вторник, 11 август 2009 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 9

22-01-2001

В Бургас при взрив в заведение са убити Добрин Кафеджиев – Кафето и Димо Колев – Чирпана. Имената им се свързват със СИК. Атентатът, при който мощно бомба разкъсва двамата мъже в кафене в морския гряд, е бил насочен срещу боса на групировката в Бургас Пламен Дишков – Кела.
Мълвата, че бившият шеф на СИК по Южното Черноморие, който от 2002 г. се дири под дърво и камък от Интерпол, се е прибрал у дома, се появи непосредствено след като през април миналата година несебърският наркобос Димитър Желязков - Очите, дясната му ръка Янко Гюров - Помориеца и 16 от най - приближените им хора бяха вкарани в кауша. Слухът, че Кела е в родния си Бургас с променена физиономия и самоличност след серия пластични операции, обаче категорично се наложи в края на 2007 г., след като, макар и условно, Очите бе осъден за пореден път и става все по-ясно, че няма скоро да напусне арестантския арест. В подкрепа на мълвата мнозина приписаха разкритията за престъпната дейност на Очите на бившия бос на СИК Пламен Дишков - Кела, който от години търси начин да отмъсти на основния си конкурент
Кела изчезна от България веднага след убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов - Мастара на 21 ноември 2002 година. Това стана само ден преди Дишков да бъде обявен за общонационално издирване заради кървавото покушение. През 2004 г. по време на процеса за убийството на Мастара, Кела обаче бе оправдан от Окръжен съд - Бургас, поради липса на доказателства, че е поръчител на убийството на бизнесмена. Сикаджийският бос бе единственият оправдан по делото, докато тотално неизвестният в Бургас дотогава Бойко Стоянов, сочен за пряк извършител на разстрела, получи 20-годишна ефективна присъда.

30-06-2006

Журналистката Зоя Димитрова от седмичника “Политика” разкрива, че сегашният президент е знаел още навремето, че работи за Държавна сигурност. “Гоце” беше секретен сътрудник, е уводното заглавие на новия брой на седмичника “Политика”. Изданието помества обширно интервю с Цвятко Цветков, водещия офицер на Георги Първанов.
“Жоро Първанов загуби интерес към работата с нас, след като влезе в групата на Александър Лилов в ЦК на БКП”, казва бившият разузнавач от Държавна сигурност. Той (Цветков – бел.ред.) познава лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и твърди, че службите са имали идея да изградят подобна организация, но тя възникнала без тяхно съдействие. Това “Политика” извежда в подзаглавие към водещия си материал.Цветков разкрива, че през 1997 г. се е срещнал с Първанов “по негова молба – (на Първанов, бел.ред.)” и заедно са решили “нищо да не правим” по отношение на досието на сегашния президент, “и ако излезе нещо на бял свят, знаем какво да кажем, защото едва ли има какво да крием”. Цветков казал на тогавашния председател на БСП Първанов: “Ти няма от какво да се притесняваш”. А Първанов отговорил: “Да, аз съм си чел досието. Всичко, което е написано там, е така, както е било.”
През 2001 г. Цветков си подал документите за работа в президентството, след като Георги Първанов станал държавен глава. Не го назначили, но Цветков казва, “И ако отначало имах някаква горчива утайка, като размислих, стигнах до извода, че много правилно е постъпил... Един президент не би трябвало да работи с оперативния работник, който го е водил навремето; и второ, като гръмна този скандал, ако съм под крилото на президентството, работата ще излезе малко по-сериозна и нагласена.”
Портал ЕВРОПА преразказва по-важните моменти от материала в “Политика”:
Преди всичко Цветков уточнява, че във външнополитическото разузнаване няма категория “агент” за български граждани”. Има категория “секретен сътрудник” или “СС Гоце”.Цветков се е срещнал за първи път с Първанов преди 20 години, работили заедно по биографичната книга “Габеро”, свързана с българите в Пиринска Македония, написана от Методи Димов – “сляп човек”, а задачата на Георги Първанов била да редактира страниците, дешифрирани от устните спомени на Димов.
“С Жоро Първанов се срещахме периодично”, споделя водещият му офицер, и го окачествява като “свестен младеж”.
“Оперативният работник дава псевдонима. Аз съм му бил тогава оперативният работник. Той си приличаше на войвода, беше по-слабичък”, казва Цвятко Цветков и обяснява, че решил да го оприличи на героя Гоце Делчев заради каузата, която защитавали в общата си кауза.
Когато подхождаме към хора, които ни интересуват, обикновено се представяме за служители на Външното министерство, разказва водещият офицер на Първанов. Но рано или късно в тези периодични срещи се е стигнало до момента, в който Цветков е уведомил Гоце/Първанов, че е от Държавна сигурност. Когато привличаме сътрудници, “с оглед на тяхната сигурност, трябва да обявим, че работим и в разузнаването”, пояснява Цветков пред “Политика”.
“Към края той (Жоро, бел.ред., през есента на 1989 г.) беше привлечен в една група, ръководена от Александър Лилов, и вече с нежелание се срещаше с мен, може би е знаел перспективата пред себе си” – разсъждава оперативният работник на Първанов. В края на интервюто той допълва: “Може би, когато започна работа при Александър Лилов, той е знаел какво ще се случи.”

07-12-2008

Как източват държавата с данъчни измами? Прехвърляне на фирми с огромни данъчни задължения на хора, които нямат нищо, се оказва популярна схема за източване на държавата под формата на неплащане на данъци. Обикновено реалният собственик на фирмата не носи отговорност, показа разследване на bTV. Така, само според образуваните срещу един бизнесмен от Монтана преписки, държавата не си е взела близо 2 милиона лева.
Оказва се, че законът позволява да натрупате дълг към хазната и да не го платите. Като продадете фирмата на някой друг.
"В случая става въпрос за ощетяване на бюджета и за не внасяне на огромни задължения в бюджета на държавата", каза Емил Ангелов, районен прокурор Монтана.Шофьорът от Монтана Оливер Георгиев е горд собственик на фирма "Анаконда", зад която седи монтанска хазартна групировка от близкото минало. Анаконда е с дълг от 417 хиляди лева. Оливер твърди, че е принуден да вземе фирмата с дълговете от човек, който вече не е между живите. Оказва се, че приписването на различни престъпления на мъртъвци също е честа практика за избягване на отговорност.


06-07-2009

Гепиха 180 000 евро, 200 бона и куп злато от дома на Евгений Бакърджиев
180 000 евро, 20 000 лева, пистолет и злато в неопределено количество е изчезнало от дома на Евгений Бакърджиев, който бе вицепремиер в кабинета на Костов.
За обира в жилището му - тризонет на ул. "Бигла" в кв. "Лозенец", е съобщил на дежурните в Четвърто РПУ самият Бакърджиев. Води се разследване срещу неизвестен извършител, казаха от МВР.
Бакърджиев беше вицепремиер и министър на регионалното развитие в кабинета на Иван Костов.

Afera.bg




09-08-2009

Фрапиращ случай на частен плаж край Царево
Известният като "Малкия плаж"межу Царево и Лозенец е превърнат от концесионера в недостъпна зона за постосмъртните. Само баровци могат да го посещават с дебели портфейли. Кметът на морската община Петко Арнаудов е така възмутен, че се обърна срещу съпартийците си от БСП за това че са дали апетитния терен на концесия през лятото.
Същият настоява за мигновена проверка и санкции.Цялата плажна ивица е превърната в атракциони и заведения.Канализация липсва.Съставен е констативен протокол за незаконни постройки върху държавна собственост.Домакините подканят клиентите си още на входа да ползват някои от многобройните екстри като джакузита,шатри,хамаци,душ-кабини.шезлонги и прочие.Ако си по настоятелен може да изплува и "русалка"ненадейно за разни по специални нужди.Изкуствен мостик е изграден, който завърша с помпозна шатра насред морето."Навремето даже Тодор Живков не си е позволявал такова нахалство и безочие на резиденцията си Перла край Приморско.Това е абсурд, което става тук"казват отпратени летовници, на които им е било забранено да разпъват хавлии.Приближеният до Тройната коалиция концесионер се е разпрострял дори върху защитени скали на юг от плажа."Частни плажове няма да търпим"казват общинарите.
Росен Петров

Няма коментари:

Публикуване на коментар