, а после и стоанския факултет на техническия университет в София. Специализира Публични финанси като стипендиант на ЕС, мениджмънт на термични централи в Япония, европейска интеграциа в Германия.
Изкачва всички стъпала на йерархията от Енергоремонт – Варна , през експерт в министерство на енергетиката, началник отдел, директор и заместник – министър.
Истинският мегаолигарх на тока и газа има много важна мисия. Това са големите енергийни проекти, които трябва да удовлетворят руските интереси и претенции в България.Това са АЕЦ „Белене”, газопроводът „Южен поток” и отлаганият толкова време „Бургас – Александруполис”.
„Целта на компанията е да инвестира именно в енергийна инфраструктура. От тази гледна точка пределно ясно е, че една голяма компания, обединяваща стратегически енергийни активи, е по – привлекателен обект на кредитния пазар, отколкото няколко малки. Ако холдингът е финансово стабилен, то защо да не заеме и активна позиция и да излезе на пазарите на други европейски страни”, разказва в интервю Тошева.
За богомолките в БСП (още по казуса „Марица-изток“ – препечатка от в. „Дума)
За втори път посвещаваме коментар, свързан с уволнението на инж. Иван Марков, бивш изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Връщаме се към въпроса за това уволнение, защото то събира във възел морални проблеми от висш порядък. Тези проблеми засягат както цялото общество, така и БСП в частност.
Пак питаме (защото никой не ни отговаря), защо Галина Тошева, бивш зам.-министър в кабинета „Станишев“ и шеф на Български енергиен холдинг, се сеща да се възмути от Марков чак след изборите, след като е ясно като бял ден, че тя по силата на служебното си положение е разполагала с фактите, довели до бурната й реакция? Или тя е научила за фактите от папката на ГЕРБ – Стара Загора, извадена дни преди изборите? По-правдоподобно е да се предполага, че ГЕРБ са получили папката от нея или от сродни ней души. Каквато и да е истината около фактите, начинът на тяхната употреба говори за политическа поръчка, политическо слагачество и политико-морална дебилност. Това за начина. Що се отнася до самите „факти“, май основната част от тях са си с кавички отвсякъде. Ако вярваме, а нямаме основание да не вярваме, на авторитетни служители на ЕАД-то, някои от тях са откровени лъжи, инсинуации и долнопробно набеждаване (виж нашето разследване по-долу). Което превръща политико-моралната дебилност в политически канибализъм от най-отвратителен порядък. Та става дума за май вечната българска тема – изборите през цивилизационните устои на бай Ганьо, Гочоолу и Дочоолу
/препечатано със съкращения/
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Красимир Дачев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар