четвъртък, 9 септември 2021 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 25

Мая Манолова пощръкля след последния ход на Нинова, отправи спешна молба до Радев .

23.08.2021

Мая Манолова каза пред журналисти, че отправя призив към президента Румен Радев да инициира консултации преди петък, когато ще бъде връчен третия мандат за съставяне на правителство. „Ние сме готови за разговори и ще положим всички усилия за сформирането на правителство, което да преведе България пред задаващата се криза“, каза Манолова. „Дните до петък ще бъдат пропилени, а това е ценно политическо време за постигане на съгласие“, каза още Мая Манолова. „Очевидно е, че БСП след ИТН, няма да участват в такива консултации, т.е. днете до петък, когато президентът каза, че ще връчи мандата, ще бъдат пропилени.

Това е ценно политическо време за постигане на съгласие и търсене на компромиси, в което ние от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ сме готови да участваме“, каза още Манолова.

„Очакването на хората е да бъдат направени компромиси и политическите лидери да преглътнат партийното си его, както и да загърбят дребните партийни сметки“, смята Манолова.

„За нас няма значение коя ще е политическата формация, която би отправила покана за такива разговори. Не трябва да бъде загубен нито един ден. Затова призоваваме президента, както единствената институция, която демонстрира лидерство в трудна ситуация и която не предава интересите на българския народ, да свика разговори. Всички сме наясно, че трябва да има правителство. След като партийните лидери не могат да си преглътнат егото, разчитаме, че президентът ще прояви мъдрост и лидерство да инициира подобни консултации“, допълни още тя. „Абсурдно е да се твърди, че разговори между политически партии, при това публично, биха могли да противоречат на Конституцията“, заяви Манолова.

След втори ден на скандали и обиди в НС, охраната на Гешев и Борисов падна .

03.09.2021

Промените в Закона за НСО вече се водят приети от депутатите, след като първоначално ръководството на НС беше на мнение, че вчерашните гласувания са нищожни, предава bTV.

Промените са по предложение на „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, като предвиждат НСО да охранява само президентa, премиерa и председателя на Народното събрание. В документа е орязана охраната на част от държавните лица, включително и на главния прокурор Иван Гешев и на бившия премиер Бойко Борисов. Причината за днешните спорове беше ситуацията с кворума в четвъртък. Заседанието тогава беше председателствано от зам.-председателя Росица Кирова (ГЕРБ).

В залата имаше кворум, но по законопроектите гласуваха по-малко от 121 депутати и според нея това означаваше, че текстовете не са приети. Първоначално днес председателят на НС Ива Митева (ИТН) също твърдеше, че гласуванията по ЗНСО са нищожни и предложи те да влязат в днешния дневен ред.

По-късно се поправи: „Председателят на Народното събрание не е прекратил заседанието, след като е установил кворума, удължил е заседанията и по искане на народния представител Мая Манолова е направена проверка на кворума преди гласуването на законопроектите за НСО. Установява се кворум от 125 присъстващи, веднага след това е проведено гласуване, на което за са гласували 101 народни представители. В резултат на това обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на Закона за НСО, внесен от Ива Митева и група народни представители“. Очаквано, от ГЕРБ изразиха възмущението си, а Митева им препоръча да се обърнат към Конституционния съд.

Депутат от ИТН: Татяна Дончева ми написа “500К” по време на разговор. Тя: Ще се видим в съда!

07.09.2021

Депутатът от ИТН Радостин Василев разказа пред телевизия “7/8” и водещия Тошко Йорданов своята версия за нашумелия скандал с предлаганите 500 000 подкуп, за да смени парламентарната си група. Именно Йорданов гръмна бомбата, че зам.-председателката от “Изправи се БГ! Ние идваме!” Татяна Дончева е оферирала крупната сума, за да разцепи групата на ИТН. По думите му, на 12 август Дончева отишла в адвокатската кантора на Василев в 17,30 часа и това го имало заснето от камерите пред офиса.

“Опитваше да скъси дистанцията между нас… Каза как сценаристите са тамагочита, а аз съм експерт на високо ниво. Не знаела откъде се контролира центърът на задкулисието на ИТН. Слави стоял по средата на масата, от едната страна го дърпал Доган, а от другата Орлин Алексиев”, разказа в ефира на тв “7/8” Василев.

Разговорът помежду им продължил около 2 часа.

Преди срещата Дончева му се обаждала няколко пъти с искане да се срещнат на четири очи на дискретно място. По думите на Василев в разговора им зам.-председателката на парламента обидила много от действащите политици, сред които и коалиционния си партньор адвоката Николай Хаджигенов. “Г-жа Дончева каза, че Николай Хаджигенов е педе*** с три деца и бил действащ агент на ДАНС. Тя обиди Корнелия Нинова, че е тъпа овца. Поведението й беше странно. Г-жа Дончева започна отдалеч, че вярва, че в ИТН има нормални 50 души, които да избутат сценаристите в ъгъла, защото те пречели на това да се формира кабинет. Изслушах я. Разказа, че трябва да ви отстраним от ръководството и тогава ще се получат нещата с тази партия и ще се работи добре”, каза Василев на Тошко Йорданов.

Той заяви още, че Дончева е поискала от него да отцепи 20-30 депутати на ИТН. “500 k” е пишело на листчето, което тя държала пред себе си и пишела имена на хора от групата на Трифонов, сред които експертът Иван Хиновски, зам.-председателката на групата Виктория Василева, самият Радостин Василев и шефката на НС Ива Митева. Последното име впоследствие задраскала. Депутатът от ИТН каза още, че Дончева не му предложила директно пари, нито му е показвала листчето пред лицето, но той го разчел като намек за подкуп.

“Не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Стана ми неприятно от цялата история. Тя не говореше нищо през това време, докато си драскаше. Не можах да анализирам дали се опитва да си купи един-двама или цялата парламентарна група. Казах й, че това няма как да стане”, добави депутатът от ИТН.

“Скандалът за половин милион” се разрази, след като в последното си интервю пред БНР Тошко Йорданов обясни, че Татяна Дончева искала да разцепи групата на ИНТ. По думите му тя предложила половин милион лева на депутат от партията, както и министерски пост в евентуален редовен кабинет с мандата на “Изправи се БГ! Ние идваме”. След думите на Тошко Йорданов, че Радостин Василев е депутатът, който е бил жертва на опит за подкуп, Татяна Дончева обяви, че няма избор освен да предприеме съответните юридически действия срещу Йорданов и Василев.

“Разговор между мен и Радостин Василев има, но той не е с такова съдържание. Никакви разговори на тема за пари. Какво е “500 к” според вас? Нито помня дали съм писала, нито дали съм имала листче. Как според вас се убеждават тези хора, че трябва да има правителство, че трябва да участват в това – с разговор. Ще си търся правата по съдебен ред и срещу Тошко Йорданов, и срещу Радостин”, каза тя за NOVA.

С хаос и скандали депутатите приеха да има добавка от 120 лв. за всички пенсионери за последните три месеца на годината.

07.09.2021

След продължило близо десет часа заседание, парламентът прие на второ четене част от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Депутатите прекратиха работа и отложиха за утре финалните текстове, които ще се гласуват преди актуализацията на бюджета на Здравната каса. Минималната пенсия става 370 лева от 1 октомври, решиха депутатите.

Обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лв. Предложението за увеличението бе на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП. Според изчисленията разходът до края на годината е 25 млн. лв.

Отхвърлено беше предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ добавката към пенсиите да е 50 лв., както и на ГЕРБ-СДС за 100 лв. Максималният размер на пенсиите, без добавките към тях, от 1 октомври става 1500 лв., решиха депутатите. Многократно министърът на финансите Асен Василев вземаше думата в пленарната зала, като подчертаваше, че правителството е успяло да намери допълнително 2 милиарда лева за актуализацията на бюджета за тези година. Той предупреди депутати, че трябва да бъде приета една от възможностите, за да има средства и за бизнеса, здравеопазването и други непредвидени разходи.

Бяха приети по-висока минимална и по-висока максимална пенсия, както и повишаването на коефициента за действителен трудов стаж от 1,2 на 1,35, което води средно до средно 12,5% увеличение на останалите пенсии.

ДПС подкрепи част от предложенията, макар че бяха против в началото.

ГЕРБ не участваше в гласуването, а БСП помогна на ДПС в последния опит да отложи увеличението от 1 януари, което не бе подкрепено. Разходът за увеличенията и датата на обнародването обаче, че бъдат окончателно гласувани утре в парламента.

Депутатите приеха добавка към пенсиите от 120 лв. за октомври, ноември и декември при второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Отхвърлени бяха предложенията на Мая Манолова за 50 лв. и добавката на ГЕРБ-СДС за 100 лв. Създалата се ситуация по-рано, при която бяха приети двете предложения за месечни добавки за пенсионерите до края на годината - на ДПС за 120 лв., и на ГЕРБ за 100 лв., провокира Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да направи констатацията:

„Ясно е, че коалицията БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС иска да взриви бюджета, защото не смятат да управляват въобще никога след 1 януари“, каза тя и предложи да бъде прекратено парламентарното заседание, за да може бюджетната комисия да се намеси и да намери най-доброто решение. Последваха и обвинения, свързани с експертността и състоятелността на заложените параметри в актуализацията на бюджета.

БСП върна на президента последния мандат. Предстоят трети избори .

07.09.2021

Лидерката на БСП Корнелия Нинова върна на президента третия мандат за съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание. Мандатът е неизпълнен и с това приключва последният опит за сформиране на редовен кабинет. Дотук се стигна, след като три партии, определяни като протестни, отказаха да участват в кабинет на социалистите. Първи това направиха от "Има такъв народ" (ИТН), последвани от "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). БСП предварително беше уточнила, че не търси подкрепата на ДПС и ГЕРБ.

Според конституцията след трети неизпълнен мандат президентът трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи извънредни избори най-късно до два месеца. Тези избори ще бъдат трети за страната в рамките на тази календарна година. “Уви, чакат ни нови избори и нови преговори. Вярвам, че БСП ще бъде отново градивен участник в тях”, каза президентът Румен Радев по време на срещата си с лидерката БСП Корнелия Нинова във вторник. През юли и август първата политическа сила ИТН предложи свое самостоятелно правителство, но не получи подкрепа от другите партии. По-късно ГЕРБ върна и втория нереализиран мандат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар