петък, 5 април 2013 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 16



4 МИНИСТЕРСТВА СИ РАЗДАДОХА 17.5 МИЛИОНА ЛЕВА НАД ЗАПЛАТИТЕ



След разразилия се в края на януари миналата година скандал с щедро раздаваните в държавната администрация бонуси и след категоричното разпореждане на премиера Борисов от трибуната на Народното събрание всички длъжностни лица, които са получили бонуси, или да ги върнат, или да дарят парите за социални каузи, или да си търсят нова работа, изглеждаше, че сагата с бонусите в държавната администрация е приключила. Година по-късно става ясно, че допълнителното раздаване на пари над заплатите в някои министерства продължава. Въпреки тежката и продължителна икономическа криза, въпреки постоянния отказ на държавата да подпомага финансово най-уязвимите социални групи с дежурното оправдание “няма пари в държавната хазна”, въпреки факта, че при постоянно растяща инфлация пенсиите не са индексирани вече четвърта година, въпреки коледното порязване на пенсионерите, се оказа, че в четири министерства – Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалните грижи, Земеделското министерство и Министерството на регионалното развитие и благоустройство – пари са се намерили и са раздадени 17.5 милиона лева над заплатите. Тези цифри изскачат от получените отговори на запитванията на “Движение България на гражданите” до гореспоменатите министерства, направени на основание на Закона за достъп до обществената информация.. В здравното ведомство наддадените над редовните заплати пари са били 6.9 милиона лева, в министерството на Тотю Младенов – 4.3 милиона, в Министерството на регионалното развитие – 2.7 милиона и 3.6 милиона лева в Министерството на земеделието. След изнесените от “Движение България на гражданите” данни представителите на четирите институции в един глас започнаха да обясняват, че не ставало въпрос за бонуси, а за надбавки над заплатите. Истинският въпрос обаче е не в това как ще формулираме едни раздадени пари, а дали има ясни принципи и правила при раздаването им и дали всички еднакво носим тежестта на кризата.



Президентски съветник по национална сигурност е работил за ЦК на БКП.Зетят на ген. Стоимен Стоименов е бил във фирми с Бойко Борисов и Златко Баретата, сочи медийно разследване.

22.01.2013

Съветникът на президента Росен Плевнелиев по национална сигурност Стоимен Стоименов е бил кадър на Централния комитет на БКП. Това са потвърдили документи от архива на комунистическата партия, разпространени от политолога Антон Тодоров.

В доклад от 1989 г. на тогавашния военен министър Добри Джуров се предлага "инструкторът в отдел "Социална и национална сигурност" при ЦК на БКП полковник инженер Стоимен Цветанов Стоименов да стане началник на политотдела на Трета армия.

Информации и коментари за миналото на Стоименов се разпространяваха анонимно из интернет още когато той бе назначен от президента за негов съветник опреди близо година. Сега Тодоров изпраща открито писмо до държавния глава с искане да освободи Стоименов.

"За да илюстрирам невероятната перверзност на този случай, ще направя паралел – представяте ли си съветник на Вашия германски колега, пастор Йоахим Гаук, да е високопоставен комунист от военния отдел на ГЕСП? Не можете да си го представите, нали?", пише Тодоров.

Според официалната биография на генерал-майор от резерва Стоимен Стоименов той е завършил Висшето народно военно училище "Васил Левски", кандидат е на военните науки от 1988 г. и работи в системата на въоръжените сили в продължение на 40 години като преминава през основни войскови длъжности, включително до заместник-командващ на армия.

Според автора на откритото писмо навсякъде, където Стоимен Стоименов е бил през годините на тоталитарния режим като зам.-командир, е бил в качеството си на политически офицер, тоест на проводник на политиката на БКП.

Пред Канал 3 Стоименов посочи, че е бил "обикновен инструктор".

Според разследване на сайта Bivol.bg дъщерята на Стоименов Таня, родена през 1971 г., е омъжена за натурализирания иракчанин Самир Искандер Франсис.

Франсис (известен също като Ибрахим) е бивш съдружник на Бойко Борисов и има общи фирми както с осъдения за наркотрафик Златко Баретата, така и с изгонения като заплаха за националната сигурност руски мафиотски бос Константин Циганов.



Прокуратурата започва разследване на скандалната зам.-министърка Светла Боянова и на Ивайло Тодоров, прекият лобист за нейното назначаване


14.02.2013

Прокуратурата започва разследване на скандалния зам.-министър на земеделието и храните Светла Боянова и на Ивайло Тодоров, който е прекият лобист за нейното назначаване.

Скандално известната зам.-министърка Светла Боянова, която лъсна с разрешението си да се строи върху дюните в Несебър се разследва от Олаф. Около нейното име се разгоря и скандал за обществена поръчка на стойност 3 000 000 лева за сайт спечелена от "необходимата фирма". В последните дни на правителството Борисов Боянова раздава европари по програма "Лидер" само на „правилните” местни инициативни групи, свързани с консултантски договори на Ивайло Тодоров, зам.-министър Боянова все още е в Министерството на земеделието и храните и замита следи. Олаф ще разследва субсидии от над 1 милион, които са взети от нея и Тодоров за земи в Пловдивско и Пазарджишко.



ПАНИЧЕСКИ ХОД НА БОЙКО БОРИСОВ: ПОИСКА ОСТАВКАТА НА НОВАТА ШЕФКА НА ДКЕВР, КОЯТО ТОЙ НАЗНАЧИ ПРЕДИ ДНИ!

17.02.2013

Премиерът Бойко Борисов поиска днес оставката на председателя на ДКЕВР Юлиана Иванова, съобщва сайта на Министерски съвет. Искането на министър-председателя е във връзка с това, че при предварителните разговори, преди да поеме поста, Иванова не е информирала Борисов за участието си във фирма, за която впоследствие се установи, че е развивала незаконна търговска дейност.

В момента, когато България е на улиците и иска оставката му, премиерът Борисов прави панически ход като иска оставката на същата Юлиана Иванова, която САМИЯТ ТОЙ НАЗНАЧИ ПРЕДИ ДНИ БЕЗ ИЗОБЩО ДОРИ ДА ПРОВЕРИ ЩО ЗА ПТИЦА Е.


Кабинетът похарчил 1 млрд. лева за 10 дни

14.03.2013

Правителството на бившия премиер Бойко Борисов е изхарчило ударно 1 млрд. лева от фискалния резерв само за 10 работни дни, съобщава в. Преса.

Истината лъсна вчера от справка в централната банка. На 25 февруари запасът е бил 4 млрд. лева, а на 11 март е изтънял до 3 млрд. лева. От резерва в БНБ са 2,7 млрд., а още 300 млн. са в частни банки. При това положение вече е ясно, че финансовият министър на Борисов-Симеон Дянков, е бъркал в забранени фондове, които не са за текущи нужди на хазната. Това е на ръба на закона, който изисква в края на годината във фискалния резерв да има минимум 4,5 млрд. лева. От финансовото министерство са уточнили, че става въпрос за регулярни текущи плащания. От средата на месеца фискът щял отново да се пълни от данъчни постъпления. Харчовете може и да се текущи, но заради тях Симеон Дянков е нагазил в забранена територия. В два фонда, които са част от резерва-Сребърния и за АЕЦ Козлодуй, трябва да има около 3,3 млрд. лева и те не може да се пипат. При положение, че целият фискален резерв е по-малък от тази сума, става ясно, че във фондовете е бъркано "текущо".

Държавата харчи между 55 и 400 млн. лева на ден. Така например за 11 март са разплатени 56,6 млн. лева, а ден по-късно са похарчени 111 млн. лева. Пиковата стойност е била на 7 март, когато започва плащането на пенсиите. Държавата обаче взема пари не само от резерва-все пак в хазната постъпват и данъци. Новият служебен министър на финансите Калин Христов обеща, че работи в рамките на приетия бюджет. Относно призивите за теглене на нов заем той заяви, че в разчетите е записано, че може да се изтеглят 2 млрд. лева. Това е така, защото в бюджета има 1 млрд. лева дефицит, който трябва да бъде финансиран, и 1 млрд. лева ще дадем за плащане на вече взети заеми, обясни Христов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар