петък, 9 юли 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 53

01.02.2009

Цветан Василев забогатял 150 пъти за 8 години

Всеки олигарх има своето време и своето място. Пътят към висините на бизнеса никога не е бърз и насочването на публичното внимание към дадена фигура обикновено е въпрос на време. И по-точно - на момент.
След като години наред поддържаше политика, която англоезичните биха определили като low profile (буквално “нисък профил” или иначе казано – на дискретност), босът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев в момента е вероятно най-коментираният мултимилионер в България. И то не във връзка с неговата 50-годишнина, а по обективни причини.
Мнозина, особено в медийните кръгове, го одумват заради ударната скорост, с която близки до него фирми придобиват информационни канали.
Сред тях според журналистическите писания попадат вестниците Телеграф – вторият най-тиражен всекидневник в държавата след 19’, Меридиан мач, по-незначителните като отпечатвани бройки Монитор и Експрес, седмичникът Политика, ТВ7, а според непотвърдени клюки - и други медии.
В империята влиза и най-голямата печатна база – ИПК Родина, интересна както като комбинат, така и като огромен парцел край Цариградско шосе.
Финансистите аплодират човека, който доказа, че неслучайно е избран за Банкер на годината. Напук на световната криза той успя да продаде миналата седмица 30% от своята Корпоративна търговска банка на султана на Оман. БНБ трябва да одобри сделката, чиято стойност по различни оценки се върти от 120 до 250 млн. лева.
В момента КТБ е най-голямата българска банка по пазарна капитализация и заедно с Петрол е едно от твърде малкото дружества у нас, които не бележат рязък спад на акциите си на борсата при нейния тотален срив от есента насам.
Пътят до големите пари обаче не е никак кратък. Започва от Габровско, където през 1959 г. е роден Василев. Шансът му да стане космополит обаче дава студенстването в университета в Лодз, Полша точно по време на тамошните вълнения.
Той започва кариерата си в бизнеса чрез основаните от него през 1992 г. финансово-брокерски компании Бромак и Фина С. От 1995 г. до 1999 г. е началник на управление „Валутни операции и ликвидност” на Централна кооперативна банка, като от 1997 г. е и член на съвета на директорите на банката. Тя е една от малкото, преживели колапса на цялата финансова система в страната от 1996 г., макар да забъркват името й в скандал с известния руски бизнесмен Майкъл Чорни.
От средата на 2000 г. Василев е председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка АД, а от 2003 г. е мажоритарен собственик на банката и председател на нейния Надзорен съвет. Година по-късно за първи път е избран за Банкер на годината.
2008 г.обаче е златната за него. Освен за себе си, миналата година той получава и доста призове за своята банка: публична компания №2 в България, финансова институция с най-добро корпоративно управление и "банка на клиента". В този смисъл няма нищо чудно, че успя да намери партньор за нейното развитие.
"Стратегията на оманския фонд е дългосрочна. В крайна сметка аз затова се съгласих на сделката. Защото тя не касае само инвестицията в банката, а включва партниране в определени отрасли, които са и мой приоритет", коментира Василев пред Капитал. По думите му общите проекти са не само в сферата на недвижимите имоти, но също в енергетиката и пътното строителство.
Според вестника третият голям бизнес на Василев са именно недвижимостите. Освен бизнеспарк на мястото на ИПК Родина, Корпоративна банка работела и по друг подобен проект - изграждането на мол и бизнес център в района на Централна гара (на мястото на бившия "Железопътен завод София"), пише авторитетният седмичник. Около сключването на сделката със завода преди 5 години се вдига медиен шум. Точно 241 264 кв м е продадената площ. Платени са под 18 евро за кв. м., непосредствено до Централната гара. Купувач е ТЦ ”Институт по микроелектроника”, собственост на Кен трейд, която пък принадлежи на споменатата вече фирма Бромак според АПИС.
По-незабележими за медиите остават други места, където КТБ инвестира. Години наред е официален спонсор на националния отбор по футбол и футболния съюз, на федерацията по самбо. Награждава шампиони от всички спортове – последно с 50 000 лв. олимпийската кралица Румяна Нейкова. Спонсорира концерти на много групи и изпълнители, които иначе не биха си позволили лукса да дойдат в България. Осветлението на операта също е финансирано от банката, помага се на Пирогов, на детските SOS селища и на различни училища. Даже и на Минно-геоложкия университет.
Негов доктор хонорис кауза е Василев: „Професията на банкера и на геолога си приличат - те отсяват много, за да открият най-доброто. Корпоративна търговска банка е проектът на моя живот. За 8 години нейните активи са нараснали над 150 пъти".

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Красимир Маринов - Маргина .

Няма коментари:

Публикуване на коментар