вторник, 12 април 2011 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 12

13.03.2011

Кой колко получава във властта?


Българският пенсионер оцелява с 200 лева на месец. Яде кисело мляко за 30 стотинки, купува хляб като подметка, а на празници „облажва” с кренвирши, които не се харесват дори на уличните псета. За разлика от него, който мълчи и трае, много депутати недоволстват от месечните си възнаграждения, въпреки че не получават 200, а над 3000 лева.
Всички депутати, които отиват редовно на работа и участват в проекти, получават над 3 бона на месец. Другите взимат малко под 2200 лева. В момента парламентарната шефка Цецка Цачева например получава 3402 лева, министърът на финансите Симеон Дянков – 3012 лева, а шефът на новоизлюпилия се проект БОРКОР Петко Сертов – 3402 лева. Това кара нашите народни избраници да надигнат глас и да почнат да се оплакват, че са най-бедните в Европа.
Изненадващо е, че заплатата на премиера Бойко Борисов не е най-високата в държавната система. Министър-председателят се подписва срещу 3402 лева. Този, който е с рекордно високо месечно възнаграждение, е президентът Георги Първанов. Той взима „скромните” 4392 лева и най-вероятно не харчи и стотинка от заплатата си, защото всички негови разходи за храна, облекло и комуникации се поемат от бюджета.

13.03.2011

Световната банка: България страда от масивно обедняване


Нов доклад на Световната банка отчита, че Източна Европа и Централна Азия са засегнати от световната криза повече от всеки друг регион на света и посочва България като пример за страна, в която свиването на разходите за основни нужди е тревожно.
България, която на пръв поглед няма особено висока безработица, страда от масивно обедняване, дължащо се на силно намалелите доходи. За да оцелеят, много от българите е трябвало да намалят разходите си за основни потребности – като храна и медицинско обслужване, отбелязват авторите на доклада.
"При 20% от българските домакинства, засегнати от кризата, е отчетен спад при лекарските посещения, дори когато в семейството е имало болни", казва един от авторите на доклада Мохамед Аджуад, цитиран от Дойче Веле.
Броят на тези, чиито доходи са намалели рязко, въпреки че са продължили да работят, е 6 пъти по-голям от броя на останалите без работа. Ето и цифрите: 5.1% в България са изгубили работата си; 15.4% са с намалели доходи, въпреки че работят същия брой часове; 15% са с намалели доходи поради намален брой работни часове.
В доклада си Световната банка отбелязва също, че по-бедните в България са били принудени да прибегнат до "рискови стратегии" за оцеляване, като 36% от по-бедното население на България са престанали да купуват предписаните им от лекуващия доктор лекарства.

25.03.2011

Над 70% оценяват икономическото положение като по-лошо


Над 70% от участвалите в социологическо проучване на "Галъп" смятат, че общото икономическо положение в страната е станало по-лошо, 20 процента - че е останало същото, а пет на сто - че е по-добро.
На въпрос как оценяват материалното положение на семейството си днес в сравнение с преди една година, 62% посочват, че сега е по-зле, според 33% няма разлика, едва 2% заявяват, че е по-добре.
41 на сто от анкетираните смятат, че материалното положение на семейството им ще се влоши през следващите 12 месеца, според 31% ще остане същото, 11% очакват да се подобри.
86 на сто от участвалите в проучването смятат, че цените на основните стоки ще растат в близките 2-3 месеца. Над 50% очакват безработицата да расте.

28.03.2011

В България кризата не си отива


Бизнесът се оплаква от липса на финанси и свито търсене.Стопанската конюнктура в страната през март се влошава с 4,1 пункта спрямо февруари, съобщи Националният статистически институт (НСИ). През февруари бизнес климатът се подобри с 2,7 пункта, а през януари нарасна с 1,9 пункта.
През март бизнес климатът в промишлеността намалява с 3,9 пункта, в строителството се понижава с 1,7 пункта, а в сектора на услугите спада с цели 14,9 пункта. Повишение е отчетено само в търговията на дребно - с 4,1 пункта.
Мениджърите в промишлените компании са по-песимистично настроени за следващите шест месеца. Те вече са ревизирали прогнозите си за увеличаване на производството и дори планират съкращаване на персонал. Като основни проблеми пред индустрията те посочват несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната.
Фирмите от строителството пък се оплакват от все по-сериозни финансови проблеми. Паралелно с това се очаква и ръст на цените през следващите 3 месеца.
Най-негативни са обаче оценките за бизнес средата на компаниите от сектора на услугите. Те отчитат спад на търсенето в момента, а прогнозите за следващите месеци са още по-лоши. Основните проблеми пред компаниите от сектора на услугите са несигурната икономическа среда и конкуренцията.
Само търговците на дребно са по-оптимистично настроени за следващите шест месеца, въпреки че и през март оборотите им са намалели.
Търговците на дребно също се оплакват от несигурност, а прогнозите им са цените на стоките да се увеличат през следващите три месеца.

11.04.2011

Две трети от българите едва свързват двата края


Над една пета от домакинствата у нас живеят в крайна бедност, две трети едва свързват двата края. Тревожните данни са от доклад на Световната банка за България.
Българинът пести не просто от дрехи и развлечения, а и от далеч по-основни неща за бита, като отопление и ток, дори и от лекарства и храна. И ако магазините и търговските центрове изглеждат пълни, то анализаторите са категорични - хората гледат, но не купуват. Потвърждават го и работещите в търговските центрове.
За възрастните кризата е превърнала съществуването във въпрос на оцеляване. Налага им се да цепят стотинката на две. Има домакинства, които не купуват основни хранителни продукти като хляб и мляко, а някои дори пропускат някои хранения. Ограничават разходите и за здраве, не купуват лекарства и пропускат прегледи.
Факторите, които могат да пратят едно домакинство "зад борда" са много. На първо място е евентуалната загуба на работата. Част от работещите пък са с намалени заплати, при други изплащането се бави, а трети все още са в принудителен отпуск. И още нещо - повече хора в частния сектор са били с намалени заплати заради срива в икономиката, отколкото в публичния.
За съжаление експертите не очакват скоро домакинствата да изпълзят от спиралата на кризата. Едва, когато икономиката заработи на по-бързи обороти, безработицата може да намалее, казват екпертите. Засега раздвижване на пазара на труда се чака през летните месеци, заради сезонната заетост.
Близо 23 на сто от домакинствата в страната признават, че са засегнати от кризата. За година те са намалели с 6 на сто, което показва, че поне вече не се увелчиават, но от друга страна темпът на излизане от кризата е далеч по-бавен и ще отнеме далеч повече време, отколкото са очакванията на повечето хора.

Във Facebook е сформирана група под името ГЕРБ = БКП 2. Тази група е създадена за да разобличим една от най - фрапиращите и нагли лъжи в българския обществено - политически живот, а именно, че партията на организираната престъпносг ГЕРБ е дясна, християн - демократическа партия. Благодарим предварително на всички, които ще ни помогнат с информация за връзки на ГЕРБ с бившата БКП и Тодорживковия репресивен апарат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар