петък, 26 април 2013 г.

141 кандидат-депутати се оказаха с агентурно минало



26.04.2013


141 кандидат-депутати се оказаха с досиета в ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия. Това показва списъка на Комисията за проверка на принадлежността към бившите специални служби.
Претендентите за народни представители са 7 305 лица, като 3 160 лица не подлежат на проверка, защото са родени след 16 юли 1973 година. Списъкът на кандидат-депутатите с агентурно минало е качен на сайта на Комисията по досиетата.
"В сравнение с кандидат-депутатите с картончета от бившите спецслужби за 41-вото Народно събрание, сега те процентно са по-малко", каза Екатерина Бончева от Комисията по досиетата за БНТ. Тя обаче уточни, че от изборите за Велико народно събрание през 1990 г. не е имало толкова кандидати за народни представители, както сега. Броят на родените след 1973 г. също е рекорден.
Значителна част от имената на кандидат-депутите с досие в ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия вече са излизали в публичното пространство при предишни проверки на комисията, но има и изненади.
Прави впечатление, че нито една от познатите партии като ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА, РЗС, ВМРО не прави изключение за наличие на кандидат-депутати с досиета. Такива има и в т.н. нови партии и коалиции, като Национален фронт за спасение на България, Лидер, Горда България, Българска пролет, Другата България, Нова Алтернатива и др.
Екатерина Бончева оповести в коя партия колко кандидат депутати с картончета има. Палмата на първенството държи ДПС - 16, след това е Коалиция за България - 15, ГЕРБ - 6, Атака - 4, РЗС също са 6, Горда България - 9, НФСБ са 7. Партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите" и коалицията ДСБ - "Български демократически форум" имат по двама секретни сътрудници в листите си.
Бончева направи уговорката, че откритите кандидат-депутати с досиета са към момента на проверката, защото все още в комисията не са постъпили архивите на Националната разузнавателна служба и "Военна информация".

Новоткритите агенти

Сред новите лица с агентурно минало попадат трима кандидат-депутати от ГЕРБ - Любомир Христов, Красимир Ботев и Тодор Губатов. Христов е бил резидент в трето управление на ДС, а сега е в листата в Шумен. Ботев е работил като агент за трето управление, а сега е претендент за депутат в Габрово. Губатов е бил секретен сътрудник в Управление "Научно-техническо разузнаване", част е от листата на ГЕРБ в Добрич, предаде "Дневник".
В списъка попадат и три необявявани имена от листите на "Коалиция за България". Това са Христо Монов, който е бил агент в СГУ на МВР-ДС-ХI РУ, а сега е кандидат-депутат в Бургас, и Щерю Царев, работил като щатен служител в трето управление, част от листата на социалистите в Пловдив - област. Евгения Иванова, работила в Централно информационно организационно управление към ДС, за изборите е в листата в Плевен.
В листите на "Атака" има двама агенти на ДС, които за първи път са оповестени публично. Сергей Зайранов е работил в трето управление, а на изборите на 12 май е претендент за народен представител в Бургас. Елена Башова е била агент в Гоце Делчев, а за вота е част от листите на "Атака" в Благоевград.
Трима от претендентите за депутати от ДПС също за първи път са осветлени като агенти или служителите на ДС. Това са Венцислав Парпулев в листата в Смолян, Красимир Асенов - в Пловдив и Пламен Петков - във Варна.
Двамата с картонче от спецслужбите на "България на гражданите" също попадат за първи път в списъка. Никола Андреев, работил като агент в Михайловград, а сега е кандидат за депутат в Монтана, и Стефко Русев, който е бил осведомител във Военно контраразузнаване, а за изборите е в листите на партията на Меглена Кунева в Бургас.
От РЗС като нов агент Комисията по досиетата е открила само един кандидат за депутат. Велин Меледжиев е бил агент и осведомител в трето и четвърто управление на ДС, за вота е в листите на партията на Яне Янев в 25 МИР в София.
Близката до телевизия "Скат" партия "Национален фронт за спасение на България" има трима представители, които са за първи път в списъка - Димитър Димитров, Любомир Терзиев и Никола Петков.



вторник, 23 април 2013 г.

АНТИ ДИЛОВ – ЧАСТ ХIХ



/ или как се опитвам да се надприказвам с Любен Дилов – младши във Фейсбук /



• Luben Dilov- junior


Черепно-мозъчна трябва: Полупроводник и полуправедник са различни неща, но здраво семейство има, когато личния живот съвпада със семейния. Казвам здраво, не щастливо. Има и ново правило при сапромат-а. Независимо от съпротивлението на материалите, тях обикновено ги открадват. Нивото на кражби в министерството на отбраната може да бъде представено пред света като програма за разоръжаване... Много добре организирана престъпност.


Angel Yordanov


Бай Тошо щеше да строи завод за цели проводници, а Бойко - завод за проводници и половина. Единият стана праведник в затвора, за другия още чакаме. За да има щастливо общество, обаче, политическият и общественият интерес трябва да съвпадат. Ние, за съжаление, сме затънали в олигархическия интерес и не ни остава нищо друго , освен да продължаваме да четем учебника по "Съпротивление на материалите".


• Luben Dilov-junior


Защо изразът „сложно е” във фейсбук се употребява толкова често за раздел „семейно положение”, а не за раздел „политически възгледи”, където наистина е сложно. 71 партии са се регистрирали за изборите. Това означава, че минимум 700 хиляди българи са се подписали точно тези партии да ги представляват в парламента и че би следвало да има поне 71 идеи за изход от кризата и бъдещето на България. Този факт, на фона на протестите от миналия месец показва, че светлина има не само в края на тунела, но и в началото.


Angel Yordanov

Като изразът „рано е да се каже“. Подарили на една мутра часовник и му обяснили : Когато малката стрелка сочи 12 , а голямата 9 – това означава, че часът е 12 без 15. Когато и малката и голямата стрелка стрелка сочат 12 – това означава, че часът е точно 12. Колко е часът в момента ? Мутрата погледнал часовника , който показвал 12 без 5 помислил и отговорил: Рано е да се каже. Та , ако ме питат, коя от 1 437 партии участващи на изборите ще спечели, ще отговоря – рано е да се каже. А за светлината в тунела не се притеснявайте – това със сигурностт е бързия влак.



• Luben Dilov-junior


4 април, Световен ден на пострадалите от мина. Ех, да беше жив Яворов… Ако пише „мини” може би все пак не трябва да минаваш! Да, смехът удължава живота, но сигурни ли сте, че ви трябва именно смешен и дълъг живот? Все по-трудно е – оплаква се дремещата в мен свиня – да съчетавам фън шуй с уай фай. Ето, чета, че се очаква Apple да бъдат генерални спонсори на ядрената атака на Северна срещу Южна Корея. Особено срещу заводите на Самсунг.


Angel Yordanov

А има ли световен ден на пострадалите от Лора ? Става дума за ужас , който дори не можете да си предстовите – шизофреничноистерична свиня, която никога не дреме. Ако попаднете на Лора, дори бойко Борисов ще ви заприлича на Моника Белучи и не ви остава нищо друго, освен да съчетаете сепуко с камикадзе. Ако искате да унищожите България, а нямате пари за атомна бомба, потърсете Лора / а не Яворов/ !



• Luben Dilov-junior


Според Бегбеде, руснаците били набожни, защото смятат, че Господ е по-добър от Гулаг и не така скъп, като Бентли. Велики пости. Филията пада винаги надолу с … маргарина.

- Защо Христос е имал прост дървен кръст, а ти, Владико, носиш златен със скъпоценни камъни?

- Защото на всеки се пада неговия кръст – казва с насълзени очи владиката – и той трябва да го носи със смирение.


П.П. Продавам изгодно „Бентли” само на 47 километра! Справки и оглед – на 47-я километър от магистрала „Тракия”.


Angel Yordanov


Според Жан Жьоне, българите били набожни, защото смятат, че Господ е охранител на Бойко Борисов. Велики пости. Филията с мас винаги пада на игрището в Бистрица, защото докато я държиш с едната ръка, с другата ръка риташ топка.„Отдайте Кесаревото Кесарю, а Божието Богу, както и бухалку Борисову !". Време е да му секвестираме Бентлито …



• Luben Dilov-junior


Екзистенциален спомен: видях светлина в края на тунела, а след това и огромното лице на гинеколога… На този ден преди 100 години е роден Албер Камю, вечният чужденец, обявил градът за „единствената достъпна ни днес пустиня” и изрекъл полезните и за българските избори през 2013-а, думи: „прекалено обичам страната си, за да бъда националист”.


Angel Yordanov

Екзистенциален спомен от бъдещето: не виждам светлина в края на тунела, а само огромната тиква на Бойко Борисов. От развален , стържещ грамофон се чува песента „Et si tu n'existais pas“…Прекалено обичам страната си, за да бъда бивш комунист !



• Luben Dilov-junior


Следващият текст съдържа пряка политическа агитация. Ако някой Ви кара да го четете насила, незабавно се обадете на 112.

ЗАЩО СДС?

/20 години по-късно/

Днес повече от всякога всеки трябва да има ясно отношение към това, което се случва в България.

Без да се драматизира излишно, може да се каже, че постигнатото през последните 23 г. като разбиране за демокрация, свобода и свободен пазар е заложено на карта.

Довчерашната власт, която днес заявява амбиция за нов мандат, носи в себе си силен тоталитарен нагон, а с идеята да се увеличава ролята и заплащането на силовите структури на държавата на фона на общия недоимък и икономически несгоди, тя демонстрира явно желание да реализира този нагон.

Няма кой да спаси гражданското общество, ако то не се спаси само.

Не очаквайте американският посланик да се намеси в защита на демокрацията. Нямаме достатъчно петрол за целта, макар че, както изглежда и шистовият газ върши някаква работа. Ако пък очаквате руският посланик да се намеси, по-добре играйте тото. Т.е. в какво общество ще живеем след 12 май 2013-а зависи само от нас.

Може би се уморихме и даже малко изгубихме в безкрайни опити да се дефинираме като десни в смисъл на “не леви”. Странно е, но доминирано от БСП правителство въведе плоския данък, а ГЕРБ, член на ЕНП и претендираща за дясна партия, практически въведе държавен капитализъм, едно политическо ТКЗС! ТКЗС, където всичко “се слуша”, а за непослушните има тояга! За съжаление това ТКЗС не е в състояние да предложи на днешния българин нито работа, нито доходи. Днешното ТКЗС е в състояние да отчита своите успехи единствено в ефектни строежи и в милиони похарчени европари, и с един бюджетен дефицит, с който се опитва да оправдае всичко.

На този фон, Кунева не съумява да се заяви като категорична алтернатива, а вечно кряскащите националисти, в събота вечер страдат за България, а в неделя сутрин - за сладка вода…

Обзети сме от усещане за “вече видяно”. Усещане за липса на избор. Но избор има и той ни гледа всяка Божа сутрин от огледалото в банята. Просто трябва да си припомним как вече “имахме волята” да постигнем една решителна промяна преди повече от двайсет години и да си повярваме, че можем да го направим пак.

Не случайно, в началото на тази “избори по никое време”, се пошегу-вахме, че ако извадим от ГЕРБ това, което не ни харесва, което има прекалено авторитарен, за да не кажем червен привкус, ще получим това, което ние от коалиция СДС се опитваме да предложим като истински десен избор. Подсказва го даже изборният нумерологичен каламбур със уравнението 15 (ГЕРБ) – 5 (БСП) = 10 = СДС.

Почти по Дюма, 20 години по-късно, коалиция СДС има амбицията да събере за пореден път отвратените, за да ги поведе срещу отвратителните. Има амбицията да ви предложи промяна на статуквото, промяна която си струва. Повече морков, отколкото тояга. Повече мисъл, отколкото мускул. Повече въображение, отколкото крясък. Повече изслушване, отколкото подслушване. Повече свобода, повече избор, повече контрол върху чудовищата държава и монополи. СДС иска ВАШИЯТ глас да попадне в десятката. Както винаги до сега и ВОЛЯТА И ВРЕМЕТО СА НАШИ!


Angel Yordanov

И това , ако не е неокомунистически цинизъм и порнография - "здраве" му кажи !Бившите комунисти в България не разбраха, че техните проблеми не се наричат , ДСБ, Синя коалиция, Иван Костов, Надежда Нейнски…Техните проблеми имат други имена и параметри и не са лъжица за тяхната уста – ЕС, НАТО, глобализация …А иначе, пак ще се лапкат грешни народни парички покрай изборите.

понеделник, 22 април 2013 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 123



Младен Михалев - Маджо


Младен Михалев - Маджо е роден на 13 октомври 1964 г.Той е бивш борец от училището "Олимпийски надежди", където се отглеждаха бъдещите шампиони на социалистическа България.

След 1990 г. се сформира Бригада на борците, която започва да се занимава с трафик на крадени автомобили, валутни измами, рекет, прикрит зад охранителни фирми. Самият Михалев, както и част от останалите, израства около Илия Павлов и още в началото на 90-те се включва в хазартната фирма Ай Джи Ем АД.

Младен Михалев винаги е бил с едни гърди пред съотборниците си и съдружниците си. Името му нашумя, когато през 1993 г. избухна гангстерската война между хората на Карамански и борците. Маджо беше човекът, чиито нерви не издържаха и изпразни един пълнител във входа на казино "Севастопол" на ул. "Раковски" в столицата. За зла негова участ Карамански беше устроил засада и от апартамент от отсрещната страна Михалев беше прострелян. След това успя да стигне до площад "Славейков" с джипа си ранен и беше откаран във Военномедицинска академия.

"Бизнес кариерата" му минава през петролни доставки за Сърбия по време на югоембаргото и силовото застраховане. Първоначално борческите структури около Маджо охранявали композициите с цистерни за Сърбия на "Мултигруп". По-късно и те започнали да нарушават югоембаргото.

Михалев е един от четиримата основатели на СИК в края на 1994 г., към които по-късно се присъединиха Красимир Маринов-Големия Маргин, Дмитрий Минев-Руснака. Впоследствие шестимата - Младен Михалев, Венцислав Стефанов, Красимир Маринов, Румен Гоцев, Дмитрий Минев и Милчо Бонев, създадоха фирмата "Интерпетролиум енд партнерс", която се занимаваше с доставка на горива. През 1995 г. Младен Михалев изкупи Първа източна международна банка - ПИМБ, наскоро преименувана на "Интернешънъл асет мениджмънт". Предполага се, че Маджо и досега е основен акционер в банката чрез подставени лица.

През 1996 г. Михалев приватизира няколко хотела в Боровец. Впоследствие купи и построи още няколко хотела на Слънчев бряг. След като през 1997 г. застрахователна компания СИК не получи лиценз, нейните структури започнаха да си сътрудничат с "Булинс", а "Интергруп енд партнерс" се превърна в един от големите дистрибутори на горива.

В началото на 2000 г. взаимоотношенията в групировката се влошават и тя се разцепва - от едната страна застават Младен Михалев, Милчо Бонев и Стоил Славов, от другата са Дмитрий Минев-Руснака, Красимир Маринов-Големия Маргин и брат му Николай, Румен Николов-Пашата се явява нещо като балансьор между групите. След убийствата на Стоил Славов и Дмитрий Минев-Руснака Младен Михалев и Венцислав Стефанов остават единствените собственици на "Интергруп енд партнерс". Именно поради заплаха от страна на Маргините от две години Младен Михалев живее в чужбина, главно в Швейцария.

Беше пуснат слух за покушение срещу него в Женева, но той беше опроверган.

Твърди се, че действията на Маджо са насочвани от бившия министър на вътрешните работи и зам.-шеф на Първо главно управление на ДС ген. Любен Гоцев. Поради тази причина ген. Гоцев е бил нарочен за убиване от Маргините. Самият генерал не отрича, че се познава с Маджо, но отрича да има влияние върху него.

Маджо натрупва сериозни финансови ресурси още по време на югоембаргото. Твърди се, че и до днес контролира пазара на горивата “на черно”. Негови фирми продават тон гориво с 80 лева отстъпка, докато отстъпката на петролната рафинерия на ЛУКойл в Бургас е едва 25-30 лева на тон. Чрез фиктивен износ прави дъмпинг на цените. Според източници от службите, чрез продажбата без фактури фирми контролирани от Маджо нанасят големи загуби на бюджета. Негови са и бензиностанцийте “ГЕЯ”. Фирмата "Бент ойл" също се контролира от хора на Маджо. Тази фирма поема клиентите на покойния Стоил Славов-Телето, който бе убит в сградата на СИК в началото на 2004г. Това става след като “Бент оил” измества “Приста ойл”.

През 2001 г. влиза в конфликт с Красимир Маринов-Маргина, заради противоречия за учасието им в трафика на наркотици. Това е втора от вероятните причини за раздялата между бившите партньори. Близки до Маргините твърдят, че Маджо е настоял да поеме бизнесът с дрогата, докато Красимир Маринов е бил твърдо против и не искал да се замесват. Кръговете близки до братята Маргини, които от края на октомври 2005г. са в НСлС и ще бъдат съдени за подготовка на три убийства, твърдят, че Маджо стои зад няколко от показните убийства през 2004-2005г. При ареста на Маргините в медиите се появява слух, че Младен Михалев е прострелян в Швейцария. Информацията не е потвърдена, въпреки, че Маджо наистина е посетил лечебно заведение в Цюрих. Към момента няма категорична информация къде се намира Маджо. Слуховете са, че той е в България, Швейцария и дори Куба. Твърди се, че три месеца преди убийството на Емил Кюлев фирми на Младен Михалев-Маджо са започнали да изкупуват акции от ДЗИ банк. На 6 август 2005 г. един от най-близките на Маджо - Рахмат Сукра /Рашо/, който поема бизнеса на Стоил Славов и президента на “ВАИ холдинг” Георги Илиев влизат в остър конфликт.

Това става в комплекса на Илиев “Мултиплейс” в Слънчев бряг. Присъствали разказват, че между двамата почти се е стигнало до бой, а няколко от бодигардовете им са си разменили удари. Три седмици по-късно Георги Илиев е убит в "Мултиплейс".

Маджо купува хотела на Мая Илиева

Младен Михалев - Маджо планира внушително завръщане в родния бизнес, твърдят негови приближени. Той бил все повече забелязван в родината, което било ясен сигнал за намеренията му. Както е известно доскоро Михалев живееше предимно в Швейцария и се прибираше в България за по ден-два през няколко месеца. Сега нещата били обърнати наопаки и той прекарвал повечето си време в родината. Според запознати това било свързано с намеренията му да направи крупни инвестиции в сферата на туризма, тъй като смятал, че сега е подходящото време да купува, докато заради кризата цените са ниски. Вече бил финализирал сделка за хотел в Банско, следял ситуацията и в други зимни курорти. Не възнамерявал да се ограничи обаче само с това и възнамерявал да се сдобие и с имоти по морето. Сред набелязаните обекти бил и прословутия хотел “Дюн” на убития Георги Илиев, който вдовицата му Мая от години безуспешно се опитва да продаде. В началото тя искаше за суперлуксозния хотел 12 милиона евро, днес обаче цената му е паднала до 2 милиона, а се говори, че тя била готова дори и за още компромиси. Както е известно, „Дюн” бе построен буквално на плажа в Слънчев бряг във времето, когато „ВАИ холдинг“ бе държава в държавата. След убийството през 2005 година на висаджийския бос Георги Илиев, имотът бе наследен по право от вдовицата му Мая, която се опитва да го продаде още от 2008 година заради проблемите с РДНСК-Бургас и постоянната заплаха от събаряне. От друга страна заради лошото управление досега той й носи само загуби. Тогава обаче тя иска за него 12 милиона евро. Макар впоследствие да предложи оферти на вече над 100 кандидат-купувачи, до сделка така и не се е стигнало. Като основна причина бил изтъкнат неясният статут на хотела и опасността той да бъде съборен. Михалев очевидно е запознат с този проблем и не се притеснява, че ще успее да го заобиколи.


/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Веселин Марешки.











петък, 19 април 2013 г.

ФУТБОЛ , ЧЕРЕП И ДУХОВА МУЗИКА 10



Банскалията заклан, защото не дал 1000 лева рекет


04.04.2012

Шефът на фен клуб "Пирин Реален" в Благоевград Димитър Сукалински- Банскалията е бил убил заради 1000 лв.

Това е първоначалният мотив за извършеното престъпление миналия четвъртък. Тогава 41-годишният Сукалински бе намерен мъртъв с прерязано гърло и множество прободни рани в апартамента си в кв. Еленово към 22 ч.

След разпит на десетки негови приятели и проверка на разговорите от мобилния му телефон, полицията задържа двама заподозрени.

Окръжната прокуратура повдигна обвинения срещу Спас Покровнишки и Георги Николов-Дупката. Във вторник към 22 ч окръжният съдия Величка Пандева постанови "задържане под стража" за двамата по искане на прокурор Весела Стоилова. Съдебното заседание бе при закрити врата, защото в него се разглеждали специални разузнавателни средства.

Според разследването, което е все още в начален етап, Дупката изнудвал Банскалията от месеци във връзка със старо дело, по което убитият бил свидетел. То е от 2002 г. по чл. 214 за присвояване чрез сила на кола, пари, часовник и златни накити от Дупката, който реално е пострадал.

Обвиняеми по делото са Спас Покровнишки, Златко Георгиев-Златния и Стефан Назъров-Брежанеца. Свидетел е Банскалията. Брежанеца пък изчезна безследно година по-късно.

Въпреки че случаят е стар, по него се работи, обясниха от прокуратурата. Пострадалият Николов напоследък започнал да изнудва Банскалията за пари. Често се срещали и му обяснявал, че ако не му даде 1000 лв., ще го накисне като обвиняем, а Покровнишки и Златния ще се отърват от съдебно преследване.

На 29 март сутринта Дупката е трябвало да бъде разпитан пред съдия. Дни преди това той отново рекетирал Банскалията и го заплашил, че ако не получи парите, при разпита ще го посочи не като свидетел, а като извършител на престъплението. Тогава на Сукалински му прекипяло и му казал, че ако продължава с натиска, ще се оплаче на полицията.

В деня на убийството от 10,30 до 11,40 ч е проведен разпит пред съдия на Дупката. Той леко променил показанията си и намекнал, че Банскалията го е ограбил. Към 20,30 ч вечерта заедно със Спас Покровнишки отишли в дома на Сукалински и там последвала кървавата вендета.

Според едни показания сумата, за която е изнудван Банскалията, била 1000 лв., според други - в пъти по-голяма.

Обвиняемият Николов преди 12 г. е обрал парите на тотомилионер. Мъжът ударил голяма печалба и отишъл с трабанта си на лозето. В колата носел парите от тотото. Тогава Дупката го проследил и му отмъкнал сумата. Започнал да харчи нашироко, накупил си златни ланци, което пък привлякло вниманието на Покровнишки, Златния и Брежанеца.

Така те решили да го "ударят" като му отмъкнат колата, пари, бижута и часовник, разказаха запознати с разследването. Дупката е излязъл от затвора в началото на тази година. Има десетки присъди за кражби.

Покровнишки също е с десетина присъди за кражби, отвличане, блудство и др.

"Съществува опасност обвинените да се укрият или извършат друго криминално престъпление, заради което настоявах за постоянен арест. Срещу тях има 2 тома доказателства досега", обясни прокурор Весела Стоилова.

Служебните адвокати на двамата Мая Драганова и Лефтера Лазарова са категорични, че ще обжалват ареста пред Софийския апелативен съд.



България влезе в доклад на ЕП за високи нива на престъпност във футбола

19.09.2012

България е една от страните в Европа с най-високи нива на организирана престъпност във футбола, разкрива доклад на Института за международни отношения и стратегии.

Според проучването, което беше представено в понеделник пред специалната парламентарна комисията за организираната престъпност и корупцията, този спорт масово е използван за пране на пари и незаконни печалби, като проблемът е най-сериозен в държавите от Източна Европа и Балканите.

"Уговарянето на мачове може да изглежда маловажен въпрос, но е много сериозен проблем в Европа. Това е изключително доходоносна форма на престъпление с нищожни наказания и минимални нива на разкритие", заяви Емине Бозкурт, член на Европейския парламент и автор на доклад за уговарянето на мачове и корупцията в спорта.

"Открити са здрави връзки между футболните институции и криминалните организации, най-вече в Източна Европа и Балканите. В страни като Русия, Украйна, България и Сърбия престъпниците са проникнали в клубовете и федерациите и действат отвътре, като използват клубовете за прикриване на редица криминални действия", каза още холандката.

Бозкурт заяви, че спортът е под постоянен риск от корупция заради слабото ниво на законова регулация срещу подобни престъпления, широката мрежа за онлайн залагания и директните връзки с организираната престъпност.

"Освен това, поради разликите в наказателни присъди между държавите, хората, които се занимават с уговаряне на мачове, са преместили своята дейност точно в тези страни, защото там евентуалните присъди са много по-леки", каза евродепутатът .

В част от страните наказанията са нищожни - от глоби на стойност 100 евро до четири години затвор.

Таня Файон, координатор в комисията по въпросите с организираната престъпност в Европарламента, допълва, че "спортните залагания все повече се превръщат в изгоден глобален бизнес, въвличайки още и още участници. От 16.3 млрд. евро през 2004 г. букмейкърският оборот в световен мащаб вече се е увеличил на 50.7 млрд. евро през 2012 г.".

Бозкурт и редица организации призоваха за трансграничен подход към подвеждането под наказателна отговорност за уреждане на мачове, като предлагат правна рамка за целия Европейски съюз, както и споразумения между основните заинтересовани страни, за да координират разследванията.

Според Бозкурт Европейската комисия трябва да играе роля в координирането на различните заинтересовани страни и да предостави платформа за обсъждане. Тя също така призова държавите членки да въведат хармонизирана дефиниция за уреждане на мачове в наказателното право.



В ШВЕЙЦАРИЯ: БЪЛГАРСКИЯТ ФУТБОЛ Е МАФИЯ

25.09.2012


“Залози, измами, подкупи и пране на пари, дори насилствени престъпления – всичко това е често срещано явление в България и особено във футбола там. Мафията контролира първенството и трансферите, а нейните шефове държат много от клубовете в първенството”, така започва материал на "Neue Zürcher Zeitung", посветен на българския футбол.

Заглавието е “Денят на мафията”, а снимката в материала е на Тодор Батков, който гледа мач на “Левски” в компанията Константин Баждеков.

Предлагаме ви целия очерк на българската футболна действителност, публикуван в Швейцария:

“Йордан Динов прогнозира какво ще се случи на мача между Локомотив (Пловдив) и Литекс. Той каза пред Канал 3, че има над 2 милиона евро заложени на опциите "над 2,5 гола" и победа на "смърфовете". В последствие мачът завършва 2:1, а последният гол пада в продължението от спорна дузпа. Впоследствие Динов, който има пунктове за залагания, се впуска в разследване и показване пред обществеността на нелегалната дейност за залагания на мафията. Рисковано начинание – малко по-късно той е застрелян в центъра на София.

Спорни наказания, необясними спадове в играта, губене на точки, когато е най-необходимо – всичко това е нормално за българския футбол. Обществена тайна е, че президентите, съдиите и играчите са част от организираната престъпност.

Футболът в България е корумпиран и престъпен. Клубовете служат на своите босове за пране на пари, като по този начин легализират търговията с наркотици, проституция, контрабанда на цигари. Уикилийкс извади документ на посолството на САЩ в София до Вашингтон с подробности за това как българските клубове са пряко или косвено свързани с фигури от подземния свят. Президентът на Локомотив (София) е търговец на оръжие, шефът на Литекс е съден за пране на пари. Босът на Славия е обвинен в изнудване за пари и убийство. Една дузина футболни президенти са убити след падането на комунизма.

Публиката се отдръпва.

Тодор Батков призна в документален филм на Би Би Си, че корупцията е дълбоко вкоренена във вътрешното първенство. Въпреки това той също има отношения със съмнителни руски олигарси, но твърди, че “Левски” винаги се бори честно за победа. Обществото обаче не му вярва. Повечето хора се насочват към чуждестранния футбол по телевизията.

Българският футбол не може да продължи в същия дух. Това вече е ясно и на политиците, и на държавните служители. Някои разкрития предизвикаха закон, който да криминализира залаганията и уредените мачове. Футболният съюз наскоро създаде комисия по етика, която трябва да докладва за предполагаеми случаи на черно тото. Комисията я чака тежка работа. Не само в професионалните лиги, но и в женския футбол и при юношите може да се залага, което води до злоупотреба.

Миналата седмица четири мача бяха пратени на прокурор за разследване. Но съдебната система е мудна и претоварена и решения и последствия едва ли ще има.

Трудно е някой да се справи с проблемите в България, защото корупцията там е вкоренена от много години. Документиран е случай 1949 година, когато Академик и “Левски” се разбират за равенство, което да попречи на ЦСКА да стане шампион”.



Домусчиев, Батков и "Титаните" станаха съдружници .Клубовете направиха своя собствена фирма, която купи ТВ-правата

01.11.2012


Кирил Домусчиев, Тодор Батков, Венци Стефанов и Димитър Борисов и Иво Иванов вече са съдружници в обща компания. Собствениците на клубовете от елита създадоха фирмата "Футбол Про медиа" ООД, която закупи от БФС телевизионните права на „А" група. Така клубовете сами ще преговарят и, според Домусчиев, ще печелят повече пари от телевизиите.

„Двамата с Тодор Батков се събрахме в един проект с цел да разрешим проблема с ТВ-правата. Това е наша инициатива, но и други президенти се включиха - ВенциСтефанов, Иво и Митко от ЦСКА. Утре ще излезе със специално прес-съобщение. Правим фирма, която да купи правата то БФС и след това да преговаря за тяхната продажба", заяви Домусчиев в интервю за „Дарик радио".

„Безплатното ще свърши, всички ще трябва да плащат, за да предават мачовете", зарече се още собственикът на шампионите.

Малко по-късно днес от БФС излязоха с официално становище по драмата с ТВ-правата.

"След гласуване сред представителите на професионалните клубове от "А" група под егидата на Българския футболен съюз бе приета офертата на "Футбол Про медиа" ООД за тв правата от сезон 2012-2013. Предложението бе значително по-добро от направеното от телевизионните канали, участвали в наддаването, и удовлетворява напълно интересите на клубовете. Мачовете от "А" ФГ се завръщат на малкия екран за радост на всички футболни запалянковци - още тази неделя ще бъдат излъчени пряко две срещи в ефира", се казва в съобщението на Футболния съюз.



Клубът на Николай Гигов на прокурор за фалшификации

07.02.2013

“Локомотив“ (Сф) е даден на прокуратурата заради фалшиви платежни документи, видяха журналисти от материалите по делото. Четири разходни ордера, с които уж са плащали на бившия си футболист Ивайло Димитров – Шведа, са били признати от съда за подправени..

Счетоводните ментета са за суми на обща стойност от 5140 лв. Експертизата категорично е доказала, че на въпросните ордери подписът не е на Шведа. „Препис от решението да се изпрати на Софийска районна прокуратура с оглед признатите документи за неистински, гласи съдебната заповед.

Димитров е заявил пред съда, че всъщност са го извозили с много повече пари.

Той претендира, че подписът му е подправен върху 17 ордера на обща стойност над 36 000 лв. Експертизата обаче е доказала категорично фалшифициране само на 4 от тях. Подписът не бил положен съобразно двигателните навици за писане на футболиста.

За останалите 13, които са за повече от 30 хилядарки, не можело да се каже със сигурност дали подписът е на Шведа или не. Имало сходство в състава на химикалната паста, което не позволявало да се даде категорична оценка, твърдят вещите.

Въпреки това четирите фалшификата може да изядат главата на футболния клуб и неговия шеф Николай Гигов, тъй като скандалът отива на прокурор. Освен това съдът е открил, че премиите в клуба не се осчетоводяват.

Други двама бивши футболисти на „червено-черните“ вече успяха да осъдят „Локомотив“ на първа инстанция за общо 150 000 лв. Сърбинът Дарко Савич трябва да получи общо 113 хилядарки. На Коста Янев, който вече е при Георги Иванов – Гонзо в „Черно море“, се полагат близо 37 000 лв.

От „Надежда“ най-вероятно обаче ще използват тактиката на собствениците на ЦСКА Митьо Гърнето и Иво Праховеца, когато не искат да плащат. Почти сигурно клубът от „Надежда“ ще обжалва парите на втора инстанция.





сряда, 17 април 2013 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...102


Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.



Застреляха бизнесмена Драгомир Бицов, има задържан за убийството

18.04.2012

Видният столичен бизнесмен Драгомир Бицов е гръмнат в главата в палата си в квартал "Горубляне" на Разпети петък през нощта, съобщиха от МВР.

Инцидентът е станал още на 14 април, но полицията съобщава за случая едва днес.

"Има задържан за убийството, това съобщи за агенция "Фокус" старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР. Лицето е задържано за 24 часа.

Той е също на 40 години, криминално проявен и осъждан. Задържаният не е от София. Признава за извършеното престъпление. „Като причини за убийството засега се очертават лични мотиви. Към момента няма данни за лихварства или това, което беше написано", каза Валери Йорданов.

На 14 април рано сутринта в Седмо районно бил получен сигнал за починал мъж в кв. Горубляне в столицата. На място пристигнали дежурна оперативна група и съдебен лекар.

Тялото на 40-годишния бизнесмен е открито в гараж, който бил негова собственост. Според съдебния лекар нямало данни за насилствена смърт, посочват от МВР.

Последвалата аутопсия обаче установила две огнестрелни рани в главата. От полицията обаче отказаха да съобщят как се е получило разминаването от заключението на съдебния лекар и резултатите от аутопсията.

На мястото на инцидента е извършен повторен оглед, а днес вече има и задържан за убийството.

Драгомир Бицов живеел от години в огромен тузарски палат на улица "Стадиона" заедно със съпругата и децата им. Цялата постройка била окичена с видеокамери и се записвало всичко, което се вижда в района. Техниката се командвала с дистанционни.

На Разпети петък приятел на бизнесмена започнал да му звъни по телефона. Той обаче не вдигал. Затова през нощта мъжът се вдигнал и отишъл до къщата. Натъкнал се на трупа на Драгомир, около който нямало кръв и дори следи от борба. Подал сигнал в полицията, които на място решили, че е издъхнал от инсулт или инфаркт.

„Дарик" пише, че Бицов е спряган за мозъка на бандата на „Лихварите", разбита от МВР през 2010 година. Групата се е занимавала според полицията с незаконна финансова дейност, лихварство и изнудване. Въпреки това Бицов не е бил криминално проявен. По непотвърдена информация убитият е имал фирма за авточасти и магазин на столичната ул. „Козлодуй", както и няколко заложни къщи.

Това е поредното убийство, извършено в столицата за последния месец. На 9 април, посред бял ден, в столичния квартал „Княжево" с два куршума в главата беше убит 52-годишният Васил Лазов - Железния. Работна версия за убийството му е неговият бизнес със застраховки. Седмица преди това, отново в София, беше убит Йордан Динов, чието име се свързва с нелегален хазарт. В края на март пред дома му в столицата пък бе застрелян Кирил Кирилов - Шкафа, свързван с групата на "Наглите".



вторник, 9 април 2013 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...101


Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.



Още едно показно убийство в София

09.04.2012

52-годишен мъж е убит малко преди 14 часа в София. Васил Лазов е застрелян в автомобила си, докато е паркирал пред блока, в който живее, на ул. "Бяла ружа" 5 в столичния квартал "Витоша".

52-годишният бизнесмен е прострелян няколко пъти с огнестрелно оръжие. За момента обаче от полицията не съобщават с какво. Лазов е починал на място. Тялото му е открито от негова съседка, която е видяла човек да лежи в безпомощно състояние на земята. Засега от полицията отказват повече информация за това с какво се е занимавал убитият. Знае се само, че той има регистрация в полицията за фалшифициране и използване на документи. Има присъда за даване на подкуп, а напоследък се е занимавал със застраховане на автомобили. Все още мястото е отцепено от полицията, случаят се разследва от сектор "Убийства" в СДВР.







петък, 5 април 2013 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 16



4 МИНИСТЕРСТВА СИ РАЗДАДОХА 17.5 МИЛИОНА ЛЕВА НАД ЗАПЛАТИТЕ



След разразилия се в края на януари миналата година скандал с щедро раздаваните в държавната администрация бонуси и след категоричното разпореждане на премиера Борисов от трибуната на Народното събрание всички длъжностни лица, които са получили бонуси, или да ги върнат, или да дарят парите за социални каузи, или да си търсят нова работа, изглеждаше, че сагата с бонусите в държавната администрация е приключила. Година по-късно става ясно, че допълнителното раздаване на пари над заплатите в някои министерства продължава. Въпреки тежката и продължителна икономическа криза, въпреки постоянния отказ на държавата да подпомага финансово най-уязвимите социални групи с дежурното оправдание “няма пари в държавната хазна”, въпреки факта, че при постоянно растяща инфлация пенсиите не са индексирани вече четвърта година, въпреки коледното порязване на пенсионерите, се оказа, че в четири министерства – Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалните грижи, Земеделското министерство и Министерството на регионалното развитие и благоустройство – пари са се намерили и са раздадени 17.5 милиона лева над заплатите. Тези цифри изскачат от получените отговори на запитванията на “Движение България на гражданите” до гореспоменатите министерства, направени на основание на Закона за достъп до обществената информация.. В здравното ведомство наддадените над редовните заплати пари са били 6.9 милиона лева, в министерството на Тотю Младенов – 4.3 милиона, в Министерството на регионалното развитие – 2.7 милиона и 3.6 милиона лева в Министерството на земеделието. След изнесените от “Движение България на гражданите” данни представителите на четирите институции в един глас започнаха да обясняват, че не ставало въпрос за бонуси, а за надбавки над заплатите. Истинският въпрос обаче е не в това как ще формулираме едни раздадени пари, а дали има ясни принципи и правила при раздаването им и дали всички еднакво носим тежестта на кризата.



Президентски съветник по национална сигурност е работил за ЦК на БКП.Зетят на ген. Стоимен Стоименов е бил във фирми с Бойко Борисов и Златко Баретата, сочи медийно разследване.

22.01.2013

Съветникът на президента Росен Плевнелиев по национална сигурност Стоимен Стоименов е бил кадър на Централния комитет на БКП. Това са потвърдили документи от архива на комунистическата партия, разпространени от политолога Антон Тодоров.

В доклад от 1989 г. на тогавашния военен министър Добри Джуров се предлага "инструкторът в отдел "Социална и национална сигурност" при ЦК на БКП полковник инженер Стоимен Цветанов Стоименов да стане началник на политотдела на Трета армия.

Информации и коментари за миналото на Стоименов се разпространяваха анонимно из интернет още когато той бе назначен от президента за негов съветник опреди близо година. Сега Тодоров изпраща открито писмо до държавния глава с искане да освободи Стоименов.

"За да илюстрирам невероятната перверзност на този случай, ще направя паралел – представяте ли си съветник на Вашия германски колега, пастор Йоахим Гаук, да е високопоставен комунист от военния отдел на ГЕСП? Не можете да си го представите, нали?", пише Тодоров.

Според официалната биография на генерал-майор от резерва Стоимен Стоименов той е завършил Висшето народно военно училище "Васил Левски", кандидат е на военните науки от 1988 г. и работи в системата на въоръжените сили в продължение на 40 години като преминава през основни войскови длъжности, включително до заместник-командващ на армия.

Според автора на откритото писмо навсякъде, където Стоимен Стоименов е бил през годините на тоталитарния режим като зам.-командир, е бил в качеството си на политически офицер, тоест на проводник на политиката на БКП.

Пред Канал 3 Стоименов посочи, че е бил "обикновен инструктор".

Според разследване на сайта Bivol.bg дъщерята на Стоименов Таня, родена през 1971 г., е омъжена за натурализирания иракчанин Самир Искандер Франсис.

Франсис (известен също като Ибрахим) е бивш съдружник на Бойко Борисов и има общи фирми както с осъдения за наркотрафик Златко Баретата, така и с изгонения като заплаха за националната сигурност руски мафиотски бос Константин Циганов.



Прокуратурата започва разследване на скандалната зам.-министърка Светла Боянова и на Ивайло Тодоров, прекият лобист за нейното назначаване


14.02.2013

Прокуратурата започва разследване на скандалния зам.-министър на земеделието и храните Светла Боянова и на Ивайло Тодоров, който е прекият лобист за нейното назначаване.

Скандално известната зам.-министърка Светла Боянова, която лъсна с разрешението си да се строи върху дюните в Несебър се разследва от Олаф. Около нейното име се разгоря и скандал за обществена поръчка на стойност 3 000 000 лева за сайт спечелена от "необходимата фирма". В последните дни на правителството Борисов Боянова раздава европари по програма "Лидер" само на „правилните” местни инициативни групи, свързани с консултантски договори на Ивайло Тодоров, зам.-министър Боянова все още е в Министерството на земеделието и храните и замита следи. Олаф ще разследва субсидии от над 1 милион, които са взети от нея и Тодоров за земи в Пловдивско и Пазарджишко.



ПАНИЧЕСКИ ХОД НА БОЙКО БОРИСОВ: ПОИСКА ОСТАВКАТА НА НОВАТА ШЕФКА НА ДКЕВР, КОЯТО ТОЙ НАЗНАЧИ ПРЕДИ ДНИ!

17.02.2013

Премиерът Бойко Борисов поиска днес оставката на председателя на ДКЕВР Юлиана Иванова, съобщва сайта на Министерски съвет. Искането на министър-председателя е във връзка с това, че при предварителните разговори, преди да поеме поста, Иванова не е информирала Борисов за участието си във фирма, за която впоследствие се установи, че е развивала незаконна търговска дейност.

В момента, когато България е на улиците и иска оставката му, премиерът Борисов прави панически ход като иска оставката на същата Юлиана Иванова, която САМИЯТ ТОЙ НАЗНАЧИ ПРЕДИ ДНИ БЕЗ ИЗОБЩО ДОРИ ДА ПРОВЕРИ ЩО ЗА ПТИЦА Е.


Кабинетът похарчил 1 млрд. лева за 10 дни

14.03.2013

Правителството на бившия премиер Бойко Борисов е изхарчило ударно 1 млрд. лева от фискалния резерв само за 10 работни дни, съобщава в. Преса.

Истината лъсна вчера от справка в централната банка. На 25 февруари запасът е бил 4 млрд. лева, а на 11 март е изтънял до 3 млрд. лева. От резерва в БНБ са 2,7 млрд., а още 300 млн. са в частни банки. При това положение вече е ясно, че финансовият министър на Борисов-Симеон Дянков, е бъркал в забранени фондове, които не са за текущи нужди на хазната. Това е на ръба на закона, който изисква в края на годината във фискалния резерв да има минимум 4,5 млрд. лева. От финансовото министерство са уточнили, че става въпрос за регулярни текущи плащания. От средата на месеца фискът щял отново да се пълни от данъчни постъпления. Харчовете може и да се текущи, но заради тях Симеон Дянков е нагазил в забранена територия. В два фонда, които са част от резерва-Сребърния и за АЕЦ Козлодуй, трябва да има около 3,3 млрд. лева и те не може да се пипат. При положение, че целият фискален резерв е по-малък от тази сума, става ясно, че във фондовете е бъркано "текущо".

Държавата харчи между 55 и 400 млн. лева на ден. Така например за 11 март са разплатени 56,6 млн. лева, а ден по-късно са похарчени 111 млн. лева. Пиковата стойност е била на 7 март, когато започва плащането на пенсиите. Държавата обаче взема пари не само от резерва-все пак в хазната постъпват и данъци. Новият служебен министър на финансите Калин Христов обеща, че работи в рамките на приетия бюджет. Относно призивите за теглене на нов заем той заяви, че в разчетите е записано, че може да се изтеглят 2 млрд. лева. Това е така, защото в бюджета има 1 млрд. лева дефицит, който трябва да бъде финансиран, и 1 млрд. лева ще дадем за плащане на вече взети заеми, обясни Христов.



сряда, 3 април 2013 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 38



И при ГЕРБ - нищо лично, просто бизнес. Властта се чувства недосегаема и все по-безцеремонно се заиграва в полза на подкрепящи я икономически субекти


24.04.2012

Поведението на властта в преддверието на четвъртата година от мандата става все по-арогантно. Наглостта е все по-голяма. Властта се чувства недосегаема. Същото беше и в края на мандата на тройната коалиция. Забравили всякаква мяра хора, които инкасират дивиденти с всяко мигване на окото.

Тази развала лъха от обществените поръчки, от привидното противопоставяне на частни и държавни интереси, от фалшивите пози на загриженост за икономиката. Отвсякъде, от където вече трето десетилетие се точат парите на данъкоплатците.

Както знаем, тази зловонна политика е опакована в целофан. Тя ни се представя като хубав и лъскав подарък, на който да се наслаждаваме отдалече, защото подаръкът не е за нас. И понеже все пак смърди, целофанът е напръскан с благовония. В тази приказка добрите герои са на наша страна и винаги побеждават. Защото какво по-силно вълшебство от властта?

Един такъв вълшебник - Цветан Цветанов, в края на март настоя (!) две крупни строителни фирми - "Главболгарстрой" и "Балканстрой", да се включат в спасението на удавеното от безхаберие село Бисер (за превенцията на безхаберието пак отговаря Цветанов). Те, разбира се, го чуха. Победителят "Балканстрой" даде най-ниска оферта, а фирмата тъй или иначе стърчи с много гърди опит пред конкурентите си и хората от Бисер няма защо да се тревожат. Но как започват да стърчат тези и други фирми? И имат ли някакъв шанс армията от непосочени от вътрешния министър строители? Може ли да тичаш по пистата, ако нямаш вълшебни обувки?

Това са глупави, риторични въпроси

Няма нищо вълшебно в това, че "Балканстрой" продаде на Цветелина Бориславова комплекса "Катарино Спа", в който на семинари отсядаше тройната коалиция. Няма нищо чудно, че фирмата се сдружи с общинското БКС в София без знанието на общинския съвет, взе поръчка за милиони от метрополитена, а насред договора БКС внезапно бе приватизирана за в пъти по-малка сума. Не е изненадващо на фона на метрото, че фирмата ще строи и една от прословутите естакади на София. Нито пък, че продаде на тъщата на Цветан Цветанов един от апартаментите. Това не е магия - то е просто разрастване на бизнес в една малка държава.

Просто бизнес е и влизането на варненската фирма "Хидрострой", ръководена от общинския съветник от ГЕРБ-Варна, Николай Пашов, в ремонтните дейности в София. Фактът, че бащата Купен Пашов е шеф на дирекция в община Варна, е просто съвпадение. Припомнянето, че фирмата е собственост на Мая Желева - съпруга на Велико Желев, е знак за злопаметност. Желев оглавяваше пътната агенция в кабинета "Сакскобургготски" и наред с купищата договори, сключвани с близки фирми, се прочу с подарени позлатени макети на валяци на годишнина на фирмата. Валяк взел и тогавашният регионален министър Гагаузов. В онези времена конфликт на интереси още не съществуваше, батко и братко чакаха ред, но пък лъскавите знаци за преяждане с власт като скъпи коли и имоти си бяха същите.

Миналата седмица в бизнеса се сбъднаха и други приказни сюжети

Загриженият и проверяван за картел с 3 фирми Валентин Златев за пореден път настоя държавата да направи жестове, за да удържи цените на горивата. Междувременно свързана с бащата на Валентин Златев фирма - "Джи пи груп", се включи в състезание за ремонт на столичния булевард "Мария Луиза". Тук "Джи пи груп", която също като "Балканстрой" изненадващо влезе в строителството на метрополитена, ще се съревновава с неуспялата в състезанието за село Бисер "Главболгарстрой" и други едри строители. И така нататък, и така нататък.

Щеше да е хубаво всичко това да не звучи така приказно нередно. Щеше да е хубаво големите да са големи, защото са добри, а малките да искат да растат, защото състезанието е честно. Щеше да е истинско вълшебство да има справедливост за очевидни престъпления след намеса на прокуратура и съд, а вътрешният министър да не сочи директно кой да получава парите. Щеше да е хубаво премиерът да не се меси и да не разпределя бизнеси, щеше да е добре да сме нормална държава. Това, уви, е част от друга приказка. Но поне на целофана може да не му се радваме.



Кабинетът похарчил 1 млрд. лева за 10 дни

14.03.2013

Правителството на бившия премиер Бойко Борисов е изхарчило ударно 1 млрд. лева от фискалния резерв само за 10 работни дни, съобщава в. Преса.

Истината лъсна вчера от справка в централната банка. На 25 февруари запасът е бил 4 млрд. лева, а на 11 март е изтънял до 3 млрд. лева. От резерва в БНБ са 2,7 млрд., а още 300 млн. са в частни банки. При това положение вече е ясно, че финансовият министър на Борисов - Симеон Дянков, е бъркал в забранени фондове, които не са за текущи нужди на хазната. Това е на ръба на закона, който изисква в края на годината във фискалния резерв да има минимум 4,5 млрд. лева. От финансовото министерство са уточнили, че става въпрос за регулярни текущи плащания. От средата на месеца фискът щял отново да се пълни от данъчни постъпления. Харчовете може и да се текущи, но заради тях Симеон Дянков е нагазил в забранена територия. В два фонда, които са част от резерва-Сребърния и за АЕЦ Козлодуй, трябва да има около 3,3 млрд. лева и те не може да се пипат. При положение, че целият фискален резерв е по-малък от тази сума, става ясно, че във фондовете е бъркано "текущо".

Държавата харчи между 55 и 400 млн. лева на ден. Така например за 11 март са разплатени 56,6 млн. лева, а ден по-късно са похарчени 111 млн. лева. Пиковата стойност е била на 7 март, когато започва плащането на пенсиите. Държавата обаче взема пари не само от резерва-все пак в хазната постъпват и данъци. Новият служебен министър на финансите Калин Христов обеща, че работи в рамките на приетия бюджет. Относно призивите за теглене на нов заем той заяви, че в разчетите е записано, че може да се изтеглят 2 млрд. лева. Това е така, защото в бюджета има 1 млрд. лева дефицит, който трябва да бъде финансиран, и 1 млрд. лева ще дадем за плащане на вече взети заеми, обясни Христов.



ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ ЗАВЗЕЛ МОРСКАТА ГРАДИНА

15.03.2013

Протестите във Варна изкараха на бял свят поредната далавера на депутата от ГЕРБ Павел Димитров. В обръщение след оставката си кметът на морската столица Кирил Йорданов разкри следното:

„Господин Димитров, обичате ли сладолед? Или може би обичате само схемата за разположение на сладоледопродавачите? Кафе и газирана вода от машина обичате ли? Или ги ползвате само от машините, разположени в административни сгради и училища? А пуканки? Ах, тези пуканки и всякакви други занимавки за похапване по време на разходка в Морската градина! Или може би не обичате нито една от тези сладости, а само приходите от тях?“.

Публична тайна във Варна е, че откакто ГЕРБ са на власт, Павел Димитров и приятелят му, общинският служител Георги Михайлов, събират такса от всички временни обекти в Морската градина, които продават сладолед, пуканки и безалкохолни напитки. Таксата е за да се издадат разрешителни на бараките. Михайлов е назначен на висок пост с протекциите на Павел Димитров, твърдят варненци.

„Преди време този бизнес се държеше от общинския съветник Иван Славков, който беше и президент на „Спартак“. Той е бивш полицай и е работил със Златко Баретата и наместника му във Варна Веселин Жеков-Полицая.

Скараха се за пари.

После Павел Димитров се възползва от ситуацията и използва връзките си в полицията и прокуратурата да натопи Иван. Образуваха му дело, държаха го в ареста 3 години и половина и през това време Димитров подчини целия бизнес в Морската градина чрез доверения си човек Георги Михайлов. Последният е назначен на висока длъжност в общината и с подставени лица управлява десетки фирми, които печелят обществени поръчки за милиони левове. Това Кирил Йорданов го знае и даже чух, че ще пуска сигнал в прокуратурата, но едва ли ще го направи, защото и те знаят много за него“, разказва наш източник от бизнес средите във Варна.

За рекета на бившия народен представител и бивш адвокат сигнали са пускали няколко бизнесмени, но те се покриват. Дори са ходили в централата на ГЕРБ в София, но без резултат.

Депутатът от ГЕРБ Павел Димитров е известен и с това, че е бил адвокат на наркобоса от Варна Веселин Жеков. С негова помощ и дежурни свидетели от кримиконтингента той е дирижирал процеса срещу Иван Славков, за да завземе бизнеса му в Морската градина.



Вижте за какви „извънредни разходи“ ГЕРБ изхарчиха над 15 милиона!

02.04. 2013

Над 15,2 млн. лева "извънредни разходи" е направила партия ГЕРБ м.г., става ясно от отчета на партията пред Сметната палата. Сред тях са текущи харчове, разходи за заплати и консумативи, както и за покупката на три нови автомобила за нуждите на партията.

"Взели сме едно старо "Волво", един "Опел" и един "Фолксваген", като последните две са на пазарни цени", обясни административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Партията на Борисов е имала "извънредни разходи" и през 2011 г. - над 23,5 млн. лв.

През 2012 г. ГЕРБ имат близо 24 млн. лева приходи от държавна субсидия. Партията печели и от лихви по депозити - към края на декември 2012 г. държи в банки над 28,6 млн. лева. Затова за година от лихви в партийната хазна са влезли 550 000 лева. Сумата е наполовина по-малка в сравнение с 2011 г., когато печалбата от влоговете е била около 1,1 млн. лв.

"Теглили сме големи суми за даренията, които направихме за пострадалите и в с. Бисер, в Перник. Нормално е, като депозитите паднат, и лихвата да пада", каза Паунов. През 2012 г. от ГЕРБ са направили дарения над 3,5 млн. лв. за различни благотворителни каузи.

Всички останали парламентарни партии и такива с шансове за следващия парламент - БСП, ДПС, "Атака", "Движение България на гражданите", ДСБ, СДС и РЗС, са внесли в срок отчетите си в Сметната палата, казаха от централите им. Той изтече на 31 март, а до месец държавният одитор трябва да ги провери за достоверност. В публичните регистри на партиите не фигурират големи покупки.

За м.г. от БСП отчитат постъпления от членски внос в размер над 1 млн. лв., както и 118 000 лв. от дарения от физически лица. Субсидията на партията е 8,2 млн. лв. Въпреки това червените ще теглят кредит от 2 млн. лв., с част от който ще финансират кампанията преди вота.

Заем за това ще тегли и формацията на Меглена Кунева. Все още не е уточнен размерът, а обезпечението ще е два вида - гаранция с лично имущество или с "блокирани" пари на влог за каузата, обясниха от щаба на партията.

вторник, 2 април 2013 г.

ДЕМОКРАЦИЯТА СВЪРШВА ТАМ ... 12



• Подарили на една баба папагал,който непрекъснато повтарял :"Долу Бойко,долу Бойко". Един ден дошли цецовите хора и когато чули какво говори,заплашили бабата,че ще дойдат след 1 седмица и ако папагалът пак скверни името Му,ще я "приберат ".Разтрвожила се бабата, отишла при попа и разказала какво е станало.Той я успокоил и и предложил да вземе папагала за няколко дни в храма за превъзпитание...След 1 седмица агентите отново посетили бабата. Папагалът,обаче мълчал. Тогава те решили да го провокират,като започнали да викат: - Долу Бойко,долу Бойко". - Бог да чуе молитвите ви, чеда мои - благо отговорил папагалът.




• Разговарят си Бойко Борисов и Симеон Дянков. Единият държи дебела книга.

- Какво четеш?, пита Дянков.

-”Капитал” от Карл Май.

-”Капитал” не е от Карл Май, а от Карл Маркс.

- Божеее, плеснал се по челото първият. Аз прочетох вече 100 страници и се чудя защо още не съм стигнал до индианците. ;-)))



• Всеки може да избие рибата,само Баце може да я удави.




• В един бар влизат мутра, доносник, трафикант, милиционер и политикан. Барманът пита:

- Kакво ще пиете, г-н Борисов?



• Борисов: Цецко, кой да пратим да яхне протестите?

Цветанов: Предлагам Фидосова ?

Борисов: Цецо, аз предложих да ги яхнем, а не да им счупим гръбнака!!!



• Баце и Веждурко били в Париж.

- Шефе - казал Веждю - от три дни сме в Париж, а не сме посетили Лувъра !

- От храната е Веждьо, ще ти мине.



• Група лекари били на конференция в Швейцария, където трябвало да представят напредъка на медицината в страните си.

- В моята страна – казал германецът – медицината е толкова напреднала, че две седмици след сърдечна операция, пациентът вече ходи на работа.

- Това е нищо! – казал японският лекар – Ако сме оперирали апендектомия във Вторник, в Събота пациентът е вече на работа!

- Това е нищо! – казал българския лекар – Ние можем да вземем един задник, например от Банкя, да го сложим в „Дондуков 1” и на следващия ден половината страна е без работа.



• Лятото на 2013 г. Нощ, тишина, глас:

- Цецо, колко е часа?

- Два!

След време:

- Цецо, колко е часа?

- Четири !

……

- Цецо, колко е часа?

- Пет !

……

- Цецо, колко е часа?

- Кво значение има, бе Бойко ? С доживотни присъди сме !