сряда, 10 февруари 2016 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 51




Съученик на министър Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове .

09.12.2015

 Съученик на земеделската министърка Десислава Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове на максималната възможна цена.

В три от четирите държавни горски предприятия т.нар. "конкурси" вече са приключили. Във всички печели фирмата "Кале Ауто" - представител на Тойота в родния град на агроминистърката - Сливен. Неин собственик е Калоян Ганчев Ганев - съученик на Танева и един от най-близките й приятели от детинство. Ганев е бил избран за общински съветник от БСП през 2007 г., но през 2008 г. е напуснал по свое желание. През 2003 година също се е кандидатирал за общински съветник, но от ВМРО.

В два от трите "конкурса" сделката е сключена на максималната възможна цена. В две от предприятията (Смолян и Сливен) тя е 165 000 лв. без ДДС (198 000 лева с ДДС), а в третото (Благоевград) е направена отстъпка и вместо за 165 000 лева, джипът е закупен за 160 000 лева без ДДС (192 000 лв. с ДДС).

В трите "конкурса" съученикът на министърката е единствен кандидат и - макар че предлага най-високата възможна цена, печели по критерия "най-ниска цена".

Според чл. 39 от Закона за обществените поръчки възложителят може да прекрати процедурата с мотивирано решение, когато:

   

1. е подадена само една оферта, заявление за участие или конкурсен проект;

2. има само едно подходящо заявление за участие или една подходяща оферта;

3. има само един конкурсен проект, който отговаря на предварително обявените условия от възложителя;

 

Нито едно от подчинените на министър Танева държавни предприятия не е решило да се възползва от тази възможност.

Никой не е обжалвал процедурата в КЗК.

От документацията на държавните предприятия в Благоевград и Сливен не става ясно какъв е избраният автомобил. От протокола в Смолян обаче личи, че държавното горско предприятие е закупило Тойота Секвоя (Toyota Sequoia). Секвоя е американска модификация, която не се предлага от българските вносители и по принцип рядко се предлага в Европа, заради разминаващите се европейските стандарти характеристики.

В сравнение с европейския си аналог Toyota Land Cruiser 120, Секвоя е по-дълга, по-тежка, харчи с 30% повече и има по-голям резервоар. Именно това изискване - резервоарът да е с обем поне 95 литра, автоматично отстранява всички европейски модификации от надпреварата.

Застраховката "Каско" на такъв автомобил е 8 910 лева през първата година, а в следващите 5 години намалява с по 15%.

Местният данък е 1223 лева годишно и остава такъв през първите 5 години.

Гражданската отговорност е 250 лева годишно.

В четвъртото държавно предприятие (Габрово), което обяви поръчка за скъп джип, победителят ще бъде определен на 22 декември. Освен за луксозен джип там е обявена и процедура за 19 други високопроходими автомобила на единична цена до 45 000 лева. Изискванията са максимално подходящи за Toyota Hilux.

В Благоевград е обявена още една поръчка - за 66 нови високопроходими автомобили на обща стойност 3 036 000 лева. Поръчката също е максимално подходяща за Toyota Hilux, като пак трикът е в големината на резервоара. В първоначалната поръчка пише, че той трябва да е поне 80 литра. След писмо на потенциален кандидат, че в света има само един автомобил, който отговаря на тези условия, ЮЗДП-Благоевград отменя дискриминационното условие, обявявайки го за "техническа грешка". Така обаче се появява възможност да спечели кандидат, различен от желания. Затова на 24 ноември изискванията отново са променени. В тях, пак с обяснението, че е допусната техническа грешка, се дописва, че двигателят може да бъде "не по-малък от 2 400 см3 ; не по-малко от 140 к .с.". С новото ограничение "до 140 конски сили" се отстранява основният конкурент на Тойота Хайлукс - Mitsubishi L200, който е със 136 конски сили.

 

Грандиозен скандал! Съветник на Борисов искал от американци 1 000 000 евро рушвет за "Химко".

24.01.2016

Грандиозен корупционен скандал е на път да се разгори в България, след като американската компания NIJ Group обяви в официално писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, до главния прокурор Сотир Цацаров и до посолстовото на САЩ в София, че при опита си да участват в приватизацията на "Химко" - Враца са били изнудвани да заплатят 1 000 000 евро рушвет.

В ефира на BiT водещият на предаването Сашо Диков показа писмото, което е било изпратено преди да се официализира сделката с "Химко" и компанията да стане собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Американската компания съобщава за срещите си със синдика на предприятието Росица Томова, при които няколко пъти искат да съгласуват проекта за договор, но това се отлагало с месеци. Фирмата изплатила и комисиона от 15 хил. евро на въпросната дама пред свидетели. След това отишли на среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на Бойко Борисов. Срещата се е състояла в един от ресторантите "Виктория" в столицата през 2015 г.

"Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата", казал им съветникът на Борисов, чието име не се съобщава.

Според американците това е станало пред шесима свидетели, които са готови да дадат показания пред разследващите. Това е декларирал и Ян Аронов, президент на NIJ Group, който е подписал писмото. Според американците Томова и съветникът на Борисов са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи. Според тях целта не е била парите от евентуалната приватизация на "Химко" да влязат в бюджета, а да потънат в нечии банкови сметки.

"За разлика от други купувачи, не искаме да предаваме завода за скрап", твърдят от компанията. Те са категорични, че целта им е била да произвеждат торове и други химически продукти, а не да ликвидират предприятието.

 
Корупцията на ГЕРБ: Панелен блок в Бургас гълта 4 милиона за саниране

27.01.2016

Стартира и третата обществена поръчка за санирането на още 5 блока в Бургас. Предвидената стойност за преобразяването им е 13 724 042,6 лв. без ДДС, пише „Флагман“. Жилищните сгради, които са включени в поръчката, са блок 40 в ж.к. „Зорница”, бл. 2 в ж.к. „Лазур”, бл. 63 и бл. 109 в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник”, както и бл. 63 в ж.к. „Славейков”.

Те ще бъдат обновени по Националната програма за енергийна ефективност. Безплатното саниране ще промени изцяло облика на блоковете. Ремонтът ще включва подмяна на дограма на прозорци и на балкони, пълна изолация на сградата, ремонт на покрива и подпокривното пространство, входа, стълбищната клетка и енергийна ефективност, както и на осветлението и асансьори.

На избраните изпълнители се поставя срок от 260 дни, в който трябва да приключат с всички ремонтни дейности. Фирмите могат да подадат оферти до 7-ми март, а техническите им предложения ще бъдат отворени на следващия ден 8-ми март от 10,00 ч. в сградата на Общинската администрация.

От всичките жилищни сгради обновяването на бл. 63 в ж.к. „Славейков” ще погълне най-много средства. За преобразяването му са предвидени рекордните 4 162 885 лв. Панелката е построена през 1976 г. и оттогава не е ремонтиран. Тя е осеметажна с осем входа.

Това е вторият блок в Бургас, чиято прогнозна стойност надхвърля 4 милиона. Във втората обществена поръчка същите средства бяха заделени за блок 19 пак в ж.к. „Славейков” (ВИЖ ТУК). За санирането на жилищната сграда се конкурират софийската „ПСГ“ АД с подизпълнител „АДМ студио“; ДЗЗД „СОЛЕЙ“, включваща „АБ инвест“ ООД и варненската „Солей 06“; и бургаската „Термал инженеринг“ ООД.

 

Ето и разбивката по блоковете:

 

ж.к. „Зорница” бл.40 – 2 441 172.05 лв. без ДДС;

ж. к. „Лазур”, бл. 2“- 2 585 570.55 лв. без ДДС;

ж.к. Меден рудник , бл. 53 – 2 272 640 лв. без ДДС;

ж.к. Меден рудник , бл. 109 – 2 261 775 лв. без ДДС

 ж.к. Славейков , бл. 63 – 4 162 885 лв. без ДДС.

 

След ремонт за 27 млн. лв.: Падна мазилката в „Квадрат 500″.

09.02.2016

Мазилката в две от залите на чисто новата Национална галерия „Квадрат 500″ падна от тавана, алармира гражданин във Фейсбук.
„Това е „Квадрат 500″. Мазилката пада от таваните! Добре, че няма убити туристи. Някои от етажите са затворени. Позорно е! Милиони бяха усвоени, а мазилката пада и уредничките се цупят, като се снима това“, пише Валери Тарандов под снимката на рушащия се таван.
Припомняме ви, че „Квадрат 500″ бе тържествено открит от Бойко Борисов, Вежди Рашидов и редица други министри, посланици, творци и официални лица на 25 май миналата година след ремонт за 27 милиона лв.
При инцидента няма пострадали хора, а произведенията на изкуството, които са се намирали в залите на втория етаж – скулптури на Андрей Николов и картини на Цено Тодоров, Никола Михайлов и Стефан Иванов – са били евакуирани.
“Няма пострадали – нито произведения, нито посетители. Забелязахме навреме проблема, изнесохме творбите и затворихме залите. Алармирахме главния изпълнител на реконструкцията на музея „Главболгарстрой“. Сградата е с 5-годишна гаранция и всички щети ще бъдат отстранени безплатно от фирмата изпълнител“, заяви директорката на музея Слава Иванова пред „Монитор“.
Причината за неприятната случка е студът в последно време и топенето на падналия сняг – те повредили една от регулиращите атмосфмерата в сградата инсталации, което довело до подкожушване на тавана и отронване на парчета от мазилката.
От „Квадрат 500″ уверяват, че това е изолиран случай и всички останали зали са безопасни.

 

Бивш зам.-министър от ГЕРБ спестил 5 млн. евро от закуски . Магистрати работили като пчелички и заделили за черни дни по няколко милиона .

2016-02-09

Бивш заместник-министър от правителството на Бойко Борисов спестил близо 5 млн. евро от закуски. Димитър Чохаджиев бил дясната ръка на енергийния министър Делян Добрев само 56 дни. Димитър Чохаджиев има в КТБ две сметки в евро - съответно 1 475 385, 1 787 092 и 612 206. Отделно от това той има и депозит от 363 850 лв. и 1500 долара. Преди държавната служба Чохаджиев е бил IT специалист.
С внушителен влог в досиетата на фалиралата КТБ е и бившият финансов министър Милен Велчев. Финансовият факир, който превъртя успешно, но само за себе си, външния дълг на България, имал два депозита в евро - 1 136 980 и 3 393 548.84 евро, както и един депозит от 362 782.71 лв. Съпругата му имала по-малко от милион - 876 725.51 лв.
Суми по 2-3 милиона в евро притежават висши магистрати от съдебната система. Съпругът на съдийка в Апелативния съд Анна Кирилова Баева-Курдаланова е спестила като пчеличка 2 млн. евро.Съпругът на прокурора Анна Кирилова Костова, която работила в Главния Инспекторат към ВСС до 2013 г., а по настоящем е обвинител в Софийска градска прокуратура, спестил 100 хил. евро и 900 хил. лева. Самата прокурорка има по сметката си само 200 хил. евро.
Съпругата на подуправителя на БНБ Димитър Костов – Елка Костова, е имала пет влога в левове – съответно от 2103, 6014, 8393, 18 751 и 21 821 лева.Елка Костова е имала и трудово-правни отношения с банката, извършвала е и консултантски услуги. Според списъците плащанията към нея са били за малко над 260 000 лева. Военният следовател Валери Кръстев в Окръжната прокуратура в Плевен спестил 720 хил. лева и 7 хил. долара.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар