понеделник, 29 май 2017 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ...5


НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СПОНСОР НА ГЕРБ ПОЧИНА...
16.05.2017
Почина почетният председател на Българската минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков.
Лъчезар Цоцорков е pоден в Панагюрище на 16 октомвpи 1945 г. Пpез 1964 г. той зoвъpшва cpедно обpoзование в СПУ "Нешо Бончев" в peдния cи гpад.
Лъчезар Цоцорков завършва е Техническия университет в София (Висш машинно-електротехнически институт) със специалност "Подемно-транспортни, строителни и минни машини". Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония. През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема "Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси", а от 2013 г. е почетен професор на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" - София.
Проф. Цоцорков е носител на орден "Стара планина - първа степен". Той е почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча, както и носител на наградата "Мениджър на годината 2009" на сп. "Мениджър".
Проф. Цоцорков е член на много български и международни организации, между които Съвета на директорите на Атлантическия клуб, Международния организационен комитет на Световния минен конгрес, Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия. Член е и на три международни академии. Проф. Цоцорков е и Почетен председател на на Сдружение на предприемачите - Панагюрище.
Проф. Цоцорков е сред основателите на Българската минно-геоложка камара (БМГК) през 1991 г. и неин неизменен председател в продължение на 26 години. На общо събрание на Камарата, провело се на 27 април .2017 г. той беше избран за първият Почетен председател на БМГК.
Освен всички негови заслуги, той бе най-големият спонсор на ГЕРБ. И по веме на учреждаването на партията, и по време на предизборните кампании.
Трагична вест долетя от Швейцария. Днес там е починал професор доктор Лъчезар Цоцорков. Той бе в страната, където се лекуваше от тежко заболяване, научи БЛИЦ. Припомняме, че той бе председател на Надзорния съвет на „Асарел­Медет“ – най-голямото структуроопределящо предприятие в Пазарджишка област. Лъчезар Цоцорков бе роден в Панагюрище на 16 октомври 1945 г.
През 2016 година бизнесменът получи специалната награда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) за цялостен принос за развитието на икономиката. Отличието му бе връчено от председателя на КРИБ .

Няма коментари:

Публикуване на коментар