понеделник, 26 август 2024 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 84

Пеевски за Радев: Диктатурата на мистър "Кеш" свърши, изкарах го от уюта.

29.01.2024

Чакам Радев на терена, ръкавицата е хвърлена. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента. "Изкарах го от удобния комфорт на уютния кабинет. Той излезе, каза, че ще прави партия. Чакам го на терена", заяви Пеевски. "Не може да стои в уютното кресло на президент и да злоупотрябва с институцията и в това кресло да се крие за пълния си имунитет", категоричен бе той. Според председателя на ПГ на ДПС имало възможност президентският имунитет да падне "съвсем скоро".

"Ще чакаме имунитета му съвсем скоро да падне. Ако внимателно прочетете Конституцията, има си процедура за сваляне на този имунитет. Нека прокуратурата ни даде данни да видим има ли нещо, няма ли нещо. Нищо не твърдя".

Попитан дали се обмисля импйичмънт, Пеевски каза, че "нищо не казва". Той обаче щял да очаква отговори от прокуратурата. Той допълни, че информацията, с която разполагал, била публична: "Тя е по медиите, всички пишат - никой не обръща внимание", коментира политикът.

Относно думите на президента Радев, че трябва компетентните органи да дадат информация за казусите ББР, БТК, Булгартабак и др. Пеевски коментира, че се „радва по всичките казуси да се излее пълната информация“. „Не мога да разбера обаче прибързания отговор на прокуратурата. Още не съм си подал питанията към органите за “пътя на копринката” и тъмните казуси в президентството. Ще си пусна питанията до час, а те отговориха толкова бързо, че няма абсолютно нищо за съветниците на президента”, обясни Делян Пеевски, след което призова да погледнат медиите и да видят какво се говори там. „Наблюдавам, че никой не прави нищо по темата. Николай Копринков не го ли знаете? Сега има много неща в медиите, но никой не реагира”, смята председателят на ПГ на ДПС.

Той е категоричен, че институциите трябва да заработят, да има отговор на всички казуси и хората да бъдат спокойни. „Всичко да се проверява. Чудесно е всичко, което казва и мистър „Кеш“ да бъде проверено”, обясни Пеевски, визирайки призивите на президента Радев компетентните органи да проверят случаите КТБ, Булгартабак, Гебрев и ББР.

„Диктатурата на мистър „Кеш“ свърши“, категоричен е Делян Пеевски.

"Г-н Магнитски" срещу "Копринката". Радев отхвърли твърдения на Пеевски за корупция в президентството.

29.01.2024

Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски за корупция в президентството и каза, че идва "неизбежна политическа алтернатива" на управляващите.

Това стана, след като депутатът публично призова главния прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР Живко Коцев и председателите на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев и на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) Антон Славчев да кажат имат ли данни за корупция в президентството. В понеделник Пеевски отправи и официални въпроси до тези институции. "Една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, че подозират своите низости у другите", каза в понеделник Радев в отговор на санкционирания за корупция от САЩ депутат от ДПС.

Президентът уточни, че цитира френския писател Оноре дьо Балзак, като не спомена поименно Пеевски, а го нарече "г-н Магнитски". Депутатът беше санкциониран за корупция по глобалния американски закон "Магнитски" през лятото на 2021 г. Свободна Европа изпрати писмено запитване за позицията на президентството по повод отправените през последната седмица твърдения от Пеевски, но до публикуването на статията нe получи отговор.

"Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация", попита депутатът, цитиран от пресцентъра на ДПС.

Софийската градска прокуратура вече съобщи, че проверява дали има стари дела или преписки срещу хора от обкръжението на президента. Нападките на Пеевски срещу Радев започнаха миналата седмица, след като президентът атакува избора на двамата нови конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Тъмнината ще свърши, ще има светлина, както казваше едно бау-бау", каза Пеевски миналия четвъртък.

Шестима депутати напускат ПГ на "Величие" – групата им се разпада.

05.07.2024

Шестима депутати от "Величие" са подали заявление за напускане на парламентарната група. Това са Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова.

Така на практика парламентарната група се разпада и престава да съществува, тъй като изискването, за да бъде формирана група, е да има минимум 10 народни представители.

"С една дума - това е загубеното доверие от наша страна в лицето на ръководството на парламентарната група. Научихме от медиите, че са ни били предлагани празни чекове. Уверявам ви това не се е случвало на никого от нас. Липсата на яснота по този въпрос също породи недоверие", обясни причината за разпада на ПГ на Величие депутатът Красимира Катинчарова.

По-рано днес възникна и още един спор. Николай Марков съобщи, че депутати са били затворени за няколко часа в помещение без телефони от Ивелин Михайлов. Дарин Георгиев потвърди тази информация.

"Да бях там бях там в качеството си на това да се уверя, че няма да последват някакви по тежки неща за хората, които са били привикани там. Водеха се разговори за това как е гласувано", каза Георгиев.

Една от напусналите Юлиана Матеева отрече.

"Лично аз, предполагам и колегите ми ще го потвърдят, под никаква форма не сме били насилени да отидем някъде и да бъдем заключени, противозаконно лишени от свободата си там. Това е категорично невярно твърдение", заяви тя.

Депутатите от "Величие" се разминаха и в твърденията дали това е краят на политическата формация.

Дарин Георгиев обяви, че това е краят на партията.

"Аз не бих направила такива прибързани заключения, защото партия величие не приключва с наличието или целостта на парламентарната група или не", контрира Красимира Катинчарова.

Цветан Василев се яви на изслушване чрез видеовръзка пред комисията за Нотариуса и Пепи Еврото

15.08.2024

„Аз не съм престъпник, а съм обвинен. При това съм обвинен от бившия главен прокурор Иван Гешев, който беше изхвърлен като главен прокурор от прокуратурата поради уронване на престижа ѝ. Освен това не съм издирван от „Интерпол“, заяви издирваният Цветан Василев по време на изслушване в комисията за Нотариуса, предаде БГНЕС.

„Еврото е основен участник в организацията на удара срещу Корпоративна търговска банка“, каза още Василев. Василев е категоричен, че Петьо Петров – Еврото е главният технически организатор на подготовката на удара срещу КТБ.

По-рано като първа, втора и трета точка в дневния ред на комисията бе предвидено изслушването на Лозан Панов, на председателя на ДПС Делян Пеевски и на служебния министър на вътрешните работа Калин Стоянов. Те, обаче, не се явиха. „Г-жо Матрьошкин, по кой точно ред от вътрешните правила решихте, че издирвано лице с червена бюлетина от „Интерпол“, трябва да бъде изслушано“, обърна се Хамид Хамид от ДПС към Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Златан Златанов подчерта, че КТБ е най-голямата афера от зората на демокрацията.

Хамид отбеляза, че ПП-ДБ цял ден провалят заседанието на парламента. Четирима министри стоят от обяд в пленарна зала и чакат да бъдат изслушани, а вие предпочитате да изслушате измамника на века, подчерта той. Станислав Анастасов от ДПС предложи изслушването да не бъде правено в Народното събрание, а в руския културен център. „Моля ви да не правим такива работи в НС“, призова той.

Георги Георгиев от ГЕРБ също отбеляза, че четирима министри стоят и чакат, за да говорят за безводието в 240 населени места в страната.

„В този дебат се изчерпаха аргументите, така че подлагам на гласуване така предложения дневен ред“, каза Йорданова.

Дневният ред бе приет от членовете на комисията. Тъй като стана ясно, че няма потвърждение от Лозан Панов, Делян Пеевски, а Калин Стоянов не може да участва през тази седмица в изслушването, комисията премина към изслушването на Цветан Василев.

Румен Гайтански-Вълка искал да бъде разпитан веднага, разследващите го върнали.

19.08.2024

Софийският градски съд (СГС) наложи постоянна мярка "задържане под стража" на Румен Гайтански-Вълка по обвинение за длъжностно присвояване. Според съда, на този етап има достатъчно доказателства, които подкрепят тезата на държавното обвинение.и заради това Гайтански остава в ареста като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) кредит за 148,5 млн. лв.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд, който ще заседава на 27 август.

Пред журналисти Гайтански не коментира нищо по казуса, а пред съда заяви, че иска да му бъде позволено да бъде разпитан и добави, че по това дело не е разпитван. "Не познавам г-н Мавродиев", заяви пред съда още Гайтански. Бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев също е обвиняем по делото и все още се издирва, а в края на миналата седмица прокуратурата определи парична гаранция от 50 хил. лв. за третият обвиняем по случая - адвокат Иван Георгиев, който е и представител на фирмата "Роудуей кънстракшън".

Прокуратурата поиска постоянното му задържане под стража като се позова на събраните до момента доказателства по разследването - както свидетелски показания, така и документи, като цитира свидетелски показания, според които договорът за кредит от ББР и анекса за прекратяването му са подписани на една и съща дата, а свидетелка коментира това пред разследващите като "измама". Според показанията на други свидетели, разпитани по случая, фирми, свързани с Гайтански, са били управлявани от подставени лица.

От прокуратурата добавиха, че са анализирани договори между дружествата, за да се установи разходването на кредита с оглед наличието на данни за предоставяне пред банката на фиктивна обезпеченост. Прокурорите твърдят, че Гайтански умишлено е склонил Стоян Мавродиев да извърши престъплението като част от парите (46 млн. лв.) са били за дивиденти за Гайтански, а с друга част (26 млн. лв.) "Кристална вода" АД погасява задълженията на ТЕЦ "Варна", свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Според прокуратурата има реална опасност Гайтански да се укрие или да извърши друго престъпление, ако бъде освободен с по-лека мярка за неотклонение.

Адвокат Красимир Донков, който защитава Гайтански, разкри други аспекти по случая пред съда. По думите му, когато клиентът му е разбрал за акцията на прокуратурата още след брифинга на Софийска градска прокуратура по случая от 15 август двамата са отишли при разследващите, за да бъде разпитан. Там обаче Гайтански бил върнат като му е казано да се яви на следващия ден, 16 август в 15 ч.

"На същата дата, когато ние бяхме върнати, Иван Георгиев в присъствието на адвокат е привлечен като обвиняем, дори в по-късен час. Ние бяхме върнати. Не мога да допусна, че разследващ инспектор няма да уведоми своя пряк началник затова, че Гайтански с адвоката си стои и чака за процесуално-следствени действия. Не мога да допусна, че прокурорът не е знаел, че ние стоим и чакаме там. Какъв беше проблемът?", попита защитникът.

Двамата са се явили отново на следващия ден като са спазили и деня, и часа, определени от разследващите.

"За пръв път ми се случи да бъда върнат с клиента ми от разследващия", каза Донков и коментира, че вероятно разследващите не са имали готовност и не са очаквали той да се яви. Освен това, според адвоката, обвинението е абсолютно същото като това на другия обвиняем по делото - адвокат Иван Георгиев като единствено някои от редовете са разменени. "Има решение на управителния съвет от 8 април 2019 г, с което решението за кредита е одобрено от надзорния съвет. То е подписано от Стоян Мавродиев и от още едно лице - Николай Димитров", обясни адвокатът пред съда. Той цитира показания на друг свидетел по делото, който обяснява каква е процедурата за получаване на кредит като посочва, че всяко искане се обработва от ресор "Кредитиране", за който отговаря Николай Димитров. Адвокат Донков обясни, че според свидетелските показания срещите за обсъждането на този кредит се провеждат в банката и за него знае целият управителен съвет и ръководството на банката. "Румен Гайтански не е присъствал на тези срещи. Как, кога и по какъв начин той е подбудил Стоян Мавродиев? Той не е присъствал там. С този кредитополучател Гайтански няма нищо общо", твърди защитата. Съдия Иван Стоилов прие, че на този етап доказателствата са достатъчни и Гайтански трябва да остане в ареста. В мотивите си той посочи, че срещу него е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване, за което се предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 г. затвор. Съдът отбеляза, че прави някои предварителни уговорки - критериите за наличие на обосновано предположение за извършено престъпление на този етап са различни и не толкова завишени както при една осъдителна присъда. Съдия Стоилов отчете, че са събрани множество доказателства - както писмени, така и от разпити на свидетели, включително разпитвани и пред съдия. Съдът акцентира на показанията на Георги Йорданов, който е казал, че е бил фиктивен управител на дружеството "Пътстройинженеринг" и "Роудуей кънстракшън" като адвокат Георгиев го мотивирал фиктивно да изпълнява тези функции. Свидетелят Емил Илиев твърди, че също е бил фиктивен управител със задача да се подписва. Свидетели, работили във фирмата оценител твърдят за близки отношения между Мавродиев и Гайтански. Две счетоводителки в "Биомайнинг" и "Пътстройинженеринг" дават показания за свързаност между различните дружества, които водят пряко или косвено до Гайтански, добави още съдът като цитира и писмените доказателства - всички документи и договори, свързани с отправеното предложение за кредит и документите за отпускането му, множество протоколи за претърсване и изземване, множество автомобили, свързани с Гайтански, изплатени дивиденти за 46 млн лв. Всичко това, според съда, е достатъчно да се заключи на този етап, че има доказателства срещу него за извършено престъпление. "Практиката познава много случаи, че дадено решение на колективен орган не изключва безусловно длъжностни лица да се извършили длъжностно престъпление. Съдът отчита, че сега обвинението има работен характер и какво ще е окончателното обвинение е въпрос на развитие", мотивира се още съдия Стоилов. На въпросите на защитата той отговори, че предстои да се уточни по какъв начин точно Гайтански е склонил длъжностно лице да извърши престъпление. Пред журналисти адвокат Донков каза, че ще обжалва решението на съда и подчерта, че няма доказателства в делото, които да сочат, че Румен Гайтански е подбуждал или мотивирал когото и да е да извърши нещо. Той обърна внимание на това, че при едни и същи обвинения адвокат Иван Георгиев е с парична гаранция от 50 хил. лв., определена от прокуратурата, а за клиента му се иска постоянен арест. Донков припомни, че разследването е започнало още през 2022 г. и заради това нямало как сега Гайтански да въздейства на свидетели, които вече са разпитвани. Адвокатът потвърди, че по делото има договор за изплащане на задължения на ТЕЦ "Варна", но на него няма подпис на Румен Гайтански, а на други хора, които не са споменати в съдебната зала. Наблюдаващият прокурор по делото Албена Рачева заяви, че в момента, в който са били изготвяни постановленията за привличане като обвиняеми на Румен Гайтански го е нямало и е преценено да бъде задържан за до 72 часа, а Иван Георгиев, който е с парична гаранция се е явил. Тя уточни, че Гайтански се е явил пред органите на реда след изготвянето на постановлението. Тя отказа да отговори на въпроси за какво друго са изразходвани останалите пари от кредита освен за дивиденти на Гайтански и за задълженията на ТЕЦ "Варна".

Няма коментари:

Публикуване на коментар