събота, 23 април 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...48

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

24.04.1994 г.

Убийството на бизнесмена Деян Добрев



На 26 април 1994г. на километър от с.Бероново край Сунгурларе бе намерен жестоко пребит сливенският бизнесмен, президентът на "Аргентум хол-динг" Деян Добрев.
Убийците са му нанесли жесток побой, макар според някои предполо¬жения да не са целяли смъртта му.На 24 април преди полунощ Добрев (на сн. горе) е забелязан да разговаря с непознато лице в един от баровете под сливенския театър. После се качва на личната си "Хонда" без бодигард и тръгва неизвестно къде. По- късно се оказа, че това е най-скъпо платеното поръчково убийство дотогава у нас.
Със случая се занимаваха три или четири полицейски управления и следствия, МВР, Главна прокуратура, а ехото отекна в парламента и дори в президенството.Лично президентът д- р Желю Желев бе поискал инфо¬рмация по случая. Сестрата на убития бизнесмен бе предприела собствено разследване. Започна усиленото издирване на убийците. Спомням си че тогава всичките 5 хиляди броя на в. "Седмица" и на останалите централни издания свършваха за часове в разбунения Сливен. И тъй като подобно Мариян Първи, Деян Добрев се оказа кредитен милионер (и то какъв!), силен трус разтресе сливенските банки. Други бизнесмени, поръчители на Добрев си скубеха косите пред алтернативата никога да не си върнат парите… Все пак, към края на април след съвместна акция на полицейските управления в Сливен, Бургас и Ямбол бяха задържани четирима заподозряни за убийството, всичките от Ямбол: Петър Станчев, Николай Джеджев, Николай Николов- Мазния, Петко Стоянов -Каратиста. Според оскъдната информация , получавана неофициално от следствие и полиция, четиримата признали за изпълнена поръчка от мощна групировка в София срещу няколко милиона лева.
Намерен от случайни хора, Деян Добрев бил още жив. Само два часа
живял в болницата в Сунгурларе. Врели и кипели съдебни лекари били потресени от вида на трупа му. По-зверски мъчения от тези,на които е бил подложен Добрев, не били описани в учебниците по медицина –твърдяли те. Безпомощното му окървавено тяло е било влачено на няколко места, за да скачат по него с кубинки, да трошат костите и ребрата му, да смазват с анатомично пресметнати удари вътрешностите му.
Блестящата му "Хонда"- последен модел, е открита и изгорена във водоем, недалеч от местопрестъплението.
Но кой бе всъщност Деян Добрев?
Родителите му били обикновени хора: баща му -автокранист,с репутацията на алкохолик,а майка му домакиня,отглеждаща животни.Самият Деян бил криминалнопроявен : заради грабеж на виетнамец лежал в Старозагорския затвор в компанията на Ахмед Доган,Живко Попов и Емил Кошлуков. Според версия на Анна Заркова,може би някой от първите двама го препоръчал след години на влиятелен човек,но затова по-сетне...
Според Григор Лилов сливенският бизнесмен е бил параван на мощна икономическа групировка. "Аргентум холдинг" всъщност бил едно обикновено ЕООД с 50 хил.лева капитал,както и другите му фирми "Консилиори", „Болсир" и "Арес".Само с висши протекции са били възможни над 300 -та милиона кредита,изтеглени от различни банки,без да са надлежно обезпечени със залог или ипотека.Аферата поразително прилича на тази на "Акрам" както по механизма,така и по разчистването на неудобни свидетели -отбелязва Лилов. Според него намеренията на Добрев да произвежда водка за износ в Русия също може да е провокирало нечие недоволство. На 25 април е трябвало да стане продажбата на фабриката за безалкохолни напитки, заложена пред Минералбанк. Но Добрев е отвлечен и банката губи интерес към сделката.Според Лилов,преди да умре в сунгурларската болница,Деян Добрев е промълвил имената на убийците си и платата им от 5 милиона лева.
Но да се върнем към версията на Анна Заркова.Според нея национално предателство е в основата на зверското убийство.В смутната 1989г.подполковник от военното контраразузнаване продал изгодно информация на чужда страна с посредничеството на Деян Добрев, препоръчан от влиятелни приятели от затвора. По-сетне в замяна на услугата,подполковникът го свързал с влиятелни банкери и го внедрил в едрия бизнес,уреждайки му кредити. Военният също се уредил с доходен бизнес, свързан с политици,бизнесмени и банкери.Вероятно било опасяващи се от разкритията на Добрев,някои от тях да са поръчали убийството му.
Полека лека Добрев, незавършил дори трети курс на минен техникум, завъртява над 300 млн.лева.Най-напористото му вложение е в поточна линия за безалкохолни напитки.С помощта на сливенски общинари печели тьрг за 99 млн.лева,назначава 25 работници,но само след месец ги освобождава без обяснения.Въпреки това придобива шумна известност на индустриалец - милионер.Напереният хубавец-богаташ бива неотлъчно следван о трима гардове - чеченци.
По сметките на Деян Добрев нямало почти никакво движение.Провинциалистът с криминално минало и недовършено образование се оказва като много други подобни персони неспособен да ги завърти и управлява.Парите се топят,трудно изплаща дори лихвите по взетите кредити.Опитвал да спаси бизнеса си и чрез политици.Той самият споделял,че тогавашният лидер на ДПС в Сливен Мустафа Хатиб лобирал за него пред лидерите на движението,с които договорил превеждането на 200 мпн.лева кредит на "Аргентум холдинг".В деня когато отивал да уреди нещата,го нападат и отвличат рекетьори за първи път. Полицията го отървава,но следват заплахи за кърваво отмьщение. Изпаднал в безпаричие и се при¬нудил да ипотекира мандрата на жена си край Желю войвода. Тя и нейната птицеферма стават единствените източници на доходи за Деян. Това го принуждава да търси заеми и станал клиент на Мариян Първи. След воаяж в Германия и САЩ,следват няколко успешни сделки с храни и електроника. Започва нов бизнес-Ренесанс за сливенския бизнесмен:офисът му бива обзаведен със суперлуксозни мебели,изявява се като щедър спонсор.Избран е за шеф на АФД -Сливен,спонсорира волейболистите и дори ...КАТ и е на път да стане мениджър на спортните имоти на общината. Но това трае твърде кратко...
В началото на 1994 г. "розовият" период на Деян Добрев бе вече история.Сливенските банки мощно атакуваха фирмите му в опит да си приберат парите . Избухна жесток конфликт между него и Мариян Първи,който стана публично достояние. Мариян Първи си искаше обратно няколкомилионния заем, който му беше дал. Два-три дни преди убийството на Добрев чеченците му се сбиха с бодигардовете на Мариян и бяха пребити. Лицата им,според сливенски следовател, са приличали на телешко кълцано. Под заплахата от саморазправа от страна и на други персони,на които дължал пари, Деян Добрев загубил прежния си блясък и проявявал признаци на страх.Отвреме навреме пред близки и роднини отварял дума за ...шпионството и безпощадната участ на предателите.И предчувствието му се оправдава дни след това...
Убийството на Деян Добрев и последвалите събития разтърсиха из основи някои от правозащитните органи в Сливен и Ямбол, че и в държавата. Четете в следващия ни разказ: как "Седмица" прогнозира освобождаването на Петко Каратиста,единия от убийците на Добрев; как Руско Карагогов го освободи и той бе веднага ликвидиран .И още "И четвъртата власт може"- за отстраняването на Карагогов от Сливен след намесата най-вече на президента Желев.

24.04.2007

Застреляха майката на Константин Дишлиев



Майката на застреляния преди 2 години в София лизингов бос Константин Дишлиев Йорданка Запрянова беше застреляна в жилището си в столичния квартал „Лозенец”. 50-годишната жена е намерена простреляна с 6 куршума в апартамент, намиращ се на ул. "Горски пътник" 47.Тялото на жената е открито от неин близък.
Сигналът за убийството е подаден в 11,00 часа в Столичната дирекция на полицията от роднини на жената. Апартаментът на Запрянова се намира на третия етаж на ул. "Горски пътник" 47 в столичния квартал "Лозенец". Все още не е установено оръжието, с което е убита Запрянова. Жената е живеела сама в апартамента.
Йорданка Запрянова е свидетел по делото срещу Евелин Банев-Брендо и е трябвало да даде показания в близките дни.
Синът на Запрянова – 28-годишният управител на кредитния фонд "Прайвът Файнънс Юниън" Константин Дишлиев бе разстрелян на 14 май 2005 г. на излизане от индийския ресторант "Тадж Махал" на ул. "11 август" в столицата преди да влезе в джипа си Порше Кайен.
След разстрела на Дишлиев се заговори, че убийството му е предупреждение срещу съдружника му Евелин Банев - Брендо за провалена пратка от 819 кг кокаин. Дрогата е заловена на яхтата "Есприта" на пристанището в испанския град Кадис. Още 137 кг кокаин бяха намерени в апартамент в града. При акцията бяха открити огромно количество оръжие, както и близо 700 хил.евро в брой. Задържани бяха общо 12 души, шестима от които българи. От МВР тогава съобщиха, че преди акцията в Испания, по този канал са минали повече от 4 тона наркотици.
Експерти твърдят, че Константин Дишлиев всъщност е една от жертвите заради провалената доставка кокаин, която е на стойност над 100 млн.евро. Преди това във Варна неизвестен разстрелва един от най-известните български босове на мафията в Испания – Ивайло Паунов – Джованито, а месец по-късно и дясната му ръка Петър Пануков – Плевенския. Предполага се, че заради провалената сделка е убит и благоевградският бос Васил Гьорчев – Кьоравия.
Съдружникът на Дишлиев Евелин Банев - Брендо бе арестуван в края на миналата седмица и бе оставен в ареста за постоянно от Софийски градски съд. Обвинения са повдигнати и към останалите трима от групата му, сред които съпругата на Константин Дишлиев Десислава Дишлиева.
Убитата Йорданка Запрянова е трябвало утре да даде показания по делото срещу Евелин Банев – Брендо съобщи градския прокурор на София Николай Кокинов. Той обясни, че прокуратурата не е имала обективни данни за заплаха и самата Запрянова не е поискала охрана, но на последния разпит при прокурора се е явила с частен охранител.
Според прокуратурата първата най-логична версия за убийството е по повод свидетелските й показания по случая с Евелин Банев. От днес са предприети мерки за охрана на останалите свидетели.
Другите версии, които се обмислят, са лични интереси или пререкания на лична основа. Запрянова е водила граждански спорове със снаха си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар