петък, 22 април 2011 г.

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯТ СЛУГИНАЖ 2

05.03.2009

Карбовски си призна: "Крада!"


Крадеш ли чужди идеи?

Карбовски: Да.

Детекторът: Да.

Това е цитат от списание Тема, което правеше уникална рубрика Детектор на лъжата, за да види публиката известните личности такива, каквито са всъщност. Напомняме въпросната извадка от безпристрастния уред и самопризнанието на Карбовски по една проста причина. Днес той обвинява различни хора в кражби, каквито не са извършвали.
Актуалният проект на Мартин е Емигранти, който преди време бе анонсиран от същите продуценти. Но с водещ Иван Гарелов. Предаването а-ха да тръгне, но не стана. Днес е на екрана, но не го прави вечният Мистър Панорама. А Карбовски.
Гарелов бе категоричен: „Няма какво да коментирам. Не се интересувам. Аз съм го отписал. Просто като гледам как Карбовски критикува действията на Исак Гозес, ми се струва, че самият той постъпи по същия начин. Относно неговите скрупули никога не съм имал много високо мнение. Нямам намерение нито да го съдя, нито да говоря. Не мога да кажа как се чувствам – това се случи преди една година. Само че тогава бяха взети няколко предавания, пък сега виждате, че вече стана редовно предаване. Което означава, че това му е била целта. Не ме интересува, не мога да живея с негативни емоции.“
Всъщност ароматите и свързаните с тях символи явно са нещо важно за Карбовски. Та кой друг поел би озаглавил последната си стихосбирка “Недялко яде лайна в НДК” (има се предвид Недялко Йорданов).

Мартин Карбовски (с истинско име Мартин Кирилов Богданов) е български журналист. През 1988 година завършва Немската гимназия в София. Има 2 висши образования — мебелно инженерство и телевизионна журналистика. Известен е с провокативния си стил.
Водещ е на предаването „Емигранти“ и „Отечествен фронт“ по „Нова телевизия“ и е бил автор на материали в списания „Егоист“, „Плейбой“ и други. Водещ на предаването „Пропаганда“ по „Дарик Радио“ и бивш втори водещ на предаването на Кеворк Кеворкян „Всяка неделя“ по Националната телевизия.
Автор на книгите „Дефлорация" (1995), „Едно" (1998), „Обществен eXperiment“ (2003), „Пътеписите“ (2005) и стихосбирката „Недялко яде лайна в НДК“. Водеща фигура в групировката "Литература-диктатура". През 2008 с "Бързалитература" издават стихосбирката "Антология на живите"



Краси Гергов и Радосвет Радев - ченгета от ДС. 101 ДС служители сред 2366 души от електронните медии .

08.03.2009


Собственикът на Дарик радио Радосвет Радев, рекламният и медиен бос Красимир Гергов, собственикът на агенция и радиа "Фокус" Красимир Узунов, популярните водещи от БНТ и БНР Владо Береану, Петър Вучков, Николай Априлов, Тома Спространов, Виктор Ангелоев са част от имената, обявени днес от Комисията по досиетата за принадлежност към Държавна сигурност.
Комисията е проверила 2366 души от 273 електронни медии. Това са най-вече собственици, директори, главни редактори, членове на редакционни съвети, политически коментатори и водещи на предавания и рубрики.
Собствениците на ББТ Петър Манджуков и на Вяра ТВ Георги Агафонов също са бивши служители на Държавна сигурност. ДС-ченгета са били и Петър Пунчев, собственик на 5 електронни медии и популярен водещ от миналото, както и Константин Тилев, настоящ общински съветник и междувременно собственик на 6 електронни медии.
Името на популярния до неотдавна Георги Коритаров е единственото, което фигурира под шапката на Нова телевизия в списъка на комисията.
Би Ти Ви няма ченгета в ръководството и водещите си. Водещият на Новините на ТВ Седем Веселин Дремджиев обаче е бил сътрудник на Шесто управление на ДС, сочи проверката на комисията.

Карбовски: Патрашкова, ти си пощенска кутия на Алексей!

17.01.2011


Водещият също разполагал с подхвърлени флашки - че тя е любовница на брата на Трактора и въртяла свирки на известен футболист.
"И ние получаваме флашки с информация". Това заяви на главната редакторка на в. "Галерия Кристина Патрашкова Мартин Карбовски в предаването си в събота "Карбовски: директно"и я запозна с информацията в тях пред публиката си. "Че си любовница на брата на Алексей Петров, запис как правиш свирка на известен футболист, за да му направиш интервю.Мъжът ти работи за РЗС - Габрово на кметски избори, ти нямаш нищо общо разбира се, шеф е на пресцентъра. Продавате с мъжа ти фалшива картина на художника Вукадинов на колекционер с инициали А. С., да не го намесваме сега, защото той не иска да бъде намесен..." На опитите на Патрашкова да отрече информацията Карбовски я закова с въпроса: "Да питаме самия Вукадинов, нека художникът да каже, защото той самият си е познал фалшифицираната картина."
Бащата на Кристина Патрашкова – доайенът на българската урология, проф. Тодор Патрашков е единственият човек, който е имал честта да бърка в задника на Тодор Живков. За деликатните интервенции, които е правил на бившия първи, проговори самият проф. Патрашков. Той е единаственият човек у нас, а и в света, който е бъркал в задника на Първия.

Мадам В. уволнена

01.03.2011


Навръх 75 годишнината от създаването на в. "Труд", новите собственици започнаха кадровата промяна. Говори се, че днес е уволнена Валерия Велева, досегашна фаворитка на бившия главен редактор Тошо Тошев, който също се прости с дългогодишния си пост, пише http://zonabg.info
На нейно място във вестника идва Веселин Стойнев от в. "Сега". Зам. главният редактор Никола Кицевски пък излиза в дългосрочен платен отпуск, след който, най- вероятно, няма да се върне в редакцията.Тази вечер в Бояна- 3 е тържеството по повод 75- годишнината на в. "Труд”.
Мадам В. Напоследък нашумя с огромното пиар-интервю, което спретна за банкера Цветан Василев, бос на Корпоративна банка, спрягана близка до Доган.

САЩ: Корупцията в България продължава да е проблем


09.04.2011


Българските журналисти си налагат автоцензура или вземат пари от политически и бизнес лидери, както и от организирани престъпни групировки за представянето им в положителна светлина. Освен това собствениците на медиите принуждават журналистите да изопачават фактите, пише още в документа. В много случаи истинските собственици на медийни компании не могат да бъдат идентифицирани. На 22 октомври 2010 г. българският парламент е приел закон за периодичните издания, който има за цел да наложи прозрачност в медийната собственост. Придобиването на акции през юни на редица средства за масова информация от групи, свързани с бизнес и политически интереси, доведе до по-голямо монополизиране на частните медии и ограничава разнообразието на мнения, достъпни в печатен и по телевизията. Докладът подчертава, че и печатните и електроните медии са податливи на икономическо и до известна степен политическо влияние. Въпреки че държавните електронни медии представят гледните точки на опозицията, наблюдатели смятат, че тези медии са уязвими за натиск от правителството.
В доклада се припомня убийството на журналиста Боби Цанков на 5 януари 1010 г., който пише в жълтата преса материали за организираната престъпност в страната. Разследването на убийството му продължава. Друг случай е този с журналиста от БГНЕС Иван Янев, който при разследването на убийството на полицай в село Енина е заплашен от говорителя на полицията в съседния град Стара Загора, заявявайки, че Янев е "мъртъв". Трети случай е този с репортерката на Нова телевизия Диляна Гайтанджиева. Тя твърди, че заместник-председателят на парламента Лъчезар Иванов й е оказал натиск да спре излъчването на предаване, разкрило информация за луксозните имоти и автомобили на шестима служители на митниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар