сряда, 3 април 2013 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 38



И при ГЕРБ - нищо лично, просто бизнес. Властта се чувства недосегаема и все по-безцеремонно се заиграва в полза на подкрепящи я икономически субекти


24.04.2012

Поведението на властта в преддверието на четвъртата година от мандата става все по-арогантно. Наглостта е все по-голяма. Властта се чувства недосегаема. Същото беше и в края на мандата на тройната коалиция. Забравили всякаква мяра хора, които инкасират дивиденти с всяко мигване на окото.

Тази развала лъха от обществените поръчки, от привидното противопоставяне на частни и държавни интереси, от фалшивите пози на загриженост за икономиката. Отвсякъде, от където вече трето десетилетие се точат парите на данъкоплатците.

Както знаем, тази зловонна политика е опакована в целофан. Тя ни се представя като хубав и лъскав подарък, на който да се наслаждаваме отдалече, защото подаръкът не е за нас. И понеже все пак смърди, целофанът е напръскан с благовония. В тази приказка добрите герои са на наша страна и винаги побеждават. Защото какво по-силно вълшебство от властта?

Един такъв вълшебник - Цветан Цветанов, в края на март настоя (!) две крупни строителни фирми - "Главболгарстрой" и "Балканстрой", да се включат в спасението на удавеното от безхаберие село Бисер (за превенцията на безхаберието пак отговаря Цветанов). Те, разбира се, го чуха. Победителят "Балканстрой" даде най-ниска оферта, а фирмата тъй или иначе стърчи с много гърди опит пред конкурентите си и хората от Бисер няма защо да се тревожат. Но как започват да стърчат тези и други фирми? И имат ли някакъв шанс армията от непосочени от вътрешния министър строители? Може ли да тичаш по пистата, ако нямаш вълшебни обувки?

Това са глупави, риторични въпроси

Няма нищо вълшебно в това, че "Балканстрой" продаде на Цветелина Бориславова комплекса "Катарино Спа", в който на семинари отсядаше тройната коалиция. Няма нищо чудно, че фирмата се сдружи с общинското БКС в София без знанието на общинския съвет, взе поръчка за милиони от метрополитена, а насред договора БКС внезапно бе приватизирана за в пъти по-малка сума. Не е изненадващо на фона на метрото, че фирмата ще строи и една от прословутите естакади на София. Нито пък, че продаде на тъщата на Цветан Цветанов един от апартаментите. Това не е магия - то е просто разрастване на бизнес в една малка държава.

Просто бизнес е и влизането на варненската фирма "Хидрострой", ръководена от общинския съветник от ГЕРБ-Варна, Николай Пашов, в ремонтните дейности в София. Фактът, че бащата Купен Пашов е шеф на дирекция в община Варна, е просто съвпадение. Припомнянето, че фирмата е собственост на Мая Желева - съпруга на Велико Желев, е знак за злопаметност. Желев оглавяваше пътната агенция в кабинета "Сакскобургготски" и наред с купищата договори, сключвани с близки фирми, се прочу с подарени позлатени макети на валяци на годишнина на фирмата. Валяк взел и тогавашният регионален министър Гагаузов. В онези времена конфликт на интереси още не съществуваше, батко и братко чакаха ред, но пък лъскавите знаци за преяждане с власт като скъпи коли и имоти си бяха същите.

Миналата седмица в бизнеса се сбъднаха и други приказни сюжети

Загриженият и проверяван за картел с 3 фирми Валентин Златев за пореден път настоя държавата да направи жестове, за да удържи цените на горивата. Междувременно свързана с бащата на Валентин Златев фирма - "Джи пи груп", се включи в състезание за ремонт на столичния булевард "Мария Луиза". Тук "Джи пи груп", която също като "Балканстрой" изненадващо влезе в строителството на метрополитена, ще се съревновава с неуспялата в състезанието за село Бисер "Главболгарстрой" и други едри строители. И така нататък, и така нататък.

Щеше да е хубаво всичко това да не звучи така приказно нередно. Щеше да е хубаво големите да са големи, защото са добри, а малките да искат да растат, защото състезанието е честно. Щеше да е истинско вълшебство да има справедливост за очевидни престъпления след намеса на прокуратура и съд, а вътрешният министър да не сочи директно кой да получава парите. Щеше да е хубаво премиерът да не се меси и да не разпределя бизнеси, щеше да е добре да сме нормална държава. Това, уви, е част от друга приказка. Но поне на целофана може да не му се радваме.



Кабинетът похарчил 1 млрд. лева за 10 дни

14.03.2013

Правителството на бившия премиер Бойко Борисов е изхарчило ударно 1 млрд. лева от фискалния резерв само за 10 работни дни, съобщава в. Преса.

Истината лъсна вчера от справка в централната банка. На 25 февруари запасът е бил 4 млрд. лева, а на 11 март е изтънял до 3 млрд. лева. От резерва в БНБ са 2,7 млрд., а още 300 млн. са в частни банки. При това положение вече е ясно, че финансовият министър на Борисов - Симеон Дянков, е бъркал в забранени фондове, които не са за текущи нужди на хазната. Това е на ръба на закона, който изисква в края на годината във фискалния резерв да има минимум 4,5 млрд. лева. От финансовото министерство са уточнили, че става въпрос за регулярни текущи плащания. От средата на месеца фискът щял отново да се пълни от данъчни постъпления. Харчовете може и да се текущи, но заради тях Симеон Дянков е нагазил в забранена територия. В два фонда, които са част от резерва-Сребърния и за АЕЦ Козлодуй, трябва да има около 3,3 млрд. лева и те не може да се пипат. При положение, че целият фискален резерв е по-малък от тази сума, става ясно, че във фондовете е бъркано "текущо".

Държавата харчи между 55 и 400 млн. лева на ден. Така например за 11 март са разплатени 56,6 млн. лева, а ден по-късно са похарчени 111 млн. лева. Пиковата стойност е била на 7 март, когато започва плащането на пенсиите. Държавата обаче взема пари не само от резерва-все пак в хазната постъпват и данъци. Новият служебен министър на финансите Калин Христов обеща, че работи в рамките на приетия бюджет. Относно призивите за теглене на нов заем той заяви, че в разчетите е записано, че може да се изтеглят 2 млрд. лева. Това е така, защото в бюджета има 1 млрд. лева дефицит, който трябва да бъде финансиран, и 1 млрд. лева ще дадем за плащане на вече взети заеми, обясни Христов.



ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ ЗАВЗЕЛ МОРСКАТА ГРАДИНА

15.03.2013

Протестите във Варна изкараха на бял свят поредната далавера на депутата от ГЕРБ Павел Димитров. В обръщение след оставката си кметът на морската столица Кирил Йорданов разкри следното:

„Господин Димитров, обичате ли сладолед? Или може би обичате само схемата за разположение на сладоледопродавачите? Кафе и газирана вода от машина обичате ли? Или ги ползвате само от машините, разположени в административни сгради и училища? А пуканки? Ах, тези пуканки и всякакви други занимавки за похапване по време на разходка в Морската градина! Или може би не обичате нито една от тези сладости, а само приходите от тях?“.

Публична тайна във Варна е, че откакто ГЕРБ са на власт, Павел Димитров и приятелят му, общинският служител Георги Михайлов, събират такса от всички временни обекти в Морската градина, които продават сладолед, пуканки и безалкохолни напитки. Таксата е за да се издадат разрешителни на бараките. Михайлов е назначен на висок пост с протекциите на Павел Димитров, твърдят варненци.

„Преди време този бизнес се държеше от общинския съветник Иван Славков, който беше и президент на „Спартак“. Той е бивш полицай и е работил със Златко Баретата и наместника му във Варна Веселин Жеков-Полицая.

Скараха се за пари.

После Павел Димитров се възползва от ситуацията и използва връзките си в полицията и прокуратурата да натопи Иван. Образуваха му дело, държаха го в ареста 3 години и половина и през това време Димитров подчини целия бизнес в Морската градина чрез доверения си човек Георги Михайлов. Последният е назначен на висока длъжност в общината и с подставени лица управлява десетки фирми, които печелят обществени поръчки за милиони левове. Това Кирил Йорданов го знае и даже чух, че ще пуска сигнал в прокуратурата, но едва ли ще го направи, защото и те знаят много за него“, разказва наш източник от бизнес средите във Варна.

За рекета на бившия народен представител и бивш адвокат сигнали са пускали няколко бизнесмени, но те се покриват. Дори са ходили в централата на ГЕРБ в София, но без резултат.

Депутатът от ГЕРБ Павел Димитров е известен и с това, че е бил адвокат на наркобоса от Варна Веселин Жеков. С негова помощ и дежурни свидетели от кримиконтингента той е дирижирал процеса срещу Иван Славков, за да завземе бизнеса му в Морската градина.



Вижте за какви „извънредни разходи“ ГЕРБ изхарчиха над 15 милиона!

02.04. 2013

Над 15,2 млн. лева "извънредни разходи" е направила партия ГЕРБ м.г., става ясно от отчета на партията пред Сметната палата. Сред тях са текущи харчове, разходи за заплати и консумативи, както и за покупката на три нови автомобила за нуждите на партията.

"Взели сме едно старо "Волво", един "Опел" и един "Фолксваген", като последните две са на пазарни цени", обясни административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Партията на Борисов е имала "извънредни разходи" и през 2011 г. - над 23,5 млн. лв.

През 2012 г. ГЕРБ имат близо 24 млн. лева приходи от държавна субсидия. Партията печели и от лихви по депозити - към края на декември 2012 г. държи в банки над 28,6 млн. лева. Затова за година от лихви в партийната хазна са влезли 550 000 лева. Сумата е наполовина по-малка в сравнение с 2011 г., когато печалбата от влоговете е била около 1,1 млн. лв.

"Теглили сме големи суми за даренията, които направихме за пострадалите и в с. Бисер, в Перник. Нормално е, като депозитите паднат, и лихвата да пада", каза Паунов. През 2012 г. от ГЕРБ са направили дарения над 3,5 млн. лв. за различни благотворителни каузи.

Всички останали парламентарни партии и такива с шансове за следващия парламент - БСП, ДПС, "Атака", "Движение България на гражданите", ДСБ, СДС и РЗС, са внесли в срок отчетите си в Сметната палата, казаха от централите им. Той изтече на 31 март, а до месец държавният одитор трябва да ги провери за достоверност. В публичните регистри на партиите не фигурират големи покупки.

За м.г. от БСП отчитат постъпления от членски внос в размер над 1 млн. лв., както и 118 000 лв. от дарения от физически лица. Субсидията на партията е 8,2 млн. лв. Въпреки това червените ще теглят кредит от 2 млн. лв., с част от който ще финансират кампанията преди вота.

Заем за това ще тегли и формацията на Меглена Кунева. Все още не е уточнен размерът, а обезпечението ще е два вида - гаранция с лично имущество или с "блокирани" пари на влог за каузата, обясниха от щаба на партията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар