четвъртък, 1 декември 2016 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …13


Помните ли шефа на "Софийски имоти" Тошко Добрев? Съдът го оправда .
29.06.2016
Четвърти състав на СГС, Наказателно отделение, призна вчера подсъдимия Тошко Добрев за невиновен в това, че на 20 февруари 2002 г., в София, в качеството си на длъжностно лице – изпълнителен директор на „Софийски имоти“ ЕАД, съзнателно сключил неизгодна сделка – договор за продажба със страни ЕТ „Н. 2 – Н. М. Г.“ (купувач) и „Софийски имоти“ ЕАД (продавач), за продажба на 2425 броя акции на „А.“ АД от „Софийски имоти“ ЕАД, за сумата от 126 000 лева, при пазарна стойност към същата дата – 166 379.25 лв. и по този начин са причинени щети за „Софийски имоти“ ЕАД, което той представлявал в размер на 40 379.25 лв., като случаят е особено тежък /размерът на причинените щети многократно надвишава признака особено големи размери/, поради което и на основание чл.304 от НПК, оправдава подсъдимият Тошко Добрев по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл. 220, ал.2, вр. ал.1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на СГС.

Окончателно: Христо Ковачки е невинен за 16-те милиона укрити данъци .
08.07.2014

След шест години съдебна битка бизнесменът Христо Ковачки е оправдан окончателно.
Върховният касационен съд е потвърдил оправдателната присъда, постановена от втората инстанция."Макар и след 6 години и стотици съдебни заседания, вярвах, че ще бъда оправдан, защото в противен случай означаваше да подложа на съмнение обективността на българските институции”, коментира Христо Ковачки.
Делото бе върнато веднъж от Върховния касационен съд за ново разглеждане от друг състав на САС, след като в края на май 2012 г. Ковачки вече бе оправдан от Апелативния съд.
Според висшите магистрати второинстанционните съдии не са оценили правилно събраните доказателства по процеса и така извършили съществени процесуални нарушения по делото.
На 14 април 2011 г. пък Софийският градски съд даде условна присъда от 3 г. и наложи глоба от 20 000 лв. на Ковачки по същото дело.
Според обвинителния акт, той е сключвал фиктивни сделки за машини, сувенири и биодизел, и така избегнал плащането на 16 781 960 лв. данъци.

Веселин Георгиев окончателно невинен по ”Батко и братко”. На първа инстанция бившият шеф на Пътния фонд вече бе оправдан и по друго дело .
17.08.2016

Върховният съд окончателно оправда бившия началник на Пътния фонд Веселин Георгиев, известен с прякора Батко. Делото продължи близо седем години.
През цялото време на процеса, известен като "Батко и братко", прокуратурата твърдеше, че докато е бил директор на фонда в мандата на кабинета "Станишев", Георгиев сключил осем договора с фирми на братята си Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв.
Според държавното обвинение Георгиев не бил възложител на въпросните поръчки. Това били областните пътни управления. Те са сключвали договорите с фирмите на братята му "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", предаде БТА.
Заради скандалните роднински поръчки, Брюксел спря временно 116 млн. евро по програми ИСПА и ФАР, въпреки че ремонтите бяха правени с пари от националния бюджет.

ВКС обаче се мотивира:

"Към момента на одобряването обаче, той (етапът, в който се определя изпълнител на обществената поръчка – бел.ред.) вече е приключил с влязлото в сила решение, издадено от ръководителя на съответното областно пътно управление за определяне на конкретния изпълнител на обществената поръчка, подпомогнат от назначената комисия.
При това положение, с последващите действия – полагане на подпис върху щемпел с текст "одобрил", подсъдимият Георгиев нито е определил изпълнителя, нито поначало чрез такива действия, каквито са фактически възведените (одобрил сключването на договори и така определил за изпълнител на обществени поръчки участници, които не могли да участват), е било възможно да бъде заместен правно регламентираният начин за определяне на изпълнител на обществена поръчка".
Първата присъда "невинен" за Георгиев прочете съдията от СГС Петя Крънчева, припомня БНР.  Мотивът беше, че под спорните договори за ремонти - до подписите на Емил и Бойко Георгиеви, стоял не този на брат им, а на шефовете на различни регионални дирекции на Пътния фонд. Аферата беше наречена "Батко и братко".
След като фондът и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица, написа тя.
Междувременно в края на миналата година Веселин Георгиев беше оправдан от Софийския градски съд и по второто дело срещу него, което е за длъжностно присвояване на близо 100 000 лв. от сключени 5 договора. Според обвинението те са за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др., за които са плащани средно по 20 000 лева.


Условна присъда за бивш депутат от ДПС източил 9 млн. лв.
18.10.2016

Бившият депутат от ДПС Щерьо Щерев сключи споразумение с прокуратурата и получи условна присъда от 10 месеца и 21 дни за това, че е източил от близо 9 млн. лева държавни пари.
Щерев се призна за виновен, „за да приключи тази сага”, но не се чувствал така, че е нарушил закона. Припомняме, че той в обвинен за това, че е превел парите по сметки в чужбина, използвайки повече от 70 фалшиви документа.
Съдията по делото Андрей Ангелов посочи като смекчаващо вината обстоятелство изключително дългото време, което отне разследването, което започва през 2007 г.


Колекторска фирма създаде частен съд, за да събира стари вземания. Има ли спасение? Анонимната институция се произнася в полза на фирмата по искови молби .
01.12.2016

Колекторската фирма „С.Г.Груп“ ООД, станала печално известна с бруталните си прийоми, напомнящи 90-те години, си намери нов начин, за да събира просрочени вземания, сигнализира потърпевш.
Мъжът, който желае да запази анонимност заради агресивното поведение на събирача на дългове, е получил уведомление от „Арбитражния съд“ към „Професионално сдружение за извънсъдебно решаване на спорове“, че е осъден на плати 249,51 лева. Толкова набъбнало старо задължение отпреди 9 години към мобилен оператор.
„Чувствам се като в роман на Кафка. Не знам как съм осъден, не знам и как да се защитя. Пратили са ми т.нар. „съдебно решение“, в което са написали, че в „закрито заседание“ са разгледали исковата молба на „С.Г.Груп“ ООД и ми разпореждат да платя общо 249,51 лева. От тях 60 лева са главница, 64 лева и 125 лева юрисконсултко възнаграждение. Посочен е и номер на съдебното решение. Помислих, че е шега. Влязох в сайта на посочения арбитражен съд, но в него нито мога да открия информация за делото, нито някакъв контакт. Посочен е само електронен адрес за кореспонденция. Не ми стана ясно и името на председателя на състава. Спомената е само като „Войнова““, алармира потърпевшият, цитиран от "Флагман".
Той предоставя и въпросното разпореждането на Арбитражния съд. На пръв прочит в него личат няколко съществени пропуска – не е посочено доказателство за цедирания дълг (липсва договор между „осъденото лице“ и мобилния оператор, б.а.), цесията е извършена на 27 април 2012 година – 5 години след издаването на фактурата, което само по себе си прави вземането несъбираемо, в приложеното заявление от мобилния оператор пък се твърди, че цесията е подписана през 2012 година, но датата под подписа на директора „Осигуряване и приходи“ в телекома Кольо Савов е 14 август 2014 година.
Проверка показва, че въпросният Арбитражен съд е сформиран към Сдружение „Професионално сдружение за извънсъдебно решаване на спорове“. Споменатата институция не може да бъде открита в търскачката на сайта на Министерството на провосъдието, където се регистрират всички юридически лица с нестопанска цел. Сайтът на сдружението, или т.нар. „Арбитражен съд“, е анонимен. Изграден е върху безплатните плаформи на wordpress, няма абсолютно никаква информация освен „Правилник за помирение“, за който се твърди, че е приет с решение на общото събрание на сдружението на 12 февруари 2015 година.
След сериозна проверка все пак става ясно къде е съдебната регистрация на Сдружението – в столичния квартал „Люлин“, вероятно личния адрес на един от тримата управители. За СНЦ-то обаче не може да се открие нищо повече. В сайта на съда е посочен адрес на ул.“Мур“ 35А в София, където има административна сграда, но никаква идентификация, че вътре заседава съд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар