събота, 30 април 2011 г.

ЗА НИСКОТО КАЧЕСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАТЕРИАЛ 13

По време на заседание на Министерския съвет

„Тяхната партия ме караше да ходя с червена връзка. Тяхната партия насила ме караше, те ми опорочиха детството“.

Изказване в парламента

„Не приказвам много гладко, но това се дължи на кафетата, не на нещо друго.”

B предаването „Гореща точка” по TV7

„Българинът все търси някой виновен. Той не търси вината в себе си, затова че се е докарал да е безработен, а обвинява за това правителството, Борисов, Бойко… никога – себе си.”

При откриването на нов главен канализационен колектор в квартал Горна баня

„Във всяко сако бъркам и вадя лентички, като фокусник съм. Както много пъти съм ви казвал - правим си първи копки, след това си откриваме и си имаме биография.”

Реплика по повод изказване на Корнелия Нинова.

„Значи ям филия с мас, защото татко беше сирак, майка-сирак. Аз съм израснал по най-бедния начин. Значи играх със скъсани гуменки и ядях филия с мас. Бащата на Станишев обясняваше, че живеем в най-доброто общество, а сега ме питат за доходите. Така че не виждам основание г-жа Нинова да се подиграва на бедното ми детство.”

По случая с ареста на Тенчо Попов.

„Министър Цветанов ще наложи наказания, но докато всички, които биват задържани, арестувани, след това ги превръщате в национални герои, няма за какво да ни питате. Оттука нататъка за тези които взимат подкупи ние трябва да се оправдаваме ли ? Няма да ме направите жертва на тези, които вземат подкупи, бъдете сигурни. Знам кой ви кара да питате.”

Борисов инспектира магистрала Тракия

„ Аз съм обещал да правя магистрали, зали, естакади, пътища и като си тръгна още 50 години българите да знаят какво съм направил. С текущите скандали се занимавайте вие.”
„ Тая магистрала я взехме от ливада. Изорахме я ,засяхме и ще я ожънем. „

Въпрос:

- Кога боядисвате яйцата, господин премиер - в четвъртък или събота?

Бойко Борисов - министър-председател:

- Сега съм сам и няма да боядисвам. Ще ходя в Банкя на църква вечерта, там всички жени ще ми дадат, комшийките, всичките там ме обичат, ще дадат по 1 яйце и по две.


Това не ви ли прилича на ...

„Какво ядете там, круша ли? Браво! Я да видим, тъй както съм легнал, мога ли изяде една круша. Благодарим! Отде ги взимате вий тези неща?”

Сигурно знаете чии са тези думи.

петък, 29 април 2011 г.

149 агенти на ДС в Министерство на отбраната

Поредната порция сътрудници на службите на бившата ДС и на разузнаването на Българската народна армия пусна днес Комисията по досиетата. Този път проверяваните за агентурно минало са служители на Министерство на отбраната.
На проверка подлежат лица, заемали или заемащи постовете на началник и заместник-началници на Генералния щаб, началници и заместник-началниците на щабовете на отделен род войски; началник и заместник-началник на отбраната, командващият съвместното оперативно командване, началниците и заместник-началниците на щабовете по подготовката на сухопътните войски, военновъздушните и военноморските сили и началникът на щаба по осигуряването и поддръжката; главните секретари, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори в централната и териториалната администрация на изпълнителната власт – Министерството на отбраната.
Проверени са 928 лица, от които за 149 е установена принадлежност към службите на комунистическия режим. Десет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежност към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г. и на част от включените в списъка.
Министър на отбраната Аню Ангелов ще поиска отзоваване на всички военни аташета, които бъдат огласени от Комисията по досиетата, че са били сътрудници или агенти на Държавна сигурност, съобщи той на пресконференция днес. Същото се отнася и до заемащите в момента публични длъжности в системата на отбраната и министерството, като началник-сектор, началник-отдел и директор.
Няма да има значение кой какъв е и как е работил, каза Ангелов и подчерта, че за в бъдеще ще се изисква предварително подписване на декларация за проверка за принадлежност към структурите на тоталитарната власт. При всички случаи подходът към всички ще бъде еднакъв, каза Ангелов.
Той изрази съгласие, че някогашното разузнавателно управление на Генералния щаб не е било структура на Държавна сигурност, но тези, които са правили закона за досиетата през 2006 година са решили той да обхваща и военното разузнаване на щаба.
„Дали е механично или не, дали е чистка или не – трябва да питате онези партии, които са били в парламента 2006-та година“, каза Ангелов, коментирайки предстоящите отзовавания на военни аташета. „Ние изпълняваме закона“, категоричен е министърът.
Сред обявените имена около 40 са служители на министерството и в момента. Сред лицата, които и в момента заемат ръководни постове в МО, могат да бъдат споменати Вартерес Кочиян, началник на сектор от 25.05.2010 г, Димитър Димитров, началник на отдел от 01.07.2009 г., Веселин Попов – директор на дирекция от 01.07.2009 г., който под псевдонима Роза е бил съдържател на явочна квартира; Георги Атанасов, началник на сектор от 01.08.2008 г., пък е бил доверено лице и агент в ДС-ВКР.
Братът на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от БСП Румен Петков – Володя Цветанов също е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Меркурий. Той беше назначен за шеф на инспектората във военното министерство в последните дни на тройната коалиция, дотогава той беше началник-щаб на ВВС. През лятото на м.г. Цветанов спечели беше назначен за военно аташе в Украйна.
Ген. Атанас Семерджиев, началник на Генералния щаб до 27.12.1989 г., също е бил сътрудник на службите. Бившият министър на вътрешните работи и вицепрезидент на Желю Желев е бил съдържател на явка с псевдоним Славейчето.
Агентурно минало има и бившият зам.-началник на Генералния щаб вицеадмирал Емил Люцканов. Той е бил агент на ДС, ДС, управление III-Х-III, управление III-Х-IV, управление III-II-IV, управление III-II-I. Заместник-командващият на Съвместното оперативно командване контраадмирал Симеон Николов Цеков е бил агент в управление III-Х-III, ДС.
В “черния” списък попадат ген. Васил Зикулов, зам.-началник на Генералния щаб и шеф на Разузнавателни войски до 15.08.1990 г.; бившият командващ Военноморските сили вицеадмирал Димитър Павлов, бившият началник на Главния щаб на ВВС генерал-лейтенант Димитър Георгиев.
Ген. Захарин Илиев – командващ Сухопътните войски в периода 1994-1996г., е сътрудничил на управление III-VII-IV на ДС като агент Божилов. Началникът на управление в Сухопътните войски от 1992 до 2000 г. Тодор Милев също има досие.
Агенти в управление III-III-V са били бившият зам.-началник на Генералния щаб Иван Бинев и Иван Парапунов – Командващ Авиация във Военновъздушните сили от 29.11.1993 г. до 01.09.1996 г.
Дамите в оповестения от Комисията по досиетата списък са само три. Това са Галина Божкова, зам.-директор на дирекция от 1993 г., Недялка Хаджииванова, началник на отдел от 1992 г. и Радка Златева – началник на сектор в периода 1998-1999 г.

четвъртък, 28 април 2011 г.

Агенти на ДС са собственици и на част от вестниците в провинцията

Комисията по досиетата разкри 27 сътрудници на Държавна сигурност в регионалните печатни издания


Общо 27 сътрудници на бившата Държавна сигурност, които са собственици или водещи журналисти в регионалните печатни медии, бяха разкрити с решение на комисията по досиетата днес. Проверени са 76 печатни издания в провинцията, от които в 19 са установени агенти на ДС.

И при регионалните вестници се запазва тенденцията от проверките на националните печатни издания и на електронните медии една значителна част от агентите да са собственици на изданията.

Проверката на регионалните печатни издания показва, че 11 от обявените 27 агенти са собственици на дружества, издаващи вестници във Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Благоевград, Кърджали, Хасково.

Това е първата партида от проверката на регионалните вестници и списания, уточниха от комисията по досиетата. Независимият държавен орган очаква още над 70 печатни издания да предоставят данни за собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики в съответните медии.

За пръв път обаче комисията по досиетата предупреди, че заради непредоставянето на необходимите данни ще пристъпи към налагане на солени административни санкции на онези главни редактори, които не са спазили разпоредбите на закона за досиетата. "Принудени сме да предприемем тази мярка, тъй като се нарушава законът и ние не може да изпълним задълженията си", заяви пред "Капитал" председателят на комисията Евтим Костадинов. Най-ниската глоба по закон е 15 000 лв.

През декември 2009 г. и февруари 2010 в две партиди комисията обяви общо 50 агенти на ДС в централните печатни медии. Бяха проверени над 330 лица от 25 печатни издания.
През август 2009 г. комисията по досиета обяви 106 сътрудници на ДС и разузнавателните служби на Генералния щаб на Българската народна армия в електронните медии.

За разлика от проверките на редица публични фигури в изпълнителната, законодателната и съдебната власт, където обхватът е за периода от 1990 г. насам, при медиите тройната коалиция наложи проверките да се отнасят само за срока от приемането на закона (декември 2006) нататък. По този начин агентите във всички медии, независимо дали са електронни или печатни, преди 2006 г. останаха скрити.

Ето и имената на собственици на регионални вестници и на главните редактори, разкрити като агенти на ДС от комисията по досиетата:

Петко Русинов (1943), собственик на в. "Бургас днес и утре" - секретен сътрудник Радев на Първо главно управление на ДС от 1976 г.
Димитър Димитров (1945), собственик на в. "Време" в Ямбол – агент Минков на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1965 г.
Денчо Керчев (1930), собственик в ИК "Родопи" и "Перперикон" - ООД, издаващ в. "Йени хаят" - Кърджали – информатор Каблешков на 09 отдел на ДС от 1952 г.
Георги Николов (1953), собственик в ИК Черноморси фар" ООД, издаващ в. "Фактор"-Бургас и в. "Черноморски фар"-Поморие- агент Йовчев на Окръжно управление на МВР- Бургас по линия на Шесто управление на ДС от 1989 г.
Диана Радонова (1960), собственик в ИК "Черноморски фар" ООД – агент Димана на Окръжно управление на МВР- Бургас по линия на Шесто управление на ДС от 1986 г.
Тодор Ставрев (1950), собственик в ИК "Черноморски фар" ООД – агент Странджата на на ОУ на МВР-Бургас от 1984 г.
Николай Клисурски (1955), изпълнителен директор в ИПК "Светлина" АД, издаващ в. "Делник" - Ямбол – съдържател на явочна квартира Бор на ОУ на МВР-Ямбол по линия на ДС от 1984 г.
Мехмед Ходжов (1957), главен редактор на в. "Лудогорски новини" - Разград – агент Цезар на ОУ на МВР-Разград по линия на ДС.
Васил Грънчаров (1959), собственик на "Новинар Юг" ООД, издаващ в. "Новинар юг" - Хасково – агент Симеонов на ОУ на МВР-Хасково по линия на Второ главно управление на ДС от 1981 г.
Иван Ангелов (1953), собственик в "Сливенско дело – независим" ЕООД, издаващ в. "Сливенско дело" - Сливен – щатен служител на Оуна МВР-ДС – Варна от 1978 г.
Марин Кавръков (1953) е друг собственик в "Сливенско дело – независим" ЕООД, също щатен служител, но в ОУ на МВР-Словен от 1978 г.
Васил Грънчаров (1949), собственик в "Тракия прес – ХХІ век" - ООД, издаващ в. "Тракия ХХІ век" - Димитровград – агент Симеонов на ОУ на МВР-Хасково по линия на Второ главно управление на ДС от 1981 г.
Георги Христов (1930), собственик в "Херонея – 338 – Георги Христов" ЕТ, издаващ в. "Народна воля" и главен редактор на изданието – информатор Руси на районно управление на МВР-Сандански от 1950 г., а впоследствие агент Слави на ОУ на МВР-Благоевград-ДС от 1977 г.
Райна Тошева (1951), главен редактор във в. "Шанс нюз" - Враца – агент Елица на ОУ на МВР-Враца по линия на Шесто управление на ДС от 1986 г.

Петима агенти на ДС са разкрити във в. "Народно дело" - Варна. Двама агенти са в редакционния съвет на в. "Старозагорски новини" в Стара Загора.

сряда, 27 април 2011 г.

Агентурната мрежа на Държавна сигурност

През целия период на своето съществуване при комунизма Държавна сигурност винаги е поставяла агентурния си апарат на първо място сред механизмите за постигане на поставяните й от Българската комунистическа партия задачи. Още през 1947 г., когато Държавна сигурност се води дирекция към Главна дирекция на народна милиция в МВР са приети специфични изисквания за вербуването на агенти. Определен е начина за проучване на набелязаните лица и вътрешния ред, по който се докладва и разрешава вербуването.

Агентурният апарат – най-важното средство на ДС

Още в първите години след 9 септември 1944 г. при изграждането на агентурната мрежа на комунистическата власт в Държавна сигурност е разрешено ценните агенти да получават парични възнаграждения.
Задължително условие е в досието на агента да бъде записвано характера на възнаграждението (пари или друго материално възнаграждение и защото то е давано – за ценно донесение, усърдна работа и др).
Специфичните изисквания за работа са агентите са определяни с инструкции и заповеди на министъра на вътрешните работи. В един от първите документи от този род – „Инструкция по придобиването, възпитанието и ръководство на агентурата на органите на Държавна сигурност” от края на 40-те години – се посочва, че "агентурата е основно и решаващо средство на органите на ДС в безпощадната им борба с подривната дейност на разузнаванията на капиталистическите страни, вражеската подмолна дейност и другите антинародни елементи в нашата страна".

Информатор

Информаторът спада към категориите секретни сътрудници на Държавна сигурност. В строго секретна „Инструкция по придобиване, възпитание и ръководство на агентурата на органите на Държавна сигурност” от 1950 г. тази категория е определена така:
„Информаторът е секретен сътрудник на органите на Държавна сигурност, който изпълнява техните задачи за разкриване на враждебни и подозрителни лица, наблюдаване на вражески елементи, проучване и издирване на държавни престъпници, обслужване на стопански обекти и предприятия, държавни учреждения, научни институти, ТКЗС и т.н. и в отделни случаи разработката на конкретен обект. Информатори се вербуват по правило от средата на предани и лоялни към народната власт патриотично настроени граждани.”
През втората половина на 50-те години обаче в следващите ръководни документи за агентурния апарат указанията на министъра на вътрешните работи са за прехвърляне на категорията информатор към категорията агент.
В строго секретна заповед на министъра на вътрешните работи от 1955 г. за утвърждаване на „Инструкция по организиране и провеждане на негласно проучване в органите на ДС” е прибавена нова категория, отнасяща се до негласното проучване на набелязани от Държавна сигурност лица – информационна мрежа. В нея също се използват термините за два вида сътрудници – информатор и доверено лице:

Доверителни връзки и доверени лица

Доверителните връзки и доверените лица са други категории, които се срещат в агентурния апарат на Държавна сигурност. Те обаче не спадат към класическите категории секретни сътрудници на ДС. В строго секретна заповед на министъра на вътрешните работи за агентурния апарат на ДС от 1956 г. са дадени следното определение за доверителна връзка:
„Доверителни връзки
В отделни случаи, когато вербуването на агентура е нецелесъобразно и са изчерпани всички други възможности, разрешава се за изпълнението на някои задача на органите на ДС да се установяват доверителни връзки с лица из средите и членовете на БКП, активисти на ДНСМ и други проверени и патриотично настроени граждани, умеещи да пазят тайна и годни да изпълняват възложените им оперативни задачи.
Доверителните връзки следва да се използват за наблюдение на роднините на издирвани държавни престъпници за навременно сигнализиране при поява на подозрителни лица в граничната ивица, при изпълнение на задачи при проучването, при разследването на извънредни произшествия, а също така при проверки и изясняване на други въпроси, интересуващи органите на ДС. Разрешение за установяване на доверителни връзки дават лицата, имащи право да санкционират вербуването на агентура по мотивиран рапорт.”

Съдържател на конспиративна квартира

Съдържателят на конспиративна квартира е четвъртата основна категория секретен сътрудник в агентурния апарат на Държавна сигурност. Тя се среща в по-късните години от съществуването на комунистическата ДС.
В строго секретна от особена важност заповед №І-30 на министъра на вътрешните работи за „Придобиването и използването на секретни сътрудници и доверени лица” от 30 май 1989 г. за тази категория секретен сътрудник за тази категория е дадено определението:
„Съдържател на конспиративна квартира е секретен сътрудник, който служи за прикритие на жилищно или друго помещение, с което се разпореждат органите на ДС за срещи с ценни агенти, за провеждане на опeративно-технически и други мероприятия.
За съдържатели на явочни и конспиративни квартири да се придобиват честни и предани на партията и народната власт български граждани.
Разположението на явочните и конспиративните квартири и начинът на тяхното използване да е в пълно съответствие с изискванията на принципите на работа на органите на ДС.”

вторник, 26 април 2011 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 7

23.02.2011

Варненски кардиолози и пациенти на бунт срещу МЗ и НЗОК


Протестно шествие на лекари и пациенти се изви от Кардиологичната болница, която се помещава в МБАЛ "Св. Анна", до сградата на здравната каса във Варна. Хората се бунтуваха срещу стандарт, въведен и приет през декември м.г. от Министерството на здравеопазването, с който на практика се съкращава наполовина бройката на обслужваните пациенти. От средно 15 на ден, те са сведени сега до едва 8, като деветият пациент с инфаркт трябва да бъде върнат, обясни за "Труд" д-р Живко Колев. "Само днес (б.а - вчера) сме върнали 50 души. За януари сме заработили 800 000 лв., които няма да ни бъдат заплатени, защото стандартът се въвежда със задна дата", каза още той.
От РЗОК контрираха, че новите правила са подготвени от МЗ, с участието на известни кардиолози. Те определят, че за един 8-часов работен ден с един апарат могат да бъдат направени ехокардиографии на не повече от осем души, тъй като изследването отнема точно определено време и не трябва да бъде редуцирано за сметка на качеството на прегледа.
Кардиолозите за изпратили писма с искания до премиера Бойко Борисов и до надзорния съвет на НЗОК.


23.02.2011

Лекари подценяват случаи, умират деца


Тридесет и една лекарски грешки хваща само за година Изпълнителната агенция “Медицински одит”, по-позната сред пациентите като медицинската ДАНС. Над една трета от тях са завършили със смърт. За жалост в повечето случаи жертвите са деца. А според черния доклад става въпрос за сериозно подценяване на ситуациите. Такъв е случаят с малката Анастасия (на 2 г.), починала в 7-а поликлиника в София. Бърза помощ пристига за малката, когато тя вече не е дишала. Джипито е трябвало по-рано да я прати на специалист.
Жертви на лекарски грешки са още 4 деца - Гери (4 г.) от София, която почина заради усложнения след операция на сливици, Даниел Донев (2 г.) от Варна, опериран заради рядка аномалия на тънките черва, и Александра Дюлгерова (1 г.), отишла си заради остър ларингит. Починало е и дете от Каварна, на което лекарите дали антибиотик. А то било алергично.
Три от случаите са за деца, долекувани в пловдивската университетска болница “Св. Георги”.
При 7-годишно момченце с тежък енцефалит “докторите са използвали всички възможни терапевтични възможности, но то е починало”, казаха инспектори, уточнявайки, че все пак детето е било лекувано продължително време. Родителите обаче са отказали аутопсия и затова няма как да се постави окончателната диагноза. “По отношение на терапията не са открити сериозни пропуски, но все още обсъждаме оценката и диференциалната диагноза. Затова ще поканим външен консултант, който да прецени целесъобразността на направеното лечение”, разясниха от агенцията.

10.03.2011

Промениха статут на земя заради Марешки! После можело и да я продаде на общината


Цирковете с главен герой общинският съветник Веселин Марешки продължават. Варненските общински съветници промениха статута на имот от два декара на гърба на МБАЛ “Св.Анна“ (бившата окръжна болница) от публична общинска в частна общинска собственост. По този начин се дава възможност земята да бъде закупена от собственика на построената върху нея сграда Веселин Марешки.

Предложението беше подкрепено от 38 от общинските съветници, а въздържал се гласува единствено Добромир Кондов. Самият Марешки заяви, че не е в конфлкит на интереси, тъй като не ставало въпрос за разпоредителна сделка, а за промяна на статут.

За разлика от него Валерия Ангелова не участва в гласуването, мотивирайки се, че е в конфликт на интереси понеже е юрист на МБАЛ „Св. Анна“.

По време на дебатите общинският съветник д-р Ивалйо Митковски, който работи като лекатр в МБАЛ „Св. Анна“, попита какви са плановете за терена, защото персонала в лечебното заведение имал съмнение, че там ще се появи частен медицински център.В отговор Марешки обясни, че не може да каже какво ще се случи с имота. Той декларира, че може да го продаде на община Варна при взаимноизгодни условия.

Общинските съветници отказаха да дадат думата на народния представител от ГЕРБ д-р Красимир Петров, който също работи в МБАЛ “Св. Анна“. Той бе категорично против сделката с мотива, че посторяването на частен медицински център ще накърни интересите на варненци и ще продължи обезкръвяването на болницата.

28.03.2011

Деца остава без жизненоважна рехабилитация заради намален бюджет


Бебета може да останат без жизненоважна рехабилитация в специализираната болница по детска церебрална парализа. Причината е намаленият бюджет на лечебното заведение.
От бебе 4-годишната Надя всеки ден е на рехабилитация в специализираната болница.
Тя има близначка, обясни майката на Надя. Дойдохме поради факта,че се родиха преждевременно и бяхме насочени за рехабилитация. Оттогава сме всеки ден тук.
В болницата за рехабилитация всеки месец идват около 200 деца. За да има ефект, терапията се прави всекидневно и продължава с години. Други 100 пациенти постъпват и за болнично лечние.
Родителите на тези деца са притеснени, защото заради свития бюджет процедурите могат да бъдат намалени и дори да бъдат връщани новите пациенти.
Директорът на болницата обяснява, че при изготвянето на прогнозен бюджет за договора със здравната каса залага толкова, колкото е получил миналата година. Но в столичната здравна каса записват много по-малка сума.
Това е единственото лечебно заведение в България за ранна рехабилитация на бебета.

20.04.2011

Цакат ни незаконно с такса от 24 лв. за преглед


Частните лекари ще ни цакат с минимум 24 лева за преглед от днес, след като такава минимална такса им наложи незаконно Българският лекарски съюз. В решението на съсловната организация не е посочен таван на тарифите. В него обаче се предвиждат наказания за докторите, които не се съобразят с изискването. Ако лекуват по-евтино, ще отнасят глоби от съюза в размер до пет минимални работни заплати и порицание, гласи решението на БЛС.
Досега лекарите сами решаваха колко да им плащат пациентите за консултация, а някои от тях, най-вече в районите с висока безработица, преглеждаха и срещу символични такси.
Българският лекарски съюз няма никакво основание да формира цени, още по-малко да налага финансови глоби, тъй като не са финансова институция. Самото решение е незаконно и атакуемо в съда, категорични бяха юристи от Министерството на здравеопазването. От там добавиха, че минималната тарифа не е залегнала в нормативен документ.
„Не съм убеден, че цените могат да бъдат еднакви в столицата и в малките населени места. Интересно ми е да видя дали този текст ще се прилага реално, коментира здравният министър д-р Стефан Константинов в понеделник. Аз мисля, че това е една от поредните сензации в здравеопазването.

понеделник, 25 април 2011 г.

ЪНДЪРГРАУНД 5

06.04.2011

Рени: Митко Пайнера превръща певиците в проститутки


Остри критики към бившите си работодатели от „Пайнер” отправи една от първите фолк- звезди у нас – Рени. Певицата от години сама се продуцира, защото отказала навремето да си търси спонсор, както я посъветвали от димитровградската компания.
Това казват на всички начинаещи певици – „ хвани си мъж, който да ти плаща клиповете и дрехите”, разкрива Рени. Певицата категорично отказала, тъй като нямала намерение става проститутка, за да пълни гушата на Митко Пайнера.
Рени напусна издателите си от „Пайнер” веднага след като излезе най- големия й хит. Решението да поеме кариерата си в свои ръце дълго време остана неразбрано. Години по- късно Рени разкри мръсните тайни на чалга бизнеса у нас.
Певицата, която засега е единствената родна изпълнителка пробила в меката на фолка – Сърбия, научила в последствие от други свои колежки от „Пайнер”, че и те били посъветвани същото – да си хванат спонсор. Според нея, причината да търпят условията на компанията, е страхът, че няма да се справят без тях.
Рени разказва, че „Пайнер” наказва жестоко отцепниците. Обаждат се по заведенията и забраняват на собствениците да канят ренегатите. Има случаи, когато напуснали певици решават да се върнат обратно в „Пайнер”, но дори тогава наказанието не секва – не ти промотират песните, както на останалите, не ти осигуряват достатъчно ангажименти, прибират ти почти целия хонорар.
Фолк- певицата недоволства и от наложения стереотип за външния вид на чалга звездите. Трябва да изглеждаш като манекенка, а когато приближиш 30- те години вече те обявяват за пенсионер.

09.04.2011

Мишо Бирата - съученик на Пепи Амигоса


Починалият при мистериозни обстоятелства в хотел в Правец-Михаил Михов е един от хората, които са препирали десетки милиони левове от контрабанден внос на цигари. Небезизвестният Мишо Бирата е сред най-доверените хора на контрабандният бос Петър Петров-Амигоса. Любопитно обстоятелство е, че Михов бе открит мъртъв само 3 дни след като Петър Амигоса, бе осъден на 4 години затвор за кражба на 500 000 евро от Иван Тодоров-Доктора чрез използването на фалшиви документи. Петър Петров-Амигоса има и друга осъдителна присъда по друго дело за контрабанда на цигари, ощетил България с 98 милиона лева. Това е най-голямата доказана злоупотреба от родните съдебни власти. Въпреки, че още миналата година получи 6 години затвор за това престъпление, Амигоса беше все още на свобода.
„Фабриките за бира във Варна и Мездра, които Михаил Михов приватизира през 90-те години на миналия век, са купени с парите на Амигоса. Той финансира тези и други сделки на Мишо Бирата, за да изчисти милионите от контрабанда“, разясняват ченгета. Според НСО Петър Петров става фактор в контрабандата през 1992г., благодарение на познанството си с генерали на бившата ДС. Фирмата „Амигос“ започва да функционира през 1992г., с внос и износ на акцизни стоки по т.нар. система „вдигната бариера“ – без да се плащат мита и такси. В „Амигос 3″ ООД са се сдружили партньорите Петър Петров – 50%, полицаят Димитър Мирянов и неговият брат Дойчин Мирянов с по 25%, а под тях действа Иван Тодоров-Доктора. Именно финансова къща от орбитата фирми на Петър Петров осигурява парите с които Михаил Михов купува държавните пивоварни във Варна и Мездра.
Мишо Бирата е съученик на Пепи Амигоса, както и с Младен Михалев-Маджо. Тройката именити баровци учи заедно в началното училище в Силистра. Чрез Мишо Бирата, Пепи Амигоса не само е осигурявал чист произход на милионите си, но е получавал и серизона подкрепа от магистрати и политици посредством лобито на съученика си от силистренското училище. Не е тайна, че Амигоса от около две години се вози в автомобил с дипломатическа регистрационна табела. Петров взел лимозината от Михаил Михов, който беше почетен консул на Бразилия във Варна. Дипломатическите коли не могат да бъдат спирани и проверявани в България. Мълви се, че Пепи Амигоса е напускал страната ни нелегално в коли на Мишо Бирата. Така мафиотът движел сделки зад граница. Пепи Амигоса няма право да напуска България от 2003г., когато бе уличен като голям мафиотски бос и срещу него тръгна процес за пране на пари над 98 милиона лева.
След като беше взривен мерцедеса на неговият съдружник и враг Иван Тодоров-Доктора, на бял свят излязоха снимки на яхта в Монако на която Амигоса играе карти с Милен Велчев. Според неофициална информация Пепи Амигоса и Мишо Бирата в последно време имали търкания помежду си. Амигоса притискал Бирата за пари, който му издействал преди години за нови бизнес начинания. Отношенията между приятелите се смразиха след като данъчните затвориха пивоварната в Мездра на Мишо. Заради това Михаил Михов бил абсолютно сигурен, че е „изпържен“ от свои хора. Миналата година „покровител“ на Михов дал сигнал, че в пивоварната се бутилира бира без лиценз. Така Ваньо Танев търси премиера и го пита какво да прави? Под сурдинка се говори, че аферата била планирана от самия Алексей Петров.

21.04.2011

Ексдепутат от ДПС стана съдружник на Божков


Бившият депутат от ДПС и ковчежник на НДСВ Максим Димов купи част от бизнеса на Васил Божков.Чрез дружеството си „Мак кап“ ЕАД Димов влиза в инфраструктурната компания на Божков. Това става ясно от съобщение в сайта на „Холдинг Пътища“ ЕАД.
Димов вече е собственик на 3 000 000 акции от компанията. След продажбата Васил Божков ще притежава 243 280 броя акции, което представлява 0,79% от капитала на „Холдинг Пътища” АД.
Максим Димов е известен като ковчежникът на НДСВ. Той е съосновател на компанията „Бромак“ заедно с Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка.
"Бромак" е един от основните акционери в банката и е собственост на Василев, показва проверка в Търговския регистър.
Димов участва и в управлението на енергийната компания "Енергони".
В края на миналата година Максим Димов е водил преговори за закупуването на изданията на немската група WAZ в България. Офертата му за закупуване на медиите обаче бе отхвърлена.

21.04.2011

Подпалиха дискотека, любима на бизнесмени


Неизвестни подпалиха една от най-посещаваните пловдивски дискотеки “Бедрум” през нощта срещу четвъртък. Огънят лумнал в градината на заведението към 1,30 ч вероятно след подхвърлен коктейл “Молотов”. Няма пострадали, тъй като по това време заведението не е работило. Изгорели са 10 луксозни дивана и 150 кв. м навес.
Пожарникари спрели пламъците, преди да влязат в дискотеката. Засега полицията смята, че става въпрос за умишлен палеж. Заведението не работи от зимата. Докато бе отворен за посещение, “Бедрум” бе едно от любимите места за забавления на бизнесмени и известни личности от Пловдив.
На 10 януари м. г. в дискотеката стана спречкване между компании на Георги Славов, известен като Жоро Главата, и гардовете на автомобилния състезател Владимир Арабаджиев. Причината за скандала не се разбра, но Главата бе осъден на година и половина условно за хулиганство.
Засега се смята, че палежът може да е поръчан от конкуренти в бранша, но не е изключено да става въпрос и за разчистване на лични сметки. Преди четири месеца бе запалена и дискотека “Хистерия” в Пловдив.

24.04.2011

Скандал! Обвиниха Тодор Батков, че пере пари чрез рафинерията РАФО


В нов скандал бе забъркано името на Тодор Батков, адвокат и довереник на Майкъл Чорни и официален собственик на Левски.
Румънското издание Jurnalul.ro публикува разсекретен доклад на американското посолство в Букурещ, в който се твърди, че посредством австрийската компания Calder-A, чиито мениджър е именно Тодор Батков, Майкъл Чорни е сложил ръка на петролната рафинерия РАФО и я e включил в мащабна схема за пране на пари от България, Румъния, Украйна и Русия.
Ето и резюме на материалa:

„Началото е поставено през 2005 г., когато Calder-A сключва договор с Balkan Petroleum да поеме рафинерията RAFO с всички нейни активи и пасиви. На хартия Balkan Petroleum остава собственик, но на практика фактически такъв става Calder-A. И впоследствие RAFO си печели славата в Румъния на „Троянския кон на руската мафия” - мащабна схема за пране на пари от България, Румъния, Украйна и Русия.
Коя е компанията Calder-A, ръководена от Тодор Батков? Calder-A официално се води 100% притежание на австрийската Vienna Capital Partners, която от своя страна обаче е собственост, пряко или непряко на фондации и неправителствени организации, някои от които твърдят, че са с идеална цел. Изниква въпросът кой дърпа реално конците на Calder-A? Това е австрийският Petrochemical Holding, зад който стои свързаният с руската организирана престъпност Майкъл Чорни. Мениджър на Calder-A e българският бизнесмен Тодор Батков, чиито връзки с организираната престъпност са добре известни в София.
Приватизация RAFO е смятана за един от най-големите провали в историята на пост-комунистическа Румъния. В момента RAFO отчита нетна загуба от $ 448 милиона и още $ 500 милиона, дължими от държавни и частни фирми (NB OMV / Petrom е продал дълга си от $ 44 милиона от Calder-A, което му отрежда място в списъка на кредиторите)."

неделя, 24 април 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...49

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

25.04.1995

Васил Илиев е убит в чисто новия си Мерцедес кабрио на път за ресторант „Мираж“, където е имал среща със Слави Трифонов. Убийството не е разкрито и до днес.



За нова сензационна версия за убийството на бившия бос на ВИС-2 Васил Илиев информира източник на „ШОУ”. Човек от тогавашната бригада на бургаския силов бос Георги Николов-Мечката разказа за съвсем нов вариант на историята около смъртта на Илиев. По обясними причини той не желае да разкрие своята самоличност, но твърди, че има реални доказателства за своята информация. Историята е следната. През 1994 година Васил Илиев е в разцвета на своята слава. Империята му се разпростира вече в много сфери, като за него работят над 4000 души. Той набира скорост и чрез парите от югоембаргото, които се сипят като дъжд. С държавни протекции изнася контрабандно стотици хиляди тонове горива. Обслужва и оръжейни канали, развива се отлично и в застраховането. Силовите му структури пък са подчинили охранителния пазар. Някъде в края на 1994 година Васил Илиев научава, че сръбският бос Желко Ражнятович –Аркан си е поръчал суперлуксозен „Ролс-ройс”, който ще бъде транспортиран през България. Автомобилът е собственост на богат арабски шейх от ОАЕ и е правен по поръчка. Трябва да премине през Истанбул, да навлезе в България през Малко Търново и после да поеме към София и сръбската граница. Возилото било изключителна изработка – скоростен лост от злато, позлатени джанти и тазове, както и
диамантени струлки на километража.
Според тогавашните цени е струвал поне 10 милиона долара. По това време Аркан е дясната ръка на сръбския лидер Слободан Милошевич и в условията на гражданска война успява да натрупа несметни богатства от оръжейни сделки, горива и разбира се, наркотрафик. Водач е на паравоенното формирование „Тигрите”. Смята се, че в тези години е бил най-богатият сърбин със състояние, наближаващо 1 милиард долара. Именно той решава да си поръча ролса и дори плаща капаро от 2 милиона долара на арабина. Гарант за транзита му през българска страна трябвало да бъде Васил Илиев. Когато научава за супер автомобила обаче, Илиев решава да направи свой удар и да открадне возилото. Не се знае как е стигнал до такова рисковано решение, но то е факт. В тези години той е некоронясаният император на България и логично е смятал, че може да си позволи всичко. Със задачата е ангажирана групата на бургаския силов бос Георги Николов-Мечката. Той пък е властелинът на Южното Черноморие - коли и беси в Бургас. Печели огромен авторитет, когато побеждава руснаците в битката за курорта Слънчев бряг. Създател е на охранителна фирма №1 в региона „Първа частна милиция.” Мечката е подчинен на Васил Илиев като част от структурата на ВИС. Илиев му нарежда да организира дръзката кражба. Действието вече се развива през месец януари 1995 година.

Хората на Гошо Николов са запознати детайлно с маршрута на ролса.

Автомобилът идва на собствен ход, ескортиран от два мерцедеса. Общо хората, които придружават шофьора в луксозната колата, са шестима. Заради това Мечката нарежда петнайсет отбрани бойци да участват в операцията. Той не е на мястото, но изпраща там най-печения си бригадир с прякор Яйцето. Всичко се изпипва като по филм. Малко след Айтос трима души, облечени като полицаи и с полицейска лада спират ескорта на ролс-ройса. Правят го все едно, че е рутинна проверка. Секунди след това от близките храсти изскачат останалите бойци и успяват да обезвредят охраната с насочени към тях автомати „Калашников” и два гранатомета РПГ. Веднага скъпата лимузина е откарана в село на десетина километра заедно с мерцедесите и хората. По нареждане на Васил Илиев след три дена шофьорът и гардовете са екзекутирани. През това време той успява да спазари “Ролс-ройса” и да го продаде на руски милиардер мафиот. Цената е 6 милиона долара, като колата трябва да бъде извозена до Украйна. Оттам нейната опека поемат хората на милиардера. Васил Илиев прави бързо организация и чрез един ТИР докарва колата на уреченото място. Парите са получени кеш, разбира се. От тях 1 милион е делът на Гошо Мечката, останалите прибира Илиев.
Аркан научава за наглата кражба и убийствата и буквално полудява. Иска обяснение от гаранта си, но не успява да го открие. По същото време Васил Илиев спретва сценарий. Негови приближени заявяват на Аркан, че скъпата кола е открадната от неизвестни хора. И добавят, че Илиев прави опити да ги разкрие и да върне возилото. Но сърбинът не вярва. Случката е пряк удар по неговия авторитет и той не може да си позволи всичко да остане ненаказано. Васил Илиев и Мечката трябва да бъдат екзекутирани. Просто такива са правилата на този бизнес.
Той изпраща в България двама професионални килъри.
За логистична подкрепа и прикритие ползва услугите на конкурентите на ВИС. Това е групировката СИК. Там също имат сметки за уреждане с Васил Илиев, който на няколко пъти им измъква под носа тлъсти сделки с горива и наркотици. Те се съгласяват на драго сърце да сътрудничат на двамата снайперисти. Организацията е перфектна. Осигурено е дори съдействието на полицейските органи в този район, които трябва да се забавят просто няколко минути повече. Предварително е проучен маршрутът на Васил Илиев и неговите навици. Той е убит на 25 април 1995 година в близост до неговия ресторант „Мираж” в столичния квартал “Белите брези”. Оръжието с , което е разстрелян Васил, е хърватски пистолет „Заги”. С това оръжие действат именно килърите от сръбската мафия. Полицията обаче не може да намери никакви реални следи и убийството остава неразкрито и до днес, а папките по случая гният по рафтовете на СДВР.

събота, 23 април 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...48

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

24.04.1994 г.

Убийството на бизнесмена Деян Добрев



На 26 април 1994г. на километър от с.Бероново край Сунгурларе бе намерен жестоко пребит сливенският бизнесмен, президентът на "Аргентум хол-динг" Деян Добрев.
Убийците са му нанесли жесток побой, макар според някои предполо¬жения да не са целяли смъртта му.На 24 април преди полунощ Добрев (на сн. горе) е забелязан да разговаря с непознато лице в един от баровете под сливенския театър. После се качва на личната си "Хонда" без бодигард и тръгва неизвестно къде. По- късно се оказа, че това е най-скъпо платеното поръчково убийство дотогава у нас.
Със случая се занимаваха три или четири полицейски управления и следствия, МВР, Главна прокуратура, а ехото отекна в парламента и дори в президенството.Лично президентът д- р Желю Желев бе поискал инфо¬рмация по случая. Сестрата на убития бизнесмен бе предприела собствено разследване. Започна усиленото издирване на убийците. Спомням си че тогава всичките 5 хиляди броя на в. "Седмица" и на останалите централни издания свършваха за часове в разбунения Сливен. И тъй като подобно Мариян Първи, Деян Добрев се оказа кредитен милионер (и то какъв!), силен трус разтресе сливенските банки. Други бизнесмени, поръчители на Добрев си скубеха косите пред алтернативата никога да не си върнат парите… Все пак, към края на април след съвместна акция на полицейските управления в Сливен, Бургас и Ямбол бяха задържани четирима заподозряни за убийството, всичките от Ямбол: Петър Станчев, Николай Джеджев, Николай Николов- Мазния, Петко Стоянов -Каратиста. Според оскъдната информация , получавана неофициално от следствие и полиция, четиримата признали за изпълнена поръчка от мощна групировка в София срещу няколко милиона лева.
Намерен от случайни хора, Деян Добрев бил още жив. Само два часа
живял в болницата в Сунгурларе. Врели и кипели съдебни лекари били потресени от вида на трупа му. По-зверски мъчения от тези,на които е бил подложен Добрев, не били описани в учебниците по медицина –твърдяли те. Безпомощното му окървавено тяло е било влачено на няколко места, за да скачат по него с кубинки, да трошат костите и ребрата му, да смазват с анатомично пресметнати удари вътрешностите му.
Блестящата му "Хонда"- последен модел, е открита и изгорена във водоем, недалеч от местопрестъплението.
Но кой бе всъщност Деян Добрев?
Родителите му били обикновени хора: баща му -автокранист,с репутацията на алкохолик,а майка му домакиня,отглеждаща животни.Самият Деян бил криминалнопроявен : заради грабеж на виетнамец лежал в Старозагорския затвор в компанията на Ахмед Доган,Живко Попов и Емил Кошлуков. Според версия на Анна Заркова,може би някой от първите двама го препоръчал след години на влиятелен човек,но затова по-сетне...
Според Григор Лилов сливенският бизнесмен е бил параван на мощна икономическа групировка. "Аргентум холдинг" всъщност бил едно обикновено ЕООД с 50 хил.лева капитал,както и другите му фирми "Консилиори", „Болсир" и "Арес".Само с висши протекции са били възможни над 300 -та милиона кредита,изтеглени от различни банки,без да са надлежно обезпечени със залог или ипотека.Аферата поразително прилича на тази на "Акрам" както по механизма,така и по разчистването на неудобни свидетели -отбелязва Лилов. Според него намеренията на Добрев да произвежда водка за износ в Русия също може да е провокирало нечие недоволство. На 25 април е трябвало да стане продажбата на фабриката за безалкохолни напитки, заложена пред Минералбанк. Но Добрев е отвлечен и банката губи интерес към сделката.Според Лилов,преди да умре в сунгурларската болница,Деян Добрев е промълвил имената на убийците си и платата им от 5 милиона лева.
Но да се върнем към версията на Анна Заркова.Според нея национално предателство е в основата на зверското убийство.В смутната 1989г.подполковник от военното контраразузнаване продал изгодно информация на чужда страна с посредничеството на Деян Добрев, препоръчан от влиятелни приятели от затвора. По-сетне в замяна на услугата,подполковникът го свързал с влиятелни банкери и го внедрил в едрия бизнес,уреждайки му кредити. Военният също се уредил с доходен бизнес, свързан с политици,бизнесмени и банкери.Вероятно било опасяващи се от разкритията на Добрев,някои от тях да са поръчали убийството му.
Полека лека Добрев, незавършил дори трети курс на минен техникум, завъртява над 300 млн.лева.Най-напористото му вложение е в поточна линия за безалкохолни напитки.С помощта на сливенски общинари печели тьрг за 99 млн.лева,назначава 25 работници,но само след месец ги освобождава без обяснения.Въпреки това придобива шумна известност на индустриалец - милионер.Напереният хубавец-богаташ бива неотлъчно следван о трима гардове - чеченци.
По сметките на Деян Добрев нямало почти никакво движение.Провинциалистът с криминално минало и недовършено образование се оказва като много други подобни персони неспособен да ги завърти и управлява.Парите се топят,трудно изплаща дори лихвите по взетите кредити.Опитвал да спаси бизнеса си и чрез политици.Той самият споделял,че тогавашният лидер на ДПС в Сливен Мустафа Хатиб лобирал за него пред лидерите на движението,с които договорил превеждането на 200 мпн.лева кредит на "Аргентум холдинг".В деня когато отивал да уреди нещата,го нападат и отвличат рекетьори за първи път. Полицията го отървава,но следват заплахи за кърваво отмьщение. Изпаднал в безпаричие и се при¬нудил да ипотекира мандрата на жена си край Желю войвода. Тя и нейната птицеферма стават единствените източници на доходи за Деян. Това го принуждава да търси заеми и станал клиент на Мариян Първи. След воаяж в Германия и САЩ,следват няколко успешни сделки с храни и електроника. Започва нов бизнес-Ренесанс за сливенския бизнесмен:офисът му бива обзаведен със суперлуксозни мебели,изявява се като щедър спонсор.Избран е за шеф на АФД -Сливен,спонсорира волейболистите и дори ...КАТ и е на път да стане мениджър на спортните имоти на общината. Но това трае твърде кратко...
В началото на 1994 г. "розовият" период на Деян Добрев бе вече история.Сливенските банки мощно атакуваха фирмите му в опит да си приберат парите . Избухна жесток конфликт между него и Мариян Първи,който стана публично достояние. Мариян Първи си искаше обратно няколкомилионния заем, който му беше дал. Два-три дни преди убийството на Добрев чеченците му се сбиха с бодигардовете на Мариян и бяха пребити. Лицата им,според сливенски следовател, са приличали на телешко кълцано. Под заплахата от саморазправа от страна и на други персони,на които дължал пари, Деян Добрев загубил прежния си блясък и проявявал признаци на страх.Отвреме навреме пред близки и роднини отварял дума за ...шпионството и безпощадната участ на предателите.И предчувствието му се оправдава дни след това...
Убийството на Деян Добрев и последвалите събития разтърсиха из основи някои от правозащитните органи в Сливен и Ямбол, че и в държавата. Четете в следващия ни разказ: как "Седмица" прогнозира освобождаването на Петко Каратиста,единия от убийците на Добрев; как Руско Карагогов го освободи и той бе веднага ликвидиран .И още "И четвъртата власт може"- за отстраняването на Карагогов от Сливен след намесата най-вече на президента Желев.

24.04.2007

Застреляха майката на Константин Дишлиев



Майката на застреляния преди 2 години в София лизингов бос Константин Дишлиев Йорданка Запрянова беше застреляна в жилището си в столичния квартал „Лозенец”. 50-годишната жена е намерена простреляна с 6 куршума в апартамент, намиращ се на ул. "Горски пътник" 47.Тялото на жената е открито от неин близък.
Сигналът за убийството е подаден в 11,00 часа в Столичната дирекция на полицията от роднини на жената. Апартаментът на Запрянова се намира на третия етаж на ул. "Горски пътник" 47 в столичния квартал "Лозенец". Все още не е установено оръжието, с което е убита Запрянова. Жената е живеела сама в апартамента.
Йорданка Запрянова е свидетел по делото срещу Евелин Банев-Брендо и е трябвало да даде показания в близките дни.
Синът на Запрянова – 28-годишният управител на кредитния фонд "Прайвът Файнънс Юниън" Константин Дишлиев бе разстрелян на 14 май 2005 г. на излизане от индийския ресторант "Тадж Махал" на ул. "11 август" в столицата преди да влезе в джипа си Порше Кайен.
След разстрела на Дишлиев се заговори, че убийството му е предупреждение срещу съдружника му Евелин Банев - Брендо за провалена пратка от 819 кг кокаин. Дрогата е заловена на яхтата "Есприта" на пристанището в испанския град Кадис. Още 137 кг кокаин бяха намерени в апартамент в града. При акцията бяха открити огромно количество оръжие, както и близо 700 хил.евро в брой. Задържани бяха общо 12 души, шестима от които българи. От МВР тогава съобщиха, че преди акцията в Испания, по този канал са минали повече от 4 тона наркотици.
Експерти твърдят, че Константин Дишлиев всъщност е една от жертвите заради провалената доставка кокаин, която е на стойност над 100 млн.евро. Преди това във Варна неизвестен разстрелва един от най-известните български босове на мафията в Испания – Ивайло Паунов – Джованито, а месец по-късно и дясната му ръка Петър Пануков – Плевенския. Предполага се, че заради провалената сделка е убит и благоевградският бос Васил Гьорчев – Кьоравия.
Съдружникът на Дишлиев Евелин Банев - Брендо бе арестуван в края на миналата седмица и бе оставен в ареста за постоянно от Софийски градски съд. Обвинения са повдигнати и към останалите трима от групата му, сред които съпругата на Константин Дишлиев Десислава Дишлиева.
Убитата Йорданка Запрянова е трябвало утре да даде показания по делото срещу Евелин Банев – Брендо съобщи градския прокурор на София Николай Кокинов. Той обясни, че прокуратурата не е имала обективни данни за заплаха и самата Запрянова не е поискала охрана, но на последния разпит при прокурора се е явила с частен охранител.
Според прокуратурата първата най-логична версия за убийството е по повод свидетелските й показания по случая с Евелин Банев. От днес са предприети мерки за охрана на останалите свидетели.
Другите версии, които се обмислят, са лични интереси или пререкания на лична основа. Запрянова е водила граждански спорове със снаха си.

петък, 22 април 2011 г.

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯТ СЛУГИНАЖ 2

05.03.2009

Карбовски си призна: "Крада!"


Крадеш ли чужди идеи?

Карбовски: Да.

Детекторът: Да.

Това е цитат от списание Тема, което правеше уникална рубрика Детектор на лъжата, за да види публиката известните личности такива, каквито са всъщност. Напомняме въпросната извадка от безпристрастния уред и самопризнанието на Карбовски по една проста причина. Днес той обвинява различни хора в кражби, каквито не са извършвали.
Актуалният проект на Мартин е Емигранти, който преди време бе анонсиран от същите продуценти. Но с водещ Иван Гарелов. Предаването а-ха да тръгне, но не стана. Днес е на екрана, но не го прави вечният Мистър Панорама. А Карбовски.
Гарелов бе категоричен: „Няма какво да коментирам. Не се интересувам. Аз съм го отписал. Просто като гледам как Карбовски критикува действията на Исак Гозес, ми се струва, че самият той постъпи по същия начин. Относно неговите скрупули никога не съм имал много високо мнение. Нямам намерение нито да го съдя, нито да говоря. Не мога да кажа как се чувствам – това се случи преди една година. Само че тогава бяха взети няколко предавания, пък сега виждате, че вече стана редовно предаване. Което означава, че това му е била целта. Не ме интересува, не мога да живея с негативни емоции.“
Всъщност ароматите и свързаните с тях символи явно са нещо важно за Карбовски. Та кой друг поел би озаглавил последната си стихосбирка “Недялко яде лайна в НДК” (има се предвид Недялко Йорданов).

Мартин Карбовски (с истинско име Мартин Кирилов Богданов) е български журналист. През 1988 година завършва Немската гимназия в София. Има 2 висши образования — мебелно инженерство и телевизионна журналистика. Известен е с провокативния си стил.
Водещ е на предаването „Емигранти“ и „Отечествен фронт“ по „Нова телевизия“ и е бил автор на материали в списания „Егоист“, „Плейбой“ и други. Водещ на предаването „Пропаганда“ по „Дарик Радио“ и бивш втори водещ на предаването на Кеворк Кеворкян „Всяка неделя“ по Националната телевизия.
Автор на книгите „Дефлорация" (1995), „Едно" (1998), „Обществен eXperiment“ (2003), „Пътеписите“ (2005) и стихосбирката „Недялко яде лайна в НДК“. Водеща фигура в групировката "Литература-диктатура". През 2008 с "Бързалитература" издават стихосбирката "Антология на живите"



Краси Гергов и Радосвет Радев - ченгета от ДС. 101 ДС служители сред 2366 души от електронните медии .

08.03.2009


Собственикът на Дарик радио Радосвет Радев, рекламният и медиен бос Красимир Гергов, собственикът на агенция и радиа "Фокус" Красимир Узунов, популярните водещи от БНТ и БНР Владо Береану, Петър Вучков, Николай Априлов, Тома Спространов, Виктор Ангелоев са част от имената, обявени днес от Комисията по досиетата за принадлежност към Държавна сигурност.
Комисията е проверила 2366 души от 273 електронни медии. Това са най-вече собственици, директори, главни редактори, членове на редакционни съвети, политически коментатори и водещи на предавания и рубрики.
Собствениците на ББТ Петър Манджуков и на Вяра ТВ Георги Агафонов също са бивши служители на Държавна сигурност. ДС-ченгета са били и Петър Пунчев, собственик на 5 електронни медии и популярен водещ от миналото, както и Константин Тилев, настоящ общински съветник и междувременно собственик на 6 електронни медии.
Името на популярния до неотдавна Георги Коритаров е единственото, което фигурира под шапката на Нова телевизия в списъка на комисията.
Би Ти Ви няма ченгета в ръководството и водещите си. Водещият на Новините на ТВ Седем Веселин Дремджиев обаче е бил сътрудник на Шесто управление на ДС, сочи проверката на комисията.

Карбовски: Патрашкова, ти си пощенска кутия на Алексей!

17.01.2011


Водещият също разполагал с подхвърлени флашки - че тя е любовница на брата на Трактора и въртяла свирки на известен футболист.
"И ние получаваме флашки с информация". Това заяви на главната редакторка на в. "Галерия Кристина Патрашкова Мартин Карбовски в предаването си в събота "Карбовски: директно"и я запозна с информацията в тях пред публиката си. "Че си любовница на брата на Алексей Петров, запис как правиш свирка на известен футболист, за да му направиш интервю.Мъжът ти работи за РЗС - Габрово на кметски избори, ти нямаш нищо общо разбира се, шеф е на пресцентъра. Продавате с мъжа ти фалшива картина на художника Вукадинов на колекционер с инициали А. С., да не го намесваме сега, защото той не иска да бъде намесен..." На опитите на Патрашкова да отрече информацията Карбовски я закова с въпроса: "Да питаме самия Вукадинов, нека художникът да каже, защото той самият си е познал фалшифицираната картина."
Бащата на Кристина Патрашкова – доайенът на българската урология, проф. Тодор Патрашков е единственият човек, който е имал честта да бърка в задника на Тодор Живков. За деликатните интервенции, които е правил на бившия първи, проговори самият проф. Патрашков. Той е единаственият човек у нас, а и в света, който е бъркал в задника на Първия.

Мадам В. уволнена

01.03.2011


Навръх 75 годишнината от създаването на в. "Труд", новите собственици започнаха кадровата промяна. Говори се, че днес е уволнена Валерия Велева, досегашна фаворитка на бившия главен редактор Тошо Тошев, който също се прости с дългогодишния си пост, пише http://zonabg.info
На нейно място във вестника идва Веселин Стойнев от в. "Сега". Зам. главният редактор Никола Кицевски пък излиза в дългосрочен платен отпуск, след който, най- вероятно, няма да се върне в редакцията.Тази вечер в Бояна- 3 е тържеството по повод 75- годишнината на в. "Труд”.
Мадам В. Напоследък нашумя с огромното пиар-интервю, което спретна за банкера Цветан Василев, бос на Корпоративна банка, спрягана близка до Доган.

САЩ: Корупцията в България продължава да е проблем


09.04.2011


Българските журналисти си налагат автоцензура или вземат пари от политически и бизнес лидери, както и от организирани престъпни групировки за представянето им в положителна светлина. Освен това собствениците на медиите принуждават журналистите да изопачават фактите, пише още в документа. В много случаи истинските собственици на медийни компании не могат да бъдат идентифицирани. На 22 октомври 2010 г. българският парламент е приел закон за периодичните издания, който има за цел да наложи прозрачност в медийната собственост. Придобиването на акции през юни на редица средства за масова информация от групи, свързани с бизнес и политически интереси, доведе до по-голямо монополизиране на частните медии и ограничава разнообразието на мнения, достъпни в печатен и по телевизията. Докладът подчертава, че и печатните и електроните медии са податливи на икономическо и до известна степен политическо влияние. Въпреки че държавните електронни медии представят гледните точки на опозицията, наблюдатели смятат, че тези медии са уязвими за натиск от правителството.
В доклада се припомня убийството на журналиста Боби Цанков на 5 януари 1010 г., който пише в жълтата преса материали за организираната престъпност в страната. Разследването на убийството му продължава. Друг случай е този с журналиста от БГНЕС Иван Янев, който при разследването на убийството на полицай в село Енина е заплашен от говорителя на полицията в съседния град Стара Загора, заявявайки, че Янев е "мъртъв". Трети случай е този с репортерката на Нова телевизия Диляна Гайтанджиева. Тя твърди, че заместник-председателят на парламента Лъчезар Иванов й е оказал натиск да спре излъчването на предаване, разкрило информация за луксозните имоти и автомобили на шестима служители на митниците.

четвъртък, 21 април 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...47

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

22.04.1995 г.

Kрай с. Габъре, Врачанско, са застреляни Валентин Митов-Карбида, Илия Върбанов-Даскала и Димитър Къшев-Джондера.


21.04.1998 г.

Убит е главният свидетел на тройното убийство край Габаре

Николай Цеков-Рижия е починал след жесток побой в интензивното отделение на белослатинскта болница и е погребан вчера, съобщиха от местното полицейско управление. Той бил пребит до смърт от цигани на 13 април в съседното село Габаре, където отишъл да мъсти за нанесен му предната вечер побой. Около 17 часа Рижия нахлул в къщата на Петър Колев (40) с приятелите си Герго Христов и Данаил Ласков. По време на пердаха обаче нападнатият получил подкрепа и тримата били пребити.
След намесата на полицията пострадалите са закарани в болница, а Петър Колев е задържан в ареста. Николай Цеков е главният свидетел от тройното убийство край село Габаре, което стана на Великден през 1995. Тогава тримата младежи, свързани със СИК-Бяла Слатина, Димитър Къшев - Джондера, Валентин Митов-Карбида и Илия Върбанов-Даскала бяха разстреляни от упор с автомат „Калашников“. След няколко дни единственият обвиняем по делото Людмил Бойчинов - Дилъра се предаде сам и бе арестуван. Пред съда Дилъра обвини Рижия в трите убийства. За 4 май е насрочено поредното съдебно заседание, където Рижия трябваше да бъде разпитан отново, за да се разбере имат ли основания обвиненията на Дилъра.


16.03.1999 г.

Подновяват дело за тройно убийство

Четири години след хладнокръвния разстрел на тримата младежи от Бяла Слатина Димитър Къшев-Джондера, Валентин Митов-Карбида и Илия Върбанов-Даскала Темида не е произнесла присъда над убиеца им. След неколкократно отлагане по процедурни причини, неявяване на свидетели и допълнителни експертизи, в края на октомври миналата година делото тръгна отначало заради внезапната смърт на един от съдебните заседатели. Поредното заседание е насрочено за днес, а срещу подсъдимия Людмил Бойчинов-Дилъра от Бяла Слатина е предявено обвинение за умишлено убийство с откос от автомат „Калашников“ на тримата в местността Кариерите край врачанското село Габаре. Оръжието на престъплението така и не бе открито, а обвиненият в разстрела набеди за убийството главният свидетел Николай Цеков-Рижия, който почина при мистериозни обстоятелства през пролетта на 1998 след масов побой в циганската махала на Габаре.
След неговата смърт всички свидетели започнаха да променят показанията си, дадени както пред следствието, така и по време на съдебните заседания.
Междувременно Людмил Бойчинов се оплака в Страсбург, че процесът се протака умишлено и че престоят му във врачанския затвор е неправомерен, но Евросъдът не уважи молбата му. Председателят на наказателния състав във врачанския окръжен съд също е отхвърлил жалбата му за промяна на мярката за неотклонение няколко дни преди днешното съдебно заседание

26.05.1999 г.

Процесът за убийството край Габаре – в омагьосан кръг

За пореден път състав на окръжния съд, председателстван от Мария Георгиева подхвана делото за убийстовото на тримата младежи, свързани със СИК – Бяла Слатина. Димитър Къшев - Джондера, Валентин Митов - Карбида и Илия Върбанов - Даскала бяха разстреляни с автомат „Калашников“ в местността Кариерите край врачанското с. Габаре на 22 април 1995. Подсъдимият Людмил Бойчинов - Дилъра, представител на ВИС-2 в малкия град, вече четвърта година отказва да се признае за виновен, амнезия обхвана и свидетелите. Междувременно мистериозна смърт покоси главния свидетел на екзекуцията Николай Цеков - Рижия, кола блъсна и уби на място съдебния заседател Тома Рогожинов. Следователят по делото Велимир Симеонов се спомина преди две седмици при странни обстоятелства


03.14.2000 г.
6 години затвор за
тройното убийство край Габаре

6,5 г. затвор даде Врачанският окръжен съд на Людмил Бойчинов, обвинен за тройното убийство край с. Габаре на 22 април 1995 г. Магистратите го признаха за виновен, че в състояние на силно раздразнение е ликвидирал по особено жесток начин Димитър Къшев-Джондера и Илия Върбанов-Даскала. Третата жертва - Валентин Митов-Карбида, е бил убит от съучастника на Бойчинов Николай Цеков-Рижия, пребит в Габаре преди 2 г.

сряда, 20 април 2011 г.

Държавна сигурност – железният юмрук на БКП

В рубриката „Системата ДС” сайтът Държавна сигурност.com представя структурното развитие на репресивния апарат на БКП в периода 1944-1989 г. Използвани са материали, голяма част от които са публикувани за първи път в документалния сборник „Държавна сигурност – структура и основни документи” на комисията по досиетата, DVD разширена версия, 2011 г.Превратът на 9-ти септември 1944 г. заварва царската "Държавна сигурност" като отдел в съществуващата по това време дирекция на полицията.
Той е създаден през 1925 г. към дирекция на полицията на мястото на отделение "Обществена безопасност" в резултат на терористичната дейност на БКП, забранена след приетия през 1924 г. Закон за защита на държавата и последвало решение на Върховния касационен съд.
Сред извършените терористични актове от БКП е и взривяването на църквата "Св. Неделя" през 1925 г., при който загиват 213 души, а ранените са над 500. В началото в отдел "Държавна сигурност" са създадени две отделения – вътрешна сигурност и външна сигурност.Със Закона за държавната полиция през 1937 г. отделенията стават четири, а в началото на 1944 г. – пет.
На отделение „А” е възложена борбата срещу нелегалните политически организации. Отделение „Б” е външното контраразузнаване, отделение „В” отговаря за некомунистическите политически организации. Отделение „Г” осъществява връзките с германското разузнаване, а отделение „Д” е създадено за контрол на печата и легалните сдружения.

Първо главно управление – разузнаване по съветски образец. Част 1: Развитие след 9 септември 1944 г.

Външнополитическото разузнаване при комунизма е продукт на редица секретни решения на Политбюро на ЦК на БКП. В развитието си то неотлъчно следва съветския модел на организация и структура.Преди 9 септември 1944 г. структурата, която се занимава със събиране на разузнавателна информация зад граница, е отделение в системата на царската Държавна сигурност.
През 1947 г. в структурата на дирекция „Държавна сигурност” към главната дирекция на народната милиция е обособен ІІІ отдел, на който са възложени разузнавателни функции.
По-сериозното развитие на разузнаването започва в началото на 50-те години. Тогава Политбюро започва да изпитва остра нужда от важна и изпреварваща секретна информация от политическо значение.Това става особено належащо след 1951 г., когато Гърция и Турция (с най-многочислена армия след тази на САЩ) са приети за членове на НАТО.На тях се гледа като на пряка заплаха за НРБ и социалистическия лагер в югоизточния фланг на северноатлантическия пакт.
Възприето е положението, че двете южни съседки се използват като бази от разузнавателни служби на основните западноевропейски държави и САЩ. Югославия също е приоритет за разузнаването след разрива между Сталин и Тито.


Първо главно управление – разузнаване по съветски образец. Част 2: По-малкият „брат” на КГБ

Държавна сигурност.com представя втора част на поредицата, посветена на дейността на Първо главно управление (ПГУ) на ДС. Част 1 беше посветена на разузнаването в първите години след 9 септември 1944 г. В част 2 се разкрива подчинеността на разузнаването на НРБ на съветския КГБ.
Политбюро на ЦК на БКП насърчава взаимодействието на ДС, в това число и разузнаването, с органите на Държавна сигурност на Съветския съюз и страните от социалистическия лагер. Разпоредено е те да обменят информация, да провеждат съвместни мероприятия „за проваляне на плановете и замислите на капиталистическите държави, насочени против Източния блок; за нанасяне на съвместни удари на вражеските центрове и организации; за обмяна на агентурни и други оперативни възможности”.
Указано е да се засили обучението на кадри в СССР и да се създаде постоянна телефонна и радиовръзка с органите на сигурността в Съветския съюз и други социалистически страни.

Оперативният отчет на Държавна сигурност – „сърцето” на Големия брат

В документалния сборник "Държавна сигурност – структура и основни документи", издаден от комисията по досиетата през 2010 г. и в разширения му DVD вариант от 2011 г., за първи път се публикуват архивни материали, проследяващи развитието в строго секретната вътрешна системата на ДС.
В терминологията на Държавна сигурност тя е определяна като оперативен отчет. По него всички структури на ДС (изключение прави само разузнаването, което има самостоятелен оперативен отчет и архив) са организирали и осъществявали цялата дейност, както по отношение на обектите, така и за систематизиране на данните за агентите си, а също така и сведенията от агентурната мрежа.
Сайтът Държавна сигурност.com ви представя подробности от тази строго секретна вътрешна система, като по този начин се дава възможност да се придобие по-ясна представа за вътрешните механизми, по които е организирана дейността на Големия брат, ако бъде използвана метафората на Джордж Оруел от романа му „1984” и тяхната еволюцията през годините.
Документите за оперативния отчет на Държавна сигурност дават най-точна представа за всеобхватната дейност на "щита и меча" на БКП и репресивния характер на тайните служби при епохата на комунизма.
С термина оперативен отчет на практика се е обозначавал онзи специфичен и пазен в дълбока тайна вътрешен механизъм в ДС, по който е организирана работата на системата. В последната строго секретна инструкция за оперативния отчет от 1978 г., по която ДС функционира до преструктурирането й през 1990 г., е дадено следното определение за оперативния отчет на ДС:
"Съсредоточаване, регистриране, систематизиране и класифициране в определени териториални предели и по строго установени единни правила, осигуряващи секретност и най-пълно и бързо използване в оперативната работа на сведения и материали за разузнавателните и контраразузнавателните органи на противника, за неговите кадрови разузнавачи и агенти, за задграничните антинародни организации и техните членове, за враждебните елементи вътре в страната, за лицата, които са извършили, извършват или са заподозрени в извършване на вражеска дейност, а също така и за агентурата на органите на Държавна сигурност."

вторник, 19 април 2011 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 20

25.03.2011

Доверието към ГЕРБ критично спада, икономическият песимизъм расте


Подкрепата за управляващата партия ГЕРБ е намаляла с 15% за една година, достигайки 24.4%, при засилване на негативните оценки за икономическото състояние както на страната, така и на семейството. Това показва последното проучване на ББСС "Галъп", представено в четвъртък. Ако парламентарните избори бяха днес, 24.4 на сто от анкетираните биха гласували за ГЕРБ. През февруари това заявяват 27.3%, а през март 2010 г. - 39.9 на сто.

27.03.2011

"Труд": Осъдиха депутати от ГЕРБ за конфликт на интереси


Депутатите от ГЕРБ Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов са били в конфликт на интереси, едновременно и единодушно решиха два състава на Върховния административен съд (ВАС), съобщава в. "Труд".
ГЕРБ-ерите са се провинили, като са предложили и гласували поправка в закона за земята, от която те самите са били лично заинтересовани, пише вестникът.
Наказанието за Гюзелев и Аврамов е по 5000 лв. глоба Като депутати конституцията ги пази от най-тежкото наказание - освобождаване от длъжност. Решенията за двамата не са окончателни, могат да се обжалват пред 5-членен състав на ВАС.

28.03.2011

Депутат от ГЕРБ опита да услужи законово на началника на жена си


Лобистка поправка в полза на началника на съпругата си опита да прокара депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Между първото и второто четене на Закона за съдебната власт той е внесъл предложения за нови текстове, с които се дават извънредни правомощия на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев.
Радев има личен интерес - съпругата на депутата само преди седмица е спечелила конкурс за главен секретар на съда и вече е назначена на поста, съобщи "Правен свят".
На сайта на ВАС официално е обявено, че Мария Георгиева Радева е класирана на първо място от 8 кандидати. Тя е станала и.д. главен секретар на съда скоро след като през ноември 2010 г. Георги Колев беше избран за негов председател, а сега заема поста като титуляр. Преди това Радева е била адвокат във варненска кантора.

28.03.2011

ГЕРБ отказа възмездие на жертвите на комунизма


С гласовете на ГЕРБ и "Атака" парламентът отказа да отмени давността за убийства, изтезания и насилие, извършени по политически, етнически или религиозни причини, от 9 септември 1944 до 31 декември 1989 г. Идеята тези престъпления да могат да бъдат наказвани без значение колко години са минали от извършването им беше на Четин Казак от ДПС.
"България е изостанала по отношение на престъпленията срещу мира и човечеството – у нас за такива се възприемат само геноцидът и апартейдът", заяви Казак. Той обясни, че целта на текста е да даде възмездие на жертвите на тоталитарния режим. Казак каза, че престъпления като насилствено депортиране, вкарването в лагер и преследването на етнически и религиозни групи са останали ненаказани 20 години след падането на комунистическия режим.
Поради изтичане на давността през 2002 г. беше прекратено т.нар. дело за лагерите и българското разследване за смъртта на писателя Георги Марков. Освен правен ефект отпадането на срока за наказване на виновните може да се приема и като политически знак. Два парламента са гласували декларации и решения, с които осъждат репресиите на комунизма.

18.04.2011

Ученици се състезават, сглобяват девиз на ГЕРБ


В предизборна надпревара бяха включени над 80 деца от всички училища в Пещера. Депутатката от ГЕРБ Красимира Симеонова и съпартиецът й Стелиян Варсанов, кмет на града, организираха състезание, в което децата трябваше да се надбягват и да отговарят на логически задачи.
При всеки успех отборът на дадено училище получаваше по една дума от девиза “Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни”. Който събере всичките думи, е победител.
Очевидното политическо внушение беше обилно гарнирано с торти, грамоти и награди. Макар два закона - за закрила на детето и за народната просвета, да забраняват въвличането на деца в политически дейности.
Народната представителка Красимира Симеонова разясни пред “Труд”, че идеята била на младежката организация на ГЕРБ, а тя самата разбрала последна.

вторник, 12 април 2011 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 12

13.03.2011

Кой колко получава във властта?


Българският пенсионер оцелява с 200 лева на месец. Яде кисело мляко за 30 стотинки, купува хляб като подметка, а на празници „облажва” с кренвирши, които не се харесват дори на уличните псета. За разлика от него, който мълчи и трае, много депутати недоволстват от месечните си възнаграждения, въпреки че не получават 200, а над 3000 лева.
Всички депутати, които отиват редовно на работа и участват в проекти, получават над 3 бона на месец. Другите взимат малко под 2200 лева. В момента парламентарната шефка Цецка Цачева например получава 3402 лева, министърът на финансите Симеон Дянков – 3012 лева, а шефът на новоизлюпилия се проект БОРКОР Петко Сертов – 3402 лева. Това кара нашите народни избраници да надигнат глас и да почнат да се оплакват, че са най-бедните в Европа.
Изненадващо е, че заплатата на премиера Бойко Борисов не е най-високата в държавната система. Министър-председателят се подписва срещу 3402 лева. Този, който е с рекордно високо месечно възнаграждение, е президентът Георги Първанов. Той взима „скромните” 4392 лева и най-вероятно не харчи и стотинка от заплатата си, защото всички негови разходи за храна, облекло и комуникации се поемат от бюджета.

13.03.2011

Световната банка: България страда от масивно обедняване


Нов доклад на Световната банка отчита, че Източна Европа и Централна Азия са засегнати от световната криза повече от всеки друг регион на света и посочва България като пример за страна, в която свиването на разходите за основни нужди е тревожно.
България, която на пръв поглед няма особено висока безработица, страда от масивно обедняване, дължащо се на силно намалелите доходи. За да оцелеят, много от българите е трябвало да намалят разходите си за основни потребности – като храна и медицинско обслужване, отбелязват авторите на доклада.
"При 20% от българските домакинства, засегнати от кризата, е отчетен спад при лекарските посещения, дори когато в семейството е имало болни", казва един от авторите на доклада Мохамед Аджуад, цитиран от Дойче Веле.
Броят на тези, чиито доходи са намалели рязко, въпреки че са продължили да работят, е 6 пъти по-голям от броя на останалите без работа. Ето и цифрите: 5.1% в България са изгубили работата си; 15.4% са с намалели доходи, въпреки че работят същия брой часове; 15% са с намалели доходи поради намален брой работни часове.
В доклада си Световната банка отбелязва също, че по-бедните в България са били принудени да прибегнат до "рискови стратегии" за оцеляване, като 36% от по-бедното население на България са престанали да купуват предписаните им от лекуващия доктор лекарства.

25.03.2011

Над 70% оценяват икономическото положение като по-лошо


Над 70% от участвалите в социологическо проучване на "Галъп" смятат, че общото икономическо положение в страната е станало по-лошо, 20 процента - че е останало същото, а пет на сто - че е по-добро.
На въпрос как оценяват материалното положение на семейството си днес в сравнение с преди една година, 62% посочват, че сега е по-зле, според 33% няма разлика, едва 2% заявяват, че е по-добре.
41 на сто от анкетираните смятат, че материалното положение на семейството им ще се влоши през следващите 12 месеца, според 31% ще остане същото, 11% очакват да се подобри.
86 на сто от участвалите в проучването смятат, че цените на основните стоки ще растат в близките 2-3 месеца. Над 50% очакват безработицата да расте.

28.03.2011

В България кризата не си отива


Бизнесът се оплаква от липса на финанси и свито търсене.Стопанската конюнктура в страната през март се влошава с 4,1 пункта спрямо февруари, съобщи Националният статистически институт (НСИ). През февруари бизнес климатът се подобри с 2,7 пункта, а през януари нарасна с 1,9 пункта.
През март бизнес климатът в промишлеността намалява с 3,9 пункта, в строителството се понижава с 1,7 пункта, а в сектора на услугите спада с цели 14,9 пункта. Повишение е отчетено само в търговията на дребно - с 4,1 пункта.
Мениджърите в промишлените компании са по-песимистично настроени за следващите шест месеца. Те вече са ревизирали прогнозите си за увеличаване на производството и дори планират съкращаване на персонал. Като основни проблеми пред индустрията те посочват несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната.
Фирмите от строителството пък се оплакват от все по-сериозни финансови проблеми. Паралелно с това се очаква и ръст на цените през следващите 3 месеца.
Най-негативни са обаче оценките за бизнес средата на компаниите от сектора на услугите. Те отчитат спад на търсенето в момента, а прогнозите за следващите месеци са още по-лоши. Основните проблеми пред компаниите от сектора на услугите са несигурната икономическа среда и конкуренцията.
Само търговците на дребно са по-оптимистично настроени за следващите шест месеца, въпреки че и през март оборотите им са намалели.
Търговците на дребно също се оплакват от несигурност, а прогнозите им са цените на стоките да се увеличат през следващите три месеца.

11.04.2011

Две трети от българите едва свързват двата края


Над една пета от домакинствата у нас живеят в крайна бедност, две трети едва свързват двата края. Тревожните данни са от доклад на Световната банка за България.
Българинът пести не просто от дрехи и развлечения, а и от далеч по-основни неща за бита, като отопление и ток, дори и от лекарства и храна. И ако магазините и търговските центрове изглеждат пълни, то анализаторите са категорични - хората гледат, но не купуват. Потвърждават го и работещите в търговските центрове.
За възрастните кризата е превърнала съществуването във въпрос на оцеляване. Налага им се да цепят стотинката на две. Има домакинства, които не купуват основни хранителни продукти като хляб и мляко, а някои дори пропускат някои хранения. Ограничават разходите и за здраве, не купуват лекарства и пропускат прегледи.
Факторите, които могат да пратят едно домакинство "зад борда" са много. На първо място е евентуалната загуба на работата. Част от работещите пък са с намалени заплати, при други изплащането се бави, а трети все още са в принудителен отпуск. И още нещо - повече хора в частния сектор са били с намалени заплати заради срива в икономиката, отколкото в публичния.
За съжаление експертите не очакват скоро домакинствата да изпълзят от спиралата на кризата. Едва, когато икономиката заработи на по-бързи обороти, безработицата може да намалее, казват екпертите. Засега раздвижване на пазара на труда се чака през летните месеци, заради сезонната заетост.
Близо 23 на сто от домакинствата в страната признават, че са засегнати от кризата. За година те са намалели с 6 на сто, което показва, че поне вече не се увелчиават, но от друга страна темпът на излизане от кризата е далеч по-бавен и ще отнеме далеч повече време, отколкото са очакванията на повечето хора.

Във Facebook е сформирана група под името ГЕРБ = БКП 2. Тази група е създадена за да разобличим една от най - фрапиращите и нагли лъжи в българския обществено - политически живот, а именно, че партията на организираната престъпносг ГЕРБ е дясна, християн - демократическа партия. Благодарим предварително на всички, които ще ни помогнат с информация за връзки на ГЕРБ с бившата БКП и Тодорживковия репресивен апарат.

понеделник, 11 април 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 92

Христо Атанасов Ковачки е един от крупните бизнесмени в България. Роден е в Самоков на 17 декември 1962 година.Висшето си образование завършва през 1988-а в СССР в Санкт-Петербургския университет по физика и оптика.
В биографията си е записал, че има десетина изобретения и е доктор на науките. Любовта му към науката секва и изчезва завинаги през 1991 г., когато той се впуска в продажба на български консерви за СССР. После купува от общината магазини в столицата, за да търгува с хранителни стоки. Започва бизнеса си с търговия.
Според публикации в медиите през 2000 година той притежава няколко базара, супермаркети и малки фирми за производство и пакетиране на храни и месни продукти. Никой, никъде не е коментирал откъде натрупва толкова капитал, за да започне големите си инвестиции.
Влиза в енергетиката през 2000 г., когато при първата по-голяма приватизационна сделка в енергетиката купува ВЕЦ каскадата „Искър”. Почти всичките му следващи инвестиции в енергетиката се финансират от българската Първа инвестиционна банка. През 2002 г. Ковачки печели конкурса за приватизация на мини „Чукурово” (въгледобивни). Купува ТЕЦ-ове и топлофикации с лекота, като наддава с необичайно високи суми.
За небрежното отношение на Ковачки и до днес разказват негови конкуренти от енергийните среди - дошъл на търга за приватизацията на „Брикел – Гълъбово“, обут с джапанки, докато всички други били официално облечени. Участвал в търга чрез подставено лице – 23 годишна студентка, която наддавала неограничено и накрая спечелила.
Според самия Ковачки, произходът на парите му е само от банкови кредити. Изграждането на бизнесимперията на Ковачки започва в края на управлението на Иван Костов, но по време на кабинета Сакскобургготски той неудържимо започна да печели една след друга най-вкусни приватизационни сделки.
Ето една малка част от неговите фирми: “Брикел” АД (топлоелектрическа централа с 4 електропроизводствени турбини, всяка с 50 МВт мощност и четири инсталации за производство на брикети за битови нужди.); “Атоменергоремонт” ЕАД (предприятие за ремонтни дейности в АЕЦ “Козлодуй”); Мини “Бели Брег” (въгледобивно дружество), Мина “Черно море” (въгледобивно дружество); Мини “Чукурово” (въгледобивно дружество); Мини “Балкан 2000″ (въгледобивно дружество); Мини “Открит въгледобив – Перник” (въгледобивно дружество); Мина “Република” (въгледобивно дружество), ТЕЦ “Марица 3–Димитровград” (топлоелектрическа централа с енергиен блок с електрическа мощност 120 MW); ТЕЦ “Бобов дол”; ТЕЦ “Сливен”; “Топлофикация – Враца”; “Топлофикация - Велико Търново”; “Топлофикация – Габрово”; “Топлофикация – Плевен”; “Топлофикация – Бургас”.
Той притежава още много търговски фирми и е най-големият собственик на търговски площи в България (по негови изявления). Има предприятия за фина механика и оптика. Участва в “Общинска банка” - София и “Общинска застрахователна компания” – София. От 2006 г. е собственик на химически и каучукови предприятия и въгледобивна мина в Сърбия, мелничен комбинат в Македония и др. Справка във фирмения регистър в България показва, че името му фигурира в над 180 различни фирми и дружества. Също така има връзка с имената на още над 160 собственици и акционери в различни фирми. Толкова участие в различни сфери на бизнес е извън възможностите на който и да е нормален бизнесмен и може да се определи като феномен.
Ковачки участва и в политиката под една или друга форма. Според публикации в пресата Ковачки е в тесни бизнес и политически връзки с ДПС и Ахмед Доган. С името му се свързва движение НАПРЕД, а по-късно партия ЛИДЕР, която участва на парламентарните избори през 2009 година, но не успява да прескочи 4%-ната бариера за парламента.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Христо Ковачки, част II.

неделя, 10 април 2011 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 14

12.01.2011

САЩ: България предизвиква загриженост


Агенция "Митници" пренебрегва трафика на наркотици заради борбата с контрабандата, пише в доклад на Държавния департамент на САЩ
България е в списъка на "страните, предизвикващи загриженост" за пране на пари, а български организирани престъпни групи действат на територията на Италия, откъдето се внасят наркотици през Африка.
Това се казва в новия доклад на Държавния департамент на САЩ за стратегията за контрол над наркотиците.
България е транзитна страна за хероин и кокаин и производител на нелегални наркотици. В страната се отглежда само канабис, предимно за вътрешния пазар.
По последни данни има спад на производството на синтетични наркотици. В България има около 300 хиляди пристрастени, от които 10% - към хероин, пише в документа.
Агенция "Митници" под ръководството на Министерството на финансите заедно със специализирани полицейски служби от Министерството на вътрешните работи, включително Граничната полиция и ГДБОП, се занимават с акции срещу наркотиците.

06.03.2011

Ройтерс: Корупция, престъпност и шуробаджанащина спират България


Най-бедната държава членка на ЕС – България, бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали доходите и увеличи безработицата, нанасяйки удар върху популярността на правителството. Икономическата криза принуди балканската страна да намали разходите и да замрази заплатите на държавните служители и пенсиите, за да овладее фискалния дефицит и да предотврати натиск върху валутния борд.
Строгото ограничаване на разходите, отложените реформи и неотдавнашния скандал с подслушването, който предизвика подозрения за шуробаджанащина по високите етажи на властта, подкопа подкрепата за правителството на малцинството, но то все още здраво държи властта благодарение на подкрепата на националистическата партия “Атака”.
Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и с организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да си гарантира влизането в Шенгенската зона за свободно движение.

23.03.2011

САЩ отказали визи на цял списък известни българи


Посолството на САЩ в София е отказало да издаде визи на високопоставени представители на българските държавни институции, служби за сигурност, влиятелни бизнесмени и шефове на силови групировки.
Имената бяха публикувани миналата седмица от Уикилийкс, който извади доклад на американското посолство, когато посланик бе Джеймс Пардю. Почти всички лица от дипломатическите грами са били лишени от достъп.
Конституционният съдия Георги Петканов е бил посъветван да не кандидатства, защото няма да получи виза, още докато беше министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, пише в. "24 часа".
Не е ясно какъв е бил проблемът му с американците.
Зам.-шефът на ДАНС Иван Драшков пък получил виза само за официални пътувания. Драшков уточнява пред изданието, че няма никакви проблеми с американците и всекидневно контактува с тях. По думите му, точно по време на посланик Пардю е пътувал 2 пъти в годината до САЩ за срещи с ЦРУ.
Визи са отказани на Слави Бинев (евродепутат), Алексей Петров, Николай Банев, Христо Ковачки, Димитър Джамов, Румен Гайтански, Пламен Тимев, Васил Божков, Валентин Златев, Петър Манджуков, Добромир Гущеров, Гриша Ганчев и др.
"Няма да коментирам статии и прастари събития, в отразяването на които има фактологически грешки. Аз не съм искал виза, но мой изпълнителен директор наскоро искаше и му бе отказано, защото бил работел в моята компания", коментира пред вестника бившият депутат от БСП и основател на бившата бизнесимперия "Орел" Добромир Гущеров.

"Повече от 7-8 години имаме отказ от американското посолство. Официално той (Джеймс Пардю - б.р.) се обоснова така - Банев и неговата фамилия няма да ги пуснем, защото, видите ли, те ще заминат да мият чинии", коментира Николай Банев. Той добавя, че когато се интересувал, му е споделяно, че "едва ли не имат достатъчно сведения за връзки с организираната престъпност и корупцията".

04.04.2011

Ройтерс: Изборите може да променят баланса на властта в България


България, най-бедната страна членка на Европейския съюз, бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали доходите и увеличи безработицата, удряйки по популярността на десноцентристкото правителство, посочва Ройтерс в коментар за рисковете пред България. Агенцията публикува подобни анализи периодично за различни страни по света.
В сегашния анализ, посветен на България, се посочва, че поскъпването на храните и горивата, заедно с предприетите икономии и отлагането на реформите, доведоха до спад в доверието за кабинета на малцинството. Все пак, правителството все още упражнява солиден контрол върху властта благодарение на националистическата партия "Атака".
По-нататък се казва, че кабинетът понесе удар и заради неотдавнашния скандал с подслушванията, който породи подозрения за протежиране на високо ниво.
Правителството на Бойко Борисов трябва да представи по-категорични резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да подсигури влизането на страната в Шенгенското пространство", пише Ройтерс.
По-нататък се прогнозира, че президентските и местните избори тази есен може да доведат до промяна в баланса на властта. Президентът социалист Георги Първанов представи плановете си за завръщането към активната политика. Според анализатори той може да се окаже популярната фигура, която да е в състояние да се противопостави на Борисов, чийто собствен мандат изтича през 2013 г.

09.04.2011

САЩ: Корупцията в България продължава да е проблем


Корупцията в България продължава да бъде проблем във всички сфери на управлението. Законът предвижда наказания за корупцията, но правителството не прилага ефективно законите и служителите често участват в корупционни практики безнаказано. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права.
Корупцията продължава да съществува във висшите граждански и административни съдилища. И в изпълнителната, и в съдебната власти корумпирани служители често биват уволнявани, оказва им се натиск да напуснат или най-често биват преназначени, вместо да бъдат съдени по обвинения в корупция, съобщават неправителствени организации. На съдебните власти им е трудно да преследват високите етажи на организираната престъпност и корупция ефективно, се констатира в доклада на американското външнополитическо ведомство. На 29 март правителството прие промени в Наказателнопроцесуалния кодекс за справяне с някои от слабостите в правни процедури на страната. Промените засилиха ролята на специализирани разузнавателни средства. През годината правителството обвини четирима бивши министри, както и за първи път министър от действащото правителство. Въпреки че имаше няколко присъди, от 2009 г. броят на делата за корупция във високите етажи постоянно се увеличава, констатира Държавният департамент на САЩ.

събота, 9 април 2011 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 18

3 Март 2005

Николай Попов ужили седем банки с $1 милион


Най-големият удар на Николай Попов е изтеглянето с измама на 35 млн. стари лева от седем наши банки през периода 1992-1994 година. Парите се равняват на около 1 млн. долара по тогавашния курс. Попов става кредитен милионер, като ипотекира едни и същи тирове в няколко различни банки, сред които са Строителна банка, ТБ Хеброс и др. Делото по тези обвинения започва на 16 септември 1998 г., но не завършва с ефективна присъда. Попов е арестуван през април 1995 г. за обсебване на чужда лимузина "Пежо". Мартеницата лежи в следствения арест в Пловдив до 12 януари 1996 г. След като не му е издадена ефективна присъда, той е пуснат на свобода. На 24 септември м. г. Пловдивският районен съд го призна за виновен за присвояване на 3 млн. стари лева от трима души. Мартеницата получава тригодишна условна присъда и 5 г. изпитателен срок. Футболният бос притежаваше транспортна фирма "Николай Попов - 70", като тировете му извършваха превози у нас и в чужбина.

20.02. 2009

Стефка Костадинова крие връзка с мафиоз


Бившата ни шампионка по лена атлетика Стефка Костадинова е била съдружник с бившата барета Николай Добрев- бай Добри.
Според фирмените регистри, Костадинова, Добрев и футболистът Емил Костадинов държали бингозала във Велико Търново. Впоследствие Костадинова продала дяловете си в дружеството.
Известната спортистка твърди, че не познава лично Николай Добрев и не знае кой е купил нейните дялове във фирмата.
Според наши полицейски източници, въпросните бивши барети ликвидирали на 20 март 1998 г. пловдивския висаджия Петър Петров-Патерицата.
Разстрелът на Патерицата много напомнял на стрелбата срещу екскомандоса Алексей Петров.


05.07. 2010

НДК – най-голямата черна каса на прехода


Случаят с НДК е знаков за българския преход, защото най- видната сграда в центъра на София цели 20 години е била без правен статут и финансов контрол и например Сметната палата не е следила приходите и разходите й. Тук става дума за изпитана схема на бездействие, която превръща НДК в гигантска черна каса, която явно е била удобна на всички правителства от 93-та насам. Цялото това източване на една от най-големите сгради за културни дейности е рафинирано реализирано от г-н Христо Друмев, несменяем владетел на НДК. По това можем да разберем каква държава сме в правно, финансово и публично отношение, че едва сега се поставя въпроса какъв е статута на НДК, каква е собствеността му, какво печели и как се управлява?
Но дойде видов ден и вече са неспасяеми схемите, по които можеше да се защити безтегловността на единствения конгресен център в България. Първо- собствеността на сградата, строена по идея на Людмила Живкова, е основно държавна, с по-малък общински дял- на гражданите на София.
От 1982 г. управлението на НДК преминава през творческо-производствено обединение „Народен дворец на културата”, самостоятелно юридическо лице към Комитета за култура, а през 1983г. започва да носи името на Людмила Живкова и става самоуправляваща се организация на бюджетна сметка, като разширява предмета на дейността си. През 1991 г., в началото на демокрацията е преустановена пряката издръжка от бюджета за НДК и финансовата дейност се осъществява по специална извън бюджетна сметка. През същата година е възложено на Министъра на финансите да предприеме необходимите действия за учредяване на акционерно дружество – с акционери държавата и Столична голяма община, като това преобразуване е следвало да се извърши в едномесечен срок. На 7 юни 1993 г. с решение на Министерски съвет Христо Друмев продължава да изпълнява длъжността генерален директор, като е бил задължен до 30 юни 1993г. да установи частта на държавното имущество и да преобразува дружеството в акционерно. Оттогава са минали 17 години. Доста е чевръст г-н Христо Друмев! Но в своя полза. При това от 2 000 година в закона за държавния бюджет не фигурира извън бюджетната сметка на НДК. Но най-притеснителното е, че в действащото ни законодателство няма вид юридическо лице, наречено „творческо-стопанско обеднение” и няма закон, който да урежда статута на това лице. Пълна безтегловност, но удобна безтегловност за самодържеца Христо Друмев. И ако нормалният българин трудно вниква във всички изложени правни казуси, то се оказва, че г-н Друмев е имал през цялото това време сериозен правен гръб- съпругата му Емилия Друмева. През годините на прехода тя става фактор в Парламента като юридически експерт, става дори професор и по-късно и шеф на Юридическия отдел на НС. Тя кове законите на държавата, като това се оказва трамплин за прикриване на гигантските нарушения на съпруга й. Тази кротка и интелигента проф. Емилия Друмева, която понастоящем е член на Конституционния съд на България, от квотата на Парламента! Неин е вероятно този юридически ход на бездействието и замръзването в безтегловността извън закона и разпоредбите. Това е плашеща с наглостта си схема, изпълнена от рафиниран играч като Христо Друмев и контролирана от юридически грамотен и влиятелен човек като съпругата му. Един семеен план- до дупка да се защитава периметъра и НДК да е с едноличен самодържец г-н Христо Друмев. Всичко това прилича на организирана престъпна група, която нарушава закона в продължение на 17 години.

19.03.2011

WikiLeaks: Кюлев платил кампаниите на Царя и Първанов


Сайтът WikiLeaks извади на бял свят нова порция мръсни тайни, този път свързани с политици - бивши и настоящи, както и с играчи на наркопазара. Информацията идва от разсекретени грами на бившия американски посланик в София Джеймс Пардю, цитирани от сайта, в които подробно се разказва за организираната престъпност в страната ни, взаимодействието й с политиката и икономическите придобивки на групировките, както и основните играчи в тях.
Част от грамите, в които има характеристика на бизнесмени и други видни фигури от надземния и подземния свят в България, са публикувани на българския сайт www.balkanleaks.eu.
В началото на мандата си - през 2001 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски е провел среща на високо равнище с членовете на известния тогава бизнесклуб "Възраждане", на която поканил Илия Павлов, Васил Божков, и др., да станат част от "бизнес консултативен съвет, съветващ правителството". По-късно същата година Кюлев подпомогна и финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов, се казва в грамата.
Убитият през есента на 2005-а банкер беше и съветник на държавния глава.

07.04.2011

КОВАЧКИ БЯГА В ЧУЖБИНА?


Над 16 милиона лева данъци е укрил енергийният бос Христо Ковачки. Според обвинението точната сума е 16 781 960 лева. Те са укрити чрез фиктивни сделки за машини, биодизел и сувенири. Според близки до бизнесмена източници и той самият възнамерява в най-скоро време да изчезне. Ковачки спешно разпродавал наличното си имущество, но засега сделките не били официално реализирани, за да не бие на очи. Той обаче щял да упълномощи хора, които да го представляват в нотариата, след като се изнесе зад граница.
Неграмотни роми и доказани олигофрени са осъществявали сделките, за които бизнесменът е атакуван в съда. От негово име сделки са сключвали ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", МАХ-2003 ЕООД,"Ел Ем Импекс" ЕООД, "Данесто" ЕООД. Те пък на свой ред са си партнирали с "Интернешънъл Маркетинг Експорт Импорт" ЕООД и "Сим Трейдинг". При проверките станало ясно, че шашмите на Ковачки и доверениците му били многобройни. Фирми се трансформирали, сливали и закривали. Имало и търговци, които не подозирали, че са набъркани в схемите и го узнали, след като получили призовките за разпит. Имало и подменяни договори, като от оригиналните документи били сканирани само подписите и наложени върху фалшификатите.
Част от посредниците на Ковачки се споменават в делото за укритите от него данъци само с отвлечени имена и псевдоними, като Киро Барона, Дани от Лом и др.
Още преди години в български и сръбски медии се появи информация, че Ковачки е откупил живота си срещу 5 милиона евро, платени персонално на сръбския мафиот Сретен Йосич. Срещу тази огромна сума гангстерският бос осигурил възможност на Ковачки да участва в приватизацията на редица държавни предприятия в Сърбия, сред които заводът за автомобилни гуми „Траял” в Крушевац и мина „Ковин”. Сътрудничеството с Йоца Амстердам обаче не можа да помогне на енергийния бос и една след друга инвестициите на Ковачки в приватизираните предприятия започнаха да гърмят, като те изпаднаха в несъстоятелност, а стотици работници протестираха. Така се стигна до ликвидацията на над 15 бивши държавни дружества, приватизирани от Христо Ковачки.