петък, 17 април 2015 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 47


Собственикът на взривения завод в Горни Лом скрил 2,8 млн.лева чрез офшорка
Останалата част от огромния си капитал Валери Митков прехвърля на снахата и съпругата си
Собственикът на избухналата фабрика в Горни Лом, Валери Митков, скрива 2,8 млн. лева в имоти чрез офшорка на Сейшелите, пише на сайта си „168 часа“.
Останалата част от огромния си капитал Митков прехвърля на снахата и съпругата си, най-вероятно за да избегне изплащането на обезщетенията на близките на загиналите във фаталния инцидент.
Изданието тврди, че разполага с документи, които може да преобърнат хода на делата. Неочакван обрат в разследването може да предизвика информацията, че „Видекс“ не е разполагала с лиценз за трансфер на оръжия след 24 януари 2013 г., а имат само боеприпаси с двойна употерба. Мините по всички официални класификации обаче спадат именно към оръжията.
При взрива в Горни Лом на 1 октомври миналата година загинаха 15 души, като единият от тях е синът на Валери Митков – Емил.
„Наглостта на Валери Митков продължава с един негов ход за скриване на няколко милиона в офшорка на Сейшелските острови – казва Петър Пенчев, зам.-председател на „Екогласност“. – На 30 октомври 2014 г., в края на фаталния месец, когато загива и собственият му син Емил, бизнесменът на свобода регистрира фирма „Видекс Инженеринг“ ЕАД, която на 8 януари 2015 г. се прехвърля изцяло като собственост с 2,8 млн. лв. капитал на офшорна компания под ново име.
 
Депутатът от ГЕРБ Тонев въртял афери за милиони във ВМА
Проверка на МО разкрила индикатори за измама и приватизация отвътре.
 
21.02.2015
Приватизация отвътре, прикрит договор за наем и индикатори за измама – това са цитати от проверката на Министерство на отбраната във Военномедицинска академия. И по-специално от заключенията на проверката, засягаща взаимоотношенията между ВМА и една частна фирма, съобщава bTV след свое разследване.
Дружеството „Дерма Прим” работи на територията на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия. Взаимоотношенията между частната фирма и голямата държавна болница открехват завесата към проблема с българското здравеопазване и изпълват с конкретно съдържание клишето за боледуващата система.
Всичко започва през 2004 г., когато ВМА и „Дерма Прим” сключват договор за медицински услуги. Тогава началник на Военномедицинска академия е генерал Стоян Тонев. Дерматолог по специалност. Днес, на върха в българското здравеопазване, председател на ресорната парламентарна комисия, депутат от ГЕРБ.
„Ако няма такива договори с тези фирми, тогава освен загубата на средствата се получава още един момент – лекарите на военна болница отиват да работят извън болницата”, обяснява той и допълва, че основание да подпишете договор с „Дерма Прим” е с цел болницата да не губи средства, които могат да дойдат от извънболничната.
Държавната проверка обаче установява, че приходите на Клиниката по дерматология, между 2007 и 2014 г., са в размер на 2,1 млн. лв. А разходите са за повече от 12 милиона лева. Казано с прости думи – през последните 7 години ВМА е инкасирала загуба за над 10 милиона лева от Клиниката по дерматология.
Одиторите са категорични, че този „резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.
Според ген. Николай Петров може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.
Началник на клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина. Безспорен специалист в тази област. Специализирала е в Германия, Швейцария, Франция, Съединените щати. Генерален секретар на Европейското дружество по лазерна дерматология.
„Това, което няма да откриете в нейната биография е, че тя притежава 84% от „Дерма прим“ – фирмата, чиито разходи, според министерството на отбраната, са отчетени като разходи на клиниката, която тя ръководи във Военна болница. Тоест, както пише в доклада, разходите на тази фирма се покриват директно от бюджета на ВМА, който пък идва от бюджета на Министерството на отбраната, който пък идва от нашите данъци“, прави изводи bTV.
Професор Кадурина не пожела да застане пред камерата ни. В писмото, което ни изпрати, тя прилага решение на комисията за конфликт на интереси от август 2014.
„Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е прекратила производството по сигнал против ръководител на Катедра дерматология и венерология към ВМА”, пише тя.
 
Чудо! „Калинка“ на ДПС си купи двустаен апартамент за 24 000 евро.
Станислав Анастасов е станал собственик на имота през 2013 г.
 
05.03.2015
 
Депутатът от ДПС и бивш министър на околната среда и водите Станислав Анастасов е станал собственик на двустаен апартамент за скромната сума от 24 000 евро.
През 2013 г. депесарят, който за месец бе и министър на околната среда и водите, е платил 47 806 лв. за тухлено жилище от 63 квадрата в София, научи МИГNews.info.
По това време Анастасов е момче за всичко в централата на ДПС. Освен, че цената е подозрително ниска за подобен имот, не е ясно и как той е успял да спести въпросните почти 48 бона, при положение, че заплатата, която е получавал на „Стамболийски“ 45, е била около 1000 лв.
Бърза справка в агенциите за недвижими имоти показва, че за 24 000 евро може да се купи единствено боксониера (до 30 квадрата) в покрайнините на София.
Силно съмнителен е и начинът, по който съпругата на Анастасов – Сирма, става собственик на апартамент от 74 квадрата през 2011 г. За имота тя брои почти 143 000 лв.
 
Тренчев платил обучението на дъщеря си с дарения за „Подкрепа“. Върнал съм парите на Димитър Герасимов, обясни пред BPost.bg бившият синдикалист.
09.03.2015
 
Бившият президент на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев и главният секретар на синдиката Андрей Върбанов са получили стотици хиляди под формата на дарения, спонсорство и заеми.
През 2009 г. КТБ отворила за тях швейцарски сметки на името на офшорни фирми. Документи, разпространени от „Бивол“, показват, че няколко американски фирми, регистрирани в щати с офшорно законодателство, редовно са отпускали на „Подкрепа“ дарения в кеш. Лично Тренчев е разписвал договорите.
На 5 март 2002 в София фирмата Unicon Investments LTD с президент Димитър Герасимов дарява в брой 50 000 лв. На 20 юни 2002 Lancs Corp. дарява 20 000 лв „за нуждите на конфедерацията“ също в брой. На 2 октомври 2002 г. трета офшорка - La Verne Investments с президент Даниела Захариева дарява 20 000 лв. за „социално обучение на кадри на конфедерацията“.

През октомври 2001 г. Герасимов е избран за председател на Съвета на директорите на цигарената фабрика „Юрий Гагарин – БТ“ в Пловдив, собственост на „Булгартабак“. Такъв чувствителен пост предполага добри отношения с ДПС, която тогава е на власт и назначението едва ли е минало без санкция от най-високо място в столичният квартал „Бояна“.
„Даренията са 2002 г., осчетоводени са и са постъпили в касата на синдиката, обясни пред BPost.bg Константин Тренчев. Оказва се, че Герасимов е дарил пари и за обучението на дъщерята на Тренчев в САЩ.
През 2005 г. чрез Lancs Corp той  плаща таксата за обучение на Мария Тренчев в медицински университет в Америка. Щедрият спонсор е превел на Stony Brook School of Dental Medicine $21 083.92  за „обучение и наем на екипировка“, а преводът е нареден от сметка на Lancs Corp. в КТБ през партньорската банка HSBC Лондон.
Пред BPost.bg Тренчев потвърди информацията за странното спонсорството. „Всичко му е върнато на Герасимов. Той прояви инициатива да помогне  и отдавна му е върната цялата сума. Герасимов няма никакви претенции към това нещо, което се случи към 2017 г. някъде“, каза бившият шеф на „Подкрепа“ и допълни, че по това време семейството му имало финансови затруднения.
Трудностите на Тренчев явно са продължили дълго, защото Герасимов плаща и втората година на следването. Таксата от 25 616 $, за 2006 е преведена на 16 август същата година на два транша също от сметка на Lancs Corp. в КТБ.
 
Таен запис взел главата на шефа на Софийския затвор .Пандизчии дали разкритията за Петър Кръстев в Министерството на правосъдието.
21.03.2015
Именити пандизчии са съдействали за разкриването на далавери, които се въртят в централния затвор. Те успели да запишат “признанията” на командир на отделение в зандана, който разкривал как се върти бизнесът в Централния софийски затвор, кой с кого е свързан и кой е плащал големите пари и т.н., научи „ШОУ”. СРС-то е било дадено в Министерството на правосъдието, където веднага е била образувана проверка, която продължава и в момента. Заради натрупване от гафове и съмнения за далавери шефът на затвора Петър Кръстев пък бе “разжалван” и изпратен в “трета глуха” като началник на сектор в затворническо общежитие “Полигона” към пандиза в Ловеч, чийто началник беше преди да дойде в столицата. Според наши източници вече са образувани над 10 проверки, които в момента са на различен етап, но са събрани много данни за нередности, за които от години алармират затворниците. Това стана и благодарение на вестник „ШОУ”, където в поредица разследвания разкрихме безброй потреси, случващи се зад решетките.
Прокурори ровят освен Софийския затвор, и общежитията в Кремиковци и Казичане, както и ДП “Фонд затворно дело”, което отговаря за имотите на занданите, лавките, печатницата и други обекти.
Според разказа на лишените от свобода, ръководството се е увъртяло в схеми с лишените от свобода. Само срещу определени облаги хората с власт изкарвали пандизчии на работа, други пък седели с години в килиите, а отговорът на запитванията им защо не работят бил: “Ами така”... Трети пък изобщо не получавали отговор на молбите си да полагат труд зад решетките, какъвто им се полага по закон.
И служители в затвора, и лишени от свобода си спомнят случая с балканския наркотрафикант Будимир Куйович, който на 27 декември 2012 година бе уличен като “горд собственик” на големи количества дрога, алкохол и мобилни телефони. Тогава в гаража, където работи Куйович, нахлули въоръжени барети. В помещението освен черногорецът са и Борислав Динков, Бранко Крунич и испанецът Кристиян Гомес. Тогава спецченгетата откриват между 700 и 800 г марихуана, хашиш, огромни количества кокаин, хероин, алкохол и над 10 мобилни телефона. Някои от тях са били заровени, а други – скрити в специални тайници. По част от забранените вещи са били открити отпечатъците на Куйович, твърдят разследващи. Той е отстранен от работа в гаража, но не за дълго. Малко след скандала черногорецът е назначен на работа като шлосер, а в момента е чистач на коридора на трети отряд. “Мислите ли, че чисти?! Разбира се, че не! Но пък му се трупат т.нар. “кръстчета” и той ще си излезе от затвора. Други лишени от свобода, които имат награди, добро поведение, не ги изкарват на работа, защото явно отказват да влизат в схеми със старшините и ръководството на затвора.

Освен това не стават и техни шпиони”
редят пандизчии, чиито имена засега ще запазим в тайна. Те разкриват още, че Куйович бил толкова близък с хора от надзорния състав, че се прегръщали по коридорите и си викали “братле”. Това ставало пред очите на Петър Кръстев, който обаче не правел нищо по въпроса, а дори напротив - слагал подписа си под “назначенията” за работа на определени затворници.

Всички в зандана все още споменават бягството на Николай Николов – Шатката и Хосе Мартинез като един от големите гафове на Петър Кръстев, за който обаче той получи само порицание. Друг сериозен скандал, който се разигра в началото на ноември миналата година, е побоят над Мартин Кръстев-Цесекаря. Той стана жертва на същите надзиратели, които са били дежурни, когато офейкаха безследно Шатката и Хосе. Мерки от страна на ръководството на затвора спрямо биячите не бяха взети, но пък за сметка на това Цесекаря бе наказан за това, че се е разприказвал, като го преместиха в друг зандан. На останалите бити затворници пък им бяха “запушени устите” с обещания за назначаване на работа. Лишения от свобода Мариян Турчина подписал декларация, че той се е бил с Цесекаря, а в замяна на това те го направили хранещ на затвора. Като такъв той участва в разнасянето на яденето на лишените от свобода.
В началото на януари защитеният свидетел срещу Златомир Иванов-Баретата Ивайло Серафимов изпищя, че му липсва телефонът.
Подозренията за кражбата паднали върху Турчина. При тараш в килията му, в тайник в стената, били открити топчета хероин и трева. Въпреки това Мариян отново е изкаран да работи като хранещ, а затворниците твърдят, че тази длъжност е една от най-добрите за разнасяне на дрогата.

Освен това в зандана е обществена тайна, че се покровителстват затворници срещу определено заплащане , а те свободно си продавали наркотици. Такъв бил и случаят с Юлиян Мирчев-Фрико, който работел в печатницата въпреки информацията, че продава дрога на лишените от свобода.

Навръх петък 13 февруари тази година в една от килиите се вихрел купон с домашно приготвена ракия от картофи. В разпивката участвал затворникът Митко Ташков. Забавата обаче била прекъсната от надзирателите, които подложили на дрегер Ташков. Апаратът отчел 1,4 промила. За да се измъкне от наказание, лишеният от свобода се спазарил с надзирателите и издал скривалищата на Фрико в печатницата. При проверка на една от машините бил разкрит тайник, от който са иззети 60 грама хероин, 30 скъпи телефона с камери и таблет. За наказание Мирчев бе преместен в общежитието в Кремиковци.

За там си стяга багажа и досегашният комендант на Софийския затвор – Павел Павлов, научи „ШОУ”.
До вестника на народа достигна информация, че Кръстев е изхвърчал и за десетките жалби на затворници, че са им забранили картофите. Причината била, че от тях лесно се варяла ракия. “Тези полудяха съвсем, ние ракия можем да си направим и от портокали, и от всичко останало, но как да им обясниш?!”, смеят се лишени от свобода.
Само преди седмица в „ШОУ” ви разказахме и за други далавери, които се въртят в лавката на Софийския затвор. Този път срещу далаверите се надигна небезизвестният Асен Китанов-Психото, осъден на 5 години за участие в наказателната бригада на Христофорос Аманатидис-Таки, добила известност като “Бандата с чуковете”. Освен това Китанов бе признат за виновен и осъден на 18 години затвор за покушението срещу бащата на пернишкия подземен бос Райко Кръвта – Васил Василев-Бай Васо.

В средата на януари заедно с Психото за далавери в лавката са се оплакали още десетина негови колеги. Сред тях са Димитър Богданов, Атанас Лилкин и Людмил Пенев. На 12 януари 2015 година пандизчиите са пуснали жалби до омбудсмана, до Инспектората и комисията по корупция във Върховна касационна прокуратура, Софийска градска прокуратура и до медиите. “Представете си какви далавери въртят на лавката – пишат, че ти продават кренвирши “Леки” 400 грама, а те ти продават “Кен” – 300 грама. Конфитюр пише, че е 1 килограм, а те продават 800 г, дори с тоалетната хартия ни мамят! В касовата бележка пише, че е от скъпата, а ти пробутват друга. Купувам си спагети, на касовата бележка ми пише, че са 400 грама, еди-коя си марка, а всъщност ни продават 300 грама от някаква световно безизвестна марка, по-лошо качество. Освен че цените са надути поне с 1-2 лева отгоре, ни удрят и в грамажа, ама зверски! Купуваме си гъби - на касовата бележка даже не е написан грамаж. Купуваме си кисело мляко 3% масленост, те ти дават от 1%. Доматите цяла година не падат като цена. Докарват ги на 3 лева и цяло лято си ги взимаме за 3 лева. Пазим си всички касови бележки, да видите какви измами стават”, реди в писмото си до „ШОУ” Асен Китанов-Психото.

След сигналите от затворници са започнали масови проверки в ДП “Фонд затворно дело” и в лавките на затвора в София и общежитието в Казичене. От правосъдното ведомство издадоха, че до няколко месеца може да бъде свален от поста и шефът на Фонда – Свилен Чичев
Това ще стане ясно със сигурност след приключването на проверките. Асен Китанов и останалите лишени от свобода вече са били разпитани. След като Психото направи разкритията пред „ШОУ” и писа до институциите с настояване за спешни мерки, от ръководството на затвора направиха няколко опита да бъде преместен в затвора в Бобов дол, тъй като бил от Кюстендил. Вестникът ни обаче разполага с документи, че Китанов е с адресна регистрация в столичния кв. “Владая”.
По непотвърдена информация, която се носи из коридорите на затвора, обществена поръчка за доставка на хранителни продукти в лавката била спечелена от фирма, близка до брата на Кръстев.
 Официално от Министерството на правосъдието съобщиха, че управлението на Петър Кръстев, както и на останалите две „заведения за превъзпитание” – Бойчиновци и Бургаския зандан, където също са сменени шефовете, са силно критикувани от Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа.
“В условията, в които са поставени от администрацията в който и да е от затворите, няма как да не получат критики от комитета. Когато човек се чувства застрашен за неговата сигурност, без значение дали е от надзорния състав или от друг лишен от свобода, си е изтезание. Администрацията е длъжна да вземе мерки и надзирателите трябва да бъдат обучени на бойни техники, за да овладяват по-агресивните лишени от свобода. Но затова трябват средства. В момента те дори нямат физическа подготовка, спорт. Палките, които носят, не би трябвало да се виждат, но те нямат сгъваеми. А това, че палките и белезниците се виждат, се приема като демонстрация на сила, а де факто те нямат избор. Освен това няма ясни критерии за процедурата по предлагане за прехвърляне в друг затвор, сваляне на режим, предсрочно освобождаване, назначаване на работа и т.н. Методиката за предсрочно освобождаване плаче за сериозна реформа и проверка. Оценката на риска също е голяма каша.
Ние нямаме социални дейности, нямаме поправителна дейност. По тази причина повечето рецидивират
В момента пребиваването в затворите се е превърнало в обмяна на опит и те буквално си излежават присъдата. Битовите условия, липсата на място за живеене също се критикува сериозно. Има препоръки на омбудсмана, записани в доклада му, според които може да се продават имоти, земеделски земи, на ДП “Фонд затворно дело”, и с парите от земята да се изгради нов затвор. Други имоти, включително и Затвор-София, могат да се ипотекират, да се вземе кредит от банката, а след като се построи затвор и лишените от свобода бъдат преместени, да се продаде сградата и така да се върне кредитът. Ако започнат веднага, ще са им необходими поне 3 години”, каза специално за „ШОУ” бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов.

Пак биха защитен свидетел срещу Златко Баретата

Пандизчии отново млатиха защитения свидетел срещу Златомир Иванов-Баретата - Ивайло Серафимов, научи „ШОУ”. Този път Серафимов, който е и „кмет” на 7-и отряд, бил хванат натясно от Велчо Белята в коридора на отряда в неделя следобед. Белята обаче успял да удари само няколко шамара на Ивайло, преди да се намесят надзирателите и да ги разтърват.

Това е второто нападение над Серафимов в рамките на няколко месеца. В средата на януари тази година той бе буквално смлян от бой от пандизчия с прякор Шела. Побойникът хванал Ивайло на “колелото” в затвора и започнал да го налага зверски. Шела избил зъбите на защитения свидетел и след мелето се наложила дори хирургична намеса и няколко шева. Тогава като вероятна причина за нападението се сочеше фактът, че на Серафимов му изчезнал телефонът, в който имало номера на “важни клечки” от прокуратурата, МВР и съда. Затворниците се изнервили особено много на защитения свидетел, след като килиите им били претарашени в издирване на откраднатия телефон. “Нали нямаме право на GSM-и, а сега се оказва, че целият надзорен състав търси телефона на Серафимов!...”, недоволстваха тогава лишените от свобода. Освен този случай Ивайло е обявен от “колегите си” в зандана за шпионин, който ги топял за щяло и не щяло на администрацията и затова не бил долюбван от никого. Пандизчии са категорични, че някой е поръчал на Белята да набие Серафимов.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар