вторник, 17 април 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...66

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Bъв Варна е застрелян бизнесменът Георги Джамбазов, съпруг на съдията от Варненския апелативен съд Дияна Джамбазова.

16.04.2003


Най-вероятният мотив за убийството е свързан с бизнеса на Георги Джамбазов, смятат полицаи. 45-годишният бизнесмен Георги Джамбазов е застрелян около 22,15 ч. Неизвестен причакал жертвата си на излизане от безистена на бл. 3 на ул. "Студентска". Край същия блок през април 2001 г. бе застрелян варненският бизнесмен Лазар Анев. Убиецът му все още не е задържан.
Джамбазов е улучен от 4 куршума. Стрелецът го изчакал да слезе по стълбите на безистена и да поеме по тъмна уличка, на около 200 м от блока, в който живее. Простреляният починал час по-късно в болницата.
Имахме гости, но чухме 3 - 4 изстрела, разказа жена, която живее на първия етаж на блока. В началото компанията решила, че някой хвърля пиратки и дори се пошегували, че са изгърмели своите по Нова година. След като изпратих гостите, погледнах през прозореца и видях много полицаи и коли. Чак тогава разбрах за трагедията, обясни съседката.
За престъплението сигнализирали поне двама души в полицията - жена и младеж, разказаха те самите пред репортери на варненските медии.
Загледах се по бездомно куче, което тичаше, и изведнъж кривна в друга посока. Точно пред него беше тъмно, обясни тийнейджър, който живее в същия блок. След това чул стон: "Убиха ме!" и видял падналия на земята мъж. Разбрал, че е ранен и се обадил на полицията. Дойдоха след минутка, разказа очевидецът. След това на мястото пристигнала и кола на Бърза помощ. Натоварили простреляния и го закарали в Спешния център. Въпреки усилията на лекарите мъжът починал от раните си.
Повече от два часа криминалисти и експерти са правили оглед на мястото във вторник през нощта. Вчера бе направен и повторен оглед. Открити са 6 гилзи - 7,65 калибър. Те вече са изпратени за експертиза в Националния институт по криминалистика и криминология. След нея ще се докаже по категоричен начин дали оръжието е използвано в друго престъпление, без значение в коя част на страната е извършено то.
Георги Джамбазов се занимавал с бизнес, който според криминалисти не бил от едър калибър. Такова име фигурира в няколко фирми, регистрирани във Велико Търново и в София.
Едната от тях е "Север холдинг" АД, в която Джамбазов е участвал с фирмата си "Вита БГ" ЕООД. Търновският холдинг е собственик на една десета от "Арбанаси" АД. През 2002 г. Софийският градски съд регистрира "Вита - БГ" ЕООД. Дружеството се занимава с търговия и различни видове услуги, с представителство и посредничество, комисионни, спедиционни, превозни, складови и лицензионни сделки. То е собственост на "Еуро - Атлантик Кънсалтинг груп Корп", която се представлява и е собственост на Джамбазов. Бизнесменът е известен във Варна като представител на соковете "Папи".
Около 22 ч. Джамбазов оставил на платения паркинг до Техническия университет колата си - "Опел Кадет" със софийска регистрация. Возилото било негова собственост от около месец. Преди това търговецът се придвижвал и си помагал в бизнеса с микробус. Вчера колата продължаваше да стои на паркинга. По нея ясно личаха остатъци от черна паста, която са използвали полицаите при свалянето на отпечатъци от ламарината. В багажника се виждаха стекове с бутилки на различни видове натурални сокове с марката "Папи".
Пазачът на паркинга обясни, че Джамбазов изглеждал както всяка вечер. Той не си спомни да му е направил впечатление човек, който да се е навъртал в района преди убийството.
Килърът очевидно е бил добре запознат с маршрута на жертвата си. Пътят, по който Джамбазов минавал всяка вечер, е най-прекият, но не е единственият, по който може да стигне до дома си. Изчакването в тъмното, неосветено пространство пред блока също е работело за убиеца. Това пък недвусмислено говори, че престъплението е извършено умишлено, че е било предварително планирано и добре подготвено.
Джамбазов е съпруг на съдийката във Варненския апелативен съд Дияна Джамбазова. Двамата имат 13-годишен син - Иван. Според съседи семейството било съвсем нормално в последните години. Георги бил чешит и правел всичко, което реши, на момента. С еднакъв успех можел да пости, когато и колкото иска, или пък да тича всеки ден в Морската градина. Обичал сина си и всяка събота играел с него футбол. Семейството обаче преживяло труден период преди 5 г. Неразбирателството тогава стигнало почти до развод, разказаха съседи в бл. 1 на ул. "Мир", където живеели Джамбазови. По неизвестен за страничните наблюдатели начин разприте секнали и семейството заживяло нормално.
Дияна Джамбазова е работила като съдия в Провадийския районен съд. Тя и мъжът й са от Провадия. След като родила сина си, семейството взело решение да се премести във Варна. По това време Джамбазова започнала да практикува във Варненския окръжен съд. От 5 г. тя е преназначена в гражданското отделение на Апелативния съд. Вчера колегите й от Окръжния съд са я придружавали в погребалната агенция "Карма", за да подготвят тъжния ритуал. Всички са потресени от трагедията.
Джамбазова бе открита на домофона минутки след 15 ч. вчера в дома си, но отказа какъвто и да е коментар.
В момента работим по няколко версии, но най-вероятно мотивът за убийството е бизнесът на жертвата, обясни директорът на РДВР - Варна, ген. Веселин Петров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар