сряда, 27 януари 2010 г.

МЪЖ НА ГОДИНАТА 5

13.01.2010

ОГРАБИХА БАНКА В СОФИЯ

Пореден банков клон стана жертва на обирджии днес в София. Престъплението е извършено в офис на банка в ж.к. “Дианабад”. Сигналът е получен в 10.40 часа.
По данни на служителката на банковия офис, двама мъже нахлули в помещението, които се намира в блок на жилищния комплекс.
Заплашили я с пистолет, грабнали наличната сума от около 20 000 лева и изчезнали в неизвестна посока.
Извършва се оглед на място, районът е блокиран, предприети са оперативно-издирвателни действия за установяването на извършителите.



14.01.2001


Олигархът Георги Гергов получил „оловна телеграма”




Седмица преди Коледа е имало атентат срещу сина на Георги Гергов – Цветомир. Случаят обаче остава в пълна тайна. Гергови нямат интерес да го раздухват по медиите, нито пък да подават сигнал в полицията, смятат близки до олигарха.
30-годишният наследник на собственика на панаира е бил причакан от килъри на метри от жп-прелеза за с. Ягодово. Цветомир е бил без охрана. В момента, в който автомобилът му намалява скорост, за да премине през прелеза, проехтява пукот от автоматично оръжие и върху аудито се изсипва дъжд от куршуми.
По колата на сина на червения олигарх е стреляно с „Калашников”, като стрелецът е успял да изпразни за секунди почти цял пълнител. Цветомир Гергов запазил самообладание и още при първите изстрели успял да се измъкне невредим с мръсна газ.
„Тази стрелба не е случайна – тя по-скоро е категорична „оловна телеграма”, адресирана до олигарха Георги Гергов”, шушукат хора от бизнес средите.
Има версия за това, че атентатът всъщност е насочен за бизнесмена, тъй като синът ползвал колата му. „Истинската мишена може би е бил шефът на Панаира, но в злополучния ден колата е управлявал синът му”, коментират запознати.
Около фамилията Гергови пак се разшумя, след като пловдивският полицай Георги Джонов оповести, че олигархът е в основата на корупционна схема и е ощетил държавата с близо 200 млн. лв.
www.razkritia.com



18.01. 2010

Полицаи, изнасилили непълнолетна, искат да ги върнат на работа

Двамата бивши полицаи, които изнасилиха непълнолетно момиче във Варна миналото лято, искат да ги върнат на работа. Анани Велев и Драгомир Димитров са завели дела в Административен съд - Разград срещу местния полицейски директор. Първото съдебно заседание е днес.
Причина за уволнението на Анани Велев и Драгомир Димитров бяха техни действия, извършени през лятото на 2009 г. по време на командировка във Варна. Тогава 15-годишна девойка ги потърсила за помощ, като се е оплакала, че неин познат се е опитал да я изнасили на плажа. Вместо да помогнат на тийнейджърката, униформените от Разградско я завели в бунгалото, в което били настанени. Там правили секс с нея, като заснели извършеното с мобилни телефони.
През октомври срещу Велев и Димитров започна разследване във Варненска районна прокуратура, а директорът на ОД на МВР-Разград Ивайло Йовчев подписа заповедите им за дисциплинарно уволнение. Именно срещу него са заведени делата в Административния съд в Разград. Първото заседание по процеса на Велев е днес, а на Димитров - в сряда. Двамата искат да бъдат възстановени на работа.
Преди уволнението си Велев бе инспектор в районното управление на МВР в Лозница, а Димитров - служител в СОД-Разград.


19.01. 2010

България има най-мълчаливата полиция в целия ЕС

България отделя един от най-високите бюджети за МВР, но публикува най-оскъдната информация за него на фона на европейската практика. Този парадокс е сред основните открития на екипа експерти, работили над изследването на Институт "Отворено общество" - София и Програма Достъп до информация "Какво (не) знаем за МВР", съобщиха от Отворено общество.
Авторите му твърдят, че по данни от 2008 г. България отделя цели 3% от БВП за обществен ред и сигурност, а това е доста над средното за страните в ЕС, където полицейските органи се ползват с 1,8% от БВП.
Високият бюджет силно контрастира с публичната информация за него. Авторите на изследването сравняват България с девет други развити демокрации и достигат до извода, че тъкмо тя предоставя най-малко данни за това как нейната полиция харчи парите на данъкоплатците.

21.01. 2010

Потрошиха колата на прокурора по Маргините

Нагли злосторници потрошиха колата на прокурора Чавдар Ангелов, който води делото за наркомрежата на Големия Маргин и Сако.
Автомобилът му осъмнал със строшени стъкла в сряда сутринта, ден преди Софийският апелативен съд да заседава по протест на обвинението срещу пускането от ареста на Красимир Маринов.
Автомобилът бил паркиран пред къщата на семейството в кв. Малинова долина. Вандалите не са забелязани нито от семейството на Ангелов, нито от съседите му. Привечер полицаи направили оглед, но не открили камък или щанга. Вероятно стъклата са строшени с тежък предмет, тъй като дясното е на сол. Още не е ясно дали става въпрос за атентат за сплашване, или колата е потрошена от хулигани.
Чавдар Ангелов вчера се въздържа от коментар. Уточни само, че е подал жалба в столичното 6-о РПУ. Не е получавал заплахи и засега не му е назначена охрана, както на шефа му Николай Кокинов и още един-двама колеги.
Ангелов е бивш следовател, от години работи по дела за убийства, наркотрафик и корупция във висшите етажи на властта. За последните 2 г. повечето от делата му приключиха с осъдителни присъди, например за подкупните чиновници от пътния фонд. Успешно водеше разследване за заговор за поръчково убийство в Стара Загора, наблюдава и едно от най-нашумелите дела за измамници, опитали да продадат имот на бащата на шефа на "Лукойл" .
Посегателството срещу собствеността на прокурора може случайно да предшества делото за ареста на Маргина, но подобни "съвпадения" имаше и по-рано - при старта на процеса срещу брат му и петима авери за подготовка на 3 убийства. Тогава първо бе подпалена къщата на основния свидетел Вили Моториста, а после бяха срязани спирачките на колата на следователя от НСлС Андрей Цветанов.

В заключение предлагам, титлата мъж на годината да се присъжда всеки месец и неин неизменен носител да е другаря Цветан Цветанов!

Няма коментари:

Публикуване на коментар