четвъртък, 26 май 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 94

Христо Ковачки, част III

Сретан Йосич изпирал парите си в България, чрез Брендо и Христо Ковачки



Най - опасният балкански гангстер Сретан Йосич – Йоца Амстердама е препирал „мръсните” си милиони в България чрез Евелин Банев – Брендо и енергийния бос Христо Ковачки. До тези изводи са стигнали сръбските власти в хода на разследването си по мега- делото срещу Йоца Амстердама.
Мафиотът преди дни получи първата си присъда – 15 години затвор за поръчковото убийство на Горан Марянович. Сръбският престъпен бос е подсъдим също така за ликвидирането на хърватския журналист Иво Пуканич. В момента белградската прокуратура се опитва да докаже ивръзките между Йоца и Брендо, както и с Христо Ковачки.
Славата на Сретан Йосич като най- могъщият престъпен бос на полуостова изобщо не е преувеличена. Йоца оглавяваше повече от 10 години един от най- големите канали за наркотрафик, минаващ през Балканите. Дълго време въртеше и нелегален бизнес с оръжия. Сретан Йосич ръководеше мощна банда за изпълнение на мокри поръчки. Неговите главорези са подозирани за убийствата на Поли Пантев, Димата Руснака и бай Миле. Говори се, че за мокра поръчка Йоца взима 1, 5 млн. евро.
Милионите от престъпната дейност на Йоца се узаконявали от българската мафия. Първоначално сръбският бос се възползвал от услугите на Младен Михалев – Маджо. После обаче, Йоца се пренасочил към Евелин Банев – Брендо и Христо Ковачки. Чрез Брендо Сретан Йосич наливал пари в стоителството на хотели у нас. Българският подземен бос е направил инвестиции от близо 200 млн. евро. Говори се, че Христо Ковачки пък закупил заводите си в Сърбия именно с пари на Йоца Амстердама.
Брендо с момента е подсъдим за пране на пари, а енергийният бос е обвинен в укриване на данъци в размер на милиони лева. skandalno.net
Христо Ковачки само за няколко години изкупи енергийни предприятия, както в България, така и в Сърбия.

Христо Ковачки хвърля милиони евро за охрана – има реална опасност за живота му!

Розовият период в бизнеса на Христо Ковачки приключи отдавна. Енергийният бос, който има участие в 150 фирми, хвърля луди пари, за да пази своя и живота на близките си от атентати. Той се видял принуден да инвестира повече от 4 милиона лева в сигурността на фамилията си, шушукат запознати.
Косъмът на мастития богаташ се изправи, след като показно през април преди две години беше разстрелян Борислав Георгиев – дясната ръка на Ковачки в бизнеса. Шефът в дружеството на самоковския безнесмен „Атоменергоремонт” въртеше делата на Ковачки в няколкото негови предприятия в Сърбия, които периодично бяха разтърсвани от стачки заради неплатени заплати. В документа, изготвен от ДАНС за разстрела на Борислав Георгиев на ДАНС се допуска, че е възможно той да е разстрелян по нареждане на Сретан Йосич заради неизпълнени договорки с човека на Христо Ковачки.
За да не се прости с живота си енергийният бос платил над 2 милиона лева за бронирани автомобили. Гардовете му са въоръжени до зъби с калашници и автоматични пистолети. Но докато инвестираше в сигурността си и бизнеса си, Христо Ковачки отнесе безпрецедентен удар от право раздаващите органи. Още по при кабинета „Станишев” той беше разследван за данъчни измами в особено големи размери. По съдебен ред му се търсят укрити налози в размер на 16 милиона лева. А комисията „Кушлев” която се бори с богатствата, придобити по престъпен начин, му наложи нечуван в историята на България запор на имущество, предприятия и авоари по банкови сметки, в размер на повече от 143 милиона лева.
Не случайно преди последните парламентарни избори Христо Ковачки хвърли сумати пари в опит да вкара създадената от него самия политическа формация ЛИДЕР в парламента. Не защото искаше да става политик, а защото неистово се нуждаеше от политически чадър и от изгодно излизане от горната кризисна ситуация. Имаше достатъчно причини да си мисли, че подобна инвестиция си струва – доказва го българската действителност от последните 20 години. Но електоратът не клъвна, а купените гласове – не достигнаха. Дали наистина ГЕРБ -ерите са променили тази традиция – засега не е ясно. Много шумни, много показни полицейски акции – а повечето от заловените при операциите с цветисти имена излизат поради липса на доказателства от ареста без обвинения. За присъди – да не говорим.
Така или иначе – запор от 143 милиона лева не е шега работа и присяда дори на олигарх с ранга на Ковачки. Дали ще устискат фирмите му без да фалират – не е сигурно, защото и кризата налива допълнително бензин в огъня.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Христо Ковачки, част IV.

Няма коментари:

Публикуване на коментар