четвъртък, 10 септември 2020 г.

ДВА ПЛЕШАКА , ДВА ... ( ЧАСТ ПЕТА )



Румен Радев , 16 юли 2020

„България е будна, българите са по улиците и скандират „мутри – вън“! Младите хора върнаха нашата надежда, защото показаха ясно, че няма да търпят униженията на невежеството, на наглостта и корупцията. Именно те извадиха страната от апатията и осъзнават мисията на своето поколение – да приключат прехода като изгонят мафията от властта и от прокуратурата. Естественият изход на правителството е неговата оставка и никакви политически схеми и машинации няма да го спасят. Прегрупиранията в кабинета не могат да върнат доверието на гражданите, когато няма морал в управлението. Има народи без правителства, но няма правителство без народ и няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото. Страхът от разкриването на чудовищните злоупотреби на това управление, от възмездието, от пресичането на изборните манипулации е напълно разбираем, но е безвъзвратно закъснял, защото българите са вече на улицата и няма да се приберат по домовете си, преди да видят оставките на правителството и на главния прокурор. Протестът не е социален, не може да се нарече и политически, а е морален. Той е за морал в управлението, в политиката, за начина на управление на държавата. Няма правосъдие, което да може да работи без съдии и адвокати, а главният прокурор не се ползва с уважението на тези две гилдии. Той не се ползва и с уважението на честните и почтени прокурори. Главният прокурор имаше множество възможности, и то с железни улики, да разкрие огромните злоупотреби на властта и партниращата й олигархия, но вместо това избра да ги брани. Не познавам нито „Шиши“, нито Доган, нито Божков. Друг е давал – в случая министър-председателят Борисов, огромни обществени поръчки за милиарди тъкмо на „Шиши“. Друг е пушил пури, друг е раздавал банки, не моето служебно правителство. Така че, който е имал вземане даване с целия този кръг, сега ще трябва да си носи последствията. Протестът е единственият начин да си върнем държавата и достойнството. Не може безнаказано да ни заблуждават, лъжат, манипулират и да ни крадат. Ние трябва да живеем със самочувствието на европейци, а достойните европейски граждани не търпят подобен тип управление. “

Бойко Борисов , 16 юли 2020

„ Фигурантът излиза да ни дава оценка и то с обидни епитети. Майка е учителка и ме е учила да не отговарям на лошите деца с обидни епитети. Видя се мафията кого управлява и как иска да управлява държавата с SMS-и “.

Румен Радев , 16 юли 2020

„Късно е за промяна. Естественият изход е оставка. Никакви прегрупирания вътре в кабинета не могат да спасят тази оставка. Виждате, че хората са по улицата и те няма да се приберат по домовете си преди да видят тези две оставки - на правителството и на главния прокурор ”.

Румен Радев , 06 август 2020

„Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза“

Бойко Борисов , 10 август 2020

"И аз искам оставката на Радев. Даже на Христо Иванов не му я исках, беше ми заместник толкова години. Всеки може да иска оставката на някой. Един да иска на Лозан Панов, друг - на Радев, трети - на Борисов. Затова Конституцията е казала – провеждат се избори, на тях се явяват политически партии и те на базата на резултата си правят или самостоятелно, или коалиционно правителство. Ако не успеят, се дава път на втората, ако и тя не успее – на третата".

Бойко Борисов , 14 август 2020

„Президентът загърби основната си роля на обединител на нацията. В желанието си да е политически лидер, умишлено подклаждаше напрежение между институциите, стигна дотам да изправи български граждани срещу български граждани. Раздели обществото, размаха юмрук и подпали разрушителната сила на противопоставянето. Така се превърна и затвърди като фигурант и слуга на олигархията“.

Румен Радев , 22 август 2020

„Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова конституция . Съветвам всички българи, експерти и политолози да не попадат в капана на Борисов. Всичко това е с цел да има дебат, да се печели време. Целта е личното спасение на министър-председателя за сметка на обществото. Не трябва да се пада в този капан. Ще има такива дебати, но след оставки“.

Румен Радев , 01 септември 2020

„Не може проваленото управление на Борисов да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява. Цинично е това управление, което погази Конституцията, да има амбицията да дарява на гражданите нова. Мисля, че българите са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се превърна в символ на корупцията. Това управление приключи морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Категорично експертен кабинет в този парламент ще бъде измама. При такъв режимът на Бойко Борисов ще организира изборите и пак ще ги спечели.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар