сряда, 6 януари 2010 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 3

16.12.2009

Здравната каса ще плаща по-малко лекарства

През 2010 г. здравната каса да плаща 15% по-малко лекарства, а пациентите да доплащат повече. Това предлага Комисията по позитивния лекарствен списък, а идеята трябва да бъде одобрена от здравното министерство. Целта на измененията е да се намалят разходите на касата, защото бюджетът й за догодина за лекарства няма да стигне.
До влизането в сила на новата лекарствена листа от 1 юни 2009 г. здравната каса отделяше 23 млн. лв. месечно за медикаменти, а след това - 33 млн. лв., посочи Дечо Дечев, член на комисията. За догодина бюджетът е разчетен за 26 млн. лв. на месец, което означава, че на всеки 30 дни ще се генерира недостиг от 7 млн. лв. Според експертите в комисията, за да се запази качеството на лечението и в същото време парите да стигнат, ще трябва да се направят корекции.

17.12.2009

Закриват 20 на сто от хотелите

Приходите в бранша спаднали с около 21%. Около 20% от хотелите в България ще бъдат закрити и преструктурирани още през следващата година. Това прогнозира Националният борд по туризъм. Според експертите това означава, че легловата база в страната ще намалее с 200 хиляди.
Данните за деветмесечието на годината показват спад в приходите в бранша с около 21%. Средната заетост намалява от 43 на 36 процента, спрямо същия период на миналата година. Въпреки това оценките на бранша са, че туристическият сектор е преодолял тежката година сравнително леко, а зимния туристически сезон ще бъде добър. Националният борд по туризъм смята, че общият спад в бранша ще доведе до фалити.



21.12.2009

Страната ни достига дъното на кризата през първото тримесечие на 2010 г.

През първото тримесечие на 2010 г. страната ще стигне дъното на икономическата криза и едва тогава ще започне оттласкването. Това каза на пресконференция председателят на БСК Божидар Данев, който представи данни от анкетно проучване сред деловите среди "2009 през погледа на бизнеса".
Според прогнози на камарата безработицата в края на следващата година ще стигне 16,4 на сто. Камарата добавя към прогнозираната от правителството безработица от 11,4 на сто за посочения период още 5 на сто - дял, който се формира от ръста на броя на обезкуражените да намерят работа през следващата година.

21.12.2009

Отлагат европарите за фермерите за догодина

Българските фермери ще посрещнат Новата година без да получат обещаните европейски пари за подпомагане на бизнеса им. Финансовите загуби, които ще претърпят, са поради невъзможност на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да разгледа до края на 2009 всички проекти по мярка 121 от програмата за развитие на селските райони.
Това обясни зам.-министърът на земеделието Георги Костов, който изрази надежда засегнатите лица да бъдат по-малко.
По думите на Костов проектите, които са постъпили във ведомството, са страшно много. Въпреки желанието на експертите да бъдат разгледани прецизно колкото се може повече от тях, някои със сигурност ще останат за следващата година, подчерта още зам.-министърът. Георги Костов прогнозира, че всички проекти на земеделците по тази мярка ще могат да бъдат разгледани до края на януари 2010.

28.12.2009

Общият показател на бизнес климата пада с 2.3 пункта.

Обемът на продажбите през последните три месеца също намалява.
Общият показател на бизнес климата се понижава с 2.3 пункта през декември в сравнение с предходния месец, съобщиха от пресцентъра на НСИ. Понижението се дължи най-вече на влошаване на бизнес климата в промишлеността и услугите. Такава динамика се е наблюдава и през декември през миналата година.
През декември т.г. съставният показател за бизнес климата в промишлеността се понижава с 1.3 пункта в сравнение с ноември поради по-песимистичните оценки на мениджърите за бизнеса през следващите шест месеца. Несигурната икономическа среда, посочена от 55.5% от предприятията, и недостатъчното търсене в страната и в чужбина са основните фактори, които затрудняват развитието на сектора. По-голямата част от предприемачите очакват запазване на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца.


03.01.2010

Личните лекари готвят протест - вдигат таксите и правят ценоразписи

Единият вариант на протест на общопрактикуващите лекари е изработване на ценоразпис за всяка услуга, другият е въвеждането на по-висока потребителска такса, има и по-крайна мярка.
Това каза в предаването "Денят започва" на БНТ д-р Любомир Киров, съпредседател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според него, отговорността за неизплатените средства на лекарите за месец ноември е на НЗОК, МФ и МЗ.
От бранша вече обявиха, че от сряда пациентите ще трябва да плащат на ръка всички медицински дейности при личните си лекари, ако до днес, НЗОК не изплати парите им за ноември. За първи път медиците останаха без пари за празниците и без ясни правила за работа по новия рамков договор.
Освен че трябва да плащат заплати на медицинските сестри и наемите за кабинетите си, много от семейните лекари имат задължения към банките, тъй са теглили заеми, за да се оборудват с необходимата техника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар