събота, 3 юли 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 49

02.07.2010

Ще помете ли Лечков олигарха в пола Деси Танева

Кой казва, че в България не се случват ЧУДЕСА! Ако искате доказателство, вижте кариерата на депутатката от ГЕРБ Деси Танева.
Винаги усмихнатата закръглена госпожица, която успя да събере за ЧРД леля Цецка и Фидоска Грамадата, става изпълнителен директор на най-големия холдинг в земеделието Мел Инвест, когато е само на 23 години! Даже бизнеслегендите Форд, Гейтс и Мърдок не са тъй гениални.
На 35 години Деси стана председател на Общинския съвет в Сливен и дясна ръка на кмета Лечков.
На 37 щеше да бъде министър, ако 19’ не бе информирал публиката за едно неприятно обстоятелство, сочещо възможен конфликт на интереси. Ето какво написахме преди година, когато се редеше кабинетът:
“Кръгът Капитал, който бе отсвирен лично от Бойко Борисов в апетитите си за Министерството на икономиката, сега е хвърлил око на земеделието. Оказва се, че дамата, чието име се цитира като бъдещ министър на ГЕРБ – Десислава Танева, депутат от Сливен, управлява фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ, в който 26,11% са собственост на Алфа финанс холдинг. Това е основната фирма на боса на Капитал Иво Прокопиев.
Авторитетният сайт Bulgaria-news.bg пък публикува следната любопитна информация: “Съществуват предположения, че фирмите, с които Десислава Танева е обвързана, имат топла връзка с БСП, което ще позволи червените кръгове от тези дружества да имат корпоративно лоби в кабинета на ГЕРБ.“
Така Деси НЕ стана министър. Кандидатурата й бе оттеглена като за пред публиката се появи нейно сълзливо писмо. В него тя казваше, че “няма и не може да има конфликт на интереси” във факта, че от шеф и миноритарен собственик на 12 мелници, 16 фуражни завода, 8 хлебозавода, 3 месокомбината, 2 свиневъдни, пивоварна, активен участник на пазара искаше да стане шеф на земеделието. Ха-ха-ха!
Първото й действие като компенсирана с поста председател на земеделската комисия в парламента обаче беше точно в посока корпоративна зависимост.
Лично премиерът гневно спря предложението й забраната за строежи върху заменени гори бързо да отпадне след приемането на нов закон за горите.
Тя изтъкна, че не било редно да се пречи на добросъвестни инвеститори: "Не искаме да попречим на стартиралите инвестиции, особено на добросъвестните инвеститори, и то по време на криза".
Вероятно Деси е имала предвид добросъвестните заменки на фирми на нейния заместник в комисията Емил Димитров (ГЕРБ) и на кръга Капитал по време на Тройната коалиция.
След намесата на Борисов, естествено, Танева се отрече от това свое мнение и обясни, че не са я разбрали. Пък толкова ясно си го беше казала!
Подобна нелепост се разигра и преди 2 седмици. Тогава Танева каза, че ако тютюнопроизводителите протестират срещу правителството заради забавянето на плащанията към тях, осигурени от ЕС, може и да не си получат парите, които им се полагат.
Голямата драма обаче иде: дали съдът ще погне симпатичната госпожица с 2 висши образования, след като магистратите уважиха исканията на прокуратурата и снеха от длъжност кмета Лечков заради 7 обвинения. А Танева все пак беше негова дясна ръка и като председател на Общинския съвет в Сливен през 2007-2009 г. и е подписвала наложените от него решения.
Познанството им е една от причините бизнес дамата да се ориентира към политиката, както сама признава.
Големият враг на Лечков и Танева, войната с когото стана открита след изпълненията в сутрешния ефир на бТВ преди дни, се казва Радостин Русев.
До не толкова отдавна той също се е водил една от ръцете на Лечков и явно това не е било без значение, когато фирмите му са вземали сладки поръчки от общината. Според информиран източник като него Деси била “чадър” за героя от САЩ’94.
“По никакъв начин и по никакви правомощия, които имам по закона като народен представител, не бих могла да окажа каквото и да е влияние или чадър нито върху кмета Лечков, нито върху когото и да било”, вероятно се шегува Деси.
И сякаш, за да коментира предните си думи се зарича пред сайта всекиден: “Това е смешно и несъстоятелно”.

Според нея политическото ръководство на ГЕРБ и групата общински съветници от партията призовали Русев да напусне групата, сякаш още живеем във времето на “врага с партиен билет”.
Танева обаче чистосърдечно признава кой е довел врага: “Той попадна по инициатива на г-н Лечков”. По-нататък депутатката се прави, че не знае, дето общината е забравила да плати милиони на бизнесмена – съветник: “Не знам какво ги разделя”. После се отрича от думите си: ”Знам, че г-н Русев има финансови претенции”. И накрая завършва с уникалната фраза: “В тази връзка използва методи, които той си е позволил”.
Оправната дама дава заявка, че може би лесно ще се отрече и от Лечков, ако изведнъж разбере, че не му е чиста работата: “ГЕРБ винаги е казвала, както и аз, че трябва да има държавност, за да има държавност, трябва да има закон. Това важи за абсолютно всички”.
Ето и три любопитки от живота на парламентарната дама:
1. Благородно взема от бедните, за да даде на богатите
Шефката на земеделската комисия в парламента Десислава Танева успя да пробута между капките тази седмица скандален законопроект, за който първи алармира журнталистът от СКАТ Велизар Енчев. Той въвежда крепостнически норми за собствениците на земеделски земи. Те ще бъдат принудени да продават земята си на арендаторите.
Много благородно е да се отнема и малкото останало на бедните под диктата на богатите!

2. Не е случайно, че Костов я даде на корупционната комисия
Лидерът на ДСБ Иван Костов изненада всички с един свой ход. Човекът, на чиято воля се крепи правителството, не е придприемал такава мярка срещу друг депутат, дори от БСП, с каквато атакува сладката Деси. Тя обаче предаде всички необходими документи и преписката против нея бе прекратена. Командирът обаче едва ли ще я остави на мира...
3. Свиха й джипа от квартала на богатите
Високопроходимият автомобил Тойота Ленд Крузър на продажна стойност 90000 лв. на Деси Танева беше свит от квартала на богатите преди време. Депутатката живее в полите на Витоша, където е къщата на сестра й. Въпреки е представяна като политически ориентирана към министър Цветанов, МВР не успя да й опази колата. А дали се намери извършителят на престъплението, така и не стана ясно.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Никола Николов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар