сряда, 6 март 2019 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ...17АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ СТАНА СКЕЛЕТ И ПОЧИНА В СТРАШНИ МЪКИ, КАЗВА НЕГОВИЯТ ШУРЕЙ Проф. Александър Лилов почина на 79-годишна възраст . " Дълго време лежа болен, ковчегът му беше затворен! Половин година беше на легло, за да го гледа сестра ми Анна спря работа. " разказва Георги Спиридонов . 

Лилов беше сред лидерите на Българската комунистическа партия до 1989 г., вторият човек в държавата след Тодор Живков. Той беше член на Политбюро на БКП и секретар на Централния комитет на партията, отговарящ за идеологическата работа.
Александър Лилов е българският политик с най-голям стаж като депутат - в 4-то, 6-то, 7-то и 8-то Народни събрания до 10 ноември 1989 г. След тази дата той бе популярен с прозвището "Стратега". От 1990 до 1998 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание, в 36-то, 37-то и 38-то Народно събрание от листата на БСП.
След отстраняването му от ръководството на БКП през 1989 г. специализира във Великобритания. Става директор на Института за съвременни социални теории. През декември 1989 г. във вестник "Правда" се появи кратка информация, че се връща в ЦК на БКП. От януари 1990 до декември 1991 г. Лилов е председател на Висшия партиен съвет на БСП, избран на 14-я извънреден конгрес на партията (до 40-ия конгрес на партията същата година, когато лидерският пост се заема от Жан Виденов). Участва в работата на Кръглата маса.
Лилов е роден на 31 август 1933 г. в с. Граничак, община Белоградчик, област Видин. Завършил е българска филология в Софийския университет и Естетика и теория на изкуството в Москва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар