понеделник, 2 май 2011 г.

63-ма от митниците били агенти на ДС

63-ма от митниците били агенти на ДС

63-ма души от Агенция "Митници" са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС). Това съобщиха от Комисията по досиетата.
Проверени са били общо 907 лица. 52 лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона, т.е. родените след 16 юли 1973 година.
Комисията е установила принадлежност към органите на ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия на 11 лица, данните за които не подлежат на публикуване, тъй като са починали.
Сред оповестените агенти е шефът на агенцията Ваньо Танов (агент Гергов). Информацията излезе още когато той бе се кандидатира за кмет на Русе. Министърът на финансите Симеон Дянков обаче заяви, че Танов няма да бъде сменен, въпреки че е бил сътрудник на ДС.
В новия списък за принадлежност към ДС личат имената на шефа на митница Свиленград до 1991 година Атанас Демирев и началниците на митниците в Гюешево - Валентин Дудушки и Варна - Георги Томов.
Пълният списък с агентите на ДС от Агения "Митници" можете да видите.

АГЕНТИТЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ В БАН

С решение от днес (09.02.2010) г. комисията по досиетата обяви 44 агенти на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия в Българската академия на науките (БАН).

Комисията е проверила 348 лица, заемащи следните отговорни длъжности в академията: председателят, заместник-председателите, главният научен секретар, членовете на управителни съвети, директорите, заместник-директорите, научните секретари в БАН и в нейните научни институти и други самостоятелни звена.

Сред обявените агенти се открояват имената на Константин Косев – зам.-председател на БАН, Иван Хавезов – член на УС на БАН, Георги Марков – директор на Института по история към БАН. Освен него сътрудници на ДС се оказват и ръководителите на над 8 института в БАН.

"Прави впечатление, че за първи път присъствието на сътрудници на ДС в институция надхвърлят 10 процента", коментира пред "Дневник" председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Половината посланици и дипломати - агенти на ДС

45% от бившите и настоящи посланици и генерални консули, проверени от Комисията по досиетата, са с принадлежност към структури на бившата Държавна сигурност или Военното разузнаване.
Това заяви председателят на комисията Евтим Костадинов по повод обявените резултати от проверката за българските дипломати, цитиран от "Фокус".

От проверените 462-ма дипломати, 190 са били агенти на ДС. Трима не подлежат на проверка. 26 души са починали и имената им не се оповестени.

По думите на Костадинов от досегашните проверки на комисията може да се направи изводът, че най-висок процент на служителите, сътрудничели на ДС, е установен в МВР и МВнР.
Добре, но има огроооомна разлика между агент на нормална цивилизована и демократична държава... ЕДИНСТВЕНАТА функция на нашите агенти е да репресират, заплашват и крадат от собствения си народ! Така че няма нищо срамно да си бил агент, но не и в България.
antikom

Някои от имената на дипломати - сътрудници на ДС вече са излизали в други проверки на комисията, като бившите заместник-външни министри Феим Чаушев от предишното и Красимир Костов от сегашното правителство.
Други обаче все още заемат ключови постове зад граница, предаде БНР. Част от тях са: постоянният ни представител в ООН - Райко Райчев, и посланците в Москва - Пламен Грозданов, в Катар - Николай Иванов; във Ватикана - Никола Калудов; в Лондон - Любомир Кючюков; в Токио - Любомир Тодоров; в Турция Красимир Тулечки; в Берлин - Иво Петров; в Мадрид Иван Христов; в Лисабон - Иван Иванов; в Стокхолм Иван Цветков; в Кайро и Арабската лига - Иван Гайтанджиев; в Украйна - Захари Радуков; в Китай - Георги Пейчинов; в Женева - Ганчо Ганев; в Букурещ - Валентин Радомирски; новият посланик в Косово Боби Бобев; в Рим - Атанас Младенов; в Атина - Андрей Караславов, цитира справката националното радио.

В списъка са и малко позабравени имена, като бившият кмет на Стара Загора Цанко Яблански (посланик в Израел от 1999 до 2003 г.) и бившият ни посланик във Вашингтон до 1994 година Огнян Пишев; бившият посланик в Швейцария Елена Кирчева; Любен Гоцев, експосланика ни в Източен Берлин до 1991 г. Петър Междуречки и Иван Палчев.

Сътрудник на ДС е бил и доскорошният говорител на Външно министерство Драговест Горанов, който от 2003 до 2006 г. бе посланик в Делхи.

Пълният списък е публикуван на интернет сайта на Комисията по досиетата: http://www.comdos.bg.
Поради големия брой обявени имена от външното министерство казаха за “Хоризонт“ че ще излязат с официално становище най-рано утре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар