петък, 19 април 2013 г.

ФУТБОЛ , ЧЕРЕП И ДУХОВА МУЗИКА 10



Банскалията заклан, защото не дал 1000 лева рекет


04.04.2012

Шефът на фен клуб "Пирин Реален" в Благоевград Димитър Сукалински- Банскалията е бил убил заради 1000 лв.

Това е първоначалният мотив за извършеното престъпление миналия четвъртък. Тогава 41-годишният Сукалински бе намерен мъртъв с прерязано гърло и множество прободни рани в апартамента си в кв. Еленово към 22 ч.

След разпит на десетки негови приятели и проверка на разговорите от мобилния му телефон, полицията задържа двама заподозрени.

Окръжната прокуратура повдигна обвинения срещу Спас Покровнишки и Георги Николов-Дупката. Във вторник към 22 ч окръжният съдия Величка Пандева постанови "задържане под стража" за двамата по искане на прокурор Весела Стоилова. Съдебното заседание бе при закрити врата, защото в него се разглеждали специални разузнавателни средства.

Според разследването, което е все още в начален етап, Дупката изнудвал Банскалията от месеци във връзка със старо дело, по което убитият бил свидетел. То е от 2002 г. по чл. 214 за присвояване чрез сила на кола, пари, часовник и златни накити от Дупката, който реално е пострадал.

Обвиняеми по делото са Спас Покровнишки, Златко Георгиев-Златния и Стефан Назъров-Брежанеца. Свидетел е Банскалията. Брежанеца пък изчезна безследно година по-късно.

Въпреки че случаят е стар, по него се работи, обясниха от прокуратурата. Пострадалият Николов напоследък започнал да изнудва Банскалията за пари. Често се срещали и му обяснявал, че ако не му даде 1000 лв., ще го накисне като обвиняем, а Покровнишки и Златния ще се отърват от съдебно преследване.

На 29 март сутринта Дупката е трябвало да бъде разпитан пред съдия. Дни преди това той отново рекетирал Банскалията и го заплашил, че ако не получи парите, при разпита ще го посочи не като свидетел, а като извършител на престъплението. Тогава на Сукалински му прекипяло и му казал, че ако продължава с натиска, ще се оплаче на полицията.

В деня на убийството от 10,30 до 11,40 ч е проведен разпит пред съдия на Дупката. Той леко променил показанията си и намекнал, че Банскалията го е ограбил. Към 20,30 ч вечерта заедно със Спас Покровнишки отишли в дома на Сукалински и там последвала кървавата вендета.

Според едни показания сумата, за която е изнудван Банскалията, била 1000 лв., според други - в пъти по-голяма.

Обвиняемият Николов преди 12 г. е обрал парите на тотомилионер. Мъжът ударил голяма печалба и отишъл с трабанта си на лозето. В колата носел парите от тотото. Тогава Дупката го проследил и му отмъкнал сумата. Започнал да харчи нашироко, накупил си златни ланци, което пък привлякло вниманието на Покровнишки, Златния и Брежанеца.

Така те решили да го "ударят" като му отмъкнат колата, пари, бижута и часовник, разказаха запознати с разследването. Дупката е излязъл от затвора в началото на тази година. Има десетки присъди за кражби.

Покровнишки също е с десетина присъди за кражби, отвличане, блудство и др.

"Съществува опасност обвинените да се укрият или извършат друго криминално престъпление, заради което настоявах за постоянен арест. Срещу тях има 2 тома доказателства досега", обясни прокурор Весела Стоилова.

Служебните адвокати на двамата Мая Драганова и Лефтера Лазарова са категорични, че ще обжалват ареста пред Софийския апелативен съд.



България влезе в доклад на ЕП за високи нива на престъпност във футбола

19.09.2012

България е една от страните в Европа с най-високи нива на организирана престъпност във футбола, разкрива доклад на Института за международни отношения и стратегии.

Според проучването, което беше представено в понеделник пред специалната парламентарна комисията за организираната престъпност и корупцията, този спорт масово е използван за пране на пари и незаконни печалби, като проблемът е най-сериозен в държавите от Източна Европа и Балканите.

"Уговарянето на мачове може да изглежда маловажен въпрос, но е много сериозен проблем в Европа. Това е изключително доходоносна форма на престъпление с нищожни наказания и минимални нива на разкритие", заяви Емине Бозкурт, член на Европейския парламент и автор на доклад за уговарянето на мачове и корупцията в спорта.

"Открити са здрави връзки между футболните институции и криминалните организации, най-вече в Източна Европа и Балканите. В страни като Русия, Украйна, България и Сърбия престъпниците са проникнали в клубовете и федерациите и действат отвътре, като използват клубовете за прикриване на редица криминални действия", каза още холандката.

Бозкурт заяви, че спортът е под постоянен риск от корупция заради слабото ниво на законова регулация срещу подобни престъпления, широката мрежа за онлайн залагания и директните връзки с организираната престъпност.

"Освен това, поради разликите в наказателни присъди между държавите, хората, които се занимават с уговаряне на мачове, са преместили своята дейност точно в тези страни, защото там евентуалните присъди са много по-леки", каза евродепутатът .

В част от страните наказанията са нищожни - от глоби на стойност 100 евро до четири години затвор.

Таня Файон, координатор в комисията по въпросите с организираната престъпност в Европарламента, допълва, че "спортните залагания все повече се превръщат в изгоден глобален бизнес, въвличайки още и още участници. От 16.3 млрд. евро през 2004 г. букмейкърският оборот в световен мащаб вече се е увеличил на 50.7 млрд. евро през 2012 г.".

Бозкурт и редица организации призоваха за трансграничен подход към подвеждането под наказателна отговорност за уреждане на мачове, като предлагат правна рамка за целия Европейски съюз, както и споразумения между основните заинтересовани страни, за да координират разследванията.

Според Бозкурт Европейската комисия трябва да играе роля в координирането на различните заинтересовани страни и да предостави платформа за обсъждане. Тя също така призова държавите членки да въведат хармонизирана дефиниция за уреждане на мачове в наказателното право.



В ШВЕЙЦАРИЯ: БЪЛГАРСКИЯТ ФУТБОЛ Е МАФИЯ

25.09.2012


“Залози, измами, подкупи и пране на пари, дори насилствени престъпления – всичко това е често срещано явление в България и особено във футбола там. Мафията контролира първенството и трансферите, а нейните шефове държат много от клубовете в първенството”, така започва материал на "Neue Zürcher Zeitung", посветен на българския футбол.

Заглавието е “Денят на мафията”, а снимката в материала е на Тодор Батков, който гледа мач на “Левски” в компанията Константин Баждеков.

Предлагаме ви целия очерк на българската футболна действителност, публикуван в Швейцария:

“Йордан Динов прогнозира какво ще се случи на мача между Локомотив (Пловдив) и Литекс. Той каза пред Канал 3, че има над 2 милиона евро заложени на опциите "над 2,5 гола" и победа на "смърфовете". В последствие мачът завършва 2:1, а последният гол пада в продължението от спорна дузпа. Впоследствие Динов, който има пунктове за залагания, се впуска в разследване и показване пред обществеността на нелегалната дейност за залагания на мафията. Рисковано начинание – малко по-късно той е застрелян в центъра на София.

Спорни наказания, необясними спадове в играта, губене на точки, когато е най-необходимо – всичко това е нормално за българския футбол. Обществена тайна е, че президентите, съдиите и играчите са част от организираната престъпност.

Футболът в България е корумпиран и престъпен. Клубовете служат на своите босове за пране на пари, като по този начин легализират търговията с наркотици, проституция, контрабанда на цигари. Уикилийкс извади документ на посолството на САЩ в София до Вашингтон с подробности за това как българските клубове са пряко или косвено свързани с фигури от подземния свят. Президентът на Локомотив (София) е търговец на оръжие, шефът на Литекс е съден за пране на пари. Босът на Славия е обвинен в изнудване за пари и убийство. Една дузина футболни президенти са убити след падането на комунизма.

Публиката се отдръпва.

Тодор Батков призна в документален филм на Би Би Си, че корупцията е дълбоко вкоренена във вътрешното първенство. Въпреки това той също има отношения със съмнителни руски олигарси, но твърди, че “Левски” винаги се бори честно за победа. Обществото обаче не му вярва. Повечето хора се насочват към чуждестранния футбол по телевизията.

Българският футбол не може да продължи в същия дух. Това вече е ясно и на политиците, и на държавните служители. Някои разкрития предизвикаха закон, който да криминализира залаганията и уредените мачове. Футболният съюз наскоро създаде комисия по етика, която трябва да докладва за предполагаеми случаи на черно тото. Комисията я чака тежка работа. Не само в професионалните лиги, но и в женския футбол и при юношите може да се залага, което води до злоупотреба.

Миналата седмица четири мача бяха пратени на прокурор за разследване. Но съдебната система е мудна и претоварена и решения и последствия едва ли ще има.

Трудно е някой да се справи с проблемите в България, защото корупцията там е вкоренена от много години. Документиран е случай 1949 година, когато Академик и “Левски” се разбират за равенство, което да попречи на ЦСКА да стане шампион”.



Домусчиев, Батков и "Титаните" станаха съдружници .Клубовете направиха своя собствена фирма, която купи ТВ-правата

01.11.2012


Кирил Домусчиев, Тодор Батков, Венци Стефанов и Димитър Борисов и Иво Иванов вече са съдружници в обща компания. Собствениците на клубовете от елита създадоха фирмата "Футбол Про медиа" ООД, която закупи от БФС телевизионните права на „А" група. Така клубовете сами ще преговарят и, според Домусчиев, ще печелят повече пари от телевизиите.

„Двамата с Тодор Батков се събрахме в един проект с цел да разрешим проблема с ТВ-правата. Това е наша инициатива, но и други президенти се включиха - ВенциСтефанов, Иво и Митко от ЦСКА. Утре ще излезе със специално прес-съобщение. Правим фирма, която да купи правата то БФС и след това да преговаря за тяхната продажба", заяви Домусчиев в интервю за „Дарик радио".

„Безплатното ще свърши, всички ще трябва да плащат, за да предават мачовете", зарече се още собственикът на шампионите.

Малко по-късно днес от БФС излязоха с официално становище по драмата с ТВ-правата.

"След гласуване сред представителите на професионалните клубове от "А" група под егидата на Българския футболен съюз бе приета офертата на "Футбол Про медиа" ООД за тв правата от сезон 2012-2013. Предложението бе значително по-добро от направеното от телевизионните канали, участвали в наддаването, и удовлетворява напълно интересите на клубовете. Мачовете от "А" ФГ се завръщат на малкия екран за радост на всички футболни запалянковци - още тази неделя ще бъдат излъчени пряко две срещи в ефира", се казва в съобщението на Футболния съюз.



Клубът на Николай Гигов на прокурор за фалшификации

07.02.2013

“Локомотив“ (Сф) е даден на прокуратурата заради фалшиви платежни документи, видяха журналисти от материалите по делото. Четири разходни ордера, с които уж са плащали на бившия си футболист Ивайло Димитров – Шведа, са били признати от съда за подправени..

Счетоводните ментета са за суми на обща стойност от 5140 лв. Експертизата категорично е доказала, че на въпросните ордери подписът не е на Шведа. „Препис от решението да се изпрати на Софийска районна прокуратура с оглед признатите документи за неистински, гласи съдебната заповед.

Димитров е заявил пред съда, че всъщност са го извозили с много повече пари.

Той претендира, че подписът му е подправен върху 17 ордера на обща стойност над 36 000 лв. Експертизата обаче е доказала категорично фалшифициране само на 4 от тях. Подписът не бил положен съобразно двигателните навици за писане на футболиста.

За останалите 13, които са за повече от 30 хилядарки, не можело да се каже със сигурност дали подписът е на Шведа или не. Имало сходство в състава на химикалната паста, което не позволявало да се даде категорична оценка, твърдят вещите.

Въпреки това четирите фалшификата може да изядат главата на футболния клуб и неговия шеф Николай Гигов, тъй като скандалът отива на прокурор. Освен това съдът е открил, че премиите в клуба не се осчетоводяват.

Други двама бивши футболисти на „червено-черните“ вече успяха да осъдят „Локомотив“ на първа инстанция за общо 150 000 лв. Сърбинът Дарко Савич трябва да получи общо 113 хилядарки. На Коста Янев, който вече е при Георги Иванов – Гонзо в „Черно море“, се полагат близо 37 000 лв.

От „Надежда“ най-вероятно обаче ще използват тактиката на собствениците на ЦСКА Митьо Гърнето и Иво Праховеца, когато не искат да плащат. Почти сигурно клубът от „Надежда“ ще обжалва парите на втора инстанция.





Няма коментари:

Публикуване на коментар