неделя, 28 февруари 2016 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 12

 
 
Бившият издател на вестник "Дума" Николай Малинов напусна БСП
 
12.06.2015
 
Бившият издател на партийния вестник "Дума" Николай Малинов напусна БСП. В писмо, изпратено до няколко медии, той посочва, че си тръгва след 27 години в партията заради конфликт на ценностите му с поведението на ръководствата от последните години.
Писмото е адресирано до Параскева Гергова, която е председател на "Илинден" - София на БСП. В него той критикува ръководството на социалистите за колебливото им и често противоречиво отношение към проекти като "Белене" и "Южен поток", с което БСП е загърбило българския интерес и обслужвало чужди геополитически стратегии.
"Недопустимо е БСП да си затваря очите пред геноцида спрямо част от украинския народ. Недопустимо е БСП да се държи като враг на Русия. Недопустимо е БСП да е маша в ръцете на американските имперски интереси", пише още той.
Малинов е член на Националния съвет на БСП (бивш член на Изпълнителното бюро на БСП при Сергей Станишев) е и водач на неправителственото движение "Русофили", в което участват и депутати от "Атака". Той беше издател на в. "Дума" до април тази година. Сочен е за един от фаворитите за нов директор на ТВ7, но след като официално тя бъде придобита от нов руски собственик.
Отношенията му с лидера на БСП Михаил Миков са обтегнати още преди предсрочните парламентарни избори през 2014 г., когато Миков се наложи за водач на листата в 25-и изборен район в София, а Малинов беше сложен на третото неизбираемо място в листата, макар Градската конференция на БСП - София, да го нареди на втора позиция. На второ място проби коалиционният партньор на БСП - Георги Анастасов от "Български социалдемократи". Миков, който беше избран за депутат и от Видин, и от 25-и софийски район, предпочете да стане народен представител от столицата и така пресече възможността на Малинов да влезе в парламента.
 
Миков отсече: Лично ще гласувам “за” изключване на Кадиев.Изгонването се полагало по устав при издигане на самостоятелна кандидатура, след като партията вече е номинирала друг
09.09.2015
Лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че ще гласува за изключването на Георги Кадиев като депутат от групата на левицата заради решението му да издигне собствената си кандидатура за кмет на София.Изгонването се полагало по устав при издигане на самостоятелна кандидатура, след като партията вече е номинирала друг - социалистите издигнаха социолога Михаил Мирчев. Миков все пак напомни правилото, че гласуването е тайно и решението изисква събирането на 2/3 от гласовете. Заседанието още не е насрочено. Според лидера не трябва да се чака с решението чак до регистрацията на Кадиев като кандидат, съобщава "24 часа".
Подобно заседание пак с главен герой Кадиев имаше и през юни. Тогава 2 гласа не стигнаха, за да го изхвърлят от парламентарната група на “БСП - Лява България”. Поводът бе внесеният от депутата закон без санкцията на грутата за агитация на майчин език.
“Кадиев не представлява БСП, представлява единствено себе си в тази ситуация”, каза още лидерът на соцпартията.
Според него въпросът за членството на Кадиев в БСП е на дневния ред на градската организация на столетницата, единствено тя трябва да го реши. По-късно вчера БСП - София, настоя той не само да напусне парламентарната група и партията, но и парламента.
“Кандидатът на БСП ще си вземе неговите гласове, аз ще си взема моите”, коментира пред журналисти в парламента Кадиев. Подчерта, че е уведомил за решението си и колегите си от ПГ.
“Няма да напусна нито парламентарната група, нито БСП. Има устав, има ръководство, каквото решат”, каза Кадиев.
Ако ще се изключва, трябвало “да започнат с тези, които подкрепяха Пеевски, които правиха заменки в горски фондове, тези, които по общините правиха магарии”.
Няма да напусна, защото БСП е в сърцето ми, отсече Кадиев. “Нека ме нападат, нека ме плюят, но да се събудят и излязат от летаргията”, продължи той и отрече по този начин да удря по резултата на собствената си партия.

По думите му това е красически пример за граждански вот. Никой не знае колко от преференциите са партийни и колко са непартийни, но десетки и стотици хора казаха, че са гласували за БСП само заради мен, поясни депутатът.

Кандитирал се за 3-и път за кмет на София, защото иска “много ясна алтернатива на ГЕРБ, каквато в момента няма". Бих станал единствено независим кандидат, или, надявам се - което е по-добрият вариант - кандидат на широка коалиция от леви, левоцентристки, зелени партии, каза той. И не изключи подкрепа и от АБВ. Но нямало да стане член на формацията, защото е в БСП и защото има различия с АБВ по повод на участието им в управлението с ГЕРБ.
От АБВ не отричат, че може да подкрепят Кадиев. Зам.-шефът на депутатите от партията на Първанов Кирил Цочев призна в кулоарите, че ръководство вече е провело разговори с Кадиев. Определи го като авторитетна личност със самостоятелно мислене. Оцени високата му подготовка и способност да управлява столицата.
 
Михаил Миков: Тежка загуба за БСП на тези избори .
02.11.2015
 БСП има кметове в 60 общини, без нито 1 областен град. Това е тежка загуба, заяви председателят на БСП Михаил Миков.
По думите му причините са много, предстои анализ в изпълнителното бюро на партията. На пресконференция той отчете формираща се “парична демокрация” в България.
На тези избори БСП участва честно, коментира Миков.
Той каза още, че на много места в страната хората оценяват, че са застрашени демократичните устои. Поздрави победителите в тези избори. Каза, че не желае да коментира оставката си, а ще бъде отнесена като тема в предстоящия националния съвет.
БСП е втора политическа сила, това не ни задоволява, коментираха от “Позитано”.
 
Изпълнителното бюро на БСП подава оставка .
02.11.2015
 Председателят на НС на БСП Михаил Миков обяви, че изпълнителното бюро на БСП подава оставка пред Националния съвет на партията.
"Днес присъстващите членове на ръководството заявиха категорично, че предоставят своите оставки пред Националния съвет. Ще видим как ще се развие процедурата. Знам, че въпросът не е за техните оставки, а за моята оставка. Към момента този въпрос няма да го коментирам с вас, а ще го поставя пред Националния съвет. Не мога да ви дам подробности, като станете членове на бюрото ще сте запознати повече." - коментира Миков пред журналисти, цитиран от агенция "Фокус".
На 3 ноември предстои заседание на Изпълнителното бюро, където ще бъде направен задълбочен анализ на изборните резултати, поясни Миков. От БСП оцениха като тежка загуба резултатите от местните избори, но по думите на Михаил Миков, това не кореспондира с внушенията за заличаването на партията от политическата карта на страната. По думите му като брой гласове партията заема втора позиция в местната власт, но това не го задоволява.
Миков отбеляза, че ДПС имат 34 общини, докато от БСП са спечелили в 60.
"БСП е получила 390 хиляди гласа на местните избори, а коалиционните партньори от "БСП лява България" имат още около 30 хиляди гласа." - добавя лидерът на БСП.
Миков заяви, че БСП ще остане единственият автентичен представител на мнозинството от българските граждани, на хората с леви интереси, опозиция и алтернатива на днешното управление.
 
Местан: ДПС е изчерпано като модел .ДОСТ ще е автентична либерална партия .
28.02.2016
 „ДПС е изчерпано като модел и за тази паритя започва обратното броене." Това каза изключеният от движението Лютви Местан пред инициативния комитет за учредяването на партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ). В залата се на столичния гранд-хотел "София" се събраха около 200 човека, които ще поставят началото на новата формация. В продължилото около 20 минути изказване, Местан отправи остри критики към ДПС, чийто председател беше до края на декември миналата година, когато беше брутално отстранен от поста и изключен от партията след реч на почетния председател Ахмед Доган.
Местан за пореден път нарече словото на Доган "стратегическа грешка". "С речта си Доган разцепи ценностно ДСП. Тази реч е ценностен вододел", каза той. И посочи, че няма автентичен депесар, който да определя натовската декларация за гаф или политическа грешка. Именно тази декларация в подкрепа на свалянето на руския самолет от турските военни стана формалният повод за свалянето на Местан от поста и последвалото изключване от партията. Според Местан с това изказване на Доган окончателно са паднали маските и се е видяло двуличието на ДПС. "От една страна красивото и либералният етикет и от друга - механизмите на вътрешнопартийно устройство и начинът на вземане на решения в една по същество тоталитарна машина", каза Местан.
Той обясни сегашното осъзнаване каква партия е ДПС и досегашното затваряне на очи пред проблема с правенето на "компромис в името на единството". "Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш. Единство, разбирано като аз съм единствен и ще ме слушате безропотно, независимо дали съм прав или греша, не е единство, а авторитаризъм", заяви Местан. 
Бившият председател на ДПС посочи, че няма никакви илюзии, че ще е лесно на хората, които ще влязат в новата формация. "Срещу нас стои огромен финансов ресурс и машината на статуквото, която ще репресира всеки, който е решил да ни последва. Чрез включването на специалния инструментариум на държавата, чрез продуцирането на мита за националния предател, който щял да основе протурска партия", заяви той. 
Местан заяви, че новата формация ще бъде "истинска автентична либерална партия". "Ние сме патриоти на гражданската либерална демокрация, която не изключва, а включва", каза той. По думите му формацията ще разчита на гласовете на всички български граждани – българи, турци, роми, евреи и дори арменци. "Всички, за които етнорелигиозното развитие не е заплаха за националната сигурност, а богатството на България", каза Местан. И добави: "В основата на нашата идея е идеята за реална, а не фиктивна правова държава. Това означава България на конституцията и законите, а не на задкулисието и олигархията. България на истински свободното слово, а не на медийните бухалки", каза Местан. И обяви, че ДОСТ ще бъде радикално натовска евросъюзническа партия.
Местан нарече част от присъстващите в залата "герои на българската свобода", заради участието им в съпротивата срещу възродителния процес. Сред учредителите на новата партия е Неджметин Хак, който е един от създателите на Турското национално-освободително движение през 1985 г. и негов ръководител. В новата формация ще бъде и още една знакова фигура от съпротивата срещу възродителния процес в Джебел – Исмет Исмаил – Паниша. В залата беше и Мехмед Ходжа, който първи се опита да се противопостави на политиката на Ахмед Доган в началото на 90-те, но напусна ДПС. "Всички  бяхме наречени от определени медии, известни като медии на депутата Делян Пеевски, с обидните думи пандизчии и хора, събрани от "кол и въже". Някой нарича хора от "кол и въже" героите на българската свобода", каза Местан.
 
 
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар