четвъртък, 25 април 2024 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...231

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Бизнесменът Вене Сотиров и синът на футболния бос Венцеслав Стефанов – Димитър, са убити лично от бандита Йосиф Йосифов-Костинбродския. Това е разкрил преди 3 години свидетелят срещу главореза Николай Генов-Тавата, съобщава „Уикенд”, позовавайки се на полицаи.

Именно през 2015 г. от МВР заговориха с увереност, че е възможно скоро да бъдат разкрити няколко от най-знаковите убийства и похищения, станали в България. Тази увереност се е дължала на показанията на Тавата. За съжаление на криминалистите обаче не са намерени преки доказателства. Генов само е разказал, че Йоско му се похвалил за убийствата. Нито знаел обаче подробности, нито къде са заровени. По тази причина предоставените данни не са били достатъчни да се повдигне ново обвинение на изверга от Костинброд.

64-годишният Вене Сотиров бе похитен на 16 април 2009 г., докато се прибираше в блок 135 в столичния кв. „Сухата река”. Тогава трима с маски и полицейски униформи го натъпкаха в бял „Опел Астра”. Малко след това се свързаха с дъщеря му Ирена Сотирова и поискаха откуп от близо 2 млн. евро. Похитителите написаха SMS, че ще се обадят по телефона и ще позволят на роднините да говорят. Тогава Ирина поискала доказателства, че баща й е жив, но така и не получила. Оттогава тя е убедена, че баща й е починал при самото отвличане. Самият Сотиров страдал от остра форма на диабет и болно сърце. А пред мястото, където бе отвлечен бизнесменът, криминалисти откриха сериозно количество кръв. Предположенията бяха, че Вене е оказал съпротива, заради което е бил пребит. Шокът обаче може да му е докарал инфаркт и той да е издъхнал още на мястото или малко след това.

След дълго разследване антимафиотите са убедени, че похищението не е дело на задържаната в края на 2009 г. група „Наглите”. Причината: Сотиров бе нападнат едва 3 дни след като бе освободен от плен друг отвлечен бизнесмен – вносителят на „Бош” за България Киро Киров. Почеркът на „Наглите” бе друг. Те никога не атакуват следващата си жертва толкова бързо след пускането на предишната, а чакат да минат поне два-три месеца. Според думите на дъщерята на Вене – Ирина Сотирова, татко й никога не е бил крупен бизнесмен, а е работел като управител срещу сумата от 1700 лв. затова тя смяташе, че някой е излъгал похитителите, че той има милиони. Въпреки твърденията на Ирина баща й приживе е въртял сделки, от които са се изкарвали милиони, разкриват ченгета. Вене е участвал в управлението на „Мургаш-Кремиковци”, „Градски кооперативен съюз-София”, „Кооптърговия и туризъм”, холдинг „Кооперативен бизнес”, „Централен кооперативен съюз”, акционерните дружества „Кооптърговия”, „Мургашкооп”. Твърди се, че той е уреждал сделките със скрап на популярните ъндърграунд герои братята Дамбовци. Той е бил добър приятел с баща им Димитър Стоянов. След като неговата фирма поема чрез търг кетъринга в „Кремиковци”, Сотиров взимал като подъзпълнител Димитър Стоянов, който пък вкарал и синовете си Йордан и Пламен. Близки до Вене твърдят, че той действително е имал силно влияние върху това, което се случва в комбината. Благодарение на контактите си е участвал преференциално в различни търгове и е успявал да се наложи с фирмата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар