понеделник, 22 февруари 2016 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 5665 депутати, 50 министри, 152-ма прокурори, 184 съдии и 72-ма следователи в списъка на КТБ . Данъчните светкавично обявиха, че започват проверка на доходите на хората от списъка С влогове в КТБ са 50 министри, заместник-министри и съпрузите им, 65 депутати, 184 съдии, 152-ма прокурори .
11.02.2016
 65 депутати, 50 министри, 152-ма прокурори, 184 съдии и 72-ма следователи в списъка на КТБ  
Данъчните светкавично обявиха, че започват проверка на доходите на хората от списъка
С влогове в КТБ са 50 министри, заместник-министри и съпрузите им, 65 депутати, 184 съдии, 152-ма прокурори, 72-ма следователи, 132-ма директори от ДАНС, НРС и други изпълнителни органи, 150 кметове и заместник-кметове.
Списъците на хората с депозити във фалиралата банка, изнесени от синдиците, показват обвързаностите на всички власти с пирамидата КТБ, но най-силно представена е съдебната власт.
На практика фалиралият трезор на Цветан Василев е съхранявал парите на почти всички хора, от които зависят важните решения.
Синдиците подадоха няколко различни бази с данни. Освен за личните влогове на виповете има втори списък - с фирмите на семействата на същите висши политически представители и магистрати, държали пари в КТБ. В третата база с данни са близките на тези персони, които са консултирали или работили на трудов договор за банката. Изпълнителна, законодателна и съдебна власт са представени сред клиентите. Да не забравяме и за директорите от ДАНС, службите, държавни комисии, агенции, контролни органи и други институции с тежест.
В топ 30 на най-високите влогове са 13 на министри, заместник-министри и техните жени, 4 на банкери, двама депутати, един евродепутат, двама прокурори, 6 съдии, един областен управител, един член на ръководство на партия.
И на всичкото отгоре администрацията на финансовата институция е съхранявала информация за роднинските отношения и постовете на виповете, както и актуализация, ако са сменили позицията си.
Това стана ясно, след като синдиците на банката оповестиха списъци с имената на хора от висши държавни длъжности и на фирми с кредити и влогове в КТБ, както и консултантски, договори за наем и други безвъзмездни договори на същия кръг с фалиралата институция.
От предоставените файлове излиза, че най-близо до бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев са представителите на съдебната система. На практика те са мнозинство в базата с данни, която банката е събирала.
Близо 2,4 милиона лв. в няколко влога е имал Манол Курдаланов, мъж на Анна Баева-Курдаланова от Софийския градски съд, която по-късно се премества във Върховния касационен съд. През 2013 г. в декларацията си до Сметната палата тя е обявила 100 000 лв. на мъжа си в дялове на дружество “Томбоу България”.
 
„Калинката от Добруджа“ в ДАНС платила 300 бона кредити за ден .
29.07.2015
Скандалната бивша шефка на финансовото разузнаване в ДАНС Полина Кавръкова изплатила 300 бона кредити за един ден преди да избяга в Канада, научи BIG5.
"Калинката на ДПС от Добруджа" изплатила изцяло задълженията си към банките, взети за покупка на апартаменти в София и Балчик. Преди да замине за Канада специалистката от кадровата банка на Сараите работеше в Комисията за финансов надзор, а като държавен служител трудовото й възнаграждение за месец не надхвърля 2000 лв. Дори в последната си декларация към Сметната палата Кавръкова не декларира спестявания на влог.
Не е ясно с какви доходи бившата шефка на "Финансовото разузнаване" в ДАНС е изплатила задълженията си преди да се засели в Канада. Счетоводната й кантора "Поликонсулт" в Добрич и Варна, която обслужва редица личности от зърнения ъндърграунд в района, се върти от сестра й, пише BIG5. Изданието припомни, че бившата шефка на "Финансово разузнаване" в ДАНС Полина Кавръкова се изнесе в Канада с тайните за източването на КТБ.  "Калинката", която бе назначена от ДПС и при чието управление агенцията проспа източването на 4 млрд. лева от банката на Цветан Василев, избра да живее зад Океана, за да се скрие от отговорност.
Полина Кавръкова майсторски се измъкна от шефския пост във финансовото разузнаване само дни преди банката да затвори врати, за да се влее в редиците на Комисията по финансов надзор. Бившата шефка на "Финансовото разузнаване" в родното ФБР напуска предвидливо, като по сценарий, предишния си пост само две седмици преди началото на арестите и обиските на прокуратурата в банката на Цветан Василев, отнасяйки със себе си всички тайни. От месец Кавръкова стегнала куфарите и отлетяла за Канада не се явила на препитванията на парламентарната комисия, която проучва действията на държавните органи и институции по казуса КТБ.
"Счетоводителката от Делиормана", както я наричат в службите, е назначена за директор на "Финансово разузнаване" в ДАНС през 2011 г. на мястото на Васил Киров, който в момента е зам.-председател на ОЛАФ. В длъжностната й характеристика на шеф тогава са залегнали задълженията да преглежда в реално време всички финансови транзакции от и към България, които надхвърлят 10 хил. лева, както и всички трансфери над 30 хил. между български банки. Запознати твърдят, че с изчезването на Полина Кавръкова ще остане мистерия движението на финансовите потоци в КТБ в последните седмици преди затварянето. В прокуратурата не разполагат с пълните доклади на оперативните работници в агенцията и бившият председател на "Финансовото разузнаване" за движението на транзакциите.
„Това е една „калинка” долетяла от далечна Добружда, чийто способности са свързани с други неща, не с финансови умения. Това е човек от кадровата банка на сараите, минал по особен път, за да стигне до тази позиция. Не ми е удобно да ги коментирам”, казва председателят на комисията „Вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание” ген. Атанас Атанасов в студиото на bTV.
Според btvnovinite.bg, Полина Кавръкова няма опит в службите преди да бъде назначена за директор на супер структурата в ДАНС.  Преди да поеме един от най-отговорните финансови постове в държавата, та има собствен бизнес , който прехвърля на сестра си Ивана. Една от фирмите на Кавръкова е консултантската компания „Евроланд” ООД. До 2001 г. Кавръкова е неин управител и притежава 25% от акциите. Останалите дялове са собственост на скандалния добрички бизнесмен Атанас Атанасов – Наско Атлантата.
 
Дават на скандални хора 1,5 млн. лева за борба с хазарта . Четири от седемте спечелили конкурса фирми нямат никаква история .
19.02.2016 
Адвокат на Митьо Очите и кралят на ротативките Мило Борисов спечелили конкурс за превенция от залаганията.
7 неправителствени организации ще усвоят 1,5 млн. лева от данъците, платени от хазарт, за да се борят с вредните последствия от залаганията. Парите ще бъдат усвоени до края на тази година. 30 на сто от тях, или около 500 000 лв., вече са преведени авансово, съобщава "Стандарт".
Конкурсът е обявен набързо в края на миналата година, като НПО-тата имат само 21 дни да представят проектите си. Критериите, по които става оценяването на идеите, също тъне в мъгла. Затова не е изненада, че зад част от спечелилите фирми стоят хора със скандална репутация. Сред тях са адвокатът на Митьо Очите от Враца -
Владимир Чернев, срещу който има няколко атентата както и считаният за крал на ротативките у нас Мило Борисов, който от години живее в САЩ. На практика само две от дружествата имат някаква реална дейност - врачанският клон на Фондация "Проджекта", както и варненското НПО "Алтруист", което работи по проекти срещу разпространението на наркотици във варненския затвор.
Фондация "Проджекта" изпълнява съвместен проект с общините Роман и сръбската Сурдулица на тема "Създаване и тестване на пилотен модел в подкрепа на социалната интеграция и професионалната реализация на младежи в риск чрез спорт в Общините Роман и Сурдулица".
Изненадата идва от това, че посоченият адрес на фондацията във Враца е в офис 502 на бизнес сграда в града, която е седалище и на местния мастит адвокат Владимир Чернев. Скандалният адвокат е мишена на няколко атентата, защитава известния несебърски наркобос Митьо Очите и, според прокуратурата, е човекът, носел парите от корупция - 100 000 лв., от едрия арендатор Светослав Илчовски към бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов през 2013 г. "Проджекта" печели 136 000 лв. от конкурса на Държавната комисия по хазарта.
Затова пък взимат най-тлъстия пай от парите. Две от тях - "Център за превенция от вредни навици", която печели с най-скъпия проект от над 283 хил. лв., и "Инвестиции и ресурси за човека" с проект за 246 хил. лв., са създадени непосредствено след първото заседание на комисията на 30 септември, с което реално започва конкурсът.
"Център за превенция от вредни навици" подава документи в Агенцията по вписванията в деня на заседанието, а втората фирма - дори ден по-късно. Партидата й пък е вписана в Търговския регистър две седмици по-късно.
Третата фирма е фондация "Отговорна игра". Сред хората, които стоят зад нея, светят като огромна червена лампа имената на Мило Стратиев и сестра му Росина Стратиева Борисова. Всъщност Мило Стратиев е Мило Борисов, вероятно най-големият съдържател на казина у нас. Негови са игралните домове с марките "Елдорадо" и "Палмс". Борисов е съосновател на "Казино технолоджи" и през 90-те години прави покер автомати и ротативки в столичния кв. "Суходол", които изнася в САЩ.
За да не си мислите, че е съвпадение, адресът на "Отговорна игра" съвпада с фирмата "Люлин Палмс". Играта сигурно ще е отговорна, защото фондацията печели 214 хил. лв. от конкурса. Това е един вид законно сконто на платените от дружеството данъци от хазарт.
Четирите фирми имат дословно едни и същи цели и дейности и са подавали документи в държавен регистър буквално една след друга, сочат заявленията им в централния регистър на правосъдното министерство.
Нито една от 7-те спечелили организации няма публично известни дейности в областта на хазартната зависимост. Регистрирането в последния момент на повечето от тях пък навява на мисълта, че са създадени специално за конкурса.
Така на практика единственото НПО "Бяла лястовица" е варненското сдружение "Алтруист". Тя, незнайно как попаднала сред нагласените победители, взима най-малко пари - едва 100 465 лв. "Алтруист" подписва първи договор още на 17 декември. "Не знам как попаднахме сред победителите. Проектът ни е сериозен - той ще бори зависимостите от хазарт във варненския затвор", заяви пред "Стандарт" шефката на сдружението Албена Димова.
Според нея методологията на проекта вече се разработва от проф. Тодор Минев от Великотърновския университет, който е работил в Главната дирекция по изпълнение на наказанията. "Опитах се да се свържа с други спечелили колеги, за да обменим опит по проектите, но това така и не се случи", казва Димова. Сдружението вече е получило авансово 30 на сто от парите и работи активно по проекта си, за да може да го завърши до края на 2016 г.
"Алтруист" се оказа единственото НПО, което може да бъде открито на посочените телефони. Обявените за контакт номера на останалите сдруженията или са недействителни, или на тях никой не отговаря.
Всички тези факти засилват мнението, че конкурсът на ДържавНата комисия по хазарта е непрозрачен без ясни критерии и е организиран за приближени фирми.
Подборът на кандидатите не се ръководи по Закона за обществените поръчки, а се прави от специална комисия, определена със заповед на председателя на комисията. От регулатора обясниха, че тя е съставена от 7 членове - трима представители на ДКХ, включително председателя, и по един на министерствата на финансите, здравеопазването, младежта и спорта и образованието и науката. Критериите за избор на изпълнители и на проекти пък са разписани неясно, а според наредба на МФ целите на конкретното финансиране и допустимите кандидати и дейности трябва да бъдат определени в годишния план на ДКХ. Там, естествено, подобно нещо не съществува, освен определянето на максималния размер на финансирането - до 300 хил. лв.
На практика се получава, че парите се връщат там, откъдето идват. А социалният ефект от изхарчените финанси от този конкурс ще е равен на нула, предричат експерти.
 
Цветан Василев: При затварянето на КТБ Пеевски имаше 150 млн лв кредити, прокуратурата е негова .
22.02.2016
 
При затварянето на КТБ Делян Пеевски имаше кредити за 150 млн лв., обяви мажоритарният собственик на фалиралата банка Цветан Василев в интервю за предаването „Просто Диков“ на Би Ай Телевизия.
В интервюто, снимано в Белград, където в сряда ще бъде поредното дело за екстрадицията му, Василев нападна остро бившия си бизнес партньор и настоящ депутат от ДПС Пеевски, обвини го в безпрецедентен натиск над прокуратурата, следствието и съда и разкри подробности за отношенията му с почетния председател на партията, която стои зад него.
 
Изявленията му идват в седмицата, в която беше обявено, че са спрени обществени поръчки за над милиард лева, в повечето от които участват фирми, близки до Пеевски. Най-голямата от тях е за строежа на участъци от автомагистрала „Хемус“, за чието спиране настоя премиерът Борисов с аргумента, че спечелилите компании са свързани с депутата и с шефа на „Лукойл България“ Валентин Златев. Пак през тази седмица Делян Пеевски, който е със забрана да влиза в Турция, съобщи, че продава дела си в „Булгартабак“ – цигарената компания, чието име беше посочено в доклад на турските специални служби като източник на най-мащабния дял от контрабандата на цигари в страната.
„Какво да предоставя, за да се разберем“
Цветан Василев, който неведнъж е заявявал, че разривът между него и бизнес партньорът му е настъпил след като Пеевски поискал да му прехвърли част от притежаваните от него дружества, показа списък от фирми. По думите му в него детайлно са посочени предприятията, които „трябва да предоставя, за да се разберем и да няма проблеми КТБ“.
Документът е на немски език, защото според банкера е приложен по сигнала, който подготвял да подаде във Виена през май 2014 г. Той не беше питан и не коментира защо Пеевски е имал претенции тъкмо към тези фирми и дялове от тях.
Фирмите в показания в ефир списък са „Булгарбатак“, „Техно експорт строй“ и „Пътстрой холдинг“, „Трансстрой“, БТК, „Дунарит“, „Електроника“, ИПК и ИПК 1, „Универсиада“, НУРТС, „Петрол“. Включена е хижа (срещу която фигурират 500 хил. евро, но не е ясно дали това е цена) и „Кристал“. Под номер 12 напр. е записана Плана планина – вероятно се има предвид сателитният телепорт център на БТК, който беше в активите на НУРТС. (вижте карето с пълния превод на списъка в края на текста)
Списъкът е написан на лош немски и с много грешки, каза експерт, с когото „Дневник“ консултира бележките срещу фирмите. Заглавието е „Спешни задачи“. В списъка е отбелязано и „емисии“ без да е ясно какво се има предвид.
„Логиката на този иск към мен беше, че ДПС ми е помагало, аз съм правил пари и не съм се отчитал“, обясни Цветан Василев. Обясни, че заради това поискал среща с покровителя на Пеевски – Ахмед Доган, и му показал списък с имена и числа, за да разбере „какво е заработил“ неговия „бизнесгуру“. „Усмивката му замръзна“, описа реакцията шефът на фалиралата банка и допълни, че ставало дума за стотици милиони левове.
Василев разказа и за срещата си с настоящия премиер Бойко Борисов, а тогава лидер на най-голямата опозиционна партия, през юни 2014 г., дни преди затварянето на банката. Тя, по думите му, приличала на криминален роман, тъй като се наложило да смени на няколко пъти автомобилите, с които пътувал до Банкя по настояване на Борисов. Двамата обсъждали какво ще стане, ако КТБ фалира, и били съгласни, че това не трябва да се допуска, но след това Борисов предпочел да замине за САЩ и се върнал, когато вече било късно и банката била затворена.
Прокуратура под диктата на Пеевски
В интервюто Цветан Василев на няколко пъти даде да се разбере, че по негови сведения, част от които базирани на лични впечатления, прокуратурата е изцяло подвластна на Делян Пеевски. Заяви, че по негова информация след затварянето на КТБ в София е имало среднощни заседания в следствието и прокуратурата с участието на Пеевски за търсене на законова логика за повдигане на най-тежкото обвинение срещу него, за да може да се издаде международна заповед за арест.
Василев повтори тезата си, че главният прокурор Сотир Цацаров е избран с консенсус между ГЕРБ и ДПС, въпреки че първоначалният избор на Пеевски за поста бил бившият шеф на националното следствие Бойко Найденов. По думите му прокуратурата работи в пълен синхрон с желанията на Пеевски.
„В моменти на откровеност Делян Пеевски ми е казвал: „Гениален е Петьо Еврото (бившият началник на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Еврото, който през август миналата година беше освободен от съдебната система по негово желание и с бонус от 18 заплати, като  опасността да му бъде образувано дисциплинарно производство – бел.ред.) – дадеш му бутилка уиски и е готов всякакъв пасквил да напише“, разказа Цветан Василев.
Банкерът изброи поредица от „опрасквания“ (по придобилия популярност израз на бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева) – дело на прокуратурата. Първото, по думите му, било процесът срещу бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов, заради отказа да прехвърлят на Пеевски  вестник „24 часа“. След това можем да минем през аферата Костинброд, Цветан Цветанов и Богомил Манчев, каза Василев. Помолен да уточни какво има предвид, той обясни, че споменава бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради изтеклите записи между Владимира Янева и бившия съдия в СГС Румяна Ченалова, в които Янева разказва, че получила предупреждение от Цацаров да осъди Цветанов или ще се прости с поста си.
Според Василев очевидно главният прокурор бил зависим от Пеевски или „може много да се харесват“. „Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката“, заяви още банкерът.
В отговор на въпрос как се е случило така, че в банката му са имали депозити с преференциални лихви най-вече представители на съдебна система, съдейки от публикуваните от синдиците списъци на вложителите, собственикът на КТБ отвърна, че неслучайно се правели подобни внушения. Целта била, ако някой ден съдът не потвърди обвинения срещу него, да се каже, че е купил системата с преференциални лихви. След това обясни, че този вид лихви са продукт на банката, който може да се купи от всеки клиент, не е персонифициран и се получавал на гише, а не в разговори с него или изпълнителните директори.
Пеевски, или къде е дъното на айсберга
Говорейки за огромното влияние, което Делян Пеевски има в България – и в икономиката, и в политиката, Цветан Василев на няколко пъти подчерта, че не вижда бившия си бизнес партньор като самостоятелен играч или „център сам по себе си“. „Нямам идея къде е дъното на айсберга, но не мога да си представя, че никой не стои зад Пеевски“, каза банкерът. Той на няколко пъти отбеляза, че въпреки близките им отношения преди години, сега депутатът от ДПС се държи сякаш не се познават и нямат нищо общо.
Докато органите, които проверяват Пеевски, са под негов контрол – ще излиза чист като ангел, заяви Василев. Той каза, че е готов да седне на полиграф заедно с Пеевски, за да се види кой казва истината.
 
Унищожени документи по делото „КТБ“ бяха открити в контейнер за смет .
23.02.2016
 
Екип на БТВ и следователят Бойко Атанасов откриха в контейнери изхвърлени унищожени от столичното следствие документи, сред които за КТБ. Нарязаните документи са намерени до сградата на следствието на ул. „Монтевидео“.
Според следователя Бойко Атанасов унищожаването е започнало след неговите разкрития пред медиите за зависимостите на прокуратурата, включително от депутата от ДПС Делян Пеевски.
„Това е унищожено. Да, много е унищожено. Това са договори за продажба на дружествени дялове“, заяви магистратът, който сам бръкна в кофите за боклук, за да види изрезките. Сред тях са описи от досъдебни производства, като това по случая КТБ. Например от том 204 става ясно, че следствието се е разделило с описа на разпитите на Бисер Лазов – сочен за дясна ръка на банкера Цветан Василев, Иван Стойков – управител на неговата фирма „Бромак“, и доста договори на военния завод „Дунарит”, който е собственост на Василев.
„Виждам, че казаните за отпадъци, са пълни. Очевидно не са скучали в почивните дни, петък. Надявам се да са се справили с поставената задача, но, не всичко може да се унищожи“, коментира Атанасов.
Според него унищожаването е заповядано от група, която използва ръководството на прокуратурата от много време насам за лична изгода. Той уточни, че по делото „КТБ“ е работено от целия първи сектор в следствието, който бил създаден незаконно от предишния шеф Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и от главния прокурор. По думите на Атанасов Сотир Цацаров едностранно е нареждал не само делата срещу политици, но и срещу бизнесмени.
„Водил съм такива дела. Обикновено натискът е да не се работи по тези дела. Натискът е не да се възстанови това, което е откраднато от държавата, било то ДДС, било то други щети, които са нанесени на държавния бюджет”, каза още Атанасов. Според него тези дела винаги са обслужвали интересите на Пеевски.
От прокуратурата коментираха пред Mediapool, че до края на тази седмица Цацаров лично ще посети столичното следствие и ще разговаря с ръководството му, за да изясни какво се е случило.

Няма коментари:

Публикуване на коментар